Monday, March 28, 2016

DIY Gubahan Bunga Sempoi!

Masa Ayu dok Shah Alam dulu, dan masih kerja.
Mak ayu (budak-budak panggi Nenek Jah) selalu datang.
Bila ayu pergi kerja, dania duduk la dengan mak kat rumah.
Lagi-lagi masa adik ayu duduk dengan kami kat Shah Alam.
Arwah abang pun ada lagi, jadi mak tak risau nak tinggalkan rumah kat kg.

Mak suka minum air teh.
Jadi, ayu belikan mak bekas air besi cam nie.


Bila dah pindah Semenyih, tatau selit kat mana hahaa.
Sebab bila jarang pakai, tak suka la nak letak atas rak. Semak.
Mak ada tanya jugak, dulu rasa ada bekas air besi. 
Hihi, saya jawab, ntah la kat mana. Guna jer la jag plastik.


Rupanya ada dalam almari.
Itu pun kebetulan carik barang dalam tu.
Bila mak datang nanti, boleh la guna semula hehehe.

Eh, sementara tu... boleh jadikan 'pasu bunga' ni.
Kang sekarang ni tengah 'in' vase besi camni.
Yelah, nak gi Ikea tak pegi-pegi kan.
Aku belasah jer guna bekas air pun hahahhaa.

Lagi pun pasu putih yang ayu biasa isi pokok ni dah guna untuk letak bunga hidup.
Jadi, sebagai pengganti, gunalah yang ni.
Pun bolehhhh!

Kita tengok apa jadiknya. Cantik ke selekeh hahaha.


Sedia untuk di-transform-kan!




BERTUKAR!

Apekah ini yang dinamakan kreatif & inovatif? Ahaks
Bolehla sementara beli pasu lain pulak kan!


Okey, nanti saya share gambar saya tanam pokok lidah mak mertua dalam pasu kecik cinonettt jer. 
Kejam sangat sebab takder ruang untuk pokok tu menambah zuriat hehehe.

Okey, petang sket InsyaAllah saya update entry tu yer.
Tunggu!

Saturday, March 26, 2016

March 26, 2016

Dilema nak tukar sarung sofa



Dari mula-mula tengah pilih sofa masa nak beli dulu.
Kitorang laki bini memang tak berkenan sopa corak bunga-bunga.
Nak yang plain ajer sebab lebih simple dan tak messy.

So, bila beli yang ni masa tu terus tanya kakak promoter.
Kalau tukar sarung kusyen berapa harga.

Tercirit dengar!
Sarung kusyen: RM700
Sarung body sofa: RM700
So kalau tukar keseluruhan RM1400 *belum termasuk GST kot.

Harga tu termasuk kain dan upah jahit.
Okey... tabahlah dengan corak-corak bunga kembang semangkuk ni.
Sampailah sekarang. Memang asik rasa nak tukar, nak tukar, nak tukar!


Then, alhamdulillah. Ada rezeki dari bisnes De'Xandra Perfume.
Boleh la kalau nak tukar sarung full set tempah dengan Fella.

Tapi, rasa sayang pulak nak keluarkan sedebuk RM1400 tuh.
Lagi pun, yang tak berkenan, cuma sarung bunga-bunga jer.
Sarung body sofa saya suka, kaler cream pekat camni.
Boleh match dengan warna sarung sofa sama, warna coklat atau kaler-kaler lain.
Kerana berani main dengan warna.
Tapi, ayu suka kaler cream dan coklat jer. Sejuk mata mandang.


Kelmarin ayu call Fella Design Customer Service.
Hampeh takder jawapan, membazir kredit tepon iols jer.
Nak call dulu tanya sebelum pergi.
Sebab Fella Design HQ Bukit Subang tu jauhhhh.
Kalau branch lain ada pilihan fabrik jugak, nak ke situ jer.

Dah tepon tak berangkat pulok.
Hari ni atau esok plan nak ajak nizam terus ke Bukit Subang tu jer.
Sekali dia kerja pulak. Hmmmmmm.

Ada jugak tanya jiran dulu yang ayu pernah tempah re-upholstery sofa dulu.
Dan erkkkk... sofa tak siap tu hahahhaa
Dia cakap boleh, upah RM350.
Dah ok tu... kain pulak dia cakap 7 meter dah cukup.

Hmmm... nak kena tawaf ke kedai kain pulak yer.
Tapi, tatau lagi nak tempah dengan Fella, dengan dia atau dengan kawan lain.
Ada jugak yang boleh buat.
Cuma nak survey harga dulu, mana lebih berbaloi
Nak fikir jugak kualiti jahitan camner nanti.
Kalau yang dah biasa buat ok la..
Sbab sarung ni jenis ada piping, kalu takder lawa ke nanti?

Dilema... dilema... kang ada jugak takdan tempah duit abes dulu hahaha.
Sementara tu, nak google-lah kaler-kaler fabrik sofa yang lawa.
Tapi rasanya nak warna sama dengan body sofa atau kaler coklat jer.
Senang nak match dengan pelbagai warna atau corak throw cushion. 

Okey... beranganlah dulu!

Friday, March 25, 2016

March 25, 2016

Langsir Alter dah Siap!

Dah siap... padahal dah nak 2 minggu lebih dah pasang.
Entry antar langsir untuk alter saya dah share kat entry ni.

Ini langsir daripada kain yang asalnya kain untuk baju pasang.
Inilah rupanya setelah dicucuk besi dengan jayanya.

2 keping corak bunga halus mulus
Sekeping plain kaler oren.



Nak ganti langsir dalam bilik letak almari baju ni.
Ingat lagi tak, dulu bilik ni kaler coklat + putih.
Dah cat kaler putih + pink... lama dah.
Dulu asalnya bilik Dania, pastu jadikan bilik letak lemari baju.

See, langsir keras kejung!
Kain murah macam ni la, tak cantik hasilnya.
Bukan berlagak, tapi inilah kejadiannya.
Keras kejung kaku kembang kat bawah. Dok lawa lasung!

Sedia untuk make-over-lah sangatttt!



Hasilnyaaa.
Taraaaaa... gambar kabur ler pulak hahaha

Kawan ayu dah cakap, langsir oren tu pendek sikit banding yang bunga.
Memang pun Sue oii, sebab kain oren tu 2 meter jer.
Sebab asalnya nak buat baju melayu hariz masa dia umur 3 tahun hihi
Beli baju ready made, tak jadi la buat baju dia.
Terperam kain tu 2 tahun lamanya sebelum di 'convert' jadik langsir.


Its okey senteng selai pun, kita kasik kaver baekkk punya!

See, dah tak nampak kependekan kain itu hehehhee.



Ni zoom ini corak bunga kain ni.
Cantik dan sweet jer kombinasi kalernya.
So boleh juga gandingkan dengan kain plain warna pink atau merah.
Mix & match gitew.





See, cantik sangat flowly kain ni kan?
Mana tak flowly dah kain licin hahahhaa.
Dekat bahagian besi-besi tu pun kemas jer jadiknya.


Jadi uols, kalau nak kain corak comel-comel dengan kain lembut, bolehlah try beli kain untuk buat baju hihiii. Tapi kena pakai banyak kain la sebab bidang kain ni cuma 45' ke 42'... ntah ler, saya pun tatau bab bidang-bidang kain ni. 

Okey uols, selamat berhujung minggu.
Taip laju-laju, jap lagi bersiap nak gi Tesco nak beli barang dapur.



NOTA PENTING:
Saya jual De'Xandra Perfume :P

Whatsapp/Telegram:
013 - 255 0727

Thursday, March 24, 2016

March 24, 2016

Susun Atur Pakaian Saya

Sejak dah tak kerja, konsep buat baju kurung cuma setahun sekali syawal datang lagi, merai kembali. Jika masa kerja dulu... wehuuuu dalam setahun tu, memang boleh jejak puluh helai tempah baju kurung. Itu belum lagi pembelian kemeja dan seluar slack.

Yer, saya memang kaki shoping! Mujor ler zaman kerja dulu belum fofular lagi online shopping ni, kalau tak memang akulah dewi online shopping! Klik-klik dihujung jari, licin duit gaji dalam akaun maybank hahaha.


Baju-baju kurung dan kebaya dah banyak sedekah kat anak sedara dan orang lain. Biasa bawak balik, suruh jer mak bagi kat sesaper. Elok-elok dan cantik lagi semuanya. Takper, daripada membazir tersimpan ajer, elok sedekah.

Ni saya nak share susun atur baju dalam almari saya. Tak campur dengan nizam, dia almari lain. Almari ni khas untuk jubah, dress, baju kurung, kemeja dan tops jer. T-shirt dan lain-lain tu saya just lipat dalam toyogo. Ni gambar lama, masa saya letak almari pakaian ni dalam bilik dania yang saya dah convert jadi SOHO :P


Umah saya takder perabot mahal dan lawa. Jangan carik, sumpah takkan jumpa huhuu.
Ni lemari yang beli 1 set dengan set bilik tidur, masa kitorang baru kawen dulu.



Saya susun pakaian takder la kemas pun.
Lagi-lagi kalau nak keluar, kemahen lagi belek-belek nak match dengan tudung hahaa.


Bahagian baju kurung, jubah dan dress.
Berapa helai jer ada baju kurung hahahhaa.



Saya asingkan fabrik plain dan bercorak.
Kiri plain, kanan bercorak.




Ruangan sebelah lagi ni untuk kemeja dan tops.
Bahagian bawah tu ada ruang kosong, jadi saya susun comforter.
Lipat dan tekan-tekan, muat la 3 helai comforter. 




Pun sama, saya asingkan fabrik plain dan bercorak.

Simple jer susun atur lemari baju saya ni. Takder la sampai tahap nak warna hanger sama. Asal mana hanger tercapai dek tangan masa nak sangkut baju lepas cuci, ituler saya guna. Takder kerajinan lagi nak segigih itu. Maklumlah, beli hanger pun pelbagai warna :)

Cuma baju nizam, dia memilih hanger. Dia taknak hanger yang ada lekuk-lekuk kat bahagian atas. Sebab nanti katanya bahu baju akan jadi tak cantik. Amboi, pakai jer lah takat t-shirt jer pun. Nak jugak tu mengada-ngada kan.


Okey... dah gaji kan? Saper nak beli De'Xandra Perfume boleh contact saya tau :P sempat lagi tuuuu. Ok bye uols... nak layan tv jap sebelum Hariz balik sekolah lagi 2 jam. Heaven uols bila ada 'me time' hehhehhee. Dapatlah masa bertenang dan untuk rehatkan diri.


Wednesday, March 23, 2016

Idea Deko Pokok Indoor

Nak deko bajet, tak perlu pun nak keluar duit tiap kali kita rasa nak ubah deko.
Matikler kalu spesis cepat boring macam saya ni asik nak kuar bajet kan.
Lainlah kaya-raya kan.

Saya nak share macam mana nak gabungkan 2 jenis pokok jadi deko yang cute jer.
Pokok money plant dan pokok lidah mak mertua tajam menusuk


Ni, pokok-pokok yang saya letak dalam bilik SOHO saya.
Erkkk... untuk minggu ini yer.
Pokok money plant besar dah bawak ke beranda semula
Bagi dia bercahaya dan berudara luar pulak.
Atas ni panas melampau, berbahang sebab tingkap sentiasa tutup.
So, saya gantikan pokok money plant kecik ni pulak.

Saya masukkan jer 3 pasu money plant kecik-kecik dalam pasu ni.
Setel 1 deko segar atas meja kerja.



Ni zoom in gambar dekat. 






Ini pulak pokok money plant dalam pasu besar sikit.
Saya combine dengan pokok lidah mak mertua.
Letak dalam bakul yang saya selalu letak buku atas meja kerja.





Letak frame gambar kat sebelahnya.
Siaplah deko simple dan jimat bajet.

Ini tatau la berapa minggu bertahan hehhehee. Saya suka tukar-tukar. Yang sama, tapi biar nampak kelainan. Takder la boring kan. Dah kater WAHM. 24/7 dok rumah. Dah tu jer benda nak hadap. Kenalah sentiasa ada perubahan. Penat sikit jer pun, takper sebab dah passion. 


IKLAN:
Berminat nak beli De'Xandra Perfume?
Boleh Whatsapp/Telegram saya:
013 - 255 0727

Fiqh Bisnes oleh Ustaz Dr Azman dan Ustaz Dr Zaharuddin

Assalamualaikum.

Korang mungkin dah baca sebab viral jugak di Fesbuk dan Whatsapp. Atau jika ada yang belum baca, saya harap sharing ni dapat sama-sama kita jadikan panduan, khususnya yang berbisnes. 

Sama-samalah kita berpesan-pesanan, kerana dalam meraih rezeki, mungkin kita terlepas pandang tanpa sengaja. Jika ada yang kita 'tersasar', jom sama-sama kita perbaiki. Saya dulu pun banyak khilaf dalam bisnes. Kini pun pasti masih ada khilafnya, tu yang bila baca rasa banyaknya perlu perbaiki lagi. Semoga rezeki yang kita perolehi adalah rezeki yang berkat. Jom baca.
*
*
*
Selesai sesi Fiqh Bisnes oleh Ustaz Dr Azman dan Ustaz Dr Zaharuddin. Alhamdulillah, banyak ilmu baru dan ilmu refresh dan persoalan berkenaan bisnes kontemporari terjawab.

Kawan-kawan yang berniaga secara berkumpulan, dan suka komen testimoni di post ‘rakan sejemaah’, boleh baca point no 11 di bawah.

Saya ringkaskan apa yang dapat saya serap selain perkara asas tidak boleh menipu, bebas riba dan gharar, dan sebagainya:


1. Sesiapa yang menjadikan akhirat sebagai tujuan utama, maka dunia akan datang kepadanya dalam keadaan tunduk. Bisnes dan perniagaan adalah satu alat untuk mencari Redha Allah <- font="" pegangan.="">


2. Perniagaan adalah sesuatu yang datang seiringan dengan syaitan. Sangat berat amanah yang dipikul oleh peniaga. Peniaga yang benar dan amanah akan dibangkitkan bersama nabi-nabi, siddiqqiin dan syuhada’.


