Thursday, May 12, 2016

"Senang tak jual De'Xandra Perfume"?


Dah memang lumrah kita manusia kan?
Kalau boleh semua benda kita nak yang senang jer.
Lagi kan hariz yang baru umo 5 tahun tu pun tau
Nak belajo yang senang dan dia dah tau jer.

Pandai pulak tu cakap:
"Ala mama susah la, Alish tak pandai".
"Hari ni Alish belajar yang senang jer, Alish sukaaa".

Oh! Anakku sayang... sebab susah la kita nak belajar.
Dan, bukan senang nak senang. Kena usaha.

Macam tu la juga konsepnya bisnes.
Apa jua bisnes pun, mesti sama jer.
Bisnes ni satu proses yang perlukan masa dan pengorbanan.

Kita mungkin nampak mudahnya ko menjual.
Ko ada blog, senang la... jual apa pun laku.
Ini saya ada ber-whatsapp juga dengan Blogger Aty Fared.
Sebab skang Aty jual shawl kanak-kanak.
Aty ada share macam mana dia usaha gigih untuk bisnes tu.

Orang tak nampak susah payah dan pengorbanan kita
Orang nampak bila kita dah mula berjaya walaupun sikit jer pencapaian tu.
Jerih perih kita lalui, Allah dan orang sekeliling yang rapat ngan kita jer tau.

Contohnya macam ayu jual De'Xandra Perfume
Ayu fokus 100% online jer.
Ayu buat personal sales dan juga melalui Dropshipper.
Bergerak dalam team lebih mudah.
Untuk capai matlamat kita, kita kena bantu team capai matlamat dorang.
Bisnes sorang-sorang penat yer.
Bisnes jemaah is much much better!

Berbalik pada soalan:
"Senang tak jual De'Xandra Perfume?".

Sebenarnya, ada step yang kita kena buat dan lalui.
Ni based on apa yang ayu buat.
Ayu baru jer buat bisnes ni tak silap lepas raya haji kot.
Lupa dah exact date.
Masa tu, lebih pada jadi ahli untuk beli dan guna sendiri jer.
Hahhaa, sebab takder minat pun nak jual perfume.

Tapi, bila dah guna tu... rasa bestnya perfume ni.
Daripada aku guna saja, why not aku jual?
Komisen banyakkkkk! RM20/sebotol tu.

Pastu, ayu pun mula buat validation kat facebook.
Biasa-biasa jer, like ada ke tak pun lupa dah hahaha.
Jangan terkejut atau sentap jika post bisnes kita orang tak Like atau Komen.
Memang gitu lumrah.
Tapi... silent reader ni dok perhatikan kita jer.
Ni kena buat entry lain hahahah

Pastu, ayu mula buat blog baru khusus untuk De'Xandra jer.
Tapi dalam masa yang sama, ayu share jugak kat blog ni.
Eh, dan jugak kat blog ABDR hahahah.
Haaa, kat IG jer jarang-jarang promo
Sebab ayu jarang guna IG.
Kuat makan data uols, sayang data i tau hahaa
Kalau nizam ada, baru i suka guna IG hahha
Tumpang guna hotspot dia... laju wehhhh.
Itulah berbagi kasih namanya hahha.
Ku tumpang guna hotspot-mu untuk bisnes dan layan IG.

Ayu jarang guna FB untuk hardselling.
Ayu buat style softselling dan penceritaan santai.
Dalam dok bersantai tu la ayu selit-selit iklan De'Xandra.

Senang atau susah menjual ni, kita kena lalui.
Takleh cepat putus asa.
Sekali dua buat promo atau post, dah nak kecewa.
Sebab kita harapkan berduyun-duyun PM masuk orang nak beli.

Ayu pernah upah orang tulis storitelling untuk De'Xandra
Tu pun dia baik, caj cuma RM200 untuk 1 storitelling
RM200, masa mula-mula ayu bisnes ni.
Besar tu modal invest untuk iklan.
Pastu, Ayu run FB ads... takder rezeki dari situ
Duit hangussss, cuma tak banyak la, dekat RM100 jugak.

Takper, lesson learnt kan.
Duit hangus dalam bