Posts

Showing posts from June, 2015

Style-kan Langsir Sliding Door jenis Bukak Tepi

Image
Assalamualaikum.
Ayu suka rumah ada sliding door. Sebab rumah nampak luas dan best nak pasang langsir cantik-cantik. Tapi kalau rumah sendiri, ayu taknak sliding door tu digunakan untuk keluar-masuk. Maksudnya ada sebuah pintu lain yang bersaiz biasa untuk guna keluar-masuk. Makanya, sliding door tu sekadar untuk hiasan hehe. 
Macam rumah mak ayu kat Besut, sliding door hanya boleh bukak tengah. Rumah mak nizam punya best, sebab boleh bukak tengah dan bukak tepi. Orang ado-ado kan... boleh la buat yang mahal hehhe. Kami ni nan adooooo... berangan sudah!
Rumah mak ayu sliding tu digunakan untuk keluar masuk. Sebab sliding tu menghadap jalanraya dan kalau nak keluar-masuk tu, itulah pintu yang paling senang dijumpai (dijumpai tuuuu). Pintu biasa lagi satu, menghadap ke arah lain. So kalau mak ayu tutup sliding tu, memang orang ingat takder orang kat rumah. 
Sudahnya, tak boleh laaa nak letak sofa atau apa-apa hiasan kat depan sliding tu. Dah susah nak ubah-ubah kedudukan perabot. Biasa…

Cozuma Mattifying Lipstic| 5 Warna Memukau!

Image
Assalamualaikum. Ini dia 5 warna Cozuma Mattifying Lipstic.



Ayu dah pakai semua 5 warna ni. Nak keluar pegi kedai runcit atau Speedmart 99 Semenyih; Pun pakai Cozuma ok!
Biasa tenyeh lipgloss Mentholatem atau d'Herbs ajer. Mesti budak-budak 99 tu pelik tengok. Naper laaaa kakak ni asik bergincu ajer semenjak beberapa menjak ni. Dia tatau kakak ni tengah kemaruk lipstik haahha.
Bukan apa, nak test bibir menggelupas ke dok. Tahan lama ke dok. Sebab kitorang ni, nama jer pegi Speedmart 99 atau kedai runcit. Tapi mesti singgah makan!
Tak makan berat, roti canai pun jadik ler.  Eh! roti canai tu makanan ringan tau pada i :P
So, ayu rasa lipstic ni memang best. Ini bukan sebab ayu menjual, tapi review sebagai pengguna. Sebab bibir ayu sensitif, mudah pecah dan kering. Lagi pun, ayu tak suka pakai lipstik sangat sebenarnya. Kan dah citer suka pakai lipgloss ajer!
So, kalau sesaper nak cuba Cozuma Mattifying Lipstic ni. Ayu jual murah-murah jer. Kira harga kasih sayang. Lagi nak puasa ni...  bibir makin nak ken…

Pegang Pensil pun Tak Betul Lagi!

Image
Tahun depan hariz dah masuk umur 5 tahun. Dah nak sekolah tadika.
Kesian dia berbanding dania. Kat sini takder banyak pilihan tadika. Dania dulu, kami survey beberapa buah tadika jugak. Antaranya Smart Reader, Little Caliph, Nuri. Dan juga few tadika yang takder nama sangat. Tapi semua tadika tu nampak very presentable *buleh guna ayat ni?
Kat sini, ke PASTI je lah jawabnya. Takperlah, asalkan sekolah. Nak ajar bersosial sikit. Asyik nak berkepit dengan mama ajer.

 Semangat nak belajar tu dah ada. Cuma mama dia yang tak rajin melayan hahahhaha. Selalunya, hariz akan request, cakap: "Mama, Alish nak blaja"

Belajar menconteng. Pegang pensil pun tak betul lagi. Dah dia selesa macam tu, biar ajerlah. Nanti, lama-lama pandailah tu. Maybe itu dah style dia.




Ayu ada belikan set Read Easy (Cory the Cat). Ayu beli online kat selller di Instagram.

Set Bacalah Anakku beli kat Pustaka Rakyat jer.
Sampai skang ni Buku 1 pun tak abes lagi hahahhaa.
Ni mama dia yang malas sebenarnya.

Tapi…

DIA... ISTERI LUARBIASA

Image
Wah gitew, tetiber buat posting pasal drama melayu.
Actually, ayu tak minat sangat layan tv, lagi-lagi drama yang siarannya waktu Maghrib.
Bila melekat ni seksa kan?

Eh, kejaplah solat... eh kalu solat time iklan tak khusuk.
Nak laju ajer siap solatnya hahaha.
Astaqfirullahala'zim Ayu. Demi drama ko lewatkan solat.


Erk... tapi sejak ada dekoder astro buleh rekod ni.
Takder masalah lagi nak tengok citer pukul berapa pun.
Rekod saja, lagi heaven tengok sebab boleh forward dengan kelajuan 30x ganda.
Jangan buang masa tengok iklan, lagi-lagi tv3 kan.
Iklan lagi panjang dari siaran ditayangkan. Bosan!


Kalau slot drama pukul 7pm - 8pm kat tv3 tu.
Kiranya daripada 10 drama, 1 jer ayu tengok.
Itu pun bergantung pada pelakon.


Tapi, bila Nur Fathia berlakon, weeehuuu i suka.
Drama Dia... Isteri Luarbiasa
Terus dari tengok preview kat tv dah tanam azam nak tengok.
Amboi! Tanam azam terus, over!


Sekali, bila tengok citer Dia... Isteri Luarbiasa ni. Nizam dan dania pun terjebak sama. Amboi! An…

HOMESTAY: Sheila Ramlee Residence

Image
Inginkan homestay ditengah-tengah bandaraya Shah Alam?  Homestay kepunyaan sahabat saya Puan Sheila Ramlee confirm berikan kepuasan penginapan dan rehat buat anda sekeluarga.

Nak ke sana sini mudah, nak shopping pun mudah. Ok, jom tengok fasiliti dan info berkenaan Sheila Ramlee Residence ni. 











LOKASI: * Kemudahan ke lebuhraya Federal, NKVE, ELITE & GCE
* Beberapa minit berjalan kaki ke MSU & Tesco Extra Hypermarket
* 5 minit ke Politeknik SAAS
* 10 minit ke Stadium Shah Alam
* 5 km dari Subang Jaya, USJ & bandar Shah Alam 
* 10 minit daripada I-City, Jusco, Jakel & UITM
* 10 minit daripada Sunway Lagoon & Sunway Piramid

KEMUDAHAN: - Tempat beriadah terbuka
- Taman udara (sky garden) yang unik
- Kolam renang
- Pemandangan menarik di atas bumbung
- Kemudahan Gim
- Kawasan BBQ disediakan
- Jalan refleksologi juga disediakan
- Dewan serbaguna, perpustakaan dan bilik membaca - 1 gelanggang skuash
- 2 gelanggang badminton
- Bilik mainan
- Surau
- Sauna  - Lounge peribadi
FAS…

Salam Ramadhan

Image
Daripada;
Ayu Rashid & Keluarga

Image: Google

Persediaan Sambut Bulan Ramadhan

Esok kita akan start berpuasa.
Macam mana persiapan Ramadhan korang?
Tak kira la persiapan atau perancangan ibadah atau urusan harian.

Kalau wanita samada yang dok rumah (macam saya ni haaa)
Atau yang bekerja.
Mesti dah start rancang macam-macam kan?


Sebenarnya perancangan ni bagus.
Ia memudahkan urusan kita.


Ada yang share resepi berbuka dan bersahur untuk sebulan.
Wah! Mak suka. Boleh laa tiru.
Hari ni nak 'copy-paste' menu Ramadhan daripada Cik Nadiah Hanum.
Tapi, rasanya kena 'edit' sikit resepi tu.
Sebab tak semua benda ayu tau buat hahahaha.
Iyer uols, mak sendu bab masak-memasak ni.


Bercakap pasal menu Ramadhan.
Ada pulak terbaca orang up status tentang kenapa dok sibuk rancang menu.
Bukankah bulan ramadhan ni bulan ibadah.
Jangan la pentingkan 'perut dan tekak' ajer.

Hmmmm. Sebenarnya benda ni terpulang pada individu.
Macam ayu cakap kat entry sebelum ni.
Hal ibadah, seeloknya cubalah kita tak perlu share segalanya.
Tak semestinya orang yang dok share p…

Selepas 2 Minggu Cuti Sekolah

Salam semua.

Dah! Sudah la tu... cuti sekolah 2 minggu dah abes dah.
Kembalilah ke alam nyata hehehe.

Jalanraya pun confirm dah start busy semula kan?
Dari zaman ayu kerja lagi, selalu sembang ngan nizam.
"Kenapa bila cuti sekolah jalan tak sibuk, takkan mak-bapak cuti manjang jugak kot!"

Amboi, nampak tak disitu, kami dulu komited dengan kerja.
Eh! Bukan ke masa ayu kerja dulu dania masih tak sekolah tadika pun hehe.


Tapi, bila anak dah sekolah, baru kami faham.
Inilah masa mak ayah nak menumpang cuti sama.
Walaupun ayu tak kerja, nizam pulak jenis kerja outstation.

Jadi, kebetulan dia kerja kat Palong, Negeri Sembilan.
Rasa dia pun cuti sama. Mudah nak balik kampung.

Seminggu di Besut, seminggu di Keratong.
Weekend lepas (Jumaat - Sabtu) kami ke Melaka.
Hantar anak sedara nizam masuk Politeknik Merlimau.
Bermalam di Homestay area bandar Melaka.

Tapi, gi Melaka kali ni tak macam pegi Melaka sangat laaaa.
Sebabnya kami tak tawaf Mahkota Parade dan JJ Ayer Keroh.
Well, kalau …

Cuti Sekolah di Besut

Salam semua.

Tajuk pasal cuti di Besut.
Tapi menaip entry-nya masa dah kat Keratong!
Kat Besut internet takleh on langsung kat labtop.
Stress giler rasa takleh buat kerja.
Susah hati pun yer jugak, yelah orang dah bayar gaji.
Tapi iols takleh buat kerja.
Syukur boss memahami.

Buat masa ni, hp masih belum beli lagi.
Huhuuuu sedeh!
Seksa iols guna tab yang manjang kena sambung ngan charger.
Dah la internet slow, processor tab tu pun slow.
Slow berganda-ganda, maka darah naik ke kepala bila guna.


Sekali sekala jer gigih jugak update FB.
Itu pun asik menayang gambar hariz tak pakai baju!
Else, tayang buah pelam hahahaha.

Maklum ler, kat Besut sekarang ni musim buah pelam.
Pelbagai jenis pelam ado, kecuali Pelam Harum Manis takder.

Rezeki pun murah jer, jiran-jiran bersilih ganti kasik sedekah pelam.
Kembung pelam iols balik kampung seminggu.
Lancor sistem pencernaanku hahahhaa.


Kami bertolak ke besut (dari keratong) hari Isnin lepas.
Balik Keratong semula Isnin kelmarin.
Jadi, genap semin…

Setengah Tahun 2015 Telah Berlalu...

Image
Terasa masa berlalu sangat pantas? Alhamdulillah, itu tandanya kita bahagia. Cuba check lemak kat perut, ada berapa cm agak-agak tu?  Hehehe. Makin banyak cm-nya, confirm makin bahagia. Auwwww, dasyat 'ukuran bahagia' yang ayu kasik.
Seram mak!

Well, sepanjang 6 bulan dalam tahun 2015. Nikmat yang paling ayu syukuri ialah masih bernafas lagi. Masih lagi bersama keluarga yang ayu sayangi. Tak kira la sayang sikit ke sayang banyakkkkk, tapi itulah namanya keluarga. Cubit paha kiri, paha kanan pun terasa sakitnya. Tanpa salah satu darinya, pasti terasa kehilangan.

Dalam usia sebegini, matlamat hidup hanya untuk bekalan akhirat. Juga, untuk anak-anak.

Ayu tidak lagi berimpian nak berkerjaya hebat seperti dulu. Tidak lagi mengidamkan kediaman mewah dan gah. Cukuplah sederhana saja, dan mencukupi.

Kerana seiring dengan usia, kematangan dan keinsafan. Tiada apa yang lebih membahagiakan melainkan untuk bertemu Pencipta dalam keadaan diri yang telah bertaubat atas dosa-dosa lalu. 

Tiada…