Thursday, September 5, 2013

Cat Ruang Tamu Part 1


Sebagaimana dibebelkan di dalam previous entry berkenaan isu nak cat ruang tamu,
Akhirnya kami memilih tema Biru untuk rumah sewa kami di Semenyih.

2 jenis cat yang kami beli.
Untuk Feature Wall kami pilih cat minyak brand Dulux (2 liters)
Untuk dinding selebihnya, kami pilih biru muda brand Maxilite (5 liters)


Nizam cat dinding ni dahulu menggunakan cat Maxilite.

Selepas cat, kami kena fikirkan solution untuk 'menutup' lampu dinding dan 3 ketul diamond tu.
Tak berkenan pulak di mata kami. hehehe.

In shaa Allah, kami akan letak samada cermin besar atau lukisan abastrak.
Ayu dok berangan nak letak lukisan 3 serangkai yang ada jam tu.
Pilihan samada nak beli kat Nilai 3 atau online jer.
Online pun murah-murah jer. Cuma tak puas hati sebab tak dapat belek dan tilik.
Cerewat katakan!




Ayu lebih suka cat brand SEAMASTER.
Lebih cantik dan berkilat.
Ni macam pudar sangat warnanya. Dah la rumah kami kat tingkat bawah ni malap jer.
Kaler ni tak menyerlah. Takper, kita tengok macam mana jadiknya bila dah combine dengan Feature Wall yang kaler biru berkilat tu.



Proses mengecat pun bermula...

Kena cat sampai 3-4 layered uols! Boleh kurus laki aku hahahah!

Assistants katanya! Kalau tak kasik tolong kang menyentap pulak!
 *
*
*
*
Inilah hasilnya!
Ada jer tau hariz tertonggeng sana-sini!

Kaler lebih terang sebenarnya. Tapi pencahayaan dalam rumah very bad. So nampak pudar sangat.
But as overall... sukanya sebab kaler dinding dah cantik dan bersih!

Next nizam nak cat pulak Feature Wall, bahagian dekat sliding door, tangga dan dekat bumbung.

Jumpa lagi!
Jom! Deko Bersama Ayu Rashid.

No comments: