Posts

Showing posts from March, 2016

DIY Gubahan Bunga Sempoi!

Image
Masa Ayu dok Shah Alam dulu, dan masih kerja.
Mak ayu (budak-budak panggi Nenek Jah) selalu datang.
Bila ayu pergi kerja, dania duduk la dengan mak kat rumah.
Lagi-lagi masa adik ayu duduk dengan kami kat Shah Alam.
Arwah abang pun ada lagi, jadi mak tak risau nak tinggalkan rumah kat kg.

Mak suka minum air teh.
Jadi, ayu belikan mak bekas air besi cam nie.


Bila dah pindah Semenyih, tatau selit kat mana hahaa. Sebab bila jarang pakai, tak suka la nak letak atas rak. Semak. Mak ada tanya jugak, dulu rasa ada bekas air besi.  Hihi, saya jawab, ntah la kat mana. Guna jer la jag plastik.

Rupanya ada dalam almari. Itu pun kebetulan carik barang dalam tu. Bila mak datang nanti, boleh la guna semula hehehe.
Eh, sementara tu... boleh jadikan 'pasu bunga' ni. Kang sekarang ni tengah 'in' vase besi camni. Yelah, nak gi Ikea tak pegi-pegi kan. Aku belasah jer guna bekas air pun hahahhaa.
Lagi pun pasu putih yang ayu biasa isi pokok ni dah guna untuk letak bunga hidup. Jadi, sebag…

Dilema nak tukar sarung sofa

Image
Dari mula-mula tengah pilih sofa masa nak beli dulu.
Kitorang laki bini memang tak berkenan sopa corak bunga-bunga.
Nak yang plain ajer sebab lebih simple dan tak messy.

So, bila beli yang ni masa tu terus tanya kakak promoter.
Kalau tukar sarung kusyen berapa harga.

Tercirit dengar!
Sarung kusyen: RM700
Sarung body sofa: RM700
So kalau tukar keseluruhan RM1400 *belum termasuk GST kot.

Harga tu termasuk kain dan upah jahit.
Okey... tabahlah dengan corak-corak bunga kembang semangkuk ni.
Sampailah sekarang. Memang asik rasa nak tukar, nak tukar, nak tukar!


Then, alhamdulillah. Ada rezeki dari bisnes De'Xandra Perfume.
Boleh la kalau nak tukar sarung full set tempah dengan Fella.

Tapi, rasa sayang pulak nak keluarkan sedebuk RM1400 tuh.
Lagi pun, yang tak berkenan, cuma sarung bunga-bunga jer.
Sarung body sofa saya suka, kaler cream pekat camni.
Boleh match dengan warna sarung sofa sama, warna coklat atau kaler-kaler lain.
Kerana berani main dengan warna.
Tapi, ayu suka kaler cream …

Langsir Alter dah Siap!

Image
Dah siap... padahal dah nak 2 minggu lebih dah pasang.
Entry antar langsir untuk alter saya dah share kat entry ni.

Ini langsir daripada kain yang asalnya kain untuk baju pasang.
Inilah rupanya setelah dicucuk besi dengan jayanya.

2 keping corak bunga halus mulus Sekeping plain kaler oren.


Nak ganti langsir dalam bilik letak almari baju ni. Ingat lagi tak, dulu bilik ni kaler coklat + putih.
Dah cat kaler putih + pink... lama dah. Dulu asalnya bilik Dania, pastu jadikan bilik letak lemari baju.
See, langsir keras kejung!
Kain murah macam ni la, tak cantik hasilnya. Bukan berlagak, tapi inilah kejadiannya. Keras kejung kaku kembang kat bawah. Dok lawa lasung!
Sedia untuk make-over-lah sangatttt!


Hasilnyaaa. Taraaaaa... gambar kabur ler pulak hahaha
Kawan ayu dah cakap, langsir oren tu pendek sikit banding yang bunga. Memang pun Sue oii, sebab kain oren tu 2 meter jer. Sebab asalnya nak buat baju melayu hariz masa dia umur 3 tahun hihi Beli baju ready made, tak jadi la buat baju dia. Terp…

Susun Atur Pakaian Saya

Image
Sejak dah tak kerja, konsep buat baju kurung cuma setahun sekali syawal datang lagi, merai kembali. Jika masa kerja dulu... wehuuuu dalam setahun tu, memang boleh jejak puluh helai tempah baju kurung. Itu belum lagi pembelian kemeja dan seluar slack.

