Posts

Showing posts from June, 2014

Jana Wang dari Rumah| 3 Teknik Mula Urusniaga Online

Image
Assalamualaikum.
Ayu nak share sikit info khusus kepada rakan-rakan yang mencari peluang bisnes, sedang menjalankan bisnes atau tengah dok pikir... apa laaa bisnes aku nak buat untuk tambah income atau nak Jana Wang dari Rumah.
3 teknik urusniaga online sesuai bagi yang baru mahu mulakan bisnes: Ini asas yang perlu ada bagi yang baru mahu mula belajar urusniaga online. Saya tahu ramai yang sudah pakar, tetapi asas ini khusus bagi ibu yang baru bermula.
Mulakan dengan percuma iaitu: * Fanpage * Blogspot * Produk Dropship.

3 cara ini adalah yang sangat asas yang boleh dimulakan. 1) Fan Page. Fan page adalah sebagai kedai online dan cara yang sangat efektif untuk menjual dan terus kepada pelanggan.

2) Blogspot.  Blog sangat sesuai untuk titik mula kalian mencari pelanggan. Ya blog adalah salah satu cara memperkenalkan diri kepada pelanggan, bina khalayak pelanggan kalian sendiri. Ada berjuta-juta rakyat Malaysia, kalian hanya mahu 3K hingga 5K pertama pelanggan setia.

3) Dropship.  Tidak perl…

Salam Ramadhan!

Image
Semoga kita semua dipanjangkan usia dan diberikan kesihatan yang baik untuk menjalankan ibadah dengan penuh keinsafan dan mendapat rahmat dan pengampunan dariNya.

Saya memohon ampun dan maaf atas segala salah silap yang saya lakukan. 
Salam Sayang; Rahayu Abdul Rashid

Resepi Solok Lada Original Terengganu

Image
Amboi... tajuk resepi tak menahan tu!
Bila masa ntah i tau tu resepi ori ke tidak.
Buat solok lada pun setahun 2x ada hati nak buat review!


Yang pasti, jenis lada yang digunakan tu penting.
Ia untuk mengekalkan rasa sebenar solok lada.
Rasa lada dan pedasnya tu berbeza.


Inilah rupa paras lada solok yang selalunya digunakan di negeri Terengganu dan Kelantan.
Memang nama khasnya Lada Solok.
Ada jenis pendek ketot dan ada jenis panjang runcing macam ni:




Kalau takat lada macam ni... merah ke, hijau ke.
Maaf cakap la yer, tak sedap (pada tekak i laaa).



Kalau beli solok lada yang dah siap tu.
Jaranggggg jumpa yang benar-benar sedap.
Yelah, faham la kalau guna lada bukan lada solok sebab susah nak dapat.

Inti tu tu... alahai!
Kelapa tua dah rasa macam hampas pun ado.
Ikan dan bawang pun tak terasa.
Solok lada yang sedap... intinya mesti betul-betul hancur.
Ini kelapa berselirat lagi. Macam tak tumbuk/blender langsung pun ada.
Tu yang rasa macam makan hampas kelapa hehe.
Amboi... complaint! Dah …

Susun Atur| Bila Permainan Anak Berlambak-lambak!

Image
Nak katakan kitorang ni manjakan anak, tak jugak kot. Dari zaman dania kecik dulu lagi... asal keluar jarang tak beli mainan. Ni dah berjangkit kat hariz! Dua-dua suka Ultraman. Tapi bukan ajer Ultraman di beli. Ikut suka dia la masa tu nak 'tarik' apa.
Kalau dengan papanya... boleh la Dengan mama... takdernya nak layan! Baik beli makanan... kenyang!


Bila dah banyak... tatau mana nak simpan. Ini stok yang Hariz sentiasa main hari-hari.
Paling banyak ialah Ultraman. Hariz ngan Dania sama... dah hafal semua nama Ultraman.
Pastu boleh dia soal mama dia. "Mama, ni otromen apa?" Dah mama tengok otromen sepesen jer. Hentam jer la jawab ikut sedap tekak nak sebut apa. Pastu kalau salah (dan selalunya salah!), Hariz akan cakap: "Bukan la mama... ni otoromen xxxxxxx. apelah mama ni, tu pun tatawu"


Tak cukup dalam bakul dan bekas bertutup tu. Sumbat lagi dalam toyogo ni. Penuh!
Itu belum kira yang dalam bilik kat atas. Penuh lagi 1 plastik sampah hitam. Sejak pindah…

Idea Deko| Rak Kasut sebagai Rak Hiasan

Image
Salam semua.

Korang ada tak rak kasut macam ni?
Ayu pun ada, lama dah beli masa zaman duduk Shah Alam lagi.
Bila dah duduk Semenyih, rak ni letak kat beranda.
Dah rasa macam nak campak buang pun ada, sebab tak guna pun.
Tapi, sayang pulak sebab elok lagi.

Pastu, tinggggggggggggg! datang idea deko (lah sangattttt).
Kalau cat putih, mesti cantih nih. Nak beli cat, nizam kerja pulak.
Namun disebabkan tak menyempat... tak payah cat dulu.
Buat jer dulu sementara rajin dan semangat berkobar-kobar gitew.


Apa i buat dengan rak ni?

Amik runner yang dah berkurun. Letak elok-elok atas tu.
Nak letak frame gambar takleh sebab rak tu lubang-lubang.
Nak namanya carik kayu atau kotak buat alas, takder maknanya.
Letak jer pasu Ikea dan bunga Hydrangea pink ini.

Kat rak tingkat 2 tu, letak jer bakul putih tu. Isinya kosong jer hahaa.
Sebab saja nak memenuhkan. Umah i takder barang2 deko kecik.
Tak minat, serabut dan malas nak lap habuk.

Dah siap! Ok laaa ni, sementara nak beli cat (ye lah tu).




Gigih lip…

Dekorasi Bunga Ringkas di Tangga

Image
Salam semua.
Ayu nak share sikit dekorasi kat tangga rumah. Dekorasi la sangat... padahal ini jer pun!





Tu jer nak citer... selamat berhari minggu!

I Wish...

Image
Salam semua. Panasnya cuaca sekarang ni. Bila panas, manjang ber-aircond. Tak cukup aircond, kipas pun semua pasang. Sampai hariz pun cakap... sejuk la mama. Yelah, dia takder lemak macam mamanya... memang la sejuk. Mama ni haaa... lemak berbelas lapis. Dah la tahap lemak degil!
Bila cuaca panas... badan pun lesu jer. Sampai nak update blog pun takder idea (dibaca: MALAS)
Lately ni, badan penat sangat. Nak buat kerja rumah pun malas. Slow ajer. Mana nak kemas ruang tamu, dapur, anjung dan bilik2 kat atas. Dah la balik sedih tengok pokok-pokok bunga ada yang mati. Yang layu tunggu masa nak ajal pun banyak.
Dalam keadaan macam ni. Betapa berharap dapat pegi spa!
Buat facial, massage dan mandi bunga (amboi ingat nak kawen ke!).
Tapi macam mana nak pegi. Kalau hariz takleh berenggang!
Dan papanya... rajin ke nak jaga anak wp utk 3 jam! Hai! Nasib badan laaaa... camner nak cun macam Maya Karin ni?
Ok... sental muka sendiri... urut badan sendiri... mandi bunga sendiri!
Ok... ni gambar spa yan…

Sabun Marine Essence

Image
Anda atau keluarga anda mengalami masalah kulit seperti:
✘ Eczema
✘ Jerawat
✘ Kulit sensitif / gatal
✘ Ketiak / badan berbau
✘ ketiak, leher ,lutut dan kelengkang gelap
✘ Jerawat muka / badan
✘ Kuat berpeluh sehingga rasa tidak selesa
✘ Demam campak 

Jika YA! 
Anda mesti mencuba Sabun Marine Essence atau juga dikenali sebagaiSabun Ketiak & Sabun Magic!




KELEBIHAN SABUN MARINE ESSENCE: -Mencerahkanketiak dan celah-celah badan yang gelap. -Menghilangkan dakidan kesan gelap siku, lutut dan buku lali. -Mengurangkanrekahan/kematupada tumit/tapak kaki. -Membantu mengurangkangatal-gatalpada badan akibat radang eczema. -Menghilangkanpigmentasipada kulit muka dan badan. -Membantu mengurangkanmasalah jerawatpada belakang badan. -Melembutkankulit. -Menghilangkankesan parut. - Membantu meredakan kegatalan/parut demam campak. -Mengembalikan kesegaran & keselesaan setiap kali menggunakannya.

BERMINAT UNTUK MENCUBA?
Ayu Rashid SMS/Whatsapp/Call: 013 - 2550727

Kembali ke Pangkal Jalan!

Image
As Salam semua.
Wah! Lama tak bersiaran... balik kampung memang malas nak update blog.
Nak gunakan HP untuk tengok FB dan IG pun alahai berchenta!
Line slow macam siput sedut. Kalau IG, dapat baca captions ajer.

Tapi, syukur alhamdulillah.
Sales bisnes tetap ada. Slow pun slow laaa. Asalkan sales masyuk!
Yang pasti, kulit dania dah malap semula.
Baru nak cerah sikit... balik kampung lagi. Dah malap semula.

Tapi sejak arwah Pok Me-nya takder.
Kuranglah dania mandi laut. Kalau dulu, Pok Me la rajin melayan anak-anak sedara.
Memang terasa sangat kehilangan tu :(
Dah 6 bulan berlalu, rasa macam arwah masih ada.
Kerap juga termimpi kan Arwah. Terubat rasa rindu  walau 'jumpa' dalam mimpi.
Selalunya tanpa suara... hanya nampak arwah jer.
Wallahua'lam. Hanya DIA yang tahu kan.
Apa pun, semoga semua dosa arwah diampunkan dan dapat rahmat dariNya.


Ok... kembali ke pangkal jalan. Dania dah start sekolah semalam.
Hari ni nak kena spring cleaning rumah.
Nak sambut Ramadhan dah. Ramadhan…

Promosi Tupperware sempena Aidilfitri 2014

Image
Iklan Berbayar Sticky Post untuk 2 hari Sila scroll ke bawah untuk Entry terkini

Cantik, menarik dan menyelerakan! Haaaa... complete 3 perkataan yang dah cukup mengujakan kita kaum wanita yang suka dengan koleksi mewah Tupperware. 
Bayangkan Hari Raya nanti...  Kita hidangkan Kek Red Velvet dan Premium Mocha untuk menjamu tetamu dan of course diri sendiri dan keluarga kan. 
Mesti rasa seronok, raya yang bergaya dan puas hati dapat menjamu tetamu dengan hidangan lazat dan dipersembahkan dengan bekas Tupperware yang cantik dan berkualiti!

Neesa jual dengan harga penuh kasih sayang untuk semua pembaca Blog ayu. Semua produk Tupperware boleh dibeli dengan Neesa. Just contact her.  Korang pasti puas hati dengan layanan dan servis daripada Neesa. 

Hubungi Neesa: 013 705861 Facebook: Neesa Nuranisah TP