Tuesday, January 26, 2016

Kerja dari Rumah dan Pendidikan Anak-anak

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Dania dah darjah 4, Hariz dah masuk Tadika Pasti.
Rutin harian berubah. Ayu rasa lebih 'free'.
Pengurusan masa jugak lebih best. Ada masa untuk 'me time' yang berkualiti :)



Untuk revision Dania kat rumah, ayu taip semua subjek dan sub-topik.
Senang nak guna untuk reference masa revision, especially bila nak exam.

Each subjects untuk sekolah kebangsaan ayu akan taip.
Cuma untuk subjek Bahasa Arab dan Pendidikan Islam jer ayu photostat.
Lebih senang nak refer guna yang photostat untuk both subjects.
Biar dania sentiasa baca dalam tulisan jawi dan arab.

Setiap kali nk revision, 
Ayu akan suh dania keluarkan rekod list subjects ni.
Kami akan tick satu persatu yang dah blaja.
Selagi dia tak paham atau tak lancar lagi sub-topics tu,
Itu  yang akan diulang baca dan buat latihan.

Alhamdulillah, cara ni berkesan sejak ayu buat 2 tahun lepas.

Ayu bab anak belajar takder la strict.
Pandai-pandai dialah jugak hahahah, taknak pressure dia.
Baru darjah 4 kot... ayu dulu pun belajar memain jer hehee.
Dania pun jenis takder la rajin sangat belajar.
Tapi bila dia ulangkaji dengan ayu, silalah fokus.
Memang anytime mama dia akan bertukar jadi resaksa gorgon!


Okey, uols ibu bapa boleh gunakan cara ni juga.
Semoga sharing ini bermanfaat, InsyaAllah

1 comment:

Rizziela said...

bab buku sekolah anak2.. pening2 pening

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...