Posts

Showing posts from November, 2014

Eh! Ter-update Blog Laaaaa...

Image
Assalamualaikum. Miss me? Hehhee. Perasan. Takper, miss ke tak miss... meh i belanjer gambar cun sekeping!

Lama tak update blog. Sejak kuar spital sebab kena denggi hari tu, amboi mood malas makin bermaharajalela. Best jugak layan malas tu. 

Tapi mampu layan mood malas update blog dan promote bisnes jer la. Kerja rumah kena la paksa diri jugak. Dah tu, kalau iols tak buat... saper nak buat? Oh! memang sentiasa berangan ada bibik. Berangan yang takkan jadi kenyataan punyalah! Zaman kerja taknak bibik, dah tak kerja gatal nak bibik pulak. Memang mengundang cercaan sangat! Macam ler mampu hahaha.

Kat FB pun malas nak update status either personal or business. Eh! Rasa boring sangat dengan FB. Tapi stalk jugak la kan hahahhaa. Mana tau dapat berita terkini dan ilmu terkini (ewah kaver gitu). 

Rumah bersepah-sepah sebab tak siap lagi urusan baiki bumbung dapur bocor. Nak masuk bilik pun tak boleh sebab berhabuk-habuk. Sudahya ulang pakai baju sama tiap-tiap hari. Tapi ada hikmah jugak, bo…

Akademi Bekerja di Rumah| Boleh ke Saya Berjaya Bila Join?

Image
Assalamualaikum.
Alhamdulillah, pejam celik-pejam celik... dah masuk bulan ke-7 Ayu sertai Akademi Bekerja di Rumah (disertai pada 1/4/2014). Blog khusus untuk ABDR iaitu Panduan WAHM bersama Ayu Rashid masih lagi aktif, cuma kadang-kadang tak ber-update jugak :)

Ayu kerap terima soalan cepu cemas iaitu: 'Jika saya join Akademi Bekerja di Rumah, boleh ke saya berjaya?'
Macam mana nak jawab sebab soalan ni terlalu subjektif!
Sebenarnya, berjaya atau sebaliknya, bergantung pada individu. Diri masing-masing, bisnes masing-masing, matlamat masing-masing adalah berbeza.
Mungkin awak rajin banyak, saya rajin sikit. Awak usaha sikit, tapi rezeki awak lebih daripada saya yang usaha lebih, pun membezakan juga. 

TAPI... Selalunya saya akan berikan jawapan dalam bentuk soalan semula kepada yang bertanya. Sebab hanya individu tersebut yang tau apa matlamat dia nak tau tentang ABDR, kenapa nak sertai ABDR, apa keperluan dia untuk sertai ABDR. Saya tatau apa yang korang nak. Saya hanya tau …

MY WISH

Image
Count your life only by smiles and not tears, count your age only by friends and not years.  Wishing you all the joy and happiness that this special day can bring to you.

RESEPI| Jeruk Mangga Asam Boi

Image
Assalamualaikum. Orang dah nak abes musim viral jeruk mangga asam boi, ayu baru nak buat dan share. Sebelum ni dah pernah buat sekali, nak sangat makan walaupun masa tu tak berapa sihat. Beli 2 bijik pelam epal, terus buat. Memang sedap!

Kelmarin, masa orang repair tingkap bilik sebab bumbung dapur bocor (akan di-share dalam entry khusus), ayu bawak hariz melepak rumah kakak nizam. Kakak nizam kasik buah pelam beberapa bijik. Alang-alang buat tu, buat untuk kakak sekali :P










Kalau korang tak suka makan buah mangga atau susah nak dapat buah mangga. Boleh juga gunakan buah apple hijau. kedondong atau apa-apa buah yang korang nak cuba. Trial & error jer, ikut tekak masing-masing.
Selamat mencuba!

Vitalift Serum

Image
Kehilangan fungsi biologi yang disertai dengan kemerosotan kesuburan dan peningkatan kadar kematian berikutan dengan peningkatan usia menyebabkan penyakit penuaan seperti gangguan berwarna pigmen, pengurangan perlindungan antioksidan, kemerosotan kualiti kulit dan kelambatan dalam penyembuhan kulit. Dengan pengenalan Vitalift Serum, yang terdiri daripada PhytoCellTecTMSwiss Apple dan PhytoCellTecTMAlp Rose, kombinasi yang inovatif membantu melindungi sel stem kulit manusia. Selain itu, Pheno-SFETM, ekstrak Pu-erh yang bertindak sebagai antioksidan turut membantu melindungi sel daripada tekanan oksidatif, dengan itu memerangi kronologi penuaan dan meningkatkan daya hidup sel stem kulit.



KEBAIKAN VITALIFT SERUM
1. Menjadikan kulit muka anda lebih anjal, tegang dan gebu.

2. Menggalakkan pembaharuan, pemulihan dan pertumbuhan semula kulit.

3. Mengaktifkan sel-sel kulit yang tidak aktif.

4. Melancarkan sintesis kolagen dan peredaran mikro pada kulit.

5. Mengembalikan keseimbangan lembapan kulit s…

Saya Kena Denggi!

Image
Assalamualaikum.
Seminggu lebih tak bersiaran, daku kena demam denggi huhuuuuu. Demam bermula sejak Jumaat 31/10/14. Masuk wad 4 - 7/11/2014 (4 hari) kat SALAM, Shah Alam. 
Ni baru slowly nak sihat dan bertenaga semula. Tapi Hariz pulak start demam petang semalam. Tunggu papanya balik kerja, nak bawak pergi klinik. Nauzubillah. Janganlah kena kat anak-anak, kesian. 
Cissss! Ko nyamuk! Trauma aku tengok nyamuk. 


Ala... baru nak share pengalaman kena denggi dan macam mana kaedah rawatan, hariz dah poo-poo la pulak. Terus putus mood nak menaip hehhehe. Aura belum cukup kuat nak berfikir, so kita tunggu sedikit masa lagi.
By the way, bila Allah uji dengan sakit... Dia nak berikan kita pahala, nak kita muhasabah diri dan nak hapuskan dosa-dosa kita. Itulah juga peluang nak menikmati 'percutian' di hotel 3* aka hospital kan! Walaupun seksa sebab tetiber ada 'kembar siam' (drip water laa aper lagi), dapatlah berehat hehehe. 

Will share later, jaga kesihatan dan kebersihan. K…