Panduan Mula Bisnes Butik (Online/Offline)

Salam semua.

Ada tak antara korang atau kenalan korang yang sedang jalankan bisnes butik? Tak kiralah secara online atau offline, besar atau kecik bisnes tu.


Malah, kalau yang sedang dalam perancangan nak berbisnes pakaian (pakaian raya, shawl, tudung, pakaian kanak-kanak, etc) sempena nak raya nanti? Musim nak raya, of course para peniaga baru akan bercambah umpama bercambahnya cendawan selepas hujan. 


Nak mulakan sesuatu bisnes apa sekalipun, ILMU sangat penting. Tak dapat pegi belajor dengan sifu-sifu bisnes, kita ada pilihan belajar melalui eBook saja. Mudahnya zaman sekarang ni. 


Hari ni, ayu nak share tentang eBook yang boleh dikatakan WAJIB DIMILIKI oleh peniaga atau bakal peniaga butik iaitu: 

Panduan Mula Bisnes Butik Online/Offline
(Penulis: Masayu Ahmad)

Isi Kandungan


Bab 1: Pengenalan bisnes
1.1 Ringkasan bisnes butik
1.2  Rangkaian industri butik
1.3  Ciri-ciri butik


Bab 2: Kemahiran
2.1 Kenali bakat, hobi kepada bisnes
2.2 Kemahiran dalam bisnes
2.4 Ambil peluang bisnes secara online
2.5 Kuasai kaedah promosi sepanjang tahun


Bab 3: Barang mentah/ Sumber bekalan (15 muka surat)
3.1 Fokus produk (niche)
3.2 Sumber pemborong produk, senarai pembekal, lokasi
3.3 Peralatan kelengkapan butik (jenis produk, jualan borong, runcit, pembekal produk)
3.4 Panduan produk dan khidmat pelanggan


Bab 4: Modal (15 muka surat)
4.1 : Modal Untuk Bisnes Skala Kecil
4.2 : Contoh Kaedah Kumpul Modal
4.3 : Strategi Pengurusan Modal
4.4: Sumber Pinjaman


Bab 5: Siapa pelanggan/sasaran (16)
5.1  Mengenalpasti sasaran pelanggan
5.2  Panduan khidmat pelanggan
5.3  Kemahiran khidmat pelanggan
5.4  Cara menjual kepada setiap pelanggan


Bab 6: Pendaftaran bisnes


Bab 7: Pengurusan bisnes (10 muka surat)
7.1 : Pentadbiran
7.2: Operasi- pengendalian stok, pameran di butik, pengurusan pekerja, kaedah jualan
7.3: Pengurusan Kewangan
7.4: Panduan Pengurusan Profesional


Bab 8: Harga tawaran (11 muka surat)
8.1 Kaedah penentuan harga
8.2 Contoh penentuan harga
8.3 Mempelbagaikan jualan- konvensional dan online
Bab 9:  Promosi/pemasaran (16 muka surat)
9.1 Kaedah promosi & pemasaran
9.2 Strategi promosi butik
9.3 Strategi promosi butik
9.4 Tip promosi dan pemasaran


Bab 10: Organisasi/badan berkaitan
10.1: Bisnes yang ada kaitan dengan bisnes butik
10.2: Jaringan usahawan- forum online, persatuan
10.3: Organisasi yang perlu disertai usahawan          
         

Bonus 1
Bab 11: Pengalaman bisnes

11.1 Alasan perlu buka butik
11.2 Pengalaman bisnes 1, Abaya Elegen, Norhaniza Taib
11.3 Pengalaman bisnes 2: Ely Suhaili Punari
11.4 Kisah Inspirasi Butik Al-Ikhsan


Bonus 2
Bab 12 : Motivasi bisnes 

12.1  Kelangsungan bisnes
12.2 Aliran pendapatan berganda
12.3  Lapan prinsip sukses
12.4 Tip bisnes orang Cina



Cuba go through Isi Kandungan eBook Panduan Mula Bisnes Butik (Online/Offline) ni, agak-agak kita dah ada ke semua pengetahuan nak mulakan bisnes ni? Invest sikitttt jer duit untuk ilmu. InsyaAllah tak rugi pun. 


Salah satu cara ayu masih mampu bertahan dalam bisnes (walaupun ada yang ayu dah let go), ialah carik ilmu... carik ilmu... carik ilmu. Dan amalkan. Bukan beli buku simpan tak baca, memang tak ke mana la hehehhe.


Berapa harga eBook ni? 

HARGA: RM50 RM30 sahaja.


Murah giler kan? Ok, mesti ramai nak beli kan, sebab ayu tau ramai yang dah nak mulakan bisnes atau all out buat bisnes since dah nak dekat bulan Ramadhan dan musim GST! 


Jangan mengeluh dengan kenaikan harga barang. Ingat kerajaan nak layan ke keluhan kita? Kem salammmmm laaaaa. Hari ni dah 13hb April, maksudnya dah 13 hari kita dihantui GST. Memang terasaaaaaaaaaaa sangat kenaikan harga barang. 


Jadi, jika kita tak mampu mengubah apa-apa yang kerajaan dah tetapkan, nak taknak kita yang kena ubah diri kita. Mulakan dan teruskan bisnes dengan bijak. Tambah ilmu dulu. Nak income bisnes RM3000 sebulan, cuba invest dulu 'beli ilmu' dengan cuma harga RM30.


Boleh hubungi ayu untuk maklumat lanjut/pembelian. 


P/S: ada yang tanya, ebook ni macam mana beli?
Caranya mudah jer. Bila korang dah bank-in duit pada ayu, korang bagi email address. Then, ayu akan email eBook pada korang. eBook boleh print kalau korang nak baca version fizikal. Macam ayu, ayu akan print, maklumlah iols kan old skol. hehehhee.


Jumpa lagi.
Selamat Berbisnes buat anda. 

Change yourself before you change the world!

Comments

Popular posts from this blog

De'Xandra Perfume: Top 10 Selling

Idea Deko| Dilema Rumah Sempit?

Resepi Solok Lada Original Terengganu