3. Saidina Umar melarang seseorang dari berniaga sebelum belajar hukum-hakam perniagaan.


4. Semua urusan jual-beli bertangguh (samaada bayar secara ansuran atau barang dibeli secara tempahan dengan bayaran penuh) masuk dalam kategori dain (hutang). Ayat paling panjang dalam Quran menyebut tentang dain – iaitu ditulis segala details dan kalau boleh, adakan saksi.


5. Islam menjaga hak bukan sahaja hak pembeli, tetapi juga hak penjual. Oleh itu, gangguan kepada harga pasaran adalah sesuatu yang dilarang dalam Islam.
Contohnya, buang harga (jual dengan terlalu murah berbanding harga pasaran) atau naikkan harga dengan melampau tanpa sebab yang munasabah (contohnya tiada nilai tambah diberikan).


6. Ketelusan Wajib ada. Peniaga kena perjelaskan semua perkara berkenaan barang yang dijual dan kualiti barang. Peniaga juga tidak sembunyikan keburukan barang dengan sengaja. Kena ada jaminan pulangan semula kalau tak puas hati. Kenapa? Sebab ada isu gharar – barang tak boleh disentuh. Kos penghantaran dan segala kos lain mesti dimaklumkan kepada pembeli. Untuk pemulangan semula, siapa akan tanggung kos penghantaran etc. Untuk refund, kos caj bank ditanggung siapa.


7. Hukum affiliate dan dropship – dengan mendaftar i.e. persetujuan pemilik produk adalah HARUS


8. Selain ejen dropship dan affiliate dan lain-lain konsep ejen, tidak boleh jual barang yang tidak dimiliki. Sekalipun terdapat perselisihan pendapat untuk menjual barang yang tidak dimiliki, syarat yang dikenakan oleh ulama yang cakap boleh, adalah amat ketat.


9. Untuk produk affiliate dan dropship, TIDAK BOLEH guna istilah ‘produk saya’ kerana kita tidak memiliki barang tersebut. Boleh guna istilah "Produk Kami" kerana kita dikira wakil kepada penjual.


10. Agen tidak boleh menjual pada harga yang tidak dibenarkan oleh pemilik produk (buang harga), sekalipun pemilik produk memberikan harga yang murah kepada agen.
.

11. Untuk perniagaan secara berkumpulan, tidak boleh mewujudkan testimoni atau sokongan palsu.
Contohnya, bila ada salah seorang rakan post tentang sesuatu produk, kita ramai-ramai berikan testimoni dan sokongan yang tidak tepat. Ini banyak terjadi dalam grup yang menjual produk kesihatan.


12. Tidak boleh juga membuat bid palsu untuk menaikkan harga lelongan.


13. Tiada iklan yang memaparkan aurat. Tidak boleh promo produk yang menampakkan aurat.

NOTA KAKI . Ikut Syariat, hasil Berkat 





C&P (dari group wassap dan facebook)

Tuesday, March 22, 2016

Mencari Pokok Bunga Lagi

Eh rajin pulak update blog pepetang ni.
Pagi update, petang pun update lagi.
Luarbiasa rajin ni... hehehhee.

Alhamdulillah, hari ni hujan dari pagi.
Walaupun hari ni dan esok dijangkakan panas melampau.
Tapi, kuasa Allah mengatasi segalanya.
Kat Semenyih, dah hampir seminggu kerap hujan petang.
Walaupun cuaca tetap panas, tapi kurang la banding tak hujan langsung.
Pokok-pokok pun mesti hepi dapat minum air :P

Okey, nak citer pasal pergi nurseri lagi hari Ahad lepas sebenarnya haha
Melalut intro pasal hujan dulu kemain panjang.

Ahad lepas, lepas balik lunch ayu mintak nizam singgah nurseri dekat rumah.
Actually, ayu dah boring dah ke nurseri ni.
Pokok sama jer, pastu tak banyak yang sesuai letak indoor.

Tapi, nak jugak singgah cuci mata.
Kot la ada pokok baru yang menawan mata.

Dengan cuaca panas tengahari, memang tak sanggup la lelama.
Buat lintas langsung, terus ajak nizam dan anak-anak balik.

Takder yang berkenan. Jadi tak beli pun.
Sempatlah snap 2 keping gambor, dapatlah jadik 1 entry blog hahaha.

