Saturday, September 27, 2014

Tukar Fungsi Bilik

Assalamualaikum.

Semalam dalam masa 2 jam sempat kemas ketiga-tiga bilik. Tetiber rasa nak cuba jadikan Master Bedroom sebagai Playroom dan Home schooling Hariz Dania. Takder la home schooling mana pun, sebab risau tengok hariz asik nak melekat dengan gadjet dan tv ajer. 

Ok, ni ayu nak share apa perubahan tukar-tukar kedudukan perabot yang ayu buat semalam. 


Master Bedroom
Rapatkan katil ke dinding dan tingkap supaya bilik lebih lapang. Tak suka sebenarnya katil rapat ke tingkap. Tapi terpaksalah jugak.


Mula nak beraksi


Toyogo nak isi mainan. Susahnya kalau banyak sangat mainan ni. Semak rumah! *Dinding dah makin teruk berkulat... bosan betul dinding bermasalah macam ni.



Bilik Dania
Bilik ni yang sebelumnya dijadikan tempat letak semua drawer, almari pakaian dan meja kopi dah dijadikan macam ni. Alihkan toyogo dan meja kopi ke Master Bedroom. Lepas tu, dialihkan juga 1 drawer baju dan cermin #ootd kononnya ke bilik hariz. 

Boleh jadi tempat bergolek-golek! Tapi tak lalu kot, sebab bilik ni panas coz mengadap cahaya petang. Sayang pulak, sebab bilik ni sebenarnya Master Bedroom. Tapi kalau dah mengadap cahaya petang, APTB. Tak sanggup nak bersauna. Pasang langsir tebal dan kalis cahaya pun tetap berbahang!


Letak bantal yang selalu letak atas sofa kat sini. Serabut tengok bantal atas sofa. Macam mana nak melawa rumah kalau semua benda nampak serabut. 

View dari cermin almari solek. Nampak cermin comot tu... hahah lap guna kain memang la macam ni jadiknya. Asyik lupa nak bawak suratkhabar naik atas untuk lap cermin.


Bilik Hariz
Kalau ada rezeki, rasa nak beli kain Elyza's buat langsir bilik ni. Sebab tingkap 2 panel jer ni, tak guna banyak kain. Maklumlah kain Elyza's tu mahal gilaaaa.


Hujung katil letak cermin #ootd. Beli nak gantung kat dinding sebenarnya... akhirnya selepas setahun beli, masih kekal tak bergantung. 

Itu jer pun ubahnya. Tatau la bertahan berapa lama. Sebab cepat bosan dengan kedudukan perabot sama. Tak dapat beli, kita ubah-ubah kedudukan dah cukup. 

Ok, selamat berhujung minggu. Kami dok rumah jer dediam, nizam masih kerja lagi. Semoga tahun ni TNB kasik bonus 5 bulan gaji. Wooohaaaaa! Babai.

2 comments:

mama amir said...

Selamat berhujung minggu...cantik dan kreatif...tu yg bole ubah selalu...^_^

sYuFiNaZ SuHAiMiN... said...

Rajin nye dia......