Monday, May 30, 2016

Open for Dropship - De'Xandra Perfume

Nak cari side income untuk belanja harian?
Nak cari duit 'tepi' untuk bayar segala tok-nenek hutang?
Nak cari duit nak buat shopping online.... eh!

Segalanya tentang duit dan DROPSHIP.




Dengan MODAL RM150 sahaja
Dan anda yang komited untuk berusaha tanpa jemu.

Saya alu-alukan anda untuk sertai Team OhWanginya
Sebagai Dropship Agent.

Modal RM150 itu wajib yer.
Ditetapkan HQ De'Xandra.

Anda akan dapat:
* 2 botol saiz 35ml
* 2 tester saiz 3ml
* 10 keping flyers

Berminat, dan saya hanya perlukan yang benar-benar serius 'nak buat duit' dengan berusaha, bukan join goyang kaki dapat duit, atau join sebab nak beli harga Dropship untuk guna sendiri hahaaha.

Hubungi saya:
013 - 255 0727
(Strictly Whatsapp / Telegram sahaja)




Friday, May 27, 2016

May 27, 2016

Wing Chair Fella Design

Amboi tajuk, macam saya beli jer wing chair kat situ kan.
Padahal nan adooo... nanges tengok reganya!

Actually, gambar-gambar ni saya snap masa pergi tempah sarung sopa.
Bukan masa pergi warehouse sales sabtu lepas.
Pegi Sabtu lepas, motip utama nak cari wing chair muroh jer.
Maka, takder la mata ni nak melilau tengok wing chair lain kan
Dah sah-sah iols tak mampu nak beli seketul sopa rega ribu-ribu!

Maka, kesedaran sivik masih menguasai mindaku ekkeke.

Jadi, kita cuci mata la yer nengok rega wing chair ni.
Design dan jenis kain ok-ok jer
Tak minat sangat.
Lawa lagi rumah Aty Fared punya wing chair.
Meletopss ngkoo... raya ni nak gi posing umah Aty-lah hahaha.





















Gambar senget dan blur. Pakai snap jer lelaju.
Banyak lagi wing chair yang ada. tak kwasa la nak snap semua
Kang orang tgk dah macam budak tua sawan dah!
Janji adooo nak share kat blog kan :P

Okey, update blog lelaju sebab dah ngantuk
Esok pagi... eh by the time ayu taip ni dah pukul 12.24 am hari ni
Baru selesai uruskan order De'Xandra Perfume

Bila stok masuk... macam ni la.
Apa pun, alhamdullillah
Rezeki Allah untuk kami share sesama.

Pukul 8.30 am nak gi sekolah dania. amik report card hihi.
Okey, bye!

Thursday, May 26, 2016

Pengalaman Bisnes dari Rumah

Assalamualaikum.

Alahai, segan silu pulak nak share kan hahaha.
Bisnes sendu, ada hati nak share-share
Kepoyooan apekah ini?

Takper, yang sudi baca silalah baca.
Yang dah berjaya tu, sila beri laluan aku nak berangan jap.

Macam #PenulisCinderella Hajar Abdullah bagitau ayu
Apa kita tulis dan share kita rasa nothing.
Tapi, nothing bukan pada semua orang.
Mungkin apa kita tulis dan share beri inspirasi
Kita tak tau, so just keep on sharing & writing.

Niat nak sharing tu kenapa?


So, ayu pun rasa nak share jugak.
Bisnes tak seberapa, ada turun naik.
Tukar bisnes itu, bisnes ni.
Cuma, passion pada blogging jer kekal hahaha.
So, daripada blog sebenarnya Allah lorongkan rezeki untuk ayu.
Produk hanyalah perantaraan sebagai sumber rezeki.

Bisnes dari rumah ni mencabar.
Manada benda tak mencabar kan?
Nak makan pun mencabar, apa lagi nak raih rezeki.

Madana kerja dari rumah goyang-goyang kaki.
Goyang kaki sebab nak hilangkan lenguh ada laa hahaa


Bila kerja dari rumah, dengan title surirumah berizazah.
Hati mau kental dengan kata-kata orang
Kadang-kadang bukan dari orang jauh yang mengguris.
Tapi daripada orang terdekat, iaitu family.
Kalau suami yang mengguris takper, tau la nasib dia kan hahaha
Tapi, orang lain.

Yang mana kita boleh dengar dan sabar
Namun, menjawab dan makian dalam hati tu memang bertalu-talu la
Cuma, tak sampai hati nak balas balik jer.
Keluarkan hujah hahaha

Antara yang paling menikam jantung menusuk hati:

"Sayangnya tak kerja makan gaji, belajar tinggi-tinggi tapi dok rumah"

"Tak mintak kerja kerajaan ke, kerja kerajaan bagus ada pencen"

Itu belum lagi kiraan pilih kasih tu.
Memang obious sangat!
Dari ko kerja, pastu tak kerja.
Cerah masa depan ko akan 'diturun' gred dalam kuarga.

Well, ko bisnes kencang camner pun.
Ko jaga laki dan anak-anak camner pun.
Kalau ko tak kerja kerajaan, tak kerja makan gaji dalam opis.
Ko kena tabah!

Saper pernah lalui, dia tau la rasa tu caner.

Itu belum lagi orang dok pikir ko perabih duit laki.
Wah! Lagi-lagi saya kaki shopping  ni hahaha
Memang hmmmm...

Takper, mengatalah selagi boleh mengata.

Dan biasanya yang kata camtu jenis kolot.
Kalaulah kita tanya kat kawan-kawan yang dah lama kerja
Jawatan gah-gah.
Rasanya majoriti akan cakap:

"Untungnya ko kerja dari rumah, aku teringin nak kerja dari rumah, nak jaga anak-anak, stress la kerja... aku dah penat kerja... kalaulah aku jadi ko"

Orang pompuan yang kerja jer tau perasaan tu caner.
Unless memang jenis suka kerja dan nak berkerjaya.
Tu lain... silakan pilihan masing-masing.

Ni saya cakap jenis mulut yang suka merendahkan dan membezakan family, anak dan anak menantu kerja ke tak kerja.

Nak saya share lagi?
Hahhaha... malas dah menaip, laptop pun dah panas.
I nak baring-baring jap sementara tunggu dania balik skolah :P

Wednesday, May 25, 2016

Perfume Mesra Solat

Pernah tak kita pakai perfume, kita keluar jalan-jalan atau pergi kerja, bila nak solat kita rasa was-was.

"Alamak! Aku pakai perfume jenama internationalle ni, sah ke buat solat?".

Haaa... mesti pernah kan?


Pastu, disebabkan was-was kita terpaksa tangguhkan atau lewatkan solat sampailah kita balik rumah mandi dan salin pakaian dulu. Baru solat.

Rasa berdosa kan lengahkan solat sebab was-was semata-mata pakai perfume.





Sebab tu la, bila De'Xandra keluarkan perfume yang halal iaitu boleh digunakan semasa solat, ia terus jadi fenomena. Takder lagi dah keraguan nak mewangi dan bersolat.

Malah, kat rumah pun saya pakai perfume bila nak solat. Rasa sangat selesa dan tenang jer. Sebab tu bau lembuttt sesuai untuk pakai sebelum solat. 

 Ia bukan untuk tarik perhatian orang, cuma ia untuk keselesaan kita dan nak elakkan bau-bau yang kurang menyenangkan. Lagi-lagi sekarang ni musim panas, dan kita makin kuat berpeluh. So bila pakai perfume bau soft, dapat la kaver bau-bau tak best tu kan. Kita selesa dan dalam masa yang sama tak ganggu hidung jemaah lain.


Ni saya nak share bau apa yang sesuai untuk di bawa solat, khususnya solat terawih nanti. Juga sesuai untuk ke majlis-majlis ilmu.

For Her
For Him


Jika nak beli untuk diri sendiri, pasangan, mak ayah, ibu bapa mertua, atau sesaper jer pun dengan niat sedekah dan nak pakai untuk ibadah, memang sesuai sangat beli sekarang. Sebab, bulan Ramadhan dah nak datang kan. So beli sesiap :)


Sebotol: RM65

Beli pakej 2 botol dapat harga jimat iaitu RM120 sahaja

(Postage: +RM7)

Semoga De'Xandra perfume dapat bantu lebih ramai lagi umat Islam memakai perfume dan beribadah tanpa was-was kerana risau perfume ada alkohol.
Dengan De'Xandra Perfume takder keraguan lagi!

Ayu Rashid
013 - 255 0727

Tuesday, May 24, 2016

Review The Angry Birds Movie

15hb lepas, kami pun pergilah menunaikan permintaan Hariz nak tengok The Angry Birds Movie. Gigih ni pepagi pukul 11.30am kuar umah gi IOI Mall Putrajaya. Angry Birds punya pasal, sabor jer lah.





Bergegar-gegar blur gambar ni. Maklumler snap gambar sambil jalan laju-lajuuuu.




Ini 3 watak utama dalam citer tu. Nama jangan tanya, sumpah saya tak ingat haahaa. Tapi, ketiga-tiga ekor ni memang kelakar la. Rasa nak penyek-penyek jer sebab memang comel dan eiii geram dengan style dorang tu.



Basically, filem ni mengisahkan tentang burung-burung nak selamatkan telur-telur yang dilarikan oleh sekumpulan vavi. Eh, vavi makan telur ke? ---saya tanya nizam haahha. Pastu dia jawab: "makan la kot, tu dia nak rebus tu". Hahhahaha. dah jadi persoalan disitu. Anak-anak yang beria nak tengok rileks jer, mak ayah pulak dah bersoal-jawab!

Citer ni, kelakar la. Boleh la takat nak ringankan kepala otak kan. Kalu saya, saya suka tengok citer yang 'berat' yang sampai lepas tengok, dalam seminggu saya tak leh move on lagi... asik teringat dan pikir ajer. Tu saya tak suka baca novel, nanti saya tacing dan emo terlebih hahaha. 

Eh, anak yang nak tengok kan... dah kenapa maknya pulak lelebih. Okey!

Citer ni sesuai bawak anak-anak tengok... dan kalau anak masih kecik baya-baya hariz, kita boleh explain kat dorang lepas tu tentang moral cerita ni. Tentang persahabatan, cara kita bawa diri di kalangan kawan-kawan dan keluarga, kita kena berusaha, dan moral yang paling utama: "Apa yang pentinggg... kerjasamaaaa".



Gambar memang cantik. Nampak sangat kehalusan dan kegebuan bulu-bulu setiap ekor burung tu. Rasa cam ehh sedapnya kalau buat karpet ni hahhaha. 

As overarall, citer ni best. Cuma, saya lagi suka citer Kungfu Panda. Bawak anak-anak, mereka mesti suka tengok citer The Angry Birds Movie ni. Eh, ada lagi ke kat pawagam? Kalau takder dah, tunggu jer kat Astro First... atau beli jer cd :P


So, "nora bagi 4 bintanggggggggg"
Nora la sangattt hahahaa.


Monday, May 23, 2016

Curtain Hunting at Fella Design

Takder curtain hunting mana pun hehe.
Just masuk cuci-cuci mata jer.
Sebab mahal tu dah satu hal la kan.
Kat sini fabrik more to bercorak.
Ayu suka curtain polos jer.

Sementara tunggu staf fella wrapping wing chair yang beli
Ayu dan hariz masuk pusing-pusing dalam showroom.
Just pusing area langsir jer, malas nak pusing area perabot lain.
Sebab bulan lepas dah datang, sama jer isi dalamnya.
Lagi pun, kalau pusing kangg terberkenan apa-apa pulak.
Bajet dah nan ado... caner tu?
Hhahahaha.

Dalam dok pusing ni pun, sempat hariz tergolek jatuh.
Gitu laa shopping bawak anak ni kan.
Memang urut dada la mama ko.

So, saya share gambar yang saya snap.










































Harga agak mahal la. 
Range RM80+ ke atas 
Dah sales pun paling murah RM25/semeter.

