Sunday, December 20, 2015

De'Xandra Perfumes Year End Sale (YES)

Assalamualaikum

Korang dah tau ke belum yang De'Xandra Perfumes buat Year End Sales (YES).

Baca sini :)




Harga biasa (saiz 35ml)

Sebotol: RM65 /RM70
2 botol: RM120 / RM130


Nak tau harga YES berapa?
Baca sini :)





Tak tau nak pilih yang mana?
Anda boleh refer sini:

For Woman




For Men


List yang lain, boleh refer sini:



Stok tertakluk kepada availability.
Satu Malaysia dilanda fenomena Dexandra Perfumes.
Jadi, jika korang nak diharap cepat-cepat contact Ayu.

Whatsapp: 013 - 255 0727

Wednesday, December 16, 2015

Dekorasi Laman| Semakin Banyak dan Menghijau

Rindu dah kat rumah sendiri selepas 3 minggu tinggalkan.
Syukur family kakak nizam datang tolong siram pokok.
Pastu, Nizam pun dah ada kat rumah, dia pulak menyiram.
Jangan terlebih siram sudah.
Dia tu, kalau siram pokok, macam nak buat stok siram seminggu.
Bukan dia tau kang reput akar sebab pokok dok bawah anjung jer.

Takper, kalu mati dia jugak kena belikan heehhee.
Macam tak biasa pokok mati.

Ni gambar pokok-pokok bunga ayu kat beranda masa sebelum balik kampung.
Gigih menyapu dan memberus lantai.
Pastu susun-susun pokok kasik cun meletop
Padahal nan ado... heheee. Berangan jer lebih.


Bidai tu letak sebab nak kurangkan cahaya petang kena pokok.
Laman pun lebih sejuk.




Adanya tambahan 2 pasu bunga baru, nampak la meriah sket.
InsyaAllah, nanti nak beli pasu besar lawa-lawa 2,3 bijik nak gantikan pasu sediada ni.



Pokok bunga kita dah 'penuh gambor"
Hakk hakk tuihh berlagak heh!




Money Plant
Always my feveret plant. Ada beberapa jenis gitu.
Ini jer la pun spesis yang dapat bertahan lama hidup dengan ayu. 




Ni mak nizam kasik.
Siap pakej dengan pasu dan pokok  yang dah besar hehehe




Ni spesis pokok yang sama macam mak nizam bagi.
Ayu beli... dah nak mati mulanya tu. Pastu ayu gembur-gemburkan tanah.
Dah naik balik dan kuar daun-daun baru. Nanti nak beli baja pulak. Mesti ia akan membesar dan membiak dengan jayanya.




The Meeting Birds
Hahaha mandai bagi nama... sebab pokok ni ada burung bertenggek-tenggek, jadik ku bagi nama tu.
Ini pun pokok mak nizam kasik yang dah besar dan siap pakej pasu.
Tapi pasu dah pecah sebab nizam bukak gate, pasu tu tersepit antara benteng pagar dan pagar. Sabor jer lah, buat kerja tak tengok kiri kanan. 



Sesi ulang tayang: money plant





Hijau-hijau.... sejuk tau mata memandang bila tengok. 






























Si Biru takder masa ni, lapanglah kat sini. Bila dia ada, selambak tengah-tengah ni. Tima dia takder ni lah nak basuh dan kemas-kemas beranda.




View dari pintu rumah.
Basikal budak 2 beradik.
Wishlist 2016: Nak beli kerusi beranda atau buai. InsyaAllah

Saya suka pokok, walaupun tanam asik ler mati atau bantut tak besar-besar heh!
Ia mendamaikan... dan rasa best jer bila tengok pokok membesar.
Lepas ni nak lawakan lagi beranda ni. InsyaAllah jika ada bajet :P

Tuesday, December 15, 2015

SOHO| Wishlist Laptop Baru 2016

Krikkk... krikkkk berangan!

Nizam ada btau, nanti dia nak beli laptop untuk dia.
Dan dan housemate dia cakap:

"Memandangkan besday ayu dah dekat, apa kata Papa belikan ayu hadiah laptop. Laptop ayu ni papa ambik kat papa. Papa bukannya reti jaga barang elok-elok, sayang kalau laptop baru calar bawak sana-sini".


Nampak, bukan main hujah bertubi-tubi diberikan hahahaha. Terus dia pun buat-buat tidur. kroohhh krroohhh dengkuran halus menipu sangat sebab dia tengah main coc!

Cessss! Menyampah aku. hahahhaha. Ok, akan ku alunkan permohonan sistem barter laptop ni sampailah tercapai salah satu wishlist 2016 ku: Nak laptop baru.

Kita nak bodek dia, kita letak gambar dia kat blog untuk menyatakan daku merinduimu... hak hak tuihhhhh! hikssss!


Doakan Kakyu dapat laptop baru sempena besday nanti yer.
Eh, doakan juga semoga dipanjangkan usia yang berkat. Amin.
Itu lagi penting kan. Hidup mati ni Allah yang tentukan. 

Okey, nantikan shawl 2 muka batch baru KHAMIS ni tau.
Dah ada yang mula order, alhamdulillah. 
Ni yang tambah semangat nak ada laptop baru ni. Eh!


Sunday, December 13, 2015

Review Kondominium Peranginan TNB - Bilik

Assalamualaikum.

Dalam entry sebelum ni, Ayu dah buat review Outdoor untuk Kondominium Peranginan TNB Port Dickson. Kali ni, nak share view dalam bilik pulak.

Ada 3 bilik dan 2 bilik air. Memang besar kondo ni. Boleh main kejar-kejar ala-ala kuch kuch hota hey gitu. Puas hati kalau datang angkut famili reramai. Kebersihan tip-top. Cuma takder la well presentable macam hotel kan. Dah namanya kondo peranginan, bukan hotel 4 atau 5 bintang.

Ok sangat untuk berkursus dan bawak famili jejalan dengan harga bajet atau free bila staf berkursus. Untung jadi staf tnb kan. Naper la dulu aku tak pernah apply kerja tnb haahaaha.

Ruang tamu






























Lorong antara 2 bilik menuju ke belakang. Seram gak kalu sesorang hahaha

View dari pintu masuk

Kitchen. Takleh masak yer. Leh masak air dan guna microwave ajer.



2 budak tengah busy, dah tak cukup kerusi dah... duduk bertenggek atas meja

Bilik ketiga. Seketul tilam nizam dah ambik bawak masuk bilik kitorang.
Mak anak ramai bercuti camni la, kena ada extra tilam sebab semua berlonggok dalam satu bilik :)

Kitorang bertiga tidur atas katil, nizam sorang tidur kat bawah (tilam yang dia ambik kat bilik ketiga tadi).

Biasa kalau ayu pergi memaner hotel atau homestay, ayu akan bawak bantal, comforter, selimut dan cadar sendiri. Ntah la, rasa tak selesa guna cadar dan selimut hotel. Tuala pun bawak sendiri punya sorang satu.

Nak kata cerewet tu takla, cuma selesa dan dah biasa. Lebih-lebih lagi dania jenis macam nak resdung. Tak tahan dengan habuk dan cadar bantal mesti kena sentiasa bersih. Hariz pulak lagi la, taknak bertukar bantal. Even nak tukar basuh sarung bantal dia pun kena pujuk dulu. Cakap la dah busuk dah kotor, kena basuh. 


Ok, kondo ni hanya untuk staf dan pesara TNB sahaja, tak buka untuk orang luar. Sebab ramai yang contact ayu tanya, dah macam tetiber iols jadi agent pelancongan tnb tak bergaji ahaks! So kepada staf tnb yang nak booking kondo tnb di mana2 cawangan pun, silalah berhubung terus dengan pihak TNB (bahagian Property ke apa lupa dah).


Iol siap tanya receptionist lagi, dan itulah jawapan beliau. Jadi, bercuti ke mana uols cuti sekolah ni? 

Wednesday, December 9, 2015

2 TAHUN YANG PENUH RINDU

CATATAN FACEBOOK RAHAYU RASHID: 9/12/2015

Semalam saya nampak satu page share gambar adik-beradik keluarga Diraja Johor ni. Comel sangat kelima-lima mereka.

Bila salah seorang telah kembali kepada Yang Hak, terasa separuh jiwa turut dibawa bersama. Setiap saat terkenang kenangan bersama membesar sehinggalah detik terakhir kita dapat menatap wajahnya.

Itulah yang kami sekeluarga juga lalui 2 tahun lalu pada tarikh hari ini.

Rindu? Tak tau nak huraikan macam mana. Lebih-lebih lagi arwah abang sangat rapat dengan anak-anak dan mak saya tinggal dengan arwah di kampung.

Mereka telah mendahului kita. Tiba saatnya nanti, giliran kita pula. Semoga kita dikurniakan usia yang berkat. Dan semoga kita kembali kepada Yang Hak dalam keadaan yang paling Dia redhai.

Al-Fatihah buat Almarhum abang kandung saya Azman Bin Abdul Rashid.


Gambar sekadar hiasan.
Al-Fatihah buat Almarhun Tunku Jalil


Ini adalah catatan saya di Fesbuk pada hari ini. Saya abadikan juga di sini, kerana saya masih belum punyai kekuatan untuk berkongsi kisah pemergian arwah abang saya pada tarikh ini 2 tahun yang lalu. 

InsyaAllah, suatu hari nanti... akan saya kongsikan di sini, sebagai tanda kenangan dan semoga ia menjadi ikhtibar buat kita dalam menjaga ikatan kasih sayang adik-beradik dan keluarga. 

Sayangi mereka yang masih bersama kita, kerana kita tidak tau sampai bila kita punyai kesempatan untuk bersama mereka. Inilah kehidupan, yang hanya sementara saja, tiba masa kita akan kembali kepadaNya.

Thursday, November 26, 2015

Resepi Ayam Panggang Sesuai Untuk Kanak-kanak

Assalamualaikum semua.

Resepi ni hakmilik Fila the Kasih's. Pernah baca blog Fila? Best blog dia. Geng-geng Peej Burhan, yang depa bertiga dah jadi owner skincare Ellfie Beauty. 

Sila rujuk link kat atas tu yer, Fila dah bagi sesiap resepi nak buat Ayam Panggang Sesuai untuk Kanak-kanak. Resepi ni memang mudah, tapi saya ni sendu bab memasak, memanjang la jeling kat resepi kat hp hahahha. Syahdu!

Since resepi korang dah rujuk kat blog Fila, maka Ayu buat sesi tayangan gambar jer lah yer. Ayu buat ni beberapa hari lepas. Beli sekor ayam, belah 2. Perghhh sekor ayam 4 beranak makan sekali hadap. Ko mampu? Pastu bajet nak kempiskan perut phuiiii!


Ayam dah siap disapu masker hehe



The sayurs dan bawang yang tak dicelur

The sayurs lagi yang dah siap celur.































Masuk oven untuk diseksa


Kita bakor ajer

Dah bakar sekejap, masukkan sayurs yang tak celur dulu


Masukkan pula sayurs yang dah dicelur pulak


Siap! 


Kita tambah pakej 'bina lemak' dengan fun fries. 

Alhamdulillah. Memang sedap dan mudah jer nak buat.
Cost tak sampai RM20. Kalau makan kat kedai, agak-agak berapalah harganya kan? Makan kat kedai skang mahal wehhhh... kekadang rasa not reasonable price langsung. Sejak GST ni memang  terasa la kenaikan harga barang mentah atau barang siap nak tinggal ngappp sajer. Takper, syukur Malaysia masih aman hehehee.

Ok, jumper lagi. 

Wednesday, November 25, 2015

Dekorasi Laman| Beli Pokok Lagi

Musim hujan, aku sibuk nak beli pokok bunga kan? Ko dah kenapa ayu? Heeheh, lately ni seronok pula tengok beranda rumah bila pokok-pokok dah makin gebu macam tuan dia menghijau. Terus rasa nak tambah lagi pokok hijau yang dah besar hahahaa.

So, kelmarin balik dari ILSAS nizam tunaikanlah request housemate dia ni yang asik zikir nak gi nursery, nak gi nursery, nak gi nursery. Hhaha selagi tak ikut kehendak, sampai naik rimas dia dengar.


Maka, jomlah ke sana secara berjemaah seramai 4 beranak.

View menghala ke jalan raya. Nursery ni boleh tahan besar. View pun cantik giler sebab ada rumah owner (nama Abang Man) dan rumah staf dia. Nanti ayu share dalam entry lain. Lawa sangat-sangat-sangatttt. Kalau dia ada rumah sewa kat sini, rasa nak menyewa jer. Motif? Sebab nak duduk kat tempat yang ada suasana alam yang damai gituuu.


Pilih punya pilih... ini yang dibeli 

Terkehel pokok ni, penangan nak pokok yang dah besar kan?



Pokok yang belah kiri tu dah ada sepasu, inilah jenis pokok yang tahan hidup dengan ayu hehee. Yang lain beli sekali dengan dia dah lama mati. So ayu beli lagi sepokok biar lebih meriah.
Yang lagi sepasu jenis daun halus tu lawa kan? Nanti nak beli pasu besar lawa-lawa sket nak tukar. Sendu sungguh pasu sediada tu, macam yang dah berbelas tahun punya pasu. Dah ganti pasu mesti meletops-letops cantiknya. Gituuu.


Nanti saya share dekorasi laman saya yang terkini. Amboiii beli pokok 2 pasu macam laa dah berubah sakan deko laman yang sendu kan. Heh!

Monday, November 23, 2015

Dekorasi Bilik| Frame Gambar 3 Beradik

Assalamualaikum semua.

Kalau yang follow blog ayu ni, rasanya korang tau Ayu beli frame 3 beradik ni kat Nilai 3 masa baru-baru pindah Semenyih iaitu pada bulan Julai 2013. Dan, frame ni baru jer nizam gantung beberapa bulan lepas, sekali dengan pasang railing langsir kat sliding door tuh.

