Tuesday, December 31, 2013

December 31, 2013

Persiapan Sekolah 2014

As Salam.


Kembali bersiaran dari Semenyih.

Bersinar mata dapat guna internet tru labtop dan wifi.
Sangap 3 minggu guna celcom 3G kat telepon.
Line kat kampung selow tak payah nak cakap laaa.


Alhamdulillah.
Semalam selamat sampai di rumah Semenyih.

Hari ni baru nak beli persiapan sekolah dania.
Kali ni extra expenses sebab kena beli persiapan untuk sekolah agama sekali.

Dah plan dalam kepala ni haaa.
Pakaian nak kena beli 3 set.
Takder la hari-hari nak kena membasuh.
Konsep malas punya pasal!

Beg sekolah dan stationary pun nak kena beli 2 set jugak.
Senang.
Tak payah nak tukar-tukar beg untuk sekolah kebangsaan dan sekolah agama.
Agak-agak perkara yang boleh mengundang huru-hara, avoid terus.

Paling takleh blah.
Semalam nizam beli water heather. 
Konsep taknak kasik dania sejuk mandi pepagi.
Maklumlah, budak dah biasa mandi pukul 10am!

Lagi pun, nak elakkan pepagi huru-hara dengan hariz.
Mana mama nak masak air, bancuh air mandian.
Kesian jugak dania nak mandi air sejuk pepagi.

Kalau malas sekolah jugak, tatau nak cakap apa.
Rotan jer la jawapannya!


Kejap lagi nak pergi Shah Alam.
Nak beli kat Jusco Klang jer. 
Boleh la beli bantal untuk letak atas sofa sekali. Sempattt tu!

Eh!
Hari ni dah last day for 2013.
Ayu akan share sorotan suka duka sepanjang 2013 dalam next entry.
Sedih nak share, sebab 2013 ditutup dengan pemergian abang.
Tapi, itulah namanya KEHIDUPAN.


Sehingga berjumpa lagi.
~ Ayu Rashid ~

Monday, December 30, 2013

December 30, 2013

Meneruskan Semula...

As Salam.

Yang pergi tetap pergi.
Yang hidup... perlu meneruskan kehidupan.
Entah esok-lusa, tiba pula giliran kita.

Hari Jumaat lepas kami dengan berat hati tinggalkan mak kat kampung.

Sampai menangis-nangis dania ajak Nenek Jah ikut balik Semenyih.

(mak ayu dania panggil nenek Jah. Mak nizam pulak dipanggilnya Nenek Ucu).

Jenuh jugak Nenek Jah dan kami nak "menerangkan" konsep tak boleh tinggalkan rumah sebelum 40 hari arwah PokMe meninggal.

Nanti kesian roh PokMe balik rumah tengok takder orang kat rumah.

Tu jer yg dpt explain kat dania.
Dalam explain tu berlaku jugak drama airmata masa nak balik tu.

Tapi nak buat macam mana.
Ginilah hidup merantau kan.
Terpaksa tinggalkan mak-ayah demi mencari rezeki.
Berpisah hari ni, belum tentu dapat berjumpa lagi.


Sekejap lagi baru nak balik Semenyih.
Bermulalah misi mengemas rumah.
3 minggu tinggalkan rumah.
Memang nak kena spring cleaning habis-habisan!

Esok pulak nak ke Shah Alam.
Ada urusan bisnes.
Alhamdulillah. Rezeki Allah berikan.

Walau 3 minggu ni boleh dikatakan down habes.
Tapi doa tetap tak putus agar rezeki ada.
Allah Maha Mendengar dan Maha Pemurah.
Syukur Alhamdulillah.

Sekolah pun dah nak start hari Khamis.
Esok jugaklah baru nak beli kelengkapan sekolah dania.

Dania pun akan start sekolah agama.
So lebih banyak nak kena beli keperluannya.

Plan nak bercuti tangguh dulu.
Sebab masih takder mood nak bergembira.
Lagi pun, masa macam suntuk sangat.

In shaa Allah, soon akan ada short getaway.

As for now,
Lagi 2 hari 2013 akan berakhir.

Walaupun tirai 2013 ditutup dengan kehilangan abang.

Namun, ayu akan terus tabah dan berusaha untuk menjadi lebih baik dan berjaya dalam tahun 2014.

Business Projections untuk 2014 sedang dirangka.

In shaa Allah. Senang ayu, senanglah keluarga ayu. Kerana apa yg ayu usahakan adalah untuk insan yg ayu sayangi.

Hidup untuk memberi. Kerana itulah nilai sebuah kejayaan.

Jumpa lagi.

♥Ayu Rashid♥

Friday, December 20, 2013

December 20, 2013

Pilu

As Salam.

Masih bersiaran dari Besut.

Sepatutnya nizam nak datang ambik kami 3 beranak malam tadi.

Then Sabtu nak balik Keratong sebab Isnin & Selasa nizam kerja kat Caah, Segamat.

Tapi...
Berat rasa hati nak tinggalkan mak.
Kalau kami dah balik, sunyi gila rumah ni.

So, nizam akan datang hari Selasa atau Rabu depan. Hari apa nak balik Keratong tatau lagi.

Mungkin kami akan bercuti sehari dua kat Melaka.
Menunaikan janji pada Dania dan Hariz. Nak bawak pegi Zoo Melaka (adeh!)


Hari ni dah masuk hari ke-12 abang ayu meninggal.

Masih terasa sayu dan pilu mengenangkan arwah.

Tak tau kenapa, hati ni lebih sedih bila arwah meninggal... berbanding meninggalnya arwah ayah ayu dulu.
Pelik kan?


Mungkin sebab dalam rumah ni terlalu banyak kenangan dan hasil "air tangan" yg arwah abang tinggalkan.


Tengok itu teringat dia.
Tengok ini teringat jugak.
Lepas tu airmata bergenang dan meleleh laju.

Segera kukirimkan Al-Fatihah untuknya dan arwah ayah.


Kehilangan untuk selamanya adalah amat perit.
Ia mengubah seluruh perasaan kita.
Ia merentap kegembiraan.

Dan kita yang ditinggalkan akan menanggung rindu yg takder penghujungnya.

Dikala rindu...
Pejamkan mata.
Bayangkan diri dan wajahnya.
Kirimkan secebis doa untuknya.


Ada rakan yg bertanya.
"Ayu dah recover ke dari kesedihan?"

Pasti jawapannya BELUM.

Tapi, yg hidup tetap perlu meneruskan kehidupan.

Entah esok-lusa... kita pula menerima Jemputan Ilahi.

Sesungguhnya,
Kematian seseorang adalah saat yg terbaik untuk kita muhasabah diri.

Jika hari ini kita melihat keranda orang lain diusung, bila tiba masanya... keranda kita pula diusung.

*ayat novel sangat kan?

Jumpa lagi dan selamat berhujung minggu

♥Ayu Rashid♥

Monday, December 16, 2013

December 16, 2013

Kehilangan...

As Salam.

Hari ni genap seminggu ayu berada kat kampung di Besut. Bermaksud genap seminggu jugalah abang ayu meninggal dunia. 

Abang ayu umur dia 36 tahun. 
Kira abang bebetul sebelum ayu.
Meninggal sebab batuk berdarah due to masalah hati. 

Tak sihat sejak bulan lepas. 
Dah masuk wad kat Hospital Jerteh selama 3 hari bulan lepas. 

Lepas tu, hari Sabtu lepas batuk berdarah. Terus di bawa ke Hospital Jerteh dan di bawa pula ke Hospital KT. 

Tapi setakat 36 tahun sahaja Allah pinjamkan arwah untuk kami sekeluarga. Beliau meninggal pada jam 4.15am Isnin 9/12/13. 


Alhamdulillah. Kami sempat "berjumpa" walaupun masa tu arwah dah koma. Hanya mata terbuka. Adakala bila kami sentuh atau bercakap atau panggil namanya... bebola mata arwah sedikit bergerak. Dan paling sedih, bila airmata dia mengalir.


Perjalanan arwah sangat "cepat".
Sakit, koma selama 26 jam kerana kuman dah sampai ke otak, dan menghembuskan nafas terakhir di samping mak, isterinya, 2 abang kami dan adik bongsu kami.

Segalanya umpama mimpi.
Saat ayu berdoa mengharapkan keajaiban berlaku. 

Agar dia berjaya melawan koma itu berbekalkan kekuatan, semangat dirinya dan doa kami sekeluarga.

Tapi perancangan Allah itu lebih baik. Kami redha dengan pemergiannya. 


Tiada lagi tempat anak-anak sedara nak bermanja. Nak bertenggek penuh dalam kereta nak pergi mandi laut. 

Takder lagi yang nak layan anak-anak sedara main lastik cicak waktu malam. 

Susah dah nak mintak tolong itu-ini nak repair rumah, dan macam-macam kerja kat rumah. Sebab arwah paling rajin dan paling banyak jaga mak. 

Alhamdulillah. Sampai 3 kali orang solatkan jenazah beliau. Walaupun musim hujan... tapi sepanjang hari hujan cuma lebat sekejap... lepas tu renyai... dan ada masa tak hujan terus. 


Terjawab sudah persoalan dan kerisauan.
2 minggu sebelum arwah meninggal. 
Kelopak dan mata kiri ayu asyik bergerak-gerak jer. Sampai sakit kepala.


Kan orang tua kata.
Kalau mata kiri bergerak, petandanya kita nak nangis. 

Mungkin betul. Mungkin kebetulan.

