Wednesday, November 19, 2014

November 19, 2014

Akademi Bekerja di Rumah| Boleh ke Saya Berjaya Bila Join?

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, pejam celik-pejam celik... dah masuk bulan ke-7 Ayu sertai Akademi Bekerja di Rumah (disertai pada 1/4/2014). Blog khusus untuk ABDR iaitu Panduan WAHM bersama Ayu Rashid masih lagi aktif, cuma kadang-kadang tak ber-update jugak :)


Ayu kerap terima soalan cepu cemas iaitu:
'Jika saya join Akademi Bekerja di Rumah, boleh ke saya berjaya?'

Macam mana nak jawab sebab soalan ni terlalu subjektif!

Sebenarnya, berjaya atau sebaliknya, bergantung pada individu. Diri masing-masing, bisnes masing-masing, matlamat masing-masing adalah berbeza.

Mungkin awak rajin banyak, saya rajin sikit. Awak usaha sikit, tapi rezeki awak lebih daripada saya yang usaha lebih, pun membezakan juga. 


TAPI...
Selalunya saya akan berikan jawapan dalam bentuk soalan semula kepada yang bertanya. Sebab hanya individu tersebut yang tau apa matlamat dia nak tau tentang ABDR, kenapa nak sertai ABDR, apa keperluan dia untuk sertai ABDR. Saya tatau apa yang korang nak. Saya hanya tau apa yang saya nak (matlamat dan impian).

So, jangan tanya saya soalan macam tu. Maaf saya tak dapat nak jawab. Nanti kalau saya jawab korang boleh berjaya, tapi sebaliknya berlaku... mesti korang salahkan saya agaknya. Sedangkan mungkin korang yang tak usaha sungguh-sungguh.



Buat yang bertanya, lepas tu senyap. Saya hargai anda. Setiap individu berhak tentukan nak sertai atau tak. Tapi saya harap, tolong hargai masa saya juga. Memang kadang-kadang rasa tak berbaloi layan, tapi saya harap apa yang saya kongsikan dapat memberi manfaat kepada orang lain dan diri saya juga. 

Sebab itulah, saya amik konsep saya terus bagitau setiap kelas ada pakej Yuran yang telah ditetapkan sekian-sekian harga. Ia bukan percuma yer. Sebab kebanyakan yang menanya bukan main semangat lagi... tapi bila tau ada yuran, mulalah. Kalau boleh, semua nak FREE ajer. Alahai! Camner ni. Saya pun bayar tau, amik pakej yuran RM200 (Kelas Asas Blog dan Fanpage)


Selepas pendaftaran melalui saya, anda akan belajar dengan guru online. Buat masa ni, saya masih belum layak jadi guru online, dan jika layak pun, saya belum bersedia. Saya tak dapat nak commit sebab saya ada bisnes lain juga. 

Cuma setiap orang yang daftar melalui saya boleh hubungi saya untuk tanya dan mintak tips (melalui Whatsapp/Telegram). Sebab ada juga yang segan nak tanya-tanya dengan cikgu online. So, InsyaAllah saya sedia membantu. Tapi kalau uols senyap ajer, saya pun taknaklah kacau. Kang ayu sebagai Pengurus Online ABDR pulak lebih sudu dari kuah hehehe.


Kita taktau rezeki kita kat mana dan dalam bentuk yang macam mana. Jika korang buat online bisnes, blog memang wajib ada. Dan bila dah ada blog, networking sangat penting untuk pemasaran. Akademi Bekerja di Rumah InsyaAllah dapat membantu kita kembangkan networking.

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Tuesday, November 18, 2014

November 18, 2014

MY WISH

Count your life only by smiles and not tears, count your age only by friends and not years. 
Wishing you all the joy and happiness that this special day can bring to you.

Monday, November 17, 2014

November 17, 2014

RESEPI| Jeruk Mangga Asam Boi

Assalamualaikum.
Orang dah nak abes musim viral jeruk mangga asam boi, ayu baru nak buat dan share. Sebelum ni dah pernah buat sekali, nak sangat makan walaupun masa tu tak berapa sihat. Beli 2 bijik pelam epal, terus buat. Memang sedap!


Kelmarin, masa orang repair tingkap bilik sebab bumbung dapur bocor (akan di-share dalam entry khusus), ayu bawak hariz melepak rumah kakak nizam. Kakak nizam kasik buah pelam beberapa bijik. Alang-alang buat tu, buat untuk kakak sekali :P


Mangga segar-bugar baru kait dari pokok kakak. Mangga lemak-lemak tak masam sangat.


Terliur tak? Ayu tengok semula ni pun terliur!


Ayu memang malas nak potong berseni-seni ni. Asalkan terpotong sudah. Dasar pemalas camni laa!


Tak payah la nak beli-beli kan. Buat jer sendiri... kos beberapa ringgit ajer pun. Mudah pulak tu.

BAHAN-BAHAN
Buah mangga
Asam Boi (beli kat Speedmart 99, mahal sket RM3.90/botol)
Gula
Garam
Cili Padi (tiada dalam gambor)

CARA-CARA
Dah siap potong mangga, gaul jer dengan semua bahan-bahan kat atas tu.
Letak dalam fridge (kalau takleh makan sejuk takyah letak pun sedap)

NOTA:
Tak payah letak air, nanti bila gula dan cair dan air buah mangga tu keluar, automatik jeruk korang akan ada air kuahnya. Sedap hirup kuahnya. Confirm sistem pencernaan pun smooth jer LOLS!


Jangan nak kata malas, ayu yang malas ni pun rajin buat hahaha.
Mahal ok tengok orang jual online. Dah dapat ramai komplen dah lembik dan sikit!
Memang la jadik sikit sebab mangga tu dah 'kecut'.
Dah, takyah gaduh-gaduh... buat jer sendiri. Puas makan sekeluarga.


Nampak tak uols... sedap tak ingat dunia punyalah!
Nizam pulak lelebih asik makan ajer. Biasa dia tak suka makan asam.

Kalau korang tak suka makan buah mangga atau susah nak dapat buah mangga.
Boleh juga gunakan buah apple hijau. kedondong atau apa-apa buah yang korang nak cuba.
Trial & error jer, ikut tekak masing-masing.

Selamat mencuba!

Thursday, November 13, 2014

November 13, 2014

Vitalift Serum

Kehilangan fungsi biologi yang disertai dengan kemerosotan kesuburan dan peningkatan kadar kematian berikutan dengan peningkatan usia menyebabkan penyakit penuaan seperti gangguan berwarna pigmen, pengurangan perlindungan antioksidan, kemerosotan kualiti kulit dan kelambatan dalam penyembuhan kulit.
Dengan pengenalan Vitalift Serum, yang terdiri daripada PhytoCellTecTMSwiss Apple dan PhytoCellTecTMAlp Rose, kombinasi yang inovatif membantu melindungi sel stem kulit manusia. Selain itu, Pheno-SFETM, ekstrak Pu-erh yang bertindak sebagai antioksidan turut membantu melindungi sel daripada tekanan oksidatif, dengan itu memerangi kronologi penuaan dan meningkatkan daya hidup sel stem kulit.




KEBAIKAN VITALIFT SERUM

1. Menjadikan kulit muka anda lebih anjal, tegang dan gebu.

2. Menggalakkan pembaharuan, pemulihan dan pertumbuhan semula kulit.

3. Mengaktifkan sel-sel kulit yang tidak aktif.

4. Melancarkan sintesis kolagen dan peredaran mikro pada kulit.

5. Mengembalikan keseimbangan lembapan kulit serta keseimbangan pH.

6. Memberi perlindungan antioksidan terhadap ancaman UV dan radikal bebas

7. Melembutkan, menghaluskan dan melicinkan tekstur kulit.
8. Menyegarkan, mencerahkan dan meremajakan wajah.

CARA PENGGUNAAN:
Sapu dengan rata pada muka dan leher sebaik sahaja mencuci muka dengan pembersih dan toner. Urut dengan perlahan-lahan. Gunakannya dua kali sehari; pagi dan malam.

P/S: Dah lebih kurang 2 bulan saya gunakan Vitalift Serum ni. Next entry saya akan buat Review. Yang pasti, Vitalift Serum ni memang best, tak melekit dan JIMAT!