Saya beli gak semeter haaahhaa
Nak buat sarung throw cushion
Muat la untuk 2 bijik hihiiiii.

Okey. dah... tu jer nak share. Bye!

Make Over Meletops by Lentera Creative Home

Bila dekat nak raya, mood deko-deko makin mengaummm.
Tak dapat deko untuk rumah sendiri.
Kita layan jer gambar deko daripada sentuhan rumah orang lain.

Ni nak share deko make-over by Lentera Creative Home.
Last week dorang punya job.
Memang cantik gilerrrr.. my feveret kaler.
Hmmmm.. cantiknya... kalaulah umah i camni.
Mesti mood senyum manjang hahahhaa.


Warna damai dan deko macam ni... memang cosy sangat.




Dah boleh cam signature sentuhan Tuan Amran dan team-nya Lentera Creative Home.
Tengok sepintas lalu dah dapat agak, ni sentuhan ajaib siapakah ini :)
Nampak sangat stalker setia hahaha.





Simple yet elegent




Kenapa berkenan sangat mata ni nengok.
Cantiknyaaa.


Okey, nanti i share lagi gambor daripada Lentera Creative Home.
Kot la korang leh dapat idea deko raya
Atau... at least tambah semangat nak kemas umah
Erkk, saya la tu... umah bersepah-sepah huhuuu.

Tunggu nak raya la baru kemas. 
Malas nak pikir lagi... setelkan dulu hal kerja dan blogging.
Dah bulan ramadhan fokus hal lain pulak. 

Jumpa lagi :)




Sunday, May 22, 2016

May 22, 2016

Fella Design Warehouse Sales

Semalam, sempatlah pergi Fella Design Warehouse Sales kat HQ Bukit Subang.
Kuar rumah pukul 5pm.
Sempatlah siap ronda-ronda bawah 'khemah' dan dalam showroom.
Sempat jugaklah Hariz dapat benjol kat kepala seketul sebab jatuh!
Tu la, masa mama dia sibuk dok belek langsir, dia berlari-lari kemahen galak lagi.
Sekali, gedebukkk jatuh... melalak kemahen kuat sebab sakit.
Terus naik benjol sebijik, haaa rasakan!






Motif utama nak beli wing chair murah-murah.
Yelah, mahal-mahal tak mampu hahaha.
Lagi pun, memang target beli untuk nizam duduk bertapa atas tu
Kang beli yang memahal, aku sayang lak nak kasik dia bertapa haha.
Maka, bajet 1k ke bawah jer, kot ada nak beli benda lain 
Amboi, napsuuu kemahen besor.

Tapi agak kecewa, sebab wing chair sikit sangat pilihan yang ada.
Dah la most of it jenis fabrik berbunga besar-besar.
Memang tak minat la dan lari daripada target nak beli yang plain.

Sebab ayu memang nak beli jenis fabrik plain dan warna coklat.
Ni jer gambar ayu snap untuk area wing chair dan arm chair.
Bawak hariz jalan sesama, susah. Nak control dia lagi.
Papa dia dok dalam kereta jer tak turun.
I like... takyah kecoh tak sependapat nak pilih yang caner hahaha.
Dia tu leh tahan gak cerewet tu.
Tu ayu cakap, "papa tunggu jer dalam kete, kejap jer ni"
Wah.. pandai tak? Hahhahaa


Corak sama dengan sofa ayu kat rumah. 


Ni cantik!
Cuma kain jenis velvet (eh velvet kan?), ayu tak minat
Sebab nanti nampak reflections color cam jadi tak berapa lawa.
Design ni cantik sangat.





View bawah khemah sofa dan wing chair.
Besar jugak, kira puas la memilih.





Kalau pandai pilih, memang berbaloi.
Cuma kebanyakan design hampir sama.
Ala-ala ayu punya 3 + 2 seater yang kat umah.
Harga pun, rasa cam takder beza sangat dengan ayu beli.
Cuma ada lagi murah sebab jenis design kecik sikit.
But as overall, jika uols ada bajet 2k+ hingga 4k boleh dah bersofa baru raya ni.

Pandai pilih dan datang cepat, insyaAllah leh dapat design dan corak cantik.
Cuma, kalau ayu... ayu suka kain polos.
Tu yang kat umah tu, ayu tempah pulak sarung baru. 
Raya nanti baru nak pakai... eh dah tak sabar ni hahaha




Ni pun cantek!
Kalau ada anak kecik pun ok jer sebab rasanya boleh bukak basuh.
Ini kalu ayu beli, mau aku susah hati sepanjang masa hahahaha.




Ni pun cantek!
Geram tengok warna dia tu.


Sini jugak ada jual khemah jual barangan elektrik.
Khemah jual cadar, bantal, tilam dan display cabinet & cabinet tv
Ada jugak side table.
Lawa-lawa dan harga sangat affordable. 
Memang worth it kalau beli.

Geram jugak nak beli cabinet tv, tapi pikirkan nak sumbat mana.
Kalau beli, kena tambah delivery caj pulak.

Maka, kembalilah kepada tujuan asal.
Hanya beli seketul wing chair dan erkk, terbeli jugak 1 meter kain langsir.
Hehee 1 meter jer, sebab nak buat sarung throw pillow.
Nak beli corak lain lagi 1 meter untuk mix & match
Tapi, takder  yang sesuai pulak. 
Maka beli semeter jer. Kot nanti nak gi Elyza's pulak

Okey, sesaper nak shoping.
Boleh ke fella design sales ni.
Bermula jumaat kelmarin - Ahad depan.

Save the date!
Ayu dah kena dok dediam, dok pikir nak beli langsir pulak.
Rasa sakit mata tengok langsir hitam tu.
Tak match dah dengan sopa. 
Jika ada rezeki, InsyaAllah.
Kot dah takder tailor nak amik tempahan huhuuuu,

Okey jumpa lagi. 

Friday, May 20, 2016

May 20, 2016

Fella Design HQ Bukit Subang Warehouse Sales!

Pagi semalam, tiba-tiba teringat.
Staf Fella Design ada bagitau.
Fella Design HQ akan buat warehouse sales bulan May.
Terus tangan ni gigil-gigil nak whatsapp dia tanya.
Hahhaha, drama sangat kannnnn.



Amboi... amboii,.. amboiii.
Pucuk dicita ulam mendatang.
Patut la hati ni tetiber 'terindu' Fella.
Rupa-rupanya ada 'panggilan sales' hahaha.
Bermula esok yer... eh, hari ni laaaa.
Sampai Ahad depan.
Pandai, buat sales time gaji!


Erkkk... tapi bajetnya semput, caner ni?
Berangan nak beli kain langsir baru ni.
Nak match-kan dengan kaler sopa.
Alahaiii... kalau pergi Fella, mesti bajet larikss
Dah tak leh beli kain langsir baru.

Huhuuuuu... dalam dilema sangat ni.
Eh, over... belum tentu nizam nak bawak ke sana kan.
Takper, drama itu perlu hahahaa.


Sekali...
Dalam sejam dua lepas up status tu kat FB.
Keluar pulak kat timeline Sponsored Posts ni:


Berdarah mata... hahhahaha

Takper, kalau ada rezeki Fella 'sedut' duit saya yang tak seberapa ni.
Ada laaaa...
Gigih ni bisnes De'Xandra Perfume heh!


Berangan sangat ni nak beli wing chair seketul.
Kot la dapat yang rega RM499 seketul kan.
Amin. Amin. Amin.

Eh... uols silalah terjah yer
I dah tolong buat free promo tu untuk fella hahaha.
Kan best kalu leh dapat point ke. ahaks!

Thursday, May 19, 2016

SOHO AyuRashid| 2 Pokok Indoor Baru!

Ahad lepas, kami 4 beranaks pergi tengok movie kat GSC, IOI Mall Putrajaya.
Gigih, 11.30am dah masuk panggung.
Angry Bird uols. Nanti free saya buat review.

Balik tu... singgah makan ikan patin tempoyak.
Nizam tanya:
"Nak pergi kedai bunga ke?"

Saya dah pelik.
"Kedai bunga? Saper nak beli bunga?

Dia jawab:
"Nursery yang biasa pergi tu la, belakang ni jer".

Wahh! Gila ngko nak tolak pelawaan!
Terus la nakkkkk!

Alahai... hujan lebat giler masa lepas makan tu.
Sampai jer kat nursery tu, hujan memang lebat sangat.
Tapi, demi pokok... ku redah jua hahhaa
Nizam & anak-anak tunggu dalam kereta jer dediam.

Dapat la tawaf dalam nursery tu dengan aman damai.
Sib baik area nursery tu banyak berbumbung, so iols tak basah la.

Snap dari kereta jer masa nak balik.



Saya beli 2 pokok ni jer.

Memang taknak beli banyak, sebab dah nak balik kampung cuti sekolah.
Amukan membeli lagi InsyaAllah dijangkakan selepas balik cuti raya nanti.
Nak beli jugak pokok Ketapang Brazil untuk deko raya.
Amboii, besar impian tu hahhha



Maka, disinilah saya letakkan.
Dalam bilik SOHO tempat saya bertapa buat kerja dan berangan :P






Siap tukar-tukar lagi.




Semalam pasu merah ni pecah sikit.


Alasan sangat tu kan?
Hahhaha, lama dah ajak nizam pegi Ikea.

Tapi tak dapat-dapat lagi pergi.

Dia ni, jenis tak suka pergi tempat ramai orang, jalan jammed segala.
Dah tu... caner?

Weekdays memang dia takkan la ke tempat camtu.

Itu yang sampai sekarang tak pegi-pegi. 
Sentap iols tau.

Sudahnya... akan beli pasu cap Tesco Semenyih la jugak!


Tuesday, May 17, 2016

Exam Week

Dania dah last week lagi dah start exam sekolah kebangsaan.
Bersambung pulak hari ni, dan hari ni last!

Sekolah agama, semalam baru start.
Sampailah hari Jumaat.

Eh, hariz pun dah exam hahahha.
Kesian, dia tatau pun periksa tu apa.

Mama pulak susah hati hehhee
Papa dia cakap, alah biar jer lah
Kita suruh sekolah untuk dia belajar bersosial jer
Amboi... bersosial kater bapaknya.

Tapi, dalam dok bizi anak exam.
Sempat lagi Ahad pagi 3 hari lepas kami tengok wayang
Citer Angry Bird.

Alahai, melayan kerenah si Hariz
Puas dah dengar dia tanya
"Bila Angry Bird nak siap berlakon".

Dah tengok Angry Bird.
Dia tuntut pulak nak tengok Jungle Book & Ninja Turtle
Parahhhhh.


Wah tetiber update blog pepetang kan.
Ni menyambil uruskan order De'Xandra
Alahai, internet sendu, jenuh tunggu web loading.
Tu sampai buleh siap 1 entry.

Hope esok laju berdesupppp
Sebab esok data renewal date.

Hmmm... gini la bisnes online kan hehe
Kelajuan internet pun mempengaruhi bisnes.
Kalau lama sangat tunggu loading, tensen jugak.

Okey.. jumpa lagi uols.

Friday, May 13, 2016

Idea Dekorasi Pokok Money Plant

Pokok money plant, sentiasa pujaan hati.
Mana tak pujaan kan?
Sebab ni la pokok yang boleh bertahan lama
Lagi pun, ia murah dan cantik.
Bila mati jer, takder susah hati nak beli.

Dulu masa kerja unisel dan dok Pantai Hillpark
Buleh amik jer kat lobi dan parking area
Dah tak dok situ dan kerja situ, kenalah beli.


Ni antara idea dekorasi pokok money plant
Cantik letak dalam rumah
Dan bagus untuk pengudaraan segar.



























Senang jer nak deko-deko bajet tapi segar jer mata mandang.
Beli jer pokok money plant, beli pasu macam-macam jenis.
Sumbat jer masuk dalam tu.
Setel!

Selamat mencuba!