Monday, February 6, 2012

Tips Diet Tanpa Meninggalkan Nasi


Selalu terdengar dan terbaca tentang keluh-kesah orang yang nak diet tapi kecundang sebab mereka dilarang makan nasi?

Atau mungkin juga anda salah seorang insan yang tersenarai kategori tersebut?


Saya pun tak rela seksa diri untuk kurus sampai 'melarang' diri dari menikmati nasi dan lauk-pauk yang mengghairahkan! Tak kurus pun takpelah, janji nasi tetap masuk tekak.



So, saya nak share la macam mana saya diet tapi tetap makan nasi setiap hari. Malah tetap kekal makan nasi 2x sehari walaupun dalam program diet yang selalunya tersasar hahahaa.


Tips diet tetapi tetap memakan nasi yang kak ayu amalkan ialah:

1. Tetap makan nasi 2 x sehari.
- Kalau korang berdisiplin, makan sekali sehari sahaja, seeloknya for lunch.


2. Kurangkan kuantiti pengambilan *secara perlahan-lahan
- Day by day, kurangkan pengambilan nasi.
- Maknanya makin hari makin sikit kita makan nasi.


3. Lauk-pauk kak ayu tetap makan macam biasa.
- TAPI tetap kena kurangkan kuantiti pengambilan.




4. Bila hari ni kita makan banyak, esok tu dan hari seterusnya kurangkan pengambilan.


5. Badan kita hanya kita yang lebih 'memahaminya'.
- Jika kita rasa badan kita 'berat', itu tandanya ada kenaikan berat kita walaupun sedikit. So, cecepat control balik pemakanan secara keseluruhan.


6. Diet nasi tak bermakna kita boleh makan apa saja benda lain ikut sedap tekak.
- Sebenarnya, bila kita tak makan nasi, kita akan lebih cenderung untuk makan makanan lain yang lebih 'berat' dan menyumbang ke arah obesiti dan kenaikana berat badan. Contohnya ialah junk-food, fastfood, coklat serta makanan & minuman manis.


7. Jangan salahkan nasi yang menyebabkan diet tak menjadi.
- Sebenarnya makanan lain lebih menyumbang kepada gagalnya program diet kita.


8. Back to basic... makanlah banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan minumlah air masak dengan banyak.

9. Last but not least... jadikan MESIN PENIMBANG sahabat sejati kita!


Berjumpa lagi dicoretan Tips Kurus bersama Kak Ayu yang tak berapa nak kurus ni tapi berangan nak kurus macam Maya Karin hehe.

2 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

i like this entry .. ikhlas dari salah sorg golongan yg dah tak makan nasi ;-)

Bunny said...

Dulu I lost 10kg in 2 mths after mengamalkan diet tnpa nasi.Now I've gained back and will def start to watch the nasi!!T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...