Pokok buluh ni dah ada 2 pokok kat umah. Beli kat sini.
Nampak bunga kertas kat belakang tu?
Bunga kertas kat sini agak mahal, sebab jenis tut kalau tak silap.
Ayu tak minat bunga kertas, dan memang tak pernah ada pokok bunga kertas.



Berkenan pokok keladi ni.
Tapi ada terbaca orang cakap pokok keladi ni beracun.
Tak beranilah beli. 


Dalam otak ni, masih dok ingat pokok ketapang brazil.
Akan kumiliki jua hahaha.

Tunggu ada masa nak pergi nurseri lain pulak untuk survey.
Atau kalau takder, beli jer yang kat nurseri hari tu yang rega RM68/sepokok tu. 
Uhuksss tersedak pasal harga tu.
March 22, 2016

Cuci Toilet Tak Perlu Sental Lagi!

Orang kata, kalau nak tau sesorang tu benar-benar pembersih ke tak.
Tengok ler rupa paras bilik air dia caner.
Ada betulnya tu, sebab dah selalu jumpa.
Deko rumah bukan main meletops lagi.
Atau kalau datang rumah orang, bajet cermat dan pembersih gila.
Berhabuk la, kotor la, geli la.
Sekali, pergi tengok rumah dia, hazab uols.
Jadi, takyahlah nak kerek sangat aku ni pembersih. 
Tu bajet bagus jer sebenarnya tu hikssss.

Well, saya ni pun takder la rajin nak hari-hari sental bilik air.
Nasib baik la umah ni guna 1 jer bilik air.
Sesambil mana atau lepas basuh kasut sekolah dania.
Boleh jer sental sikit-sikit, jangan sampai berlendir sudah.
Bilik air kitorang pun jenis biasa sangat.
Yelah, rumah sewa... redha jer la apa yang ada.
Takkan bilik air pun aku nak tukar segala benda kan?

2 minggu lepas saya ada share kat fesbuk.
Cara saya cuci bilik air (bahagian mozek) dengan mudah dan cepat
Tak payah nak feeling Cinderella sangatlah. 
Guna jer CUCILEX!


Cucilex. Saya beli kat Speedmart 99.
Murah jer, sekali guna habis sebotol pun takper hahahaa.


Cara guna senang jer.

Basahkan lantai mozek bilik air. 
Tuang Cucilex ke serata mozek, especially kat celah-celah sambungan mozek.

Tuang ajer, sekejap jer akan jadi macam ni.
Keladak dan minyak-minyak bekas sabun dan syampu akan keluar dengan bertubi-tubi.



Geli tengok kan? Yarkhhhhh!



Geli berganda-ganda.
Ni baru beberapa hari tak cuci.
Maklumlah, anak-anak suka main sabun.
Asyik dok 'sabun dibilik mandi'



Biarkan lebih kurang 15 minit - 1/2 jam.
Ini asid kuat kot, sebab bau pun kuat.
Jangan kerap sangat guna Cucilex ni, kang janam-janammm mozek lantai korang.
Kitorang umah sewa takper hahahaa. keji perangai!

Lepas tu, BILAS jer.
Simbah dengan air sampai bersih.

Kalau rajin dan nak lantai makin bersih... letak sabun atau pencuci lantai, berus.
Berus sikit-sikit jer memang konfem berkilat bersih lantai.

Lihat hasilnya... bersih uols!
Bahagia rasanya sejak gunakan Cucilex.

Okey. saya tak jual yer. Pegi beli kat Speedmart 99 atau memaner shopping mall ada kot.
Sebab sabun basuh pun ada jugak jenama Cucilex, cuma saya takder rasa nak try pulak.

Okey, mesti korang teruja nak cuci lantai bilik air kan. hihiii.
Okey, babai!

Monday, March 21, 2016

Pes Mee, Mihun & Keow Teow

Assalamualaikum.

Setelah draft entry ni diperam dengan jayanya selama 3 minggu,
Maka pagi ni berjaya juga gigihkan jari-jemari tak mulus ni siapkan entry ni.

Kan ayu ada buat entry penyediaan bahan cili + bawang merah + bawang putih kisar
Ni ayu nak share pulak cara ayu buat stok Pes Mee, Mihun & Kuew Teow.
Senang dan jimat masa memasak didapur. 

Alah, cara biasa jer... saja nak bajet hebak memasak
Padahal sendu tak sudah-sudah hahahaha.


1. Tumis kisaran cili kering, bawang merah & bawang putih.


2. Bili bahan-bahan tersebut dah nampak agak garing, masukkan gula melaka.
Gula melaka memang menyedapkan masakan, malah dalam tumisan ayam masak merah pun sedap letak gula melaka berbanding gula putih.