Haaa... kemain lama peram yer. Bergantung jugak akhirnya, iaitu together-gether dengan lagi 1 set frame 3 beradik (gantung kat tingkat bawah, tu tunjuk lain kali pulak).


Frame gambar 3 beradik ni ayu gantung dalam bilik Dania.

Saja buat konsep 'tangga'. 




View penuh



Dah alang-alang nak cuti sekolah, dan nak kurangkan time dania hariz mengadap ipad, ayu nak jadikan bilik ni sebagai bilik ayu golek-golek membaca dan dalam masa sama dorang 2 beradik nak main mainan sepah-sepah ke, nak menulis, melukis dan berkreativiti dalam bilik ni.

Kalau kat ruang tamu, memang tv manjang akan ON, dan dorang manjang nak pegang ipad dan tablet sorang satu. Susah tau nak jauhkan anak-anak dari gadjet sebab dah terbiasa. So, pada sesiapa yang anak uols masih 'jauh' dari gadjet, tolonglah jangan mulakan. Dah jadi habit, susah. Dan ibu bapa kena disiplin. Ayu jenis tak disiplin, sebab rasa tak sampai hati dan erkkk serabut weh kalu Hariz asyik merengek nak ipad. Sudahnya bagi jugak. Im not a good mother huhuuu.

Tu yang nak try jauhkan diri dan anak-anak daripada tv dan gadjet, at least for a few hours per/day. Selow-selow... kang stop terus aku pulak stress hahahaa.


Jadi... inilah fungsi bilik ni sekarang. Mainan dan buku ayu anak slow-slow angkut bawak naik atas. 

Bilik ni Ayu jadikan bilik solat dan mengaji. Also tempat 'me time' golek-golek sorang diri lepas solat. Kalau nizam ada, keakdang sampai ayu terlelap sesorang sebab hariz leka kat bawah kalau papa dia ada. Tapi, manjang la dia panggil dan tanya: "mama, mama kat mana". Aduiii macamlah dia tatau mama dia ni kalau kat rumah hanya akan ke: dapur, beranda, bilik air dan tingkat atas jer!




Nak warna apa? Semua warna ado. Tak payah pikir pasal tema warna, kata bilik anak-anak ber-kreativiti kan? 




Throw cushion daripada sofa. Tak minat corak camnie. Nanti nak beli kain tempah sarung lain.


Camni la bila anak dah makin membesar kan? Dalam suasana cabaran pendidikan, membesarkan anak-anak memang wowww sangat. Kalau ibu bapa tak amik tau, kesian anak-anak. Zaman dorang tak sama dengan zaman kita dulu. Hmmmmm, cuti skolah dah mula, pening pikir apa nak masak, apa aktiviti untuk anak-anak dan yeay! tak sabar nak balik kampung :)

Okey, jumpa lagi. 




Friday, November 20, 2015

Review| Kondominium Peranginan TNB Port Dickson (Outdoor)

Assalamualaikum.

Minggu ni dah minggu last sekolah. So keputusan periksa untuk kedua-dua sekolah Dania dah dapat. Hari Anugerah Cemerlang untuk sekolah agama dah lepas dan sekolah kebangsaan pulak hari Sabtu ni,  jadi tak gi sekolah setakat sehari dua tu ok jer kot hihiii. 

So, malam Isnin kitorang bertolak ke PD. Stay sana sampailah hari Rabu malam. Khamis (semalam Dania dah kena pergi sekolah nak ambik surat jemputan). Cukuplah 2 hari tu, lama-lama kang lemau pulak mama dia nih, konon nak rest, padahal nan ado, non stop migrain. Haishhhh!


Ni Ayu nak share gambar outdoor Kondominium Peranginan TNB Port Dickson. Kot la ada staf atau pesara TNB nak pergi bercuti. 


Untuk makluman anda, Ayu dah tanya Receptionist kat sini, kondo ni hanya untuk pesara dan staf TNB SAHAJA. Maksudnya, ia tidak dibuka kepada orang luar untuk sewa kondo ni. Jangankan nak sewakan pada orang luar, staf pun perlu ikut turn untuk menyewa kat sini. Jadi, silalah carik tempat penginapan lain, maaf yer pada yang ramai contact ayu tanya pasal kondo ni. 


Ini gambar dan view outdoor sekitar kondo tnb PD ni.







Image source: Click Here

Since Ayu takder snap gambar dari view depan kondo ni, jadi Ayu share gambar dari blog ini





















Korang lompat jer keluar dari pagar tu, jalan berbelas langkah dah boleh terjun laut.
Tapi, weols tak pegi ke laut pun. Panas hhahaa.
Budak-budak layan mandi kat swimming pool jer. 







































Malas nak buat captions, sebab dah tau dah... korang suka tengok gambar jer daripada baca kan?
Untuk review seterusnya, Ayu akan share gambar bilik pula yer. 
Kbye!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...