Wednesday, August 28, 2013

Home Deko: Inspirasi English Style

Setiap kali ayu tengok rumah yang berdeko English style,
Sentiasa ayu akan fikir macam nie:

“Tuan rumah ni memang rajin gila, memang gigih abes jaga rumah”.


So, untuk orang macam ayu yang tak berapa nak rajin mengemas. 
Yang kelam-kabut dan yang nak cepat ajer... 
Deko English style ni memang is a big NO!

Sebelum anak-anak memecahkan atau menyelerakkan rumah, 
I dulu kot buat benda tu.
Lagi dengan anak-anak tengah membesar ni lagi la tak sesuai!

Lagipun, nizam tak suka banyak hiasan.
Kami suka yang simple-simple jer.
Less is More katanya!


Ni ayu nak share deko rumah abang ayu kat Gong Badak.
Rumah teres setingkat tak besar mana.
Tapi kakak ipar ayu berjaya jadikannya menarik.

Tapi memang kakak ipar i ni rajin  kemas rumah.
Sampai kitorang gerun nak pergi rumah dia hahaha.
Ye lah, anak tengah membesar kan. So scary weh!

Ni gambar ayu snap masa kitorang pergi beraya hari tu.
Haishh, kalau umah ayu macam ni...
Nampak gayanya kerja aku mengemas dan menjerit ajer la haha.
Anak-anak ultraman katakan. 


So, buat pencinta English style deco, mungkin ini idea buat korang.
Sekarang ni kat Romantika dan KK Home Deco banyak hiasan macam ni.
Murah-murah dan affordable.
Tak payah nak nanges kumpul duit beli Vantage bagai.


Ni view dari pintu masuk sampai la ke pintu dapur. Messy tapi tetap menarik.



Semuanya pink kaler. 



Ruang tamu.
*Kalau ni rumah ayu, bukan anak yang jatuhkan barang... tapi mama dia dulu hahah!







Arm kerusi pun ada hiasan. Khelas! Hariz suka sangat main ni, ngeri i.



Rak kasut biasa kaler coklat dicat putih dan ditepek bunga. Menarik kan?



Nizam kata kalau kat rumah kami, almari macam ni boleh display ULTRAMAN. Pitam aku!



Biasa kemas jer, tapi kitorang sepahkan meja ni. Raya katakan hehhee.





Kita jenguk DAPUR pulak.

Alamak! Bakul susu hariz pulak menempel disitu. Rosak deko ni hahha.



Nice to see, but not nice to use it! Heheheee.Kalau dapur rumah ayu macam ni, tatau nak jaga macam mana. 


Ok, semoga ia dapat menjadi inspirasi buat korang!
Jumpa lagi!

4 comments:

Mama Rocky! said...

dasat u..memang menarik kalau style macam ni..tuan rumahnya memang rajin..

Ayu Rashid said...

Haaa tau takper. Dia xder anak kecik dah ok laaa. Kalau ayu buat camni? Mau i jadi tarzan jer hahahaa.

Petak Bunga said...

tertngok entry ni..
salute nga tuan rumh..
mcm pergi tgok kedai deko2 plk..
nice to see, ones broken consider sold..oh takutnya nak usik..

ida said...

Cantik rumah kakak ipar ayu...rumah saya sekuntum bunga xdak..ada pon anak2 buat main ja...teringin nk bt mcm tu