Saturday, September 8, 2012

DIY Gubahan Bunga: Bunga & Ranting Kayu


Ni bunga asal dari rumah saya. 
Dah rasa boring. Beli kat Romantika PAS sajork. Murah tapi cantik.

Saya bawak balik umah mak saya masa nak raya hari tu. 



Inilah bunganya... tak bawak balik pasu ni.. tapi pasu bulat yang saya letakkan bunga Orkid purple dalam previous entry.

Ni yang saya 'transform' kan bunga tu... hehehehe. Tak perlu keluarkan modal ok! Idea dan kreativiti sahaja. Juga sedikit bantuan kerahan tenaga dari adik saya (ayah su dania-hariz).

Bahan-bahan:
(1) tempayan lama mak punya.
Color asal ialah hitam. Adik saya cat balik kaler coklat.

(2) Ranting pokok kemunting.
Carik sajer dibelakang-belakang rumah. Tak payah kuar duit beli ranting  kat kedai bunga.  Bukan lawa mana pun, balik-balik bentuk sama. bosan. Ini ranting kemunting hah amik ko... berselirat-berbelit sana sini. hahahhaha.

(3) Bunga putih itu kalau ada bunga ala-ala orkid lagi lawa ni. nanti balik raya aji i beli hehehe.

The ranting flowers! nampak eksotik kan? tak perlu cat pun ranting tu supaya nampak lebih natural. Kalu  i suruh adik i cat, mau dia mengamuk hahahha. sebab ranting tu dah la banyak, halus bebenor!


*bahaya ni kalau kat rumah i di Shah Alam. takut tercucuk mata hariz hehehe.
Gubahan seterusnya? nanti i carik gambar-gambar bunga jika ada... LOL

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...