Wednesday, March 2, 2016

Idea Deko | Pokok Ketapang Brazil aka Ficus Lyrata

Haaaa? Pokok ketapang letak dalam rumah?
Bukan ke pokok ketapang tu besar gedabak!
Eh, terbayang tapai pulut la pulok sebut pokok ketapang ni haha.
Kan daun ketapang buleh buat bungkus tapai.

Source


Ini pokok ketapang brazil atau nama saintifiknya Ficus Lyrata.

Source
Inilah dia rupa paras daunnya. Lebar selebar penampor nizam hahaha.
Daun jenis keras dan tebal, itu agaknya tahan dok indoor.

Ia sejenis pokok hiasan yang sesuaiiii letak indoor.
Ia bagus untuk kualiti udara yang baik, especially jika ada yang smoking
Atau rumah kerap pasang ekon.

Cantik... memang berangan nak beli nih.
Kena buat pujukan ajak gi nurseri nih hahaha.
Meh kita layan gambar *Source Image ialah Google.



Source



Cantik sangat ni bila tanam campur-campur dengan pokok renek. 

Source


Contoh idea deko menggunakan pokok ketapang brazil aka ficus lyrata ni.
Sumber & credit to: 
http://flymethroughthecloud.blogspot.my/2015/11/deko-deko-ruang-tamu-dengan-ketapang.html












Oh! Rasa nak borong 5 pasu terus. Geram sangat tengok nih!


Saya ada nampak kawan share dia beli pokok ketapang brazil ni kat Ikea.
RM15 jer sepasu, besar jugak saiznya.
Alahai... bila la nak gi ikea, nizam manjang taknak pegi sebab dia tak suka tempat ramai orang.

Kalau gitu, ke nurseri jer la.
Rasanya kat nurseri lagi mahal berbanding ikea.

Takper, kalau sepasu dalam rm30 buleh lagi la beli 2 pasu.
Ewah! Tamak tu hahhaaa.

Okey, pasti nak beli... geram sangat dah nengok ni.
Nanti bila dah beli i show offfff hahahha.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...