Kalau takder gula melaka, letak jer la gula putih pun.
Ayu suka masakan manis-manis sket, biasa la ore tganu kan.
Lagi pun, masakan yang letak gula melaka dan gula putih nampak cantik dan berkilat.
Nyumsss, menambah selera bila mata tu nampak cantik jer masakan.

3. Masukkan sikit garam

4. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.
*Jika taknak masukkan sekarang pun boleh, just masukkan masa nak masak mee/mihun/kueow teow.

5. Tumis sehingga pecah minyak dan sedikit garing.

NOTA: Gunakan api perlahan jer, masak dengan sabar ok hahhaa.

Dah siap!
Sejukkan dulu.
Dah sejuk baru masukkan dalam tappurware dan letak dalam peti ais.

Nampak berminyak sakan tu?
Takper, bila nak masak mi nanti, letak minyak sikit jer atau takyah letak langsung pun boleh.


Stok gula melaka terbaik dari kampung.
Kalau balik besut, mesti borong gula melaka untuk buat masak, buat pengat dan buat kueh.
Kueh? Aku buat kueh ke?
Hahhaa... cam tipu jer hihiiiii.


So nanti bila nak menggoreng me, mihun, kuew teow
Bila dah ada pes ni jimat masa.
Sediakan bahan-bahan lain seperti ayam, udang, sotong,
Sayur segala tu... tumis2 sekejap jer... masukkan bahan dan siap.

Okey korang, bolehlah cuba cara saya buat ni.
Selamat mencuba.



Sunday, March 20, 2016

March 20, 2016

Cuti Sekolah Dah Abes!

Kemalasan apakah ini?
Cuti sekolah, cuaca panas... rasa nak dok sesaja jer.
Pn laptop konon nak update blog.
Tapi end up dok blogwalking, pilih lagi kat galery lagu
Pastu layan lagu yang ada tak sampai 50 tu jer
Sambil blogwalking, layan fb dan tengok gambar deko kat google image
Wah! Heaven sangat kan jadi mak 2 anak yang kerja dari rumah.

Cuti sekolah ni tak balik Besut.
Plan asal nak balik, tapi since Nenek Jah nak datang sini lagi
Tunggu jer la ambik Nenek Jah terus.
Mungkin seminggu dua lagi kot.
Hariz & Dania dah tak sabar tu.

Esok dah start sekolah.
Minggu ni Nizam ada kelas kat ILSAS.
Rasa nak ganti puasa minggu ni.
Heh! Yer saya selalu lambat ganti puasa.

Dah nak abes dah bulan Mac
Tak lama lagi dah nak bulan Ramadhan.
Semoga cepatlah berakhir musim panas luarbiasa ni.
Kesian anak-anak puasa dan pergi sekolah.
Haus dan letihnya kan.
Mak kat rumah bukan main syok dok dalam ekon dan kipas
Anak kepanasan kat sekolah.
Jangan kata manjakan anak uols.
Dan jangan bandingkan panas zaman kita kecik dulu
Panas sekarang lain macam kan?
Sampai tahap mandi air paip pun rasa air suam.
Dah siap mandi, kuar bilik air dah berpeluh lagi.

Okey, ni bebelan pelepas rindu.
Jumpa lagi. Bye!

Sunday, March 13, 2016

Perkongsian Dekorasi by Lentera Creative Home

Assalamualaikum.

Dalam Facebook saya, saya ada follow Lentera Creative Home.
Sebuah syarikat ID.
Nama pemilik Lentera Creative Home ialah Encik Amran.
Tapi dia ni mesra orangnya, biasa orang panggil dia Am jer.

Yang saya suka tentang Encik Am ni, dia sangat humble.
Dia rajin sangat like dan reply comments kat fb dia.
Kalau tak sempat reply pun, dia akan Like comments.
Sebenarnya tu bagus untuk orang bisnes.

Idea deko Lentera Creative Home ni memang meletopssss
Memang wowww sangat deko atau make over mereka buat
Bila ayu tengok rasa nak terkuar bijik mata.
Cantik sangat-sangat. Tak serabut dan eiii cantiklahhhh.

Ramai artis dah dapat khidmat sentuhan ajaib Am & Lentera Creative Home team.
Antaranya... Mak Iti kita ni.

Terus jadi Lentera Creative Home punya cover FB :)


Then, pada bulan Februari lepas, tingggg dapat idea.
Nak share hasil kerja Lentera Creative Home kat blog.
Jadi, ayu pun PM kat FB Am.
Untuk mintak izin ambik la kan. 
Mana boleh sesuka hati ambik hasil kerja orang.
Lagi pun, ia melibatkan hak customer mereka.

Alhamdulillah, laju Am balas hehhehee.
Am setuju saya share gambar deko-deko yang mereka buat.
Malah dia pulak ucap terima kasih kat ayu, sudi share hasil kerja mereka.

