Wednesday, December 4, 2013

SOHO| Impianku -vs- Apa yang Ku adoooo Sekarang :P

As Salam.

SOHO ni memang dari dulu lagi dah jadi impian ayu.
Berangannnnn sangat nak ada bilik khas untuk bekerja dan berinternet.
Tapi buat masa sekarang, masih belum tercapai impian.
In shaa Allah, soon mesti dapat.

Maka, marilah berangan bersama-sama Ayu Rashid :P

Ayu nak jenis yang simple macam ni jer.
Ayu tak suka banyak barang, tak suka messy-messy ni.
Kalau boleh semua barang letak kat dalam drawer atau almari bertutup.
Cukup mana perlu jer nampak kat mata secara direct.
Wah! Selera kan main besar. 

Ini kalau bertapa pun i rela!

Nanti anak dah besar sikit, boleh sesamer buat kerja dan belajar dalam ruang ni. Oh! Indahnya berangan :P
*
*
*
TAPI...
Buat masa sekarang. ini jer la yang makcik mampu!
*
*
*

Ber-SOHO kat ruang tamu, sebelah TV dan paling takleh blah, depan dan sebelah pintu bilik air.
Ko mampu buat SOHO macam i? hehhehe
Takper janji adooooo. 

Meja belajar dari zaman MMU lagi ni. Beli kat kedai perabot kat Bukit Beruang. Tahun 2002 kot. 

Banyak jasa meja ni. 
Selain guna untuk masa belajar, guna untuk masa dah kerja sampailah sekarang.

Paling berjasa: nizam guna buat panjat mengecat rumah Semenyih ni. 
Pastu masa nak turun meja ni tersenget so gedebukkkk nizam jatuh macam nangka besar jatuh! Hahahahaa. Kenangan mengecat rumah!

Drawer pun dah senget dan pecah sebab masa rumah Seksyen 7 kena pecah masuk dulu si malaun tarbus pemecah masuk rumah tu pecahkan drawer ni. 

Tapi bagus gak dia pecahkan, sebab i pun tatau mana campak kunci drawer ni. Pandai sangat, kunci drawer... pastu kunci campak ntah-ke-mana-mana!

Nampak tak, kan dekat ngan dapur jugak tu. Kalau lapar-dahaga... beberapa langkah jer dah boleh makan!
Kalau nak tengok TV pun, jenguk jer ke kanan... dah boleh tengok TV... hehhee.

Pastu kat belakang ni, ayu letak sofa. Selalunya nizam suka landing kat sofa.
Hariz pulak main atau tengok TV dekat depan area TV tu. 
So, semua 'kemudahan' ada kat living hall ni. 

Bila hariz nak pegang tangan tak boleh sebab mama duduk buat kerja kat sini kan...
So, dia kan duduk atas lantai kat tepi kerusi (belah kanan) dan dia ayu akan hulur kaki kanan.
Dapat la dia pegang KAKI supaya dapat lepaskan gian huuhuhu.
Ni la namanya tak dapat tangan, kaki pun jadiiiiiii.
("Tak dapat tanduk, gading pun berguna" punya konsep!)

Kalau orang tak tengok memang susah nak caya betapa hariz sampai macam tu sekali.
Nanti kena kat batang hidung sendiri, baru tau betapa mencabarnya nak jadi WAHM ni.
Sebab tu laaaa... ayu tak buat SOHO kat dalam bilik.
Walaupun bilik kat atas memang boleh sangat setup SOHO cantik-cantik.
Tapi confirm sekadar hiasan jer. Jangankan nak buat kerja kat situ.
Naik atas pakai baju pun hariz kat bawah dah melalak-lalak even papa dia ada pun!

Maka, bersyukurlah ada SOHO di depan bilik air ini.
Lagi pun bukan manjang benor dok buat kerja kat sini kan.
Ayu selalunya guna labtop untuk update blog dan edit gambar.
Kalau setakat update status pasal Business ayu selalu guna HP @ Tab jer.
Boleh sambil golek-golek atau masak. 

My current Online Businees. Semoga dipermudahkan. Amin.

My feveret flowers! 

In shaa Allah.
Bila hariz dah makin besar... dah makin bijak.... dah tak manja macam sekarang.
Ayu plan nak setup jugak SOHO yang lebih proper.
Nanti dalam tu jugak dania dan hariz boleh menempel sama.

