Monday, June 29, 2015

June 29, 2015

Style-kan Langsir Sliding Door jenis Bukak Tepi

Assalamualaikum.

Ayu suka rumah ada sliding door. Sebab rumah nampak luas dan best nak pasang langsir cantik-cantik. Tapi kalau rumah sendiri, ayu taknak sliding door tu digunakan untuk keluar-masuk. Maksudnya ada sebuah pintu lain yang bersaiz biasa untuk guna keluar-masuk. Makanya, sliding door tu sekadar untuk hiasan hehe. 

Macam rumah mak ayu kat Besut, sliding door hanya boleh bukak tengah. Rumah mak nizam punya best, sebab boleh bukak tengah dan bukak tepi. Orang ado-ado kan... boleh la buat yang mahal hehhe. Kami ni nan adooooo... berangan sudah!

Rumah mak ayu sliding tu digunakan untuk keluar masuk. Sebab sliding tu menghadap jalanraya dan kalau nak keluar-masuk tu, itulah pintu yang paling senang dijumpai (dijumpai tuuuu). Pintu biasa lagi satu, menghadap ke arah lain. So kalau mak ayu tutup sliding tu, memang orang ingat takder orang kat rumah. 

Sudahnya, tak boleh laaa nak letak sofa atau apa-apa hiasan kat depan sliding tu. Dah susah nak ubah-ubah kedudukan perabot. Biasalah, orang tua... kalau boleh nak lapang-selapangnya. Kalau ikutkan ayu, depan sliding tu nak letak sofa. Kejam bunyinya. Menyesal pulak letak sliding door menghala jalanraya. Kalau tau, i letak menghala ke belakang rumah. Boleh camtu?

Ayu suka sliding door boleh bukak tengah. Sebab tak menghalang laluan dan paling penting, langsir boleh ikat tepi.  Kalau letak day curtain pun cantik jer boleh nampak bila kita ikat tepi night curtain. Tapi rumah mak ayu kat Besut tak letak pun day curtain. Sebab rasa semak pulak sebab angin selalunya kuat, nanti bukan main meriah berterbangan. Lagipun bila guna pintu tu untuk keluar-masuk, rasa macam rimas pulak. Cuma bila raya baru letak day curtain. 

Rumah kampung pulak tu, rasa tak berapa sesuai nak bertutup sangat. Kalau ikut sama ke tepi pun, nampak cam bergumpal. Ayuuuuuuu-lah tukang betulkan cantik-cantik, sebab kalu mak dan adik-beradik ayu ikat ke tepi, memang menyedihkan. Buruk! Asal tersangkut sudah. Ayu mata ni memang tak boleh, semua nak perfect jer. Sudahnya, aku yang letih hahahha.


Rumah sewa kami sekarang, sliding bukak tepi. Itu jer pun pintu yang ada. So, pasrah la kan. Kalau rumah sendiri, wajib ku zikirkan kat nizam, suruh buat macam sliding mak dia. Boleh bukak tepi dan tengah. Tapi, bila sliding adalah satu-satunya pintu yang ada, memang susah. Rumah pun tak luas mana, nak letak perabot lagi la susah. Dah la sofa L-Shape tu besar gedabak-gemok camtu. Mati idea nak deko macam mana.

Selalunya, macam ni jer la yang boleh dibuat. Pakai langsir tebal dan gelap tu wajib. Sebab kami suka bergelap. Kami tak suka cahaya hahahha. Orang kata orang migrain suka bergelap. Entah, rasanya kami takder migrain. 

Tapi, bergelap ni best. Sejuk dan nyaman jer badan dan mata. Tu yang rasa mengantuk manjang hehehe. Malam pun suka bergelap. Tengok tv ON lampu dapur jer. Dania pun dah ikut style papa mama dah. Hariz jer belum nampak lagi ciri-ciri suka bergelap. Cuma kalau dia nak tidur, dia akan suruh OFF tv. 


Ini jer la yang mampu dibuat untuk menggayakan langsir. Jangan sebut pasal suruh pasang railing tinggi sampai siling. Dah penat zikir kat nizam. Tahap tazkirah ala-ala ustazah Bahyah jer belom kubuat lagi. 

Nampak tak jahitan langsir kat bawah tu? Bukan main besar lipat. Tu alter sendiri, jahit pakai tangan. Gigih ok! Sebab langsir ayu semuanya panjang dalam 2.5m. Memang cun sangat untuk gantung sampai nak cecah siling (langsir dari rumah Seksyen 7). 

Apa nak buat dengan tali langsir zaman tok kaduk ni? Mari kita style-kan langsir sliding door itu. Style apalah sangat yang boleh buat kalau dah jenis pintu macam tu, railing rendah dan langsir lama tu kan!

