Friday, April 10, 2015

Resepi Shepherd Pie

Salam Jumaat semua.

Hamboih! Feeling blog masakan la pulak.
Well, laki dah belikan oven kan...
Kenalah sekali sekala hot-kan oven tu.

Kali ni nak share resepi shepherd pie
Macam biasa, resepi ni pun ayu google heh!


Since bahan-bahan semua dah ada (lebihan kuah spagheti).
Maka, terus la google resepi dan masak.


Resepi Shepherd Pie ni sangat mudah.
Puas makan sehingga menjilat sudu.


Bahan-bahan:
Tidak termasuk axion itu yer hehehe.


*Kuah untuk shepherd pie ni boleh guna resepi sama dengan kuah Spageheti.
Ni ayu gunakan kuah spagethi yang dah sediada buat sehari sebelumnya.
Saja buat kuah lebih sebab motif nak buat shepherd pie.
So, dah mudah kerja didapur sebab satu bahan utama dah ada.

Kupas kulit kentang.
Rebus
Lenyek
Masukkan susu segar
 (bajet sendiri banyak mana yer, jangan sampai cair sudah kentang tu)

Masukkan kuah
Tabur capsicum atau apa jua jenis sayur korang nak letak.

Masukkan kentang lenyek dan susu tadi
Ratakan

Letak cheehse
*Ayu letak mozarella & cheddar cheese banyak-banyak.
Tabur blackpper

Bakar
(Suhu 180. Masa 20 minit)
Kalau tak berapa masak, korang tambah lagi masa.
Ni main belasah jer letak timing hahaha.

Tingggggg! Dah siap.
Semerbak bau. Terus feeling berada di rumah ala-ala cottage pada musim sejuk.
Padahal panas ya Rabbi sekarang ni!

Sedap hokey!
Nampak, cheese meleley tuuuuu. Pastu feeling nak kurus macam Maya Karin.
Nan hadooooo kalu selera camni.


Selamat mencuba!

1 comment:

asha k said...

Lapar pulak tengok ni pepagi. Seems so easy. Kena buat ni!