Nak wujudkan suasana pembelajaran untuk anak-anak paling penting.
Kalau bilik kat tingkat bawah senang.
Ni tingkat atas yang jadi constraints. 
Malas nak turun naik pun satu hal hehhehe.
Lagi pun, bila dok kat atas rasa tak berapa syok sebab takleh tengok kat depan rumah.
Rasa takut pon ada... huhuhuhu.
Caner tu?

Sebab tu la, nak sangat buat rumah sendiri atas tanah.
Rumah setingkat dan of course kat kampung.
Taknak dok bandar, tak suka.

Oh! Bab rumah idaman ni kena buat Entry Khas! Hahhaha.
Berangan tak kena bayar. Silalah berangan.

Ok, jumpa lagi...
Bersiaran langsung dari my SOHO (lahhh sangatttttt!)


P/S: Boleh beli ESP Shaklee pada harga ISTIMEWA. 

Tuesday, December 3, 2013

Undercot Semula Cat Dinding Feature Wall

As Salam.

Baca Entry ni dulu baru senang faham masalah negara yang kami alami dengan warna cat kat Feature Wall Living Hall kami ni:  Living Hall


Mula-mula nak tayang version masa baru cat dulu (on September 2013. 

Masa ni sukanyaaaa iols tengok cat ni cantik berseri macam kat nurseri!
Tapi kini tidak lagi... vuruks sungguh. Sakit mata nengok!




Sudahnya, Ahad lepas baru nizam sempat dan rajin mengecat semula dinding ni.
Itu pun setelah puas dan penat aku muncung mulut menyentap ngan dia hahhaa.

Mogok taknak masak kang... aku jugak lapar kan?
Dah la sekarang kuat mencekik. Nafsu apekah ini!

Beli cat putih undercot ni dah berbulan-bulan dah.
Siap boleh buat cat bilik Ketiga yang kaler Putih + Coklat tu lagi.
Punyalah lama kan... baru nak cat.

Dah semak mata i tengok dinding cacat macam ni.
Ini musim hujan... lagi la dahsyat tahap putih-putih bercapuk tu.

Beginilah keadaannya... dalam proses perabih duit dan tenaga lagi sekali. Hampesss betul dinding ni. 

Oh yer, lepas ni nak tukar kaler lain. Padahal ada lagi setin cat kaler ni sebab nizam beli 2L. Nasib baik nizam pasrah jer. Kalau tak pasrah pun, aku tetap menang kalau bab hias rumah ni.

Dah kata aku ni 24/7 dok rumah. Kenalah semua berkenan kat mata aku kan.
*alasan-sentiasa-logik* eh, lama tak dengar perkataan ni hahah!

Layered Pertama. Nizam buat 3 layered semuanya. Mentang-mentang cat banyak hehehhe.
Since cat kaler baru belum sempat nak pergi beli, dan nizam pun kerja... 
aku hadap jer la cat dinding macam ni dulu. 

TAPI... cantik pulak cat kaler putih. 
Rasa lapang dan suci murni jer rumah. 
Rumah ni kat tingkat bawah memang gelap sangat.
Tu aku sedap membuta sebab gelap + sejuk!


Langsir eyelet pun belum pasang lagi.
Drill nizam dah pinjam dari kawan kerja dia. Tapi menebuknya tidak lagi.


Kitorang decide nak beli railing kayu baru jer untuk sliding ni. 

Sebab malas nak pening-pening carik balik skru dan besi cangkuk yang aku letak tatau kat mana.

Boleh? Padahal mahal jugak railing ni.
Tapi dah dia kata nak beli baru... aku pasrah jer. Taat katanya hahahhha!

Sesambil tu, nak tunjuk sekali....
Meja bulat dan bunga dari bilik dania i dah bawak turun ke bawah.
Sebab rasa kosong sangat kat bawah ni.
Nak menyapu pun senang sangat... kasik cabaran sikit hahaaaa.
Cabaran kumpul habuk dan rambut atas lantai!


Sementara jer ni. Bila rasa serabut angkut ke lain pulak.
Tu jer la kerja aku kat umah ni... tapi takpe tak susahkan nizam.
Selagi boleh angkat-tarik-tolak semua buat sendiri.
Tu perabot aku semua nak jahanam tu :P

Bunga comel-comel. Sila pergi kat Romantika Shah Alam. 
Cantik-murah semuanya. Tinggal nak rambang mata jer memilih. 

Ermmmm... tatau la bila nak siap cat dinding ni.
So, berbahagialah kami dengan cat putih undercot ini buat masa sekarang.

*Dah musim banjir... baru plan nak balik Besut minggu depan.  

Jumpa Lagi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...