Tuesday, August 25, 2015

August 25, 2015

Umie Sue Studio| Service Design

Untuk slot Review kali ni, ayu nak share dengan korang mengenai Umie Sue Studio.
Jika geng-geng susun atur dan deko-deko, kebanyakan pasti kenal dengan Sue Suka Susun.

Sue ni dah semakin hebat dengan kerja dari rumah beliau iaitu buat design.

Antara servis design yang sue tawarkan dengan harga sangat berpatutan.

- buat blog
- edit blog
- header blog
- facebook cover
- logo
- watermark
- design bunting/banner
- flyers/posters


Ini antara design yang ayu dah pernah tempah dengan sue. Cantik uols!

























Ayu suka berurusan dengan sue sebab sue sangat berbudi bahasa orangnya.
Service dia sangat bagus. 


Dan ayu kagum dengan kegigihan dia. 
Ayu mula tempah dengan sue sejak awal dia buat design.
Makin banyak improvements dapat dilihat dengan hasil karya beliau.
Senang citer, tengok jer design... dah dapat agak hasil kerja Sue :)

Semoga sue terus sukses.




Macam mana nak tempah
Korang boleh visit:






Semoga review ini bermanfaat buat kita bersama.
August 25, 2015

Rendang Ayam Pencen Berdaun Kunyit dari Ladangku

Amboi, ladang katanyaaaa... padahal laman sekangkang hariz jer.
Pastu, cam ni lah rupa pokok kunyitnya:

Sepokok jer pun. Itu pun daun dah tua. Ada 3 helai

Pokok ni mak ayu yang tanam masa datang pertengahan tahun lepas.
Ada beli kunyit ketul tu, pastu mak ayu tanam dalam pasu pokok bunga keladi.

Ni masa baru balik dari raya puasa.
Tinggalkan rumah dekat 2 minggu, balik ada pokok yang kering-kontang.
Pokok keladi merah tinggal pucuk baru tumbuh beberapa helai. 



Tapi, syukur... ada juga rezeki merasa daun kunyit ni
Buat pertama kali, merendang ayam pencen dengan daun kunyit tanam sendiri.
Daun tua pun, boleh laaa. Yang jual kat kedai pun lebih kurang jer tuanya.

Petik 2 helai, tinggallah sehelai. Boleh la buat stok proses fotosintesis haha.
Amik semua 3 helai, kejam sangat pulok hehehe.

Laman semak-samun!
Segala jenis rumput ado. Pokok semalu pun ada uols.
Pokok paku pakis pun semangat tumbuh dari bahagian laman jiran.

Tapi dah kemas dan cantik dah. Mak nizam datang 3 minggu lepas.
Dia tolong bersihkan dan cantas pokok bunga kertas jiran sebelah.
Ke main meriah masuk laman rumahku.
Semak-samun jadiknya bercampur dengan pokok & rumput dari lamanku.
Kesian mak mertua dapat menantu pemalas. Heh!


Haaa, ni dah ready untuk dimasak.
Daun limau purut petik dari laman jiran rumah belah kanan.
Kami tidak berkongsi laman, tapi dah mintak izin nak amik bila-bila masa nak daun limau ni.
See, dasar tak malu. 
Dulu ada jugak tuan rumah tanam kat laman, tapi nizam tebang.
Pokoknya dah besar, asik senget jer nak terbalik.
Sudahnya nizam tebang. Takper, pokok jiran kan ada hahhaa.



Bila masak rendang, saya buat resepi sempoi jer.
Daun kunyit saya potong macam ni jer.
Saya masukkan 2 kali.
1. sebelum letak santan.
2.  rendang sedang nak kering dah kuahnya.
Kadang-kadang saya carik-carikkan ajer daun kunyit tu. Senang!






Ni first time masak ayam pencen.
Keras rupanya wehhhh hahahhaa. Tapi sedap!
Lain kali, kena rebus dulu ayam ni lama-lama macam rebus ayam kampung.

 Masak sehingga kuah pekat, sebab nak makan buat lauk nasik, kenalah berkuah.
Dania suka sangat makan rendang ayam & daging. 

Terliur la pulak!


Monday, August 24, 2015

August 24, 2015

Pindah Bilik Lagi!

Dania mengada pulak nak bilik lebih besar.
Nanti senang katanya kalau cousin dia nak datang tidur.
Eleh! Padahal dia yang manjang nak gi tidur umah cousin dia.
Gigih la mama dia mengalih katil.
Mujur tak tanggal terus katil antik ni hahaa.
Syahdu nengok katil berikat tali ni, bila la dapat beli baru.


2 minggu lepas, barulah nizam drill railing langsir.
Abah & mak dia datang, jadi abah tolong drill sesamer dia.
Fuh! 3 tahun hokey i saborrr menanti.
Sabor tak sabor jugak la... menyirap takyah cakap la.


Jadi, ketiga-tiga bilik dah pasang langsir elok-elok.
Tapi, by semalam buat lagi tebuk dinding.
Gantung roman blind...panas la takder roman blind.
Gantung bodo-bodo jer pun, sebab tak reti nak masukkan tali semula.
Asalkan tak panas sudah.


Ni Ayu nak share gambar yang sebelum ni.
Petang ni baru nak kemas semula, bersepah dengan habuk.



Ini langsir dan cadar yang beli kat JJ Midvelley bulan lepas.




Dah siap pasang. Biasalah, kalau ready made curtain ni kat JJ ni.
Senteng ler huhuuu. Rasa nak letak kat dapur jer lah. 
Dah pasang roman blind, langsir just pasang sheer curtain lagi lawa dan simple.




Meja belajor pun beralas hehehe.
Ni alas meja makan, lipat dua...sedang elok untuk meja ni.





Hujung kaki katil, lemari baju mama dania 








Semalam gantung lukisan 3 serangkai... nanti ayu update gambornya.
Tunggu tukar langsir dulu, tak lawalah langsir senteng nih.
Tak minat langsir pakai 'skirt'.
Macam pelik je. Letak kat dapur takper sebab tak nampak sangat coz terlindung meja makan.
Lagipun, langsir bercorak macam messy jer. 

Ok jumpa next entry...now masa untuk memasak!


P/S: Redha jer la gambar pecah-pecah..guna internet macam chipsmore macam ni ler, malas nak upload semula, buang masa jer.

Thursday, August 20, 2015

August 20, 2015

10




Alhamdulillah.
10 tahun sudah, dalam suka-duka-baik-gaduh-baik...hehehe.

Saling melengkapi kekurangan dan kelebihan masing-masing:

Dia pendiam - saya suka pot pettt pott petttt.
Dia jalan selow - saya jalan laju (bila kat shoping complex laa heheh)
Dia cool - saya kalut manjang
Dia dah beruban - saya rambut masih hitam hahaha
Dia guna internet laju - saya guna wifi macam siput sedut.
Dia tak suka ikan patin, keli siakap - saya sukaaaaaaaaaa.
Macam-macam bezanya, dah 10 tahun katekan.

Tapi... kami berusaha sama-sama jaga badan.... ye lah tu hehe.

Doakan kami kekal bahagia dan diberkati Allah selalu.


Monday, August 17, 2015

August 17, 2015

Sofa Fella Design - Urban Culture Series

Macam confident jer letak nama series Urban Culture kat sofa orang :)
Tapi, rasanya betul. Ah! Lantaklah betul ke tidak. 
Janji sofa jugak kan... 


Ni saya nak share gambar yang saya sempat snap masa pegi HQ Fella Design Bukit Subang hari tu. Gambar tak berapa cantik dari segi view dan kualiti. Sebab snap laju-laju sambil jalan dan kejar juga menjerit memanggil hariz yang asyiklah nak berlari dalam tuh!


Camera handphone Samsung Grand Prime ni selow la bila snap gambar. Kalau SIII dulu once kita tekan snap, papppp dia terus captured gambar. Ini guna Grand Prime alahai, lembab benar. Tu macam tak syok nak cecurik snap gambar dalam showroom orang hahaha. 


Ok, kita berbalik kepada cerita sofa, dah membebel pasal hp pulak dah!


Sofa idaman saya ialah design moden. minimalis dan kecik.

Bila tengok sofa-sofa kat area Urban Culture Series ni, memang wow!

Memang terus can't take my eyes out of you gitew.

Cantik gilerrrrr. 


Tapiiiiii... bila tengok harga, air liur pun rasa kelat hahaha.
Dah, kalu takat bajet ciput tuh, berangan jer mampu!

Maka, marilah kita bersama-sama cuci mata saja sambil letak tangan kat dahi berangan!



Ini paling saya berkenan. 
Gambar tak sharp, tu corak macam tak cantik nampaknya.
Yang real, memang cantik fabriknya dan of course i like the design!

Memang nak ambik yang ni dah, sebab still within bajet.
TAPI... sekali nizam cakap:
"harga dekat 4k, seketul jer dapat"

Iskkkk payah betul bawak laki shopping kan? 
Tu zaman kerja dulu i beli sendiri jer sofa. 
Dia balik kerja, tengok dah siap sofa tu tercongok kat rumah!





Ini pun i likeeee jugak. 
Design ala-ala yang atas tadi tu jugak. Harga beli lebih kurang jer.

Tapi, dah housemate cakap seketul tak berbaloi harga, apa nak buat!





 Ini pun cantik!

Tapi, saya nak sofa yang boleh bukak sarung dan basuh.
Ini, kalu kotor, memang menanges lagu zapin ler jawabnya!
Semut pun sonot buat sarang dalam lubang-lubang tu kan? hahaha.
Maklumlah, ada anak... makan sepah sana sini.






Saper suka kaler hitam?
Ini memang cantik gilerrrrrr. Tapi, tengoklah harga tuuuuuu.





 
Macam ni tak minat pulak, sebab jenis bantal/tempat sandar macam tu.
Susah nak maintain.
Nanti kerja haku menyusun dan mengutip bantal ajerlah!

Ayu memang nak sofa yang tempat sandar fixed melekat atau kemas kedudukan.
Senang nak manage.



Ini memang cantik jugak, rambang matakuuuuu
Tapi, tempat sandar macam tu pulak. Takleh, penat mengutip nanti.
Harga pun, wehuuuuuu terkedu mak!





L-shape ni cantik. 
Tapi, takkan nak beli L-Shape lagi. Manjang dengan L-Shape.
Cantik korang... ayu memang suka sofa L-Shape.
Tapi, kalu amik L-Shape lagi, aku kene sekeh kepala ngan nizam kot.
Gatal, dah ada jual...pastu nak beli spesis sama jugak. hahaha.



Banyak la design cantik-cantik dalam showroom HQ Fella Design ni.
Kalau nak syok beli sofa, sediakan bajet 5k - 10k hahahaha.
Baru berbaloi merambang mata dalam tu.

Nanti ayu share lagi gambar-gambar lain, ada sikit lagi.
Jadi, kepada korang yang nak beli sofa... sila-silalah ke sana yer.
Tak pun, tunggu Fella Design buat jualan gudang.
Katanya, dalam bulan 10 atau 11 nanti.
Kumpullah duit dari sekarang... 
Takleh kumpul dalam tabung ayam, tapi tabung gajah terus.
hehhehee.


Ok, jumpa lagi. Assalamualaikum ")



Thursday, August 13, 2015

August 13, 2015

DIY Gubahan Bunga Orkid

Semalam kitorang 3 beranak pergi Nilai 3.
Nak alter langsir eyelet (nanti cerita lain entry).
Dah alang-alang ke sana.
Terus pegi kedai bunga yang Ayu selalu pergi.
Nak beli bunga orkid, nak gubah sendiri.


Ni kali pertama Ayu gubah bunga orkid.
Nak beli pun, macam terkial-kial gitu.
Pilihan banyak jugak, tapi ayu nak kaler putih.
Nak yang simple ajer.



Ini dia... RM45++ jer.
Main ambik jer, mana sesuai atau tidak, tengok masa gubah jer.



Pasu guna sediada kat rumah jer.
Ayu tau, guna pasu kaca, letak batu-bata dan rumput lagi lawa.
Tapi, demi keselamatan pasu dan anak-anak, guna jer pasu macam ni.
Tak beria sangat pun takper, orkid tetap orkid hehe.




Step 1: Potong span & masukkan dalam pasu

Step 2: Cucuk bunga orkid besar dulu (as master piece)




Step 3: Letak bunga orkid kecik-kecik

Step 4: Letak dedaun atau rumput

Step 5: Ayu selit sikit rumput untuk tutup span

Jika ada aksesori lain seperti bunga kecik-kecik, batu-batu comel ke... bolehlah letak.



Step 6: Bawak dan letak gubahan ke tempat yang kita nak letak.

Baiki-baiki gubahan ikut kesesuaian sudut tu supaya lebih cantik.



Dah siap DIY Gubahan Bunga Orkid dengan bajet kurang dari RM50.



Okey, selamat mencuba!

Tuesday, August 11, 2015

August 11, 2015

Teaser Sofa Baru Berbunga-bunga Ngko!

Suami:
"No sofa bunga-bunga plissss"


Isteri:
"Ayu nak sofa design moden, memang taknak bunga-bunga pun".


Sekali... hamik ko!



Meriah uols dengan bunganya.


Dah 2 minggu sofa ni dalam rumah.
Rasa macam mimpi.
Bukan mimpi wishlist nak sofa baru dah jadi kenyataan.
Tapi, mimpi ke daku... sofaku berbunga sebegini meriah?


Hahahhaa.
Tapi, syukur Alhamdulillah.

Apa ada hal, sarung buleh tempah lagi.
Dah tanya kedai... tukar sarung berapa.

Full set: RM1400
Sarung kusyen saja: RM700


Perghhhhh! Merembes peluh didahi serta-merta dalam kesejukan ekon.
Nizam cakap:
"Mama kumpul duit RM700, nanti tukar sarung"


Hahhaha, dia takleh terima kenyataan lettew sofa berbunga.
Eh! Bini dia pun sama hahaha.
Tu laa orang tua cakap:
"Jangan benci sangat, nanti rindu"
Eh... boleh la kan guna perumpamaan ni.
Taknak sangat kan... tu la ko dapat hehehhe.


Berkenan sofa lain, design Urban Culture.
Tapi... harga diluar kemampuan dengan bajet yang ado.
Dah tu, itu jer mampu beli sesuai bajet kan.
Sebab takmau la hutang-hutang credit card ni.

Jadi, ambiklah juga. Bunga pun bungalah.
Sungguh pun ayu suka bunga, tapi sofa dan langsir tak suka bunga.
Suka plain atau stripes jer.




Nanti next entry, ayu share sikit gambar yang ayu sempat snap dalam kedai ni. 
Curik-curik snap hahahaha. Gambar pun asal boleh jer la.


Ok, nak masak... heheheh.

Monday, August 10, 2015

August 10, 2015

Sofa L-Shape Cavenzi Berjaya di Let It Gooo

Kita throwback la dulu memori bersama sofa L-Shape Cavenzi gemuk ni.
Beli sekitar tahun 2009 (lupa dah) kat Cavenzi Kelana Jaya.
Masa tu kerja, gigih kumpul dia sebab nak beli cash.

Sofa ni adalah sofa kedua saya beli
Mula-mula kawen beli sofa L-Shape juga yang beli kat Perabot Bahagia.
Dulu Perabot Bahagia barang-barangnya agak murah.
Tapi sekarang...wehuuu mahal giler dah. 


Ni sofa LShape Cavenzi tu dah start pecah-pecah. Asyiklah berterabur habuk dan serpihan kulit.
Letak lagi kat tepi tingkap yang mengadap cahaya petang.
Span dan rangka elok giler lagi sebab kitorang jaranggggg duduk atas ni.
Best lagi melepak dan bergolek-golek atas tilam.



Masa nak pindah ke Semenyih, Nizam taknak bawak dah sofa ni.
Dia kata tinggal jer, beli baru.
Amboiiiii! Chooiii sangat mulut tu kannn, mentang-mentang bukan duit dia beli.
Sentimental value hokeyyyy sofa ni. Sayang nak buang elok lagi ni.

Jadi, Mr. Right pun harus lerrr mengalah dengan Mrs. Alwayz Right hahaha.
Maka, masih panjang jodoh sofa ni dengan kami.

Dalam sebulan lebih jugakla sofa ni berada kat beranda rumah jer.
Taknak bawak masuk dalam rumah, sebab habuk serpihan kulit tu akan bersepah sana sini.
Hariz pulak sedap jer main kuis-kuis kasik kulit tu lagi banyak terkopak.
Sabor jer lah, yang membersihkan ni yang jadik stress.


Jadi, since dah sayang sangat dengan sofa ni, dan ada bajet sikit.
Maka saya pun kuarkan bajet RM700 untuk re-upholstery.

Inilah hasilnya!
Dah nampak baru semula kan?
Cuma tersilap pilih jenis fabrik ala-ala baldu gitew.
Bila reflections kain tu, jadi nampak macam kusam dan comot.. huwarrghhhh.
Tabahlah sebab RM700 tuuuuuuuuuuuu.



Since last year, dok ber-wishlist nak beli sofa baru.
Nizam pun tak kesah, sebab saya kata bayar separuh-separuh.
Untuk cerita sofa idaman yang hancur berderai, boleh baca entry sebelumnya yer.


Plan asal, saya nak letak jer sofa L-Shape ni kat bilik kedua.
Nak jadikan sebagai Family Room.
Sebab sofa L-Shape gemuk gebu ni sesuai untuk lepak-lepak.
Letak bantal banyak-banyak... perghh! heaven baring atau duduk melunjur kaki.

Tapi, nizam kata sempit... jual ajer murah-murah.

Yelah, kali ni kena mengalah, kasik chance kat Mr. Right pulak buat keputusan.
Alhamdulillah, dapat let-go kat kawan kerja nizam.
RM400, dan ayu kasik jugak meja kopi yang dah rosak sikit-sikit.

Eh! Bila dorang suami isteri letak wallpaper kat meja tu.
Lawa semula. Itulah, nak kena kreatif dan rajin kan?
Kitorang ni, ermmm pemalas banyak.

Berangan & cakap jer nak buat, tapi tak buat jugak!

Hari terakhir bersama sofa L-Shape ni.
8/7/2015, dalam seminggu lebih nak raya.
Oh sedihnya... selamat bertuan baru yer, tuan baru tu rajin, mesti dijaga baik :)


Dania dan Hariz macam merajuk jugak sofa dah takder.
Hariz siap bebel-bebel cakap:
"Sofa dah takder, habis tu Alish nak duduk kat mana?"

Amboiii muluttttt. Macam mak popcorn!

Dania pulak:
"Ala, kenapa jual, dania suka sofa ni sedap duduk tengok tv".


Sabar anak-anak...bawak bertenang. Ahahhaa.


Since sofa ditempah tak siap-siap (masa tu laa).
Dijanjikan siap seminggu lepas raya,
Maka, inilah dekorasi raya kami, sehinggalah Ahad lepas kami beli sofa lain.


TADAAAAAA...

Deko Raya Ruang Tamu Ayu Rashid 2015
Cantik kannnnnn? Tsskkkk Tskkkkkkk  ^___^

Friday, August 7, 2015

August 07, 2015

Rahsia Kekal Cergas & Jelita Seusia 17 tahun

Kita tidak mampu menghalang peningkatan usia.
Tetapi, kita tetap ingin kekal cergas dan jelita seperti berusia 17 tahun!


Betul kan?

Namun  begitu, cantik saja tidak memadai, jika kita tidak sihat dan tidak cergas.


Ye lah, sebagai wanita masa kini, tanggungjawab kita sangat besar dan kita mudah terdedah dengan stress. Ia adalah antara faktor wanita kelihatan lebih tua daripada usia sebenar. Oh tidak!



Jadi, mahukah kita tahu rahsia kekal cergas dan jelita seusia 17 tahun?



Gloxina 17
Itulah rahsianya, dan kini ia bukan lagi rahsia.


Anda pasti kenal dengan duta produk Gloxina ini iaitu Adilah Idris.
Beliau kini berusia 40++.
Tapi, lihatlah beliau. Terserlah kejelitaannya seperti gadis remaja.


Sekarang ada promosi Kempen Beli & Menang.
(1 Ogos 2015 - 30 September 2015)

Rebut peluang ini tau.


Boleh hubungi Puan Sheila Ramlee untuk maklumat lanjut:
Call/SMS/WA: 013-206 2793
Facebook: Sheila Ramlee

Thursday, August 6, 2015

August 06, 2015

Sofa & Wing Chair Idaman yang Hancur Berderai!

Ayu tak pernah share kat blog yang ayu tempah sofa.
Antara Wishlist 2015 ialah nak beli sofa dan sebijik wing chair.
Pastu demand, nak yang tempah... taknak ready made.
Sebabnya ialah saya nak jimat space dalam rumah.
Kami berdua suka ruang rumah yang lapang.

Sofa L-Shape sediada tu gemuk, banyak makan space.
Dah la kitorang ni semua kalu buleh nak longgok kat bawah.


Jadi, since ada kenal jiran yang buat bisnes sofa.
Saya pun tempahlah dengan dia.

Design saya nak sebijik macam ni:

Just nak 2.5 & 2 seater.
Saiz sederhana jer dan sangat comel.
Seriusly saya berkenan gila dengan design macam ni.
Nak kata moden tak jugak, nak kata English style pun tak jugak.
Jadi, senang nak tukar-tukar citarasa deko.

Saya pilih design yang sarung buleh bukak.
Jadi, buleh cuci dan tempah sarung lain.

Harga: RM2500


Wing Chair design moden macam ni.
Saya tak minat yang terlalu kelihatan classic.
Wing chair saya tempah khas untuk 'King of the Home'.
Saya nak selamatkan sofa, jadi bagi dia wing chair sebijik.
Duduk la main coc atas wing chair, jangan lenyekkan sofaku!

Harga: RM1000



Harga adalah selepas negotiation. Jauh lebih murah daripada harga pasaran.
Saya bayar deposit RM2000. 
Atas dasar percaya, tanpa resit pun. Berani matik hahaha.

Saya bayar pada bulan Januari 2015.
Hasil duit bisnes dan duit nizam kasik jugak.



Untuk fabrik, saya request nak fabrik plain.
Dia suruh pegi kat Jakel KL untuk pilih kain.
Sebab dia tengah ada projek kat sana.
Tapi, takdernya nizam nak ke SOGO sana. 
Jadi, saya just mintak dia bawak sampel kain. 
Tak banyak pilihan, ikutkan tak berkenan sangat, tapi not bad la.

Saya pilih kaler seperti kat atas.

TAPI...
Tunggu punya tunggu punya tungguuuuuuuu.
Dari bulan Januari 2015... bertangguh-tangguh siapnya!
Ok fine... bagi masa... bagi masa... bagi masa.
Since kenal, maka sabar tu kena tahap maha dewa la kan?
Sampai nizam pulak remind.
"Hai... sofa tak siap lagi ke... cuba tanya, tak tanya senyap pulak dia"


Bila saya contact, macam tu la... malas nak ulas dah.
Sampailah dah masuk bulan Ramadhan.
Sebab saya tak plan pun untuk pakai raya 
Nak cepat siaplah kan. Ye lah, tempah dari awal tahun.
Takkan nak tunggu sampai Krismas kot.

Saya bagi masa lagi kira untuk pakai raya.
Katanya, minggu pertama @ kedua puasa SIAP.

Takper, sabar... sabar.
Eh! Sekali dah minggu kedua senyap!
Saya WA laaa tanya.
Katanya tak sempat siap sofa, wing chair dah siap.
Dia nak refund duit kalau saya nak.


Saya bagi kata dua.
Saya bagi masa siapkan seminggu lebih selepas raya.
Kalau tak siap, refund duit termasuk duit wing chair.
Wing chair tu pun saya taknak.
Alang-alang tak siapkan semua, tak payah amik semua.


Dia kata, ok INSYAALLAH seminggu lepas raya cuba siapkan.
27hb @ 28hb, ohoiiiii itu dah bukan seminggu lepas raya.
Takper, since kenal... bagi masa lagi.


Sekali, bila balik sini... senyap lagi.
Tak tanya, takder update. Tu geram sangat tu.