Eh, kak ayu lagi la terharu Am.
Dapat juga bahan untuk kak ayu share dengan pembaca blog.
Dorang ni, asyik nak akak share pasal deko jer tau hahaha.
Takkan la asik nak share deko rumah kak ayu yang sendu tu.


Dan jika sharing ayu dapat bantu bisnes mereka
Semoga ia adalah sumbangan secara tak langsung sesama Islam.

Nah... dipersembahkan dulu 1 gambar hasil make-over Lentera Creative Home.


Cantik meletopsss tak ingat dunia uols!

Antara servis yang ditawarkan:
Interior Design
Home Make Over
Curtain
Wallpapers
Blinds
The rest, boleh dapatkan info daripada Tuan Am terus yer.



Jika korang nak follow Lentera Creative Home
Boleh klik link Facebook mereka




Alamat mereka, jika uols nak ke sana;

Lentera Creative Home
  • 2-Strorey Shop Office 
  • No. 15, Jalan DD 3A/1 Basco Business Centre 
  • 43300, Seri Kembangan
  • 43300 Selangor, Malaysia

Tel: 
Encik Am: 019 - 377 7121


Amacam... ada yang dah tak sabar ke?
Tunggu tau... sikit demi sikit saya akan share kat sini.
Nanti, boleh la kita sama-sama telan ailio sambil berangan ahahhaa.

Monday, March 7, 2016

Stok Pes Bawang Merah, Bawang Putih & Cili Kering

Kalau orang kata kerja dari rumah ni rileks-rileks jer.
Rasa nak jer menuntut ilmu apakah dia pakai heehhe.

Macam ayu yang azalinya lembab didapur, memang nak laju-laju jer siap memasak.
Walaupun masak nasik dan 1 lauk jer, rasa macam lamanya aku kat dapur.
Agaknya sebab ayu otak ni fokus nak uruskan blog dan bisnes jer kan.
So mana kerja lain macam kemas rumah dan memasak nak cepat-cepat siapkan.

So, mana-mana cara memasak yang boleh jimatkan masa,
Jika ayu tau daripada orang lain atau fesbuk hehehhe.
Ayu akan implements.

Antaranya ialah sediakan pes bawang merah, bawang putih dan cili kering
Hari ahad kalau tak balik kampung, Ayu akan buat siap-siap pes ni.
Rasanya, korang pun buat kan... sebab senang time nak masak.
Kuarkan ajer, terus tumis.

Ayu juga buat siap-siap tumisan pes untuk goreng mee, mihun dan keow teow.
Memang jimat giler masa memasak.
Terus rasa, wow kagum dengan kepantasan memasak :P

Caranya senang jer... korang mesti tau kannnnnnn.

Kupas bawang merah, bawang putih dan potong cili kering

Potong-potong bawang merah & bawang putih
*nak letak halia pun boleh. Ayu tak letak sebab jika masakan guna halia, ayu just potong halia segar, campak jer masuk dalam kuali masa menumis.


Cili kering, rebus dulu sekejap supaya lembut dan rasaya lebih sedap.


Toskan dan ayu basuh lagi sekali dengan air Bio Aura


Campurkan bahan-bahan tadi tu


Sedia untuk blender.
Letak garam sikit tau.

Dulu ayu blender guna air, tapi sejak ada orang share di Facebook blender guna minyak masak lebih sedap, ayu guna minyak masak. So, masa menumis nanti, takyah letak minyak dah atau letak sikit ajer minyak.


Blender ni kecik, so kena blender 2x sebab stok ayu buat banyak, untuk seminggu.
Kitorang ni suka ayam masak merah.

Blender guna minyak, hasilnya nampak macam pucat sket la banding blender dengan air.
Pucat pun pucat laa, asal sedap :P


Yang dalam balang tu, pes yang ayu tak tumis.
Tu guna untuk buat ayam masak merah atau ayam kicap.

Yang dalam blender lagi tu, ayu nak tumis siap-siap untuk pes mee, mihun dan keow teow.
So nanti, masa tumis tu... ayu letak siap-siap kicap, sos cili, sos tomato dan sos tiram.

Nanti ayu share next entry.


Haaa... dah siap ada pes macam ni, memang jimat masa memasak.
Kalau tak, takkan la asik nak kupas bawang dan cili jer kan.
Nak masaknya ciput jer, tapi kerjanya tu renyah alahaiiii.

Selagi boleh berjimat masa, kita sebagai pompuan ni kena cuba buat.
Nanti, dah siap masak... boleh la layan tv dan fesbuk hahahhaa.

Okey... tunggu next entry ya caner saya buat pes tumis siap utk mee, mihun & keow teow.
Jumpa lagi!


Lawati blog Oh Wanginya De'Xandra Perfume:

Agent borong dan Agent Dropship dialu-alukan.

