Thursday, April 10, 2014

Apakah Akademi Bekerja di Rumah?

Assalamualaikum.

Kebanyakan Friendlist Ayu kat FB dah tau, yang Ayu telah menyertai Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) pada 1 April 2014. 

ABDR diasaskan oleh Puan Masayu Ahmad. (juga klik di sini). Sementara cikgu online Ayu ialah Puan Zaila Mohamad. Beliau banyak membimbing Ayu sejak ayu menyertai ABDR ini. Kami berhubung melalui Whatsapp dan facebook sahaja. 


Apakah Tujuan Penubuhan ABDR?
ABDR ditubuhkan untuk memberi peluang kepada semua yang berhasrat untuk bekerja dari rumah. Tak kiralah samada sepenuh masa atau separuh masa (iaitu yang masih bekerja).


Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) menawarkan:

1. Kelas Online Asas Bina Blog Penulisan:
Belajar menulis cara santai tetapi masih mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ia adalah salah satu cara menarik minat pembaca agar suka baca dan bertandang ke blog kita. Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai Blogger di akademi kami yang kini sudah mencecah 600 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Juga belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tetapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk menyertai kelas ini.


2. Kelas Online Asas Blog dan Fanpage Mula Bisnes:
Bagi yang mahu memulakan bisnes online tapi tidak tahu cara. Mahu mula berbisnes tetapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma iaitu blog, fanpage dan facebook. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis secara konsisten, membuat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, membuat fanpage dan juga belajar membuat pautan antara blog untuk aliran trafik.


3. Kelas Beriklan di mudah.my:
mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.


4. Kelas Penulisan Kreatif:
 Bagi yang bercita-cita untuk menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.


5. Rakan Niaga / Pengurus Online Akademi:
 Kami membuka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas Urusniaga Akaun Bisnes Kecil WAHM SOHO:
Bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

Sahabat-sahabat boleh pilih pakej yang bersesuaian dengan minat dan potensi kalian.


FAQ mengenai ABDR

1. Bagaimana kelas ini dijalankan?
- Kelas berbentuk tutorial ini dijalankan sepenuhnya secara online.
- Protege akan diberikan ebook rujukan iaitu ebook Belajar Asas Blog.
- Protege akan dimasukkan dalam Group Kelas di Facebook. Komunikasi adalah secara one to one (personal coaching) melalui PM di Facebook atau Group Kelas.
- Nota dan tuturial bergambar disediakan di dalam Group Kelas tersebut.

2. Bagaimana dengan Jadual kelas?
Jadua kelas adalah fleksibel, mengikut masa protege sendiri bila mahu belajar. Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di Facebook. Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya serta berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan.

3. Apakah Tugasan yang perlu dibuat?
Tugasan yang diberikan adalah sepenuhnya terus membantu protege menyiapkan blog masing-masing. Dengan ini protege tidak perlu mengambil masa lain lagi untuk menyiapkan semula blog mereka. Protege dan guru online hanya berhubung secara online sahaja. Hanya perlu ada kelengkapan gadget iaitu laptop atau komputer dan talian internet. Malah jika ada telefon canggih juga satu kelebihan kepada protege untuk membuat tugasan terus walau di mana pun mereka berada.

4. Di Mana Kelas Ini Diadakan?
Uniknya kelas kami secara online sahaja. Boleh mula bila-bila masa sudah sedia.

5. Saya bekerja tak ada masa...
Disebabkan tuan/puan tak ada masa, itu sebab kelas ini masanya fleksibel. Iaitu 10 langkah mudah untuk kelas penulisan dan 16 langkah untuk kelas bisnes.

 6. Saya tak ada produk.
Produk kami sediakan. Anda boleh jadi Rakan Niaga Akademi. Jika sudah ada produk lagi ok, boleh teruskan menjual produk yang anda sedang dan/atau akan jalankan.

7. Berapa lama boleh pandai?
Bukan berapa lama boleh pandai, tetapi berapa cepat tuan/puan boleh siapkan tugasan. Ada pelajar laju ambil masa 10 hari sahaja, ada 3 minggu, ada sebulan dan ada lebih dari itu. Cepat atau lambat adalah bergantung kepada protege itu sendiri. Cepat siapkan tugasan, maka cepatlah kalian boleh mula menggunakan blog, Facebook dan Fanpage untuk menjana pendapatan pula.

8. Apa lagi yang kami dapat?
Jaringan dan perhubungan sahabat-sahabat lain yang juga dari kalangan surirumah, suri bekerjaya. Boleh berkenalan dan bertukar pandangan. Inilah kumpulan sokongan yang perlu untuk wanita yang bekerja di rumah, untuk mendapatkan semangat, pendapat, bina kenalan baru dan sebagainya. Juga pertukaran antara blog di akademi dapat membantu menarik traffik ke blog.

9. Siapa digalakkan menyertai ABDR?
Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online atau masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakannya. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-lukan penyertaan untuk kaum adam.

10. Apakah ‘value-added’ yang anda akan perolehi?
Kami akan kongsikan tips, tunjuk ajar, panduan dan kumpulan sokongan untuk sama-sama berjaya mencapai matlamat masing-masing menyertai akademi ini.

Sekiranya rakan-rakan berminat untuk menjadi sebahagian daripada kami, bolehlah hubungi Ayu untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.

Tel/Whatsapp: 013 – 255 0727
Facebook: Rahayu Rashid
  
Sehingga berjumpa lagi, dan temui Ayu juga di:

No comments: