Thursday, March 12, 2015

Dekorasi Ruang Tamu Rumah Flat

Assalamualaikum.

Since rumah yang duduk sekarang ni dalam fasa bersepah-sepahhhhhh.
Ayu nak share jer gambar rumah sewa dulu masa kat Flat PKNS Seksyen 7.
Ni rumah yang ayu namakan Istana Kayangan hehehe.
Kan pernah citer dulu umah ni kat Tingkat 4. 

Masa mula-mula pindah, rumah ni semua tuan umah cat putih.
So, bila tengok gambar ni ayu ingat semula
Yang rumah ni mula-mula kami cat warna pink-peach untuk dinding
*yang belakang sofa tu. Feature wall la kononnya.
Dinding lain kami biarkan warna putih sesuci lebaran jer.

Lepas pada tu, tak ingat juga tahun bila...
Barulah warna cat ditukar kepada coklat gelap & cream.
Ingat2 pasal deko bila tengok warna cat jer la hehe.


Rasanya, ayu tak pernah share gambar-gambar ni kat memaner pun.
Ada aman damai je save kat folder. 
Mungkin hujung tahun 2008 atau awal 2009.
Sebab masa ni dah ada sofa LShape gemuk ni. 
Sofa LShape beli masa baru kawen dan few perabot lain ayu dah let go murah2.


Ayu sangat sangattttt suka tinggal kat rumah ni.
Rindunyaaaaaa suasana kat sini dan dok Shah Alam.
Biarlah kena daki tangga pun, tapi best sangat.
Menyesal pindah Semenyih huhuhuhu.


Entry ni akan ada banyakkkk gambar yang lebih kurang sama ehhehe.
*Kualiti gambar tak berapa cun, biasalah amatur!


Ada 2 version gambar ni. 
Sila perhatikan langsir bilik. 
Ada yang warna coklat & warna putih.
Begitu juga runner rak tv, coklat dan putih.
Malas nak buat 2 entry sebab gambar lebih kurang sama jer.
Ayu ni rajin menukar langsir masa dok Shah Alam.
Dok Semenyih malas giler, sampai dekat setahun sekali baru tukar basuh.
Ntah, takder mood nak melawa dan mengemas rumah sejak dok sini.



Koleksi gambar versi langsir pintu bilik & runner warna coklat











Tepi peti tu ialah dapur yer. Dapurnya comel dan i like it sooooo muchhhhh. Sebab senang nak kemas.
Dan masa tu, bukan selalu masak pun hehehhe.
Shah Alam kan syurga makanan... lagi pun i kejer, balik tu dah penat malas nak masak *alasan
















Koleksi gambar versi langsir pintu bilik & runner warna putih


Damai dan sejuk jer mata memandang. Lawa pulak kaler pink-peach ni bila combine dengan kaler putih.

Ayu tak suka letak gambar dalam frame. Biarlah kekal gambar yang kedai letak ni hehehe.


My feveret plant ever





Kami suka bergelap! Rumah ni ruang tamunya mengadap cahaya petang.
Tapi tak panas sangat sebab kat belakang langsir tu kami pasang dulu roman blind.


Tempat dania nap dan baring tengok tv. Umur dia lebih kurang 3 tahun. Masa ni ayu still kerja.



Sebenarnya kalu ayu sendiri laaaaa...
Nak buat dekorasi rumah flat atau rumah sempit ni senang.
Gunakan jer konsep 'less is more'.
Mesti cun meletoppp letoppppp.


Yang penting ikut bajet, keperluan dan keselesaan.
Kalau banyak sangat barang atau item deko, rasa semak.
Pastu, ehhhh rajin benar ke aku nak mengelap habuk dan mengemas.
Memang tak laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... dari kerja sampai dah tak kerja..
Memang tak rajin mengelap habuk. Baik tidur LOLS.


Ok... nanti ayu carik lagi gambar-gambar umah lama yer.
Gambar umah sekarang trauma nak snap hahahaha.
Seriusly bersepahhhhhhhhhhh... bilalah nak siap bilik2 kat atas tu.
Dah 5 bulan okey...mana gua tak stress.


Ok... dah panjang entry ni. Bosan korang baca nnti. Bye.

4 comments:

Nurizzah Majif said...

hehehe.
setuju, Iza pun dlu masa dok kuarters Putrajaya tenang je aman damai rasa sebab brg x brp nak bnyk dan sedar diri rumah kerajaan. now dah pindak umah bwh umah sendiri mula lah gatal nak deko mcm2. sudahnya bile habuk menyinggah rasa malas bertepu nak mengemas. huhu.

Ayu Rashid said...

Habuk sampai bertepu yer Iza... ehhehe.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

suka tgk deco ni ..simple tp damaiii gituewwww ;-)

NOOR AIN OSMAN said...

walau kecik simple n menarik

jom jalan blog ain

www.momstoreretail.blogspot.com