Dah seminggu berlalu.
Adik beradik lain beransur balik ke rumah masing-masing.

Hari ni tinggal ayu sekeluarga jer. Nizam pun dah start kerja hari Rabu lepas.

Kesian nak tinggalkan mak. In shaa Allah seminggu lagi kami balik ke Semenyih. Sekolah dah tak lama lagi nak bukak. 


Semoga arwah abang Azman Bin Abdul Rashid berbahagia di sana. Diampunkan segala dosanya. Diterima Allah dengan sepenuh rahmat dan kasih sayang-Nya.

Kami akan merinduimu. Al-Fatihah. 

Masih kecil. Belum mengerti apa-apa. Pokme tidur katanya.

Wednesday, December 4, 2013

December 04, 2013

SOHO| Impianku -vs- Apa yang Ku adoooo Sekarang :P

As Salam.

SOHO ni memang dari dulu lagi dah jadi impian ayu.
Berangannnnn sangat nak ada bilik khas untuk bekerja dan berinternet.
Tapi buat masa sekarang, masih belum tercapai impian.
In shaa Allah, soon mesti dapat.

Maka, marilah berangan bersama-sama Ayu Rashid :P

Ayu nak jenis yang simple macam ni jer.
Ayu tak suka banyak barang, tak suka messy-messy ni.
Kalau boleh semua barang letak kat dalam drawer atau almari bertutup.
Cukup mana perlu jer nampak kat mata secara direct.
Wah! Selera kan main besar. 

Ini kalau bertapa pun i rela!

Nanti anak dah besar sikit, boleh sesamer buat kerja dan belajar dalam ruang ni. Oh! Indahnya berangan :P
*
*
*
TAPI...
Buat masa sekarang. ini jer la yang makcik mampu!
*
*
*

Ber-SOHO kat ruang tamu, sebelah TV dan paling takleh blah, depan dan sebelah pintu bilik air.
Ko mampu buat SOHO macam i? hehhehe
Takper janji adooooo. 

Meja belajar dari zaman MMU lagi ni. Beli kat kedai perabot kat Bukit Beruang. Tahun 2002 kot. 

Banyak jasa meja ni. 

Selain guna untuk masa belajar, guna untuk masa dah kerja sampailah sekarang.

Paling berjasa: nizam guna buat panjat mengecat rumah Semenyih ni. 
Pastu masa nak turun meja ni tersenget so gedebukkkk nizam jatuh macam nangka besar jatuh! Hahahahaa. Kenangan mengecat rumah!

Drawer pun dah senget dan pecah sebab masa rumah Seksyen 7 kena pecah masuk dulu si malaun tarbus pemecah masuk rumah tu pecahkan drawer ni. 

Tapi bagus gak dia pecahkan, sebab i pun tatau mana campak kunci drawer ni. Pandai sangat, kunci drawer... pastu kunci campak ntah-ke-mana-mana!

Nampak tak, kan dekat ngan dapur jugak tu. Kalau lapar-dahaga... beberapa langkah jer dah boleh makan!
Kalau nak tengok TV pun, jenguk jer ke kanan... dah boleh tengok TV... hehhee.

Pastu kat belakang ni, ayu letak sofa. Selalunya nizam suka landing kat sofa.
Hariz pulak main atau tengok TV dekat depan area TV tu. 
So, semua 'kemudahan' ada kat living hall ni. 

Bila hariz nak pegang tangan tak boleh sebab mama duduk buat kerja kat sini kan...
So, dia kan duduk atas lantai kat tepi kerusi (belah kanan) dan dia ayu akan hulur kaki kanan.
Dapat la dia pegang KAKI supaya dapat lepaskan gian huuhuhu.
Ni la namanya tak dapat tangan, kaki pun jadiiiiiii.
("Tak dapat tanduk, gading pun berguna" punya konsep!)

Kalau orang tak tengok memang susah nak caya betapa hariz sampai macam tu sekali.
Nanti kena kat batang hidung sendiri, baru tau betapa mencabarnya nak jadi WAHM ni.
Sebab tu laaaa... ayu tak buat SOHO kat dalam bilik.
Walaupun bilik kat atas memang boleh sangat setup SOHO cantik-cantik.
Tapi confirm sekadar hiasan jer. Jangankan nak buat kerja kat situ.
Naik atas pakai baju pun hariz kat bawah dah melalak-lalak even papa dia ada pun!

Maka, bersyukurlah ada SOHO di depan bilik air ini.
Lagi pun bukan manjang benor dok buat kerja kat sini kan.
Ayu selalunya guna labtop untuk update blog dan edit gambar.
Kalau setakat update status pasal Business ayu selalu guna HP @ Tab jer.
Boleh sambil golek-golek atau masak. 

My current Online Businees. Semoga dipermudahkan. Amin.

My feveret flowers! 

In shaa Allah.
Bila hariz dah makin besar... dah makin bijak.... dah tak manja macam sekarang.
Ayu plan nak setup jugak SOHO yang lebih proper.
Nanti dalam tu jugak dania dan hariz boleh menempel sama.

Nak wujudkan suasana pembelajaran untuk anak-anak paling penting.
Kalau bilik kat tingkat bawah senang.
Ni tingkat atas yang jadi constraints. 
Malas nak turun naik pun satu hal hehhehe.
Lagi pun, bila dok kat atas rasa tak berapa syok sebab takleh tengok kat depan rumah.
Rasa takut pon ada... huhuhuhu.
Caner tu?

Sebab tu la, nak sangat buat rumah sendiri atas tanah.
Rumah setingkat dan of course kat kampung.
Taknak dok bandar, tak suka.

Oh! Bab rumah idaman ni kena buat Entry Khas! Hahhaha.
Berangan tak kena bayar. Silalah berangan.

Ok, jumpa lagi...
Bersiaran langsung dari my SOHO (lahhh sangatttttt!)



Tuesday, December 3, 2013

December 03, 2013

Undercot Semula Cat Dinding Feature Wall

As Salam.

Baca Entry ni dulu baru senang faham masalah negara yang kami alami dengan warna cat kat Feature Wall Living Hall kami ni:  Living Hall


Mula-mula nak tayang version masa baru cat dulu (on September 2013. 

Masa ni sukanyaaaa iols tengok cat ni cantik berseri macam kat nurseri!
Tapi kini tidak lagi... vuruks sungguh. Sakit mata nengok!




Sudahnya, Ahad lepas baru nizam sempat dan rajin mengecat semula dinding ni.
Itu pun setelah puas dan penat aku muncung mulut menyentap ngan dia hahhaa.

Mogok taknak masak kang... aku jugak lapar kan?
Dah la sekarang kuat mencekik. Nafsu apekah ini!

Beli cat putih undercot ni dah berbulan-bulan dah.
Siap boleh buat cat bilik Ketiga yang kaler Putih + Coklat tu lagi.
Punyalah lama kan... baru nak cat.

Dah semak mata i tengok dinding cacat macam ni.
Ini musim hujan... lagi la dahsyat tahap putih-putih bercapuk tu.

Beginilah keadaannya... dalam proses perabih duit dan tenaga lagi sekali. Hampesss betul dinding ni. 

Oh yer, lepas ni nak tukar kaler lain. Padahal ada lagi setin cat kaler ni sebab nizam beli 2L. Nasib baik nizam pasrah jer. Kalau tak pasrah pun, aku tetap menang kalau bab hias rumah ni.

Dah kata aku ni 24/7 dok rumah. Kenalah semua berkenan kat mata aku kan.
*alasan-sentiasa-logik* eh, lama tak dengar perkataan ni hahah!

Layered Pertama. Nizam buat 3 layered semuanya. Mentang-mentang cat banyak hehehhe.
Since cat kaler baru belum sempat nak pergi beli, dan nizam pun kerja... 
aku hadap jer la cat dinding macam ni dulu. 

TAPI... cantik pulak cat kaler putih. 
Rasa lapang dan suci murni jer rumah. 
Rumah ni kat tingkat bawah memang gelap sangat.
Tu aku sedap membuta sebab gelap + sejuk!


Langsir eyelet pun belum pasang lagi.
Drill nizam dah pinjam dari kawan kerja dia. Tapi menebuknya tidak lagi.


Kitorang decide nak beli railing kayu baru jer untuk sliding ni. 

Sebab malas nak pening-pening carik balik skru dan besi cangkuk yang aku letak tatau kat mana.

Boleh? Padahal mahal jugak railing ni.

Tapi dah dia kata nak beli baru... aku pasrah jer. Taat katanya hahahhha!

Sesambil tu, nak tunjuk sekali....
Meja bulat dan bunga dari bilik dania i dah bawak turun ke bawah.
Sebab rasa kosong sangat kat bawah ni.
Nak menyapu pun senang sangat... kasik cabaran sikit hahaaaa.
Cabaran kumpul habuk dan rambut atas lantai!


Sementara jer ni. Bila rasa serabut angkut ke lain pulak.
Tu jer la kerja aku kat umah ni... tapi takpe tak susahkan nizam.
Selagi boleh angkat-tarik-tolak semua buat sendiri.
Tu perabot aku semua nak jahanam tu :P

Bunga comel-comel. Sila pergi kat Romantika Shah Alam. 
Cantik-murah semuanya. Tinggal nak rambang mata jer memilih. 

Ermmmm... tatau la bila nak siap cat dinding ni.
So, berbahagialah kami dengan cat putih undercot ini buat masa sekarang.

*Dah musim banjir... baru plan nak balik Besut minggu depan.  

Jumpa Lagi!