Whatsapp: 
Ayu Rashid | 013 - 255 0727

Friday, March 4, 2016

Hunting for Pokok Ketapang Brazil!

Assalamualaikum.

Petang Ahad lepas, kami sekeluarga pun pergilah ke Nursery Sungai Ramal, Kajang untuk makan. Malas masak dihari minggu memang gitu la kekdahnya, kena JJCM. Memang dah cakap kat nizam, nanti jumpa nursery berenti tau, nak beli pokok sepasu.

Ni tak lain tak bukan, nak beli pokok ketapang Brazil. Memang meleleh-leleh ailio dah ni membayangkan cantiknya pokok tu letak dalam rumah *bab berangan aku memang win!

Source: Google Image
Ni la antara gambar yang menikam jantung menusuk ke hati!


Ni 1st time kitorang pegi nursery kat sini. Besar. Pemilik cina, tak ramah sangat so tak cukup best la nak memilih sebab asyik membontot ikut. Tak suka tau style camtu.  Tapi sempat tu mintak izin nak snap gambar hahaha.

Tak banyak pun snap gambar, sebab nak laju-laju kan. 
Memang banyak pilihan pokok kat sini, cuma harga agak mahal berbanding nursery kat Semenyih.
Sewa tapak mahal agaknya sebab kat bandar sket kan banding Semenyih
Memandai aku hahahhaa.


Kawasan pasu pun nak snap. Ini jer pun antara yang snap.


Pastu, akhirnya jumpalah pokok ketapang Brazil idaman kalbu.
Ayu pun tanyalah amoi nursery tu berapa harga pokok ni.

Sekali dia jawab:
"RM68 saja kakak"


Gulppppp! Terus masin masam kelat semua aku rasa ailioku hahahhaa.
RM68 untuk sepasu pokok. Memang tak laaaaa.
Terus tak jadik beli hahahh.

Sedeh mak uols!


Inilah pokoknya.
Memang hampir sebijik sama dengan saiz pokok dalam gambar kat carian google kat atas tu ha.
Memang letoppp sangat ni kalau letak dalam rumah atau dalam SOHO ku.
Tapi apakan daya... harganya tak terjangkau dek akalku.
Baik beli langsir daripada beli pokok hahhahaa.

Takpe, nanti kot dapat ke nursery lain atau Ikea, saya belilah yang murah-murah
Nak jugak pokok ni walau apa jadik.
Kalu rega RM50 memang haku dah rembat dah sepasu. 
Bila RM68 tu rasa macam nyarisss nak cecah RM100, sangat sayang kat duitku.


Jadi... kita beli jerlah apa yang mampu hahhaa.
Pilih punya pilih... memang rambang mataku uols!






Hmmm... akhirnya money plant jugak daku beli!


Nursery ni memang mahal sket la.
Biasa money plant sepasu baru RM5.
Sini RM10 untuk saiz tu.
Saiz kecik cinonet pulak RM6 sepasu.

Total ayu beli sepasu besar dan 3 pasu kecik.
Dah cecah RM28 jugak, kalu tambah RM40 dah dapat ketapang Brazil tu
Apelah ayu ni hahhahaa.

Takper, ada masa lagi kita pegi carik lagi pokok ketapang Brazil murah.
Nak jugak tuuuu... dasar hunting sangat ni.
Camtu la jugak agaknya orang dok beli tudung rega ribu-ribu kan?
Demi minat punya pasal, sanggup!
Walaupun kita yang tak mampu dan tak minat ni rasa tak terjangkau dek akal rega tudung sampai 5k

*Ni dah kenapa libatkan tudung pulak ni hahahhaa.

Okey, nanti saya share gambar pokok money plant ni bila dah siap deko-deko sumbat dalam pasu.
Jumpa lagi.


Catatan Ikhlas daripada daku yang kecewa tak dapat beli Pokok Ketapang Brazil yang super duper mahal..huh!


Thursday, March 3, 2016

Kombinasi Fabrik Corak Bunga, Jalur dan Petak

Fabrik Elyza's memang jadik kegilaan ayu.
Walaupun tak merasa lagi pakai fabrik dari elyza's hahaha.
Berangan tak kena bayar... heh!

Ni ayu google gambar-gambar kombinasi corak bunga, jalur dan petak.
Rasanya semuanya daripada Elyza's.

Cantik sangat dengan kombinasi warna yang serasi.
Alahai... lap ailio jappppp!






































Amacam, geram tak tengok.
Dah dah... cukuplah tu, sila kembali ke alam nyata.
Nak beli kain Elyza's kene kumpul duit dalam tabung gajah.
Pasti berjaya tercapai impian hehhehe.


Image Source: Google Image