Monday, June 30, 2014

Jana Wang dari Rumah| 3 Teknik Mula Urusniaga Online

Assalamualaikum.

Ayu nak share sikit info khusus kepada rakan-rakan yang mencari peluang bisnes, sedang menjalankan bisnes atau tengah dok pikir... apa laaa bisnes aku nak buat untuk tambah income atau nak Jana Wang dari Rumah.

3 teknik urusniaga online sesuai bagi yang baru mahu mulakan bisnes:
Ini asas yang perlu ada bagi yang baru mahu mula belajar urusniaga online. Saya tahu ramai yang sudah pakar, tetapi asas ini khusus bagi ibu yang baru bermula.

Mulakan dengan percuma iaitu:
* Fanpage
* Blogspot
* Produk Dropship.


3 cara ini adalah yang sangat asas yang boleh dimulakan.
1) Fan Page.
Fan page adalah sebagai kedai online dan cara yang sangat efektif untuk menjual dan terus kepada pelanggan.


2) Blogspot. 
Blog sangat sesuai untuk titik mula kalian mencari pelanggan. Ya blog adalah salah satu cara memperkenalkan diri kepada pelanggan, bina khalayak pelanggan kalian sendiri. Ada berjuta-juta rakyat Malaysia, kalian hanya mahu 3K hingga 5K pertama pelanggan setia.


3) Dropship. 
Tidak perlu ada produk sendiri, mulakan dengan produk yang sudah ada.


Ok, untuk 1,2,3 mudah sahaja, jika buntu ada 1 hingga 16 langkah sahaja bermula dengan analisa. Kami tawarkan melalui KELAS ONLINE BLOG DAN FANPAGE.

Lebih mudah jika mendaftar kelas bisnes di Akademi Bekerja di Rumah, sudah lengkap dengan produk. Hanya pilih nak berjualan produk apa:
* Telekung solat
* Makanan sunnah
* Bisnes raya; atau 
* Sebagaii Pengurus Online Akademi.


MUDAH!
Hanya perlu daftar. Belajar teknik yang betul hasilkan blog kedai, dan mula berjualan.


Ini yang ayu buat sekarang.
Ayu masih lagi menjual produk-produk Hai-O, tetapi dalam masa yang sama ayu jadi Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah (dapat jual produk/perkhidmatan Akademi) dan terkini jadi Agent Qaira Hijab.


Tamak?
Katalah apa pun, asalkan ada peluang... ayu grab jer.

Contoh:
Katakan bisnes A dapat RM200, bisnes B dapat RM300, Bisnes C dapat RM500... bukan ke dah dapat RM1,000 sebulan dengan hanya kerja dari rumah?


SEMUANYA AYU JALANKAN SECARA ONLINE MELALUI BIMBINGAN AKADEMI BEKERJA DI RUMAH SEJAK 1 APRIL 2014 LEPAS.
Meniaga sambil pakai baju kelawar pun boleh (*sila baca ala-ala iklan syampu heh!)

So, kepada yang berminat, boleh hubungi Ayu.

Mulakan pada bulan Ramadhan ni. InsyaAllah rezeki bulan mulia ni selalunya melimpah ruah. Asalkan kita rajin usaha, konsisten dan jangan lupa... mohon padaNya. DIA yang memberikan rezeki kepada kita.

PM/Whatsapp:
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah
013 - 255 0727

Sunday, June 29, 2014

June 29, 2014

Salam Ramadhan!



Semoga kita semua dipanjangkan usia dan diberikan kesihatan yang baik untuk menjalankan ibadah dengan penuh keinsafan dan mendapat rahmat dan pengampunan dariNya.

Saya memohon ampun dan maaf atas segala salah silap yang saya lakukan. 

Salam Sayang;
Rahayu Abdul Rashid

Tuesday, June 24, 2014

Resepi Solok Lada Original Terengganu

Amboi... tajuk resepi tak menahan tu!
Bila masa ntah i tau tu resepi ori ke tidak.
Buat solok lada pun setahun 2x ada hati nak buat review!


Yang pasti, jenis lada yang digunakan tu penting.
Ia untuk mengekalkan rasa sebenar solok lada.
Rasa lada dan pedasnya tu berbeza.


Inilah rupa paras lada solok yang selalunya digunakan di negeri Terengganu dan Kelantan.
Memang nama khasnya Lada Solok.
Ada jenis pendek ketot dan ada jenis panjang runcing macam ni:




Kalau takat lada macam ni... merah ke, hijau ke.
Maaf cakap la yer, tak sedap (pada tekak i laaa).



Kalau beli solok lada yang dah siap tu.
Jaranggggg jumpa yang benar-benar sedap.
Yelah, faham la kalau guna lada bukan lada solok sebab susah nak dapat.

Inti tu tu... alahai!
Kelapa tua dah rasa macam hampas pun ado.
Ikan dan bawang pun tak terasa.
Solok lada yang sedap... intinya mesti betul-betul hancur.
Ini kelapa berselirat lagi. Macam tak tumbuk/blender langsung pun ada.
Tu yang rasa macam makan hampas kelapa hehe.
Amboi... complaint! Dah nak sedap... buat sendiri la kan!
Malas!


Eh! Kata nak kongsi resepi kan. Bukan main introductions!
Begini caranya... mudah dan modal pun kecik jer nak membuatnya.
Kalau agak-agak dalam family tu ada 6 orang, silalah buat.
Kalau beli dah siap, lagi bulan puasa nanti... rasanya mahu sebijik RM1++ kot!


Bahan-bahan:
*Anggaran hidangan untuk 3 bijik jer tau!
(dah aku masak 3 jer, resepi untuk 3 bijik dah la hahah. Keji sungguh! Ala, korang buat la anggaran yer, gunakan konsep gandaan bahan atau agak-agak ler sendiri)

Bahan Lada:
- 3 biji lada solok
* Basuh
* Belah tengah sebagai lubang nak sumbat inti (jangan sampai putus pulak)

Bahan Inti:
- 2 ekor ikan sardin (selayang)
- secawan kelapa muda
- 2 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- cili padi (kalau nak inti pedas atau jika lada solok tak pedas)
- optional: boleh letak sikit blackpapper kalau nak lagi terangkat
- sedikit garam dan gula

CARA:
- Rebus ikan sardin sekejap. Buang tulang.
- Tumbuk semua bahan-bahan sampai lumat.

Haaa... nampak tak? Betapa gigihnya iols menumbuk! Sampai patah batu lesung tu kan.
Tipu jer, batu lesung tu patah masa baru pindah rumah. Takper. selagi boleh guna kita guna.

Ini belum cukup lumat yer. Tumbuk lagi.. lagi... dan lagi. 

Lepas tu,
Sumbat inti yang ditumbuk ke dalam lada yang dah dibelah tadi.

Untuk Memasak:
- Masukkan sedikit santan kelapa muda ke dalam periuk.
- Masukkan lada ke dalam periuk, juga sedikit gula dan garam (jgn banyak sbb dalam inti dah ada).
*Kalau nak lagi sedap:
Sebelum letak lada solok, letakkan pucuk ubi. Rasanya lebih sedap dan pucuk ubi tu boleh kita makan sebagai ulam. Wallllaaaaaa. sedap korang!

Masak dengan api perlahan dan tutup periuk dengan tudung periuk (takkan tudung saji kot haha).
Kena jaga api yer, kang hangus pulak!

Anggaran nak letak santan tu, tak perlu sampai tenggelam lada.
Kang jenuh korang tunggu santan tu kering, pastu confirm inti terkeluar habis!
Letak sikit jer, lada korang akan masak dengan sempurna sebab wap takleh keluar sebab kita tutup periuk tu.




Begini hasilnya.
Seperti biasa... hasil masakan Ayu Rashid ni memang ke lautttttt rupa parasnya.
Tapi rasanya... alhamdulilah. Sedap!
Puji masakan sendiri hahahahahahha.

Ini pun nyaris hancur dan nak hangus. Ye lah, sambil masak sambil layan anak facebook.
Itu jer resepinya.
Sorry kalau sorang pening nak carik 'point' ke mana... merapu ke mana.
Sebab i tak reti nak berblog tentang resepi.
Mana terlintas kat fikiran... itu i akan taip!


Ayu belajar buat solok lada ni dari mak ayu.
Mak ayu buat kerja cermat. Kalau dia tumbuk lagi halus.
Stress menumbuk tau, sebab sekali masak tu banyak!
Selalu lepas ayu kata dah siap tumbuk... mak ayu akan tumbuk semula sebelum sumbat inti!
Nampak sangat aku buat kerja tak capai piawaian dia kan.

Ni kat rumah sendiri.... sapppp sappppp suiiiiiiiiiiiiii. siap!
Asalkan ada rasa dan rupa.... boleh laaaaa.
Ada lagi 3 bijik tak buat, nanti nizam balik buat untuk dia pulak.
Dia pun suka makan.

Oh yer, hari ni bukan ajer buat solok lada tau.
Tapi siap pakej NASI KERABU uols (Hah! CAPSLOCK terus!)
Teringin nak makan sangat-sangat. Susah sangat nak jumpa nasik kerabu kat sini.

Rindu Shah Alam... (tetiber!)

Ok... selamat mencuba!



Monday, June 23, 2014

June 23, 2014

Susun Atur| Bila Permainan Anak Berlambak-lambak!

Nak katakan kitorang ni manjakan anak, tak jugak kot.
Dari zaman dania kecik dulu lagi... asal keluar jarang tak beli mainan.
Ni dah berjangkit kat hariz!
Dua-dua suka Ultraman. Tapi bukan ajer Ultraman di beli.
Ikut suka dia la masa tu nak 'tarik' apa.

Kalau dengan papanya... boleh la
Dengan mama... takdernya nak layan!
Baik beli makanan... kenyang!



Bila dah banyak... tatau mana nak simpan.
Ini stok yang Hariz sentiasa main hari-hari.

Paling banyak ialah Ultraman.
Hariz ngan Dania sama... dah hafal semua nama Ultraman.

Pastu boleh dia soal mama dia.
"Mama, ni otromen apa?"
Dah mama tengok otromen sepesen jer.
Hentam jer la jawab ikut sedap tekak nak sebut apa.
Pastu kalau salah (dan selalunya salah!), Hariz akan cakap:
"Bukan la mama... ni otoromen xxxxxxx. apelah mama ni, tu pun tatawu"



Tak cukup dalam bakul dan bekas bertutup tu.
Sumbat lagi dalam toyogo ni.
Penuh!

Itu belum kira yang dalam bilik kat atas.
Penuh lagi 1 plastik sampah hitam.
Sejak pindah tak keluarkan pun lagi!
Yang dah buang memang banyak sangat dah.
Malas nk simpan, buat semak jer.


Semua ni ayu letak kat dapur jer.
Twpi washing machine.
Dah jadi semak kat dapur. Tak suka!

Nantilah, minggu depan kalau pegi Tesco.
Nak beli rak buku berpintu beberapa bijik.
Sumbat dalam tu.

Tengok kat FB ramai guna storage box Daiso.
Macam menarik. Tapi bila laaa nak pergi. 

Tak kesah la letak dalam apa pun.
Asalkan tak serabut kat mata ni nengok.
Dan mudah untuk hariz ambil dan simpan semula.

Dia tak berani nak sepah lama-lama.
Nanti mama dia ugut!
"Lepas main kemas... kalau tak kemas mama buang dalam dustbin".

Terus dia patuh!
Hehehhe... sayang mainan punya pasal!




Sunday, June 22, 2014

June 22, 2014

Idea Deko| Rak Kasut sebagai Rak Hiasan

Salam semua.

Korang ada tak rak kasut macam ni?
Sumber: Google
Ayu pun ada, lama dah beli masa zaman duduk Shah Alam lagi.
Bila dah duduk Semenyih, rak ni letak kat beranda.
Dah rasa macam nak campak buang pun ada, sebab tak guna pun.
Tapi, sayang pulak sebab elok lagi.

Pastu, tinggggggggggggg! datang idea deko (lah sangattttt).
Kalau cat putih, mesti cantih nih. Nak beli cat, nizam kerja pulak.
Namun disebabkan tak menyempat... tak payah cat dulu.
Buat jer dulu sementara rajin dan semangat berkobar-kobar gitew.


Apa i buat dengan rak ni?

Amik runner yang dah berkurun. Letak elok-elok atas tu.
Nak letak frame gambar takleh sebab rak tu lubang-lubang.
Nak namanya carik kayu atau kotak buat alas, takder maknanya.
Letak jer pasu Ikea dan bunga Hydrangea pink ini.

Kat rak tingkat 2 tu, letak jer bakul putih tu. Isinya kosong jer hahaa.
Sebab saja nak memenuhkan. Umah i takder barang2 deko kecik.
Tak minat, serabut dan malas nak lap habuk.

Dah siap! Ok laaa ni, sementara nak beli cat (ye lah tu).




Gigih lipat-lipat tangkai bunga Hdrangea ni sebab sayang nak potong.
Pastu lipat tu ikut susunan kepanjangan. Daun pun nak kena letak kasik sesuai.
Bila dah siap... comel pulak bunga ni beratur ikut ketinggian.


Letak di mana?


Kat belakang tv!
Ini jer la tempat sesuai. Bilalah nak alihkan tv ni ke tempat lain.
Semak rasanya. Tak cantik jadi dekorasi rumah kat sini.

Ok... boleh la tu daripada takder kan. 
*Eh! dah update 2 entry hari ni... rajin pulok.
Ok... NAP time! Babai uols.



Dekorasi Bunga Ringkas di Tangga

Salam semua.

Ayu nak share sikit dekorasi kat tangga rumah.
Dekorasi la sangat... padahal ini jer pun!

Ayu asingkan bunga Hydrangea putih dan pink. Kan biasa ayu combine dalam satu gubahan.
Dah bosan... letak sini pulak yang kaler putih jer.
Pastu, letak pulak bunga rose yang dalam pasu kaca kat tangga bawah sikit.

Sekali tengok... matching pulak dengan kaler langsir sedih ni.
Iyer, masih kekal dengan langsir macam ni. Harap raya nanti dapat la selesai masalah langsir ni.


Tangga comot. Dah takleh buat apa.
Kalau rumah sendiri, dah upah orang datang kilatkan semula dah.
Sayang kan.. tak jaga rumah sendiri elok-elok. Kalaulah ni rumah sendiri... tatau la camner i jaga.
Ni beria sangat pun buat aper... umah sewa hehehe.
*Tape nizam lekatkan masa mengecat pun tak tanggalkan lagi. Duduk la kat situ. Malas nak tanggalkan.



Tu jer nak citer... selamat berhari minggu!

Saturday, June 21, 2014

June 21, 2014

I Wish...

Salam semua.
Panasnya cuaca sekarang ni. Bila panas, manjang ber-aircond.
Tak cukup aircond, kipas pun semua pasang.
Sampai hariz pun cakap... sejuk la mama.
Yelah, dia takder lemak macam mamanya... memang la sejuk.
Mama ni haaa... lemak berbelas lapis. Dah la tahap lemak degil!

Bila cuaca panas... badan pun lesu jer.
Sampai nak update blog pun takder idea (dibaca: MALAS)

Lately ni, badan penat sangat.
Nak buat kerja rumah pun malas. Slow ajer.
Mana nak kemas ruang tamu, dapur, anjung dan bilik2 kat atas.
Dah la balik sedih tengok pokok-pokok bunga ada yang mati.
Yang layu tunggu masa nak ajal pun banyak.

Dalam keadaan macam ni.
Betapa berharap dapat pegi spa!
Buat facial, massage dan mandi bunga (amboi ingat nak kawen ke!).

Tapi macam mana nak pegi.
Kalau hariz takleh berenggang!
Dan papanya... rajin ke nak jaga anak wp utk 3 jam!
Hai! Nasib badan laaaa... camner nak cun macam Maya Karin ni?
Ok... sental muka sendiri... urut badan sendiri... mandi bunga sendiri!

Ok... ni gambar spa yang paling best i penah nampak kat Semenyih.
Ni gambar ayu snap masa nak raya tahun lepas.
Haaaa... masa ni pegi buat facial.
Cantik jugak spa ni. tapi takder la cantik macam Spa Cendana Shah Alam.
Boleh la... dah namaya kat Semenyih. 

 Mentari Hair Beauty & Spa


 Cantik kan deko Spa ni... 
Kalau kat rumah, bunga tu boleh jadi sarang nyamuk dan lipas kot hahaha



Ok... nak pegi pasar malam.
Harap-harap ada laaaa orang jual nasi kerabu.
Susahnya nak dapat makanan sedap-sedap kat sini.
Rindunya kat Shah Alam kalau bab makan dan shopping.


P/S: Berminat nak beli Tupperware, boleh CLICK iklan kat gadjet kat atas yer. Special price dari kawan saya Neesa. 

Wednesday, June 18, 2014

Sabun Marine Essence

Anda atau keluarga anda mengalami masalah kulit seperti:
✘ Eczema
✘ Jerawat
✘ Kulit sensitif / gatal
✘ Ketiak / badan berbau
✘ ketiak, leher ,lutut dan kelengkang gelap
✘ Jerawat muka / badan

✘ Kuat berpeluh sehingga rasa tidak selesa
✘ Demam campak 


Jika YA! 
Anda mesti mencuba Sabun Marine Essence atau juga dikenali sebagai Sabun Ketiak & Sabun Magic!




KELEBIHAN SABUN MARINE ESSENCE:
-Mencerahkan ketiak dan celah-celah badan yang gelap.
-Menghilangkan daki dan kesan gelap siku, lutut dan buku lali.
-Mengurangkan rekahan/kematu pada tumit/tapak kaki.
-Membantu mengurangkan gatal-gatal pada badan akibat radang eczema.
-Menghilangkan pigmentasi pada kulit muka dan badan.
-Membantu mengurangkan masalah jerawat pada belakang badan.
-Melembutkan kulit.
-Menghilangkan kesan parut.
- Membantu meredakan kegatalan/parut demam campak.
-Mengembalikan kesegaran & keselesaan setiap kali menggunakannya.



BERMINAT UNTUK MENCUBA?

Ayu Rashid
SMS/Whatsapp/Call: 013 - 2550727

Tuesday, June 17, 2014

June 17, 2014

Kembali ke Pangkal Jalan!

As Salam semua.
Wah! Lama tak bersiaran... balik kampung memang malas nak update blog.
Nak gunakan HP untuk tengok FB dan IG pun alahai berchenta!
Line slow macam siput sedut. Kalau IG, dapat baca captions ajer.

Tapi, syukur alhamdulillah.
Sales bisnes tetap ada. Slow pun slow laaa. Asalkan sales masyuk!
Yang pasti, kulit dania dah malap semula.
Baru nak cerah sikit... balik kampung lagi. Dah malap semula.

Tapi sejak arwah Pok Me-nya takder.
Kuranglah dania mandi laut. Kalau dulu, Pok Me la rajin melayan anak-anak sedara.
Memang terasa sangat kehilangan tu :(
Dah 6 bulan berlalu, rasa macam arwah masih ada.
Kerap juga termimpi kan Arwah. Terubat rasa rindu  walau 'jumpa' dalam mimpi.
Selalunya tanpa suara... hanya nampak arwah jer.
Wallahua'lam. Hanya DIA yang tahu kan.
Apa pun, semoga semua dosa arwah diampunkan dan dapat rahmat dariNya.


Ok... kembali ke pangkal jalan. Dania dah start sekolah semalam.
Hari ni nak kena spring cleaning rumah.
Nak sambut Ramadhan dah. Ramadhan nanti malas nak mengemas rumah.

Kena fokus kemas almari kat dapur.
Jangan tatau, pindah dah nak masuk setahun.
Tapi almari dapur punya drawer masih tak bebetul kemas.
Main sumbat jer hehhee. Malasnya lahai nak berkemas kat dapur.

Ok... takder idea dah. Blogging mood ke lauttttt.
Jumpa lagi. Wassalam.

Tuesday, June 3, 2014

June 03, 2014

Promosi Tupperware sempena Aidilfitri 2014

Iklan Berbayar
Sticky Post untuk 2 hari
Sila scroll ke bawah untuk Entry terkini


Cantik, menarik dan menyelerakan!
Haaaa... complete 3 perkataan yang dah cukup mengujakan kita kaum wanita yang suka dengan koleksi mewah Tupperware. 

Bayangkan Hari Raya nanti... 
Kita hidangkan Kek Red Velvet dan Premium Mocha untuk menjamu tetamu dan of course diri sendiri dan keluarga kan. 

Mesti rasa seronok, raya yang bergaya dan puas hati dapat menjamu tetamu dengan hidangan lazat dan dipersembahkan dengan bekas Tupperware yang cantik dan berkualiti!


Neesa jual dengan harga penuh kasih sayang untuk semua pembaca Blog ayu.
Semua produk Tupperware boleh dibeli dengan Neesa. Just contact her. 
Korang pasti puas hati dengan layanan dan servis daripada Neesa. 


Hubungi Neesa:
013 705861