Thursday, April 30, 2015

Kali Pertama Seumur Hidup Buat Kek!

Iyer... Ayu bukanlah pompuan melayu terakhir yang hebat memasak.
Dah la tak hebat, malas pulak tuuuuuu.
Kesian nizam, dapat bini tak expert & malas masak.


Tapi, takat nak lepas tekak sekeluarga, boleh laaaa.
Melampau tu kalau tak reti masak langsung kannnn.
Ko dah kenapeeeee... 
So, kalau tahap buat kek dan biskut segala tu,
Memang wohaaaaa, gegar vaganza sangat tau!


Bulan lepas membawa ke awal bulan April mak ayu datang sini.
Suka anak-anak bila Nenek Jah ada sama.


Kebetulan masa tu, ada la lebihan bahan buat Dorayaki.
Eh! Iols tak share lagi kan resepi dorayaki yang iols buat.
Next time hokeyyyy. Dorayaki buruk rupa hahaha.
Tapi rasa sedap! Maklumlah, resepi googled.


Okey, berbalik kepada acara buat kek hari tu.
Bila dah rasa lapar petang-petang kan.
Nizam pulak outstation, maka try la google resepi kek paling mudah.
Dan of course dengan bahan paling mudah dan dah ada di dapur.


Maka, hari itu dalam sejarah.
Ayu Rashid buat kek uolssssss! Clapppp clapppp clappppppp!


Ini jer pun bahan yang ada. Telur pun ada 2 bijik jer. Auwww sesuatu pulak hahaha.
Ni kira kek nutella la yer.
Resepi ayu google, dan ada adjust sikit sebab bahan tak berapa nak complete.


Bermulalah acara membuat kek nutella mudah!


Kagum hariz tau bila mama dia nak buat kek



Ini tangan Nenek Jah kesayangan sedang mengacau tepung. Guna sudip kayu jer, iols manalah ada mixer.
Eh! betul kan nama benda alah tu mixer?



Sedia untuk diseksa di dalam oven.


Tadaaa... dah siap Kek Nutella Ayu Rashid
Dah macam rupa brownies pun yer jugak, hehehhe.
Alhamdulillah, sedap!
Since taip entry ni, ayu dah cuba buat kek butter resepi blogger cantik jelita Namee Roslan. Itu pun mudah dan sedap. Takder la susah mana buat kek ni kan? Cuma nak kena rajin jer... erkkk! masalahnya tak berapa rajin.


Ok... jumper lagi di lain resepi. Amboihhh!

3 comments:

NabilaHasyim said...

kalau buat, dan jadi, memang best la nk makan..

kek saya tak mau nak kembang-naik sgt. dah beli baking powder double-action pun tak jadi kebamboom pun, hukhuk, sobsob..

tp buat kek lg senang drpd buat biskut, kuih..tp xda rezeki nak dpt kek best, pasrah je la..

Nurul Aini Mohd Noor said...

pandainya clap3!~
nice sharing & happy blogging <3

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)