Yer, saya memang kaki shoping! Mujor ler zaman kerja dulu belum fofular lagi online shopping ni, kalau tak memang akulah dewi online shopping! Klik-klik dihujung jari, licin duit gaji dalam akaun maybank hahaha.


Baju-baju kurung dan kebaya dah banyak sedekah kat anak sedara dan orang lain. Biasa bawak balik, suruh jer mak bagi kat sesaper. Elok-elok dan cantik lagi semuanya. Takper, daripada membazir tersimpan ajer, elok sedekah.

Ni saya nak share susun atur baju dalam almari saya. Tak campur dengan nizam, dia almari lain. Almari ni khas untuk jubah, dress, baju kurung, kemeja dan tops jer. T-shirt dan lain-lain tu saya just lipat dalam toyogo. Ni gambar lama, masa saya letak almari pakaian ni dalam bilik dania yang saya dah convert jadi …

Idea Deko Pokok Indoor

Image
Nak deko bajet, tak perlu pun nak keluar duit tiap kali kita rasa nak ubah deko.
Matikler kalu spesis cepat boring macam saya ni asik nak kuar bajet kan.
Lainlah kaya-raya kan.

Saya nak share macam mana nak gabungkan 2 jenis pokok jadi deko yang cute jer.
Pokok money plant dan pokok lidah mak mertua tajam menusuk


Ni, pokok-pokok yang saya letak dalam bilik SOHO saya.
Erkkk... untuk minggu ini yer.
Pokok money plant besar dah bawak ke beranda semula
Bagi dia bercahaya dan berudara luar pulak.
Atas ni panas melampau, berbahang sebab tingkap sentiasa tutup.
So, saya gantikan pokok money plant kecik ni pulak.

Saya masukkan jer 3 pasu money plant kecik-kecik dalam pasu ni. Setel 1 deko segar atas meja kerja.


Ni zoom in gambar dekat. 





Ini pulak pokok money plant dalam pasu besar sikit. Saya combine dengan pokok lidah mak mertua. Letak dalam bakul yang saya selalu letak buku atas meja kerja.




Letak frame gambar kat sebelahnya. Siaplah deko simple dan jimat bajet.
Ini tatau la berapa minggu be…

Fiqh Bisnes oleh Ustaz Dr Azman dan Ustaz Dr Zaharuddin

Assalamualaikum.
Korang mungkin dah baca sebab viral jugak di Fesbuk dan Whatsapp. Atau jika ada yang belum baca, saya harap sharing ni dapat sama-sama kita jadikan panduan, khususnya yang berbisnes. 
Sama-samalah kita berpesan-pesanan, kerana dalam meraih rezeki, mungkin kita terlepas pandang tanpa sengaja. Jika ada yang kita 'tersasar', jom sama-sama kita perbaiki. Saya dulu pun banyak khilaf dalam bisnes. Kini pun pasti masih ada khilafnya, tu yang bila baca rasa banyaknya perlu perbaiki lagi. Semoga rezeki yang kita perolehi adalah rezeki yang berkat. Jom baca. * * * Selesai sesi Fiqh Bisnes oleh Ustaz Dr Azman dan Ustaz Dr Zaharuddin. Alhamdulillah, banyak ilmu baru dan ilmu refresh dan persoalan berkenaan bisnes kontemporari terjawab.
Kawan-kawan yang berniaga secara berkumpulan, dan suka komen testimoni di post ‘rakan sejemaah’, boleh baca point no 11 di bawah.
Saya ringkaskan apa yang dapat saya serap selain perkara asas tidak boleh menipu, bebas riba dan gharar, dan sebagainy…

Mencari Pokok Bunga Lagi

Image
Eh rajin pulak update blog pepetang ni.
Pagi update, petang pun update lagi.
Luarbiasa rajin ni... hehehhee.

Alhamdulillah, hari ni hujan dari pagi.
Walaupun hari ni dan esok dijangkakan panas melampau.
Tapi, kuasa Allah mengatasi segalanya.
Kat Semenyih, dah hampir seminggu kerap hujan petang.
Walaupun cuaca tetap panas, tapi kurang la banding tak hujan langsung.
Pokok-pokok pun mesti hepi dapat minum air :P

Okey, nak citer pasal pergi nurseri lagi hari Ahad lepas sebenarnya haha
Melalut intro pasal hujan dulu kemain panjang.

Ahad lepas, lepas balik lunch ayu mintak nizam singgah nurseri dekat rumah.
Actually, ayu dah boring dah ke nurseri ni.
Pokok sama jer, pastu tak banyak yang sesuai letak indoor.

Tapi, nak jugak singgah cuci mata.
Kot la ada pokok baru yang menawan mata.

Dengan cuaca panas tengahari, memang tak sanggup la lelama.
Buat lintas langsung, terus ajak nizam dan anak-anak balik.

Takder yang berkenan. Jadi tak beli pun.
Sempatlah snap 2 keping gambor, dapatlah jadik 1 en…

Cuci Toilet Tak Perlu Sental Lagi!

Image
Orang kata, kalau nak tau sesorang tu benar-benar pembersih ke tak. Tengok ler rupa paras bilik air dia caner. Ada betulnya tu, sebab dah selalu jumpa. Deko rumah bukan main meletops lagi. Atau kalau datang rumah orang, bajet cermat dan pembersih gila. Berhabuk la, kotor la, geli la. Sekali, pergi tengok rumah dia, hazab uols. Jadi, takyahlah nak kerek sangat aku ni pembersih.  Tu bajet bagus jer sebenarnya tu hikssss.
Well, saya ni pun takder la rajin nak hari-hari sental bilik air. Nasib baik la umah ni guna 1 jer bilik air. Sesambil mana atau lepas basuh kasut sekolah dania. Boleh jer sental sikit-sikit, jangan sampai berlendir sudah. Bilik air kitorang pun jenis biasa sangat. Yelah, rumah sewa... redha jer la apa yang ada. Takkan bilik air pun aku nak tukar segala benda kan?
2 minggu lepas saya ada share kat fesbuk. Cara saya cuci bilik air (bahagian mozek) dengan mudah dan cepat Tak payah nak feeling Cinderella sangatlah.  Guna jer CUCILEX!



Cara guna senang jer.
Basahkan lantai …

Pes Mee, Mihun & Keow Teow

Image
Assalamualaikum.
Setelah draft entry ni diperam dengan jayanya selama 3 minggu, Maka pagi ni berjaya juga gigihkan jari-jemari tak mulus ni siapkan entry ni.
Kan ayu ada buat entry penyediaan bahan cili + bawang merah + bawang putih kisar Ni ayu nak share pulak cara ayu buat stok Pes Mee, Mihun & Kuew Teow. Senang dan jimat masa memasak didapur. 
Alah, cara biasa jer... saja nak bajet hebak memasak Padahal sendu tak sudah-sudah hahahaha.








So nanti bila nak menggoreng me, mihun, kuew teow
Bila dah ada pes ni jimat masa. Sediakan bahan-bahan lain seperti ayam, udang, sotong, Sayur segala tu... tumis2 sekejap jer... masukkan bahan dan siap.
Okey korang, bolehlah cuba cara saya buat ni. Selamat mencuba.



Cuti Sekolah Dah Abes!

Kemalasan apakah ini?
Cuti sekolah, cuaca panas... rasa nak dok sesaja jer.
Pn laptop konon nak update blog.
Tapi end up dok blogwalking, pilih lagi kat galery lagu
Pastu layan lagu yang ada tak sampai 50 tu jer
Sambil blogwalking, layan fb dan tengok gambar deko kat google image
Wah! Heaven sangat kan jadi mak 2 anak yang kerja dari rumah.

Cuti sekolah ni tak balik Besut.
Plan asal nak balik, tapi since Nenek Jah nak datang sini lagi
Tunggu jer la ambik Nenek Jah terus.
Mungkin seminggu dua lagi kot.
Hariz & Dania dah tak sabar tu.

Esok dah start sekolah.
Minggu ni Nizam ada kelas kat ILSAS.
Rasa nak ganti puasa minggu ni.
Heh! Yer saya selalu lambat ganti puasa.

Dah nak abes dah bulan Mac
Tak lama lagi dah nak bulan Ramadhan.
Semoga cepatlah berakhir musim panas luarbiasa ni.
Kesian anak-anak puasa dan pergi sekolah.
Haus dan letihnya kan.
Mak kat rumah bukan main syok dok dalam ekon dan kipas
Anak kepanasan kat sekolah.
Jangan kata manjakan anak uols.
Dan jangan bandingkan panas…

Perkongsian Dekorasi by Lentera Creative Home

Image
Assalamualaikum.

Dalam Facebook saya, saya ada follow Lentera Creative Home.
Sebuah syarikat ID.
Nama pemilik Lentera Creative Home ialah Encik Amran.
Tapi dia ni mesra orangnya, biasa orang panggil dia Am jer.

Yang saya suka tentang Encik Am ni, dia sangat humble.
Dia rajin sangat like dan reply comments kat fb dia.
Kalau tak sempat reply pun, dia akan Like comments.
Sebenarnya tu bagus untuk orang bisnes.

Idea deko Lentera Creative Home ni memang meletopssss
Memang wowww sangat deko atau make over mereka buat
Bila ayu tengok rasa nak terkuar bijik mata.
Cantik sangat-sangat. Tak serabut dan eiii cantiklahhhh.

Ramai artis dah dapat khidmat sentuhan ajaib Am & Lentera Creative Home team.
Antaranya... Mak Iti kita ni.

Terus jadi Lentera Creative Home punya cover FB :)

Then, pada bulan Februari lepas, tingggg dapat idea. Nak share hasil kerja Lentera Creative Home kat blog. Jadi, ayu pun PM kat FB Am. Untuk mintak izin ambik la kan.  Mana boleh sesuka hati ambik hasil kerja orang. L…

Stok Pes Bawang Merah, Bawang Putih & Cili Kering

Image
Kalau orang kata kerja dari rumah ni rileks-rileks jer.
Rasa nak jer menuntut ilmu apakah dia pakai heehhe.

Macam ayu yang azalinya lembab didapur, memang nak laju-laju jer siap memasak.
Walaupun masak nasik dan 1 lauk jer, rasa macam lamanya aku kat dapur.
Agaknya sebab ayu otak ni fokus nak uruskan blog dan bisnes jer kan.
So mana kerja lain macam kemas rumah dan memasak nak cepat-cepat siapkan.

So, mana-mana cara memasak yang boleh jimatkan masa,
Jika ayu tau daripada orang lain atau fesbuk hehehhe.
Ayu akan implements.

Antaranya ialah sediakan pes bawang merah, bawang putih dan cili kering
Hari ahad kalau tak balik kampung, Ayu akan buat siap-siap pes ni.
Rasanya, korang pun buat kan... sebab senang time nak masak.
Kuarkan ajer, terus tumis.

Ayu juga buat siap-siap tumisan pes untuk goreng mee, mihun dan keow teow.
Memang jimat giler masa memasak.
Terus rasa, wow kagum dengan kepantasan memasak :P

Caranya senang jer... korang mesti tau kannnnnnn.











Haaa... dah siap ada pes macam ni, me…

Hunting for Pokok Ketapang Brazil!

Image
Assalamualaikum.

Petang Ahad lepas, kami sekeluarga pun pergilah ke Nursery Sungai Ramal, Kajang untuk makan. Malas masak dihari minggu memang gitu la kekdahnya, kena JJCM. Memang dah cakap kat nizam, nanti jumpa nursery berenti tau, nak beli pokok sepasu.

Ni tak lain tak bukan, nak beli pokok ketapang Brazil. Memang meleleh-leleh ailio dah ni membayangkan cantiknya pokok tu letak dalam rumah *bab berangan aku memang win!

Source: Google Image Ni la antara gambar yang menikam jantung menusuk ke hati!

Ni 1st time kitorang pegi nursery kat sini. Besar. Pemilik cina, tak ramah sangat so tak cukup best la nak memilih sebab asyik membontot ikut. Tak suka tau style camtu.  Tapi sempat tu mintak izin nak snap gambar hahaha.
Tak banyak pun snap gambar, sebab nak laju-laju kan.  Memang banyak pilihan pokok kat sini, cuma harga agak mahal berbanding nursery kat Semenyih. Sewa tapak mahal agaknya sebab kat bandar sket kan banding Semenyih Memandai aku hahahhaa.

Kawasan pasu pun nak snap. Ini jer …

Kombinasi Fabrik Corak Bunga, Jalur dan Petak

Image
Fabrik Elyza's memang jadik kegilaan ayu.
Walaupun tak merasa lagi pakai fabrik dari elyza's hahaha.
Berangan tak kena bayar... heh!

Ni ayu google gambar-gambar kombinasi corak bunga, jalur dan petak.
Rasanya semuanya daripada Elyza's.

Cantik sangat dengan kombinasi warna yang serasi.
Alahai... lap ailio jappppp!






































Amacam, geram tak tengok. Dah dah... cukuplah tu, sila kembali ke alam nyata. Nak beli kain Elyza's kene kumpul duit dalam tabung gajah. Pasti berjaya tercapai impian hehhehe.

Image Source: Google Image