Lastly, 31/7 lepas dia WA, bagitahu tak dapat siap.
Nak refund duit.
Bagi tau apa masalah dia hadapi.
Actually, bila bisnes customer taknak tau pun masalah peniaga tu
Once dah janji, dah amik deposit, kenalah deliver.


Esoknya dia refund duit 2k tu.
Itu pun dah syukur alhamdullillah, jangan memain, 2k tuuuuu.
Syukurlah, dia masih kategori jujur dan admit kelemahan bisnes dia.


Macam mana ek.
Tu nizam cakap, macam ni la bisnes orang melayu.
Bukan taknak tolong sesama agama dan bangsa.
Tapi, see.... 


Nizam suruh bahasakan jugak.
Tapi, saya tak tergamak, sebab dia kenal kakak.
Kami setaman, pusing-pusing kat kedai selalu jumpa.
Memang betul saya cakap pun.
Malam Ahad tu nizam jumpa dia kat kedai runcit. hahahha


Well, nak kata benda kecik pun tak jugak.
Sebab ni harapan, ni wishlist sobb sooobbbbb,
Bayangkan, 7 bulan tunggu, kalau 2 - 3 bulan okey lagi.
Tapi, apa guna nak marah atau gaduh-gaduh.
Dia pun bukan sengaja nak buat macam tu, kesian dia jugak.
Kenalah tolak-ansur. Dia pulang duit dah okey sangat dah.
Bayar 2k tanpa resit, bukti takder, tak ke haru tu>


Berbaliklah juga pada takdir kan?
Dah takdir Allah, saya tak merasa pakai sofa idaman ni.
Sobbb... sobbbbbbbbbb.


Since masa hari Sabtu Ahad nizam kerja
Ahad dia dapat pelepasan balik, jadi dia WA macam ni:

"Ahad kita pergi beli ready made, senang, duit ada 3.5k kan?"


Hipppp hippppp hoooreyyyyy.... BERSAMBUNG CERITA SOFA SETERUSNYA!

Tuesday, August 4, 2015

August 04, 2015

KERJA DARI RUMAH

Bila sebut bekerja di rumah, ramai yang fikir ia mudah. Goyang-goyang buai anak, reply pm/wa daripada customer, masak, golek-golek tengok tv layan filipina (eh!), yadaaaa yaadaaaaa.


Itu yang manis.

Yang kita selalu nak tahu dan nak lalui. Biasalah, kita kan suka yang best-best ajer, tu yang asyik nak berada di alam fana cinta jer.




Tapi, yang pahit dan sukarnya bagaimana?
Pasti ada! Malah, jika tak sabar dan tak fokus pada matlamat, memang harapan... harapan menjadi layuuuuuuuu.



Saya pun macam tu lah. Itulah yang saya lalui. Ada suka, ada duka. Time seronok tu, memang rasa akulah wanita paling heaven dapat layan citer filipina sambil golek-golek hehehe. Tapi, bila time stress tu, ohoiiiiii rasa nak gi kerja semula jer.


EH! Tapi, saya dah berumur, rasa tak sesuai dah nak gi interview semula. I is dah kekok untuk lalui semua tu. Dah rasa anti sosial pun yer jugak. Sadis tak? Mujurlah masih suka melaram lagi hahaha. Kalu tak, hantu kak limah tengok i pun takut nak balik rumah. Seram sangat katanya, lawan tauke pulak tu.



Saya kerap terima pertanyaan daripada pembaca blog, tanya pengalaman dan hal-hal berkaitan kerja dari rumah. Ada yang mintak saya sharing.

Sebenarnya saya segan!


Sebab saya bukan somebody yang dah ada nama dan berjaya. Tapi, bila fikir semula dan ada rakan baik advise saya menulis di blog untuk dijadikan EBOOK, jadi saya pun fikir dengan sedalam-dalamnya dan saya decide untuk mula menulis di blog mengenai perkongsian Pengalaman dan Panduan Bekerja di Rumah.

Saya pegang kata-kata ni:

'Kita tidak perlu jadi hebat untuk bermula"

Jadi, saya akan mulai sharing di kedua-dua blog saya iaitu: