Friday, November 8, 2013

Resepi Roti Daging Berkeju menggunakan Pemanggang Ajaib



As Salam.

Ni last week punya hasil masakan. Itu pun punyalah terliur tengok kat blog my friend Hani buat Roti Daging Berkeju. 

Tapi ayu takder oven, so ayu guna Pemanggang Ajaib yang tersadai sekian lama hahahha. Mak mertua beli, i pun beli jugak. Dia rajin guna, menantu rajin SIMPAN jer. Hew hewhewwwww.

Nizam pun cam tak confident jer bini dia dapat masak camni kan. Maklumlah, dah paham sangat dah takat mana level masak-memasak bini dia. Takper, akan kubuktikan... hahahha.

So, resepi dan bahan senang dan murah jer. Kalau yang ada family besar tu, elok buat sendiri. Puas makan. 

Kami ni makan berdua jer, so buat 4 keping jer! Dania dan hariz memang tak makan la makanan macam ni. Buat pun dalam keadaan kelam kabut sebab nizam nak gi kursus. 

Masih baru nampaknya, beli masa pemanggang ni baru nak start popular dalam tahun 2011 tak silap.  

Bahan-bahan. *Tiada dalam gambar ialah Bawang Holland, Bawang Putih, Halia, Garam.

Tumis Bahan untuk INTI.
- Bawang Holland / Bawang Merah pun boleh.
- Bawang Putih
- Halia
- Daging Burger Ramlee yang dihancurkan.
- Masukkan sos spageti prego
*Tumis sampai Garing, kalau tak garing tak sedap.
- Masukkan Garam
(nak masukkan blackpepper/lada sulah pun boleh. Ikut suka masing2)
  
Untuk letak atas roti. Potong cheese.
Susu Segar + Telur untuk celup roti

Letakkan Marjerin sebagai ganti minyak. Lagi sedap dan masin-masin sikit. Panaskan pemanggang ajaib.

Susun Roti, then letakkan Inti... letak Cheese, then lapikkan roti.
Letak Cheese kat atas pun boleh, taknak pun takper.
Letakkan lebihan bancuhan telur + susu segar kat atas roti atas.
Tutup dan masak dengan api perlahan.

See, mengghairahkan menyelerakan bukan?

Makan cicah dengan sos cili. Sedap!

Ayu kalau masak memang sap sap suiiiii... asal siap jer.
Kalau sedap tu, memang nasib la hahhahahha.

Selamat mencuba.

P/S: Full resepi boleh dapatkan kat blog HANI

8 comments:

yana Jasni said...

sedap nampak tu..nak try la

cik hani said...

Sedapnya ayu...meleleh keju kt roti daging tu

~ NANA ~ said...

sedapnya nmpk! pemanggang ajaib ni mmg multipurpose kan? mcm2 blh guna...hehe

Ayu Rashid said...

kalau guna mozarella cheese ayu agak lagi sedap la yana. nti nak cuba pulak.

Ayu Rashid said...

hani: ni la tips diet yang paling berkesan hahahaha

Ayu Rashid said...

nana: multipurpose untuk yang rajin masak heheh. ayu ni simpan jer lebih.

Iza Fiza said...

sedap3 =)

Kita pon pemanggang ajaib jarang2 jer guna.huhu..siap simpan dalam kotak asal lg. nak guna baru kuarkan..hehehe.

Zainab Mat rani said...

Telan air liuq dh ni..nak buat skrgla..tp susu segar xde ni..klu x buh xpe ke..malas nk g kedai..

znzabadistore.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...