Ikat macam ni jer laaa yang mampu dibuat. Tapi nampak kemas la. Bila nak tidur siang, i bukak dua-dua tali pengikat tu. Hai! Kata suka bergelap kan, padahal rumah ni dah malap dah sebab rumah 2 tingkat ni memang malap sebab pencahayaan kurang.

Pandangan sisi. (Saja nak banyakkan gambar dalam entry hahaha). Baru perasan, match pulak sarung bantal dengan karpet dan langsir. Masa beli bantal tu tak perasan pun. Lagipun langsir tu beli tahun 2009, karpet 2010 dan bantal tu nak raya cina 2014. Nampak sangat i ni suka kaler coklat dan kelabu asap. Oh! Gelapnya duniaku :P
 
Bila gunakan sliding door bukak tepi, nak letak sofa pun dah susah. Macam ni ajer la boleh diletak. Sebab nak elakkan menghalang laluan. Ultraman Hariz pun senang nak bertarung dan buat sepah. Bila ultraman dan resakse bertarung, bantal-bantal tu semua jadi mangsa. At the end of episode, mama dia pulak bertukar jadi resaksa. Itu sudah pasti :P

Last but not least. Pokok kesukaan. Letak sepasu di dalam rumah... supaya sentiasa dekat dihati. Dulu masa kerja UNISEL selalu ambik kat tepi lobi hahaha. Dah tak kerja, kenalah beli. Maklumlah, menanam pokok sentiasa laaa mati pokoknya. Bak kata nizam: "sudah-sudah la tu Ma menyeksa pokok", Kejam sangat ke aku ini, heheh.

Terpanjang pulak entry kali ni. Jumpa lagi... selamat ber-hari Isnin!

P/S: Blog lagi satu juga turut ada update. Jemput singgah

Wednesday, June 24, 2015

June 24, 2015

Pegang Pensil pun Tak Betul Lagi!

Tahun depan hariz dah masuk umur 5 tahun.
Dah nak sekolah tadika.

Kesian dia berbanding dania.
Kat sini takder banyak pilihan tadika.
Dania dulu, kami survey beberapa buah tadika jugak.
Antaranya Smart Reader, Little Caliph, Nuri.
Dan juga few tadika yang takder nama sangat.
Tapi semua tadika tu nampak very presentable *buleh guna ayat ni?

Kat sini, ke PASTI je lah jawabnya.
Takperlah, asalkan sekolah.
Nak ajar bersosial sikit.
Asyik nak berkepit dengan mama ajer.


 Semangat nak belajar tu dah ada. Cuma mama dia yang tak rajin melayan hahahhaha. Selalunya, hariz akan request, cakap: "Mama, Alish nak blaja"

Belajar menconteng. Pegang pensil pun tak betul lagi. Dah dia selesa macam tu, biar ajerlah. Nanti, lama-lama pandailah tu. Maybe itu dah style dia.



Nampak, ketekunan tu.

Ayu ada belikan set Read Easy (Cory the Cat).
Ayu beli online kat selller di Instagram.

Set Bacalah Anakku beli kat Pustaka Rakyat jer.
Sampai skang ni Buku 1 pun tak abes lagi hahahhaa.
Ni mama dia yang malas sebenarnya.

Tapi sikit-sikit dia dah tau sound the alphabets tu.
Sebab dia lagi suka layan CD berbanding mama dia ajar.

Selalu dia sendiri pasang.
Pastu, dalam 10 minit... CD tu akan ditukar pulak ke CD Ultraman!


Okey... nak ajar anak jangan dipaksa hehehe.
Untuk anak-anak ayu, ayu tak memaksa.
Biar dia nikmati zaman kanak-kanak dia dulu.

Buat masa ni, belajar dulu pegang pensil hahah.
Dasar mak pemalas ajar anak.

Eh tapi hariz suka 'baca buku'.
Nanti ayu share gambar buku-buku cerita dia.
Ala tak banyak pun.
Ada yang beli khusus untuk dia.
Ada juga buku masa Dania kat Nuri dulu.




Tuesday, June 23, 2015

June 23, 2015

DIA... ISTERI LUARBIASA

Wah gitew, tetiber buat posting pasal drama melayu.
Actually, ayu tak minat sangat layan tv, lagi-lagi drama yang siarannya waktu Maghrib.
Bila melekat ni seksa kan?

Eh, kejaplah solat... eh kalu solat time iklan tak khusuk.
Nak laju ajer siap solatnya hahaha.
Astaqfirullahala'zim Ayu. Demi drama ko lewatkan solat.


Erk... tapi sejak ada dekoder astro buleh rekod ni.
Takder masalah lagi nak tengok citer pukul berapa pun.
Rekod saja, lagi heaven tengok sebab boleh forward dengan kelajuan 30x ganda.
Jangan buang masa tengok iklan, lagi-lagi tv3 kan.
Iklan lagi panjang dari siaran ditayangkan. Bosan!


Kalau slot drama pukul 7pm - 8pm kat tv3 tu.
Kiranya daripada 10 drama, 1 jer ayu tengok.
Itu pun bergantung pada pelakon.


Tapi, bila Nur Fathia berlakon, weeehuuu i suka.
Drama Dia... Isteri Luarbiasa
Terus dari tengok preview kat tv dah tanam azam nak tengok.
Amboi! Tanam azam terus, over!


Sekali, bila tengok citer Dia... Isteri Luarbiasa ni.
Nizam dan dania pun terjebak sama.
Amboi! Anak dara weols tu, dah layan citer cinta hokey!

Nizam pun sama naik.
Siap pesan suruh rekod kalu dia kerja.
Kalau tengok pulak, siap dia buat ulangtayang lagi,
Especially bila tak dapat concentrate bila hariz memekak time tengok tu,


Citer Dia... Isteri Luarbiasa ni adaptasi novel yer.
Eh! Memang trend banyak filem dan drama melayu kini adaptasi dari novel ke?

Takder idea dah ke?
Atau tu memang strategi nak tarik penonton.
Whateverlah, bukan ayu baca novel pun.


Citer ni sweet la.
Tapi macam ala-ala tak sesuai dengan ajaran agama Islam.
Buleh nak kawen sebab nak anak jer?
Dah dapat anak, mintak cerai. Amboiiii!

Nanti ada la yang ikut kan?
Bahaya juga cerita macam ni kan?
Tapi, i layan jer hahahhahha.
Mana baik tu ikut jer lah. Ada akal fikiran, nilailah sendiri.
Banyak jugak part ada pengajaran.


Between, wahhh! i suka la pelakon lelaki tu.
Nama Shukri apa ntah. Nizam tau. hahahhaa
Laki aku, bab retis dia jadik rujukan i selepas google.

Tumpang lalu Abang Hensem... hehehehhe


Dia siap cakap masa awal-awal drama ni ditayangkan,
Katanya, lagu ending tu suara "Dewi & Raden"
Ayu cakap, takkan laaaa.
Dia menjawab lagi... 
"Cuba dengar betul-betul, kan suara dorang tu"
Ayu tetap tak caya hahahha.

Tapi bila dah few episod lepas dah tunjuk ending dorang nyanyi kat studio.
Baru ayu caya!
Sedap la suara dorang.
Suara Raden tu serak-serak basah seksi gitew.
Suara Fathia pun not bad. 


Eiiii... tak sabar nak tengok camner jadiknya kat Kak Long Zahra tu.
Bila dia tau laki dia ada skandal ngan Fatiha.


Pastu, apa akan jadi pada Eda nanti.
Eiiii, takutnya ada bff yang kita anggap macam adik beradik.
Tapi ada longkang busuk dalam hatinya.


Dan of course nak tau.
Apa kesudahan hubungan Kem dan Dr. Akma.
Hihiii... comel jer episod semalam'
Bila Dewi suruh Raden tolong transform/bantu Kem jadi maskulin.


As overall, semua pelakon dalam citer ni best.
Pandai Zeila Jalil pilih pelakon, sesuai dengan watak.


Saper layan citer ni?
Kalau belum terjebak, ayu nasihatkan JANGAN jebakkan diri.
Nanti terus melekatttttttt!
Hehehhehee.

KBye!


IMAGE SOURCE: Google Image

Monday, June 22, 2015

June 22, 2015

HOMESTAY: Sheila Ramlee Residence

Inginkan homestay ditengah-tengah bandaraya Shah Alam? 
Homestay kepunyaan sahabat saya Puan Sheila Ramlee confirm berikan kepuasan penginapan dan rehat buat anda sekeluarga.


Nak ke sana sini mudah, nak shopping pun mudah. Ok, jom tengok fasiliti dan info berkenaan Sheila Ramlee Residence ni. 












LOKASI:
* Kemudahan ke lebuhraya Federal, NKVE, ELITE & GCE
* Beberapa minit berjalan kaki ke MSU & Tesco Extra Hypermarket
* 5 minit ke Politeknik SAAS
* 10 minit ke Stadium Shah Alam
* 5 km dari Subang Jaya, USJ & bandar Shah Alam 
* 10 minit daripada I-City, Jusco, Jakel & UITM
* 10 minit daripada Sunway Lagoon & Sunway Piramid


KEMUDAHAN:
- Tempat beriadah terbuka
- Taman udara (sky garden) yang unik
- Kolam renang
- Pemandangan menarik di atas bumbung
- Kemudahan Gim
- Kawasan BBQ disediakan
- Jalan refleksologi juga disediakan
- Dewan serbaguna, perpustakaan dan bilik membaca
- 1 gelanggang skuash
- 2 gelanggang badminton
- Bilik mainan
- Surau
- Sauna 
- Lounge peribadi

FASILITI:
- Sekuriti kad
- Parking berbumbung
- Penghawa dingin
- Mandian panas
- Tuala
- Mesin basuh
- Dapur
- Cerek
- Cawan dan pinggan
- Peti
- Seterika & tempat gosok baju
- TV


Hubungi: Puan Sheila Ramlee: di 013-206 2793


Alamat:  2, Jalan Boling Padang 13/62 Seksyen 13
Shah Alam, Malaysia

Monday, June 15, 2015

June 15, 2015

Selepas 2 Minggu Cuti Sekolah

Salam semua.

Dah! Sudah la tu... cuti sekolah 2 minggu dah abes dah.
Kembalilah ke alam nyata hehehe.

Jalanraya pun confirm dah start busy semula kan?
Dari zaman ayu kerja lagi, selalu sembang ngan nizam.
"Kenapa bila cuti sekolah jalan tak sibuk, takkan mak-bapak cuti manjang jugak kot!"

Amboi, nampak tak disitu, kami dulu komited dengan kerja.
Eh! Bukan ke masa ayu kerja dulu dania masih tak sekolah tadika pun hehe.


Tapi, bila anak dah sekolah, baru kami faham.
Inilah masa mak ayah nak menumpang cuti sama.
Walaupun ayu tak kerja, nizam pulak jenis kerja outstation.

Jadi, kebetulan dia kerja kat Palong, Negeri Sembilan.
Rasa dia pun cuti sama. Mudah nak balik kampung.

Seminggu di Besut, seminggu di Keratong.
Weekend lepas (Jumaat - Sabtu) kami ke Melaka.
Hantar anak sedara nizam masuk Politeknik Merlimau.
Bermalam di Homestay area bandar Melaka.

Tapi, gi Melaka kali ni tak macam pegi Melaka sangat laaaa.
Sebabnya kami tak tawaf Mahkota Parade dan JJ Ayer Keroh.
Well, kalau tak pegi Mahkota Parade (at least), macam tak gi Melaka hokey!
Nampak sangat kaki merayap kan?


Kami cuma ke Zoo Melaka & Night Safari.
Pegi Jumaat malam sabtu tu.
Melawat rakan-taulan Nizam dalam zoo melaka di waktu malam.
Perasaan? Hahhahaha, pepaham jer la kan.
Mana kena ngan jiwa ayu pegi Zoo.
Tapi, asalkan budak-budak happy, buat-buat la happy sama kan.

Lepas tu, kami just pegi makan ikan bakar kat Alai.
Balik, terus membuta.

Esok tengahari dah balik. Oh! Rasa macam mimpi.
Ke Melaka ke hakuuuuu? Sebab tak macam biasa kami pergi huksss!


Hari ni, dah start sekolah.
Semangat dania pegi sekolah agama kejap tadi.
Tak sabar la tu nak tau result peksa dia tuh.


Hari ni dah masuk pertengahan bulan Jun 2015 dah kan.
Cepatnya lahai masa berlari.
Hari Khamis ni InsyaAllah kita akan start berpuasa.

Semalam dah beli dah buah kurma.
Yusof Taiyooobbbbbbbbb

Nizam cakap: "Wah, semangat nak puasa"

Pastu, beli jugak rempah ratus untuk masak.
Bunga cengkih, bunga lawang, segala tu laaa.

Nizam cakap lagi:
"Banyaknya beli benda ni, bila nak masak"

*See, perkataan benda ni! Nampak sangat dia tatau apa nama bahan tu semua!


Eh, dia tatau, bini dia beli stok untuk setahun terus.
Macam ler tatau bini dia 'rajin' masak!
Well, beli sesajer nak buat deko-deko kat dapur hahaha.
Lawa pulak tengok kengkawan dok share gambar rempah-ratus isi dalam botol.
Buleh gitew?


Oh yer,
Untuk bulan ramadhan ni, ayu akan lebih update pasal dekorasi rumah.
Of course daripada sumber Google Image.
Rumah i tak lawa, tak payah nak tunjuk sangat heheehe.


Saja jer nak kasik korang cuci mata dan amik idea nak deko rumah untuk raya.
Well, apa pun berbelanja ikut kemampuan.
Ramadhan bulan untuk beribadah.
Semoga kita tak terpesong daripada tujuan sebenar  bulan Ramadhan.


Cuma, hal ibadah. eloklah kita 'simpan sendiri'.
Cukuplah kita dan Allah saja tau.
Semoga Allah bersihkan hati kita daripada perasaan riak secara tak sengaja.
Amin.


Ok, jumpa lagi. Wassalam :)