Monday, January 27, 2014

Resepi Rendang Ayam

As Salam.

Lama dah janji dengan my Soulsister nak share Resepi Rendang Ayam.
Asal masak show-off kat dia kat Whatsapp.
Buruk sungguh perangai kan... hehehe.

Rendang ayam memang feveret dania.
Selalu sangat request suh mama masak rendang ayam.
Bila anak dah suka, kenalah masak.

Resepi dan cara masak rendang ayam version ayu sangat simple.
Stok orang malas masak memang macam ni.
Rupa paras rendang tu, of course mengerikan.
Macam sampah-sarap pun ada heh!

Tapi rasa, meveles.
Haaaa... puji lagi masakan sendiri. Ko mampuuuu?


Ni rendang yang ayu masak kat Besut masa Raya Aidiladha tahun lepas.
*Our last Hari Raya with my Late Brother Azman :(

Bahan-bahan:
(Sila buat anggaran kuantiti bahan)

- Ayam
- Minyak masak (untuk menumis)
- Santan
- Cili kering @ cili boh
- Kerisik
- Bawang merah
- Bawang Putih
- Halia
- Lengkuas
- Kunyit
- Daun kunyit
- Daun limau purut
- Serai
- Gula melaka @ gula
- Garam
- Ajinomoto (*ayu tak guna benda alah ni)

Cara-cara:

1. Blender campuran:
    - bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit.
    - *Boleh juga blender daun kunyit dan serai
        (JANGAN terlalu banyak, nanti menyengat sangat rasanya)

2. Tumis semua campuran di blender tadi + cili boh + serai.
*Tips masakan sedap: tumis bahan tumisan dengan api perlahan sehingga benar-benar masak.

3. Masukkan ayam ke dalam bahan tumisan. Masak sehingga separuh masa atau isi ayam nampak empuk dan pejal.

*Boleh juga digoreng asing, kemudian masukkan dalam bahan tumisan atau bahan yang dah dimasukkan santan. Tapi ayu jenis malas, buat macam ni jer :P

4. Masukkan santan.

5. Masukkan kerisik.

6. Masukkan daun kunyit yang dicarik-carik

7. Masukkan garam, gula melaka @ gula.

8. Reneh sehingga kuah pekat.

9. Lastly, masukkan daun limau purut.
*kena masukkan masa dah nak tutup api, kalau masukkan awal sangat nanti rasa pahit.

Siap untuk dihidangkan! 

Makanlah bersama nasik, nasi himpit atau ketupat palas.

Perfect combinations!
Selamat mencuba!

1 comment:

Linda said...

Salam ukhwah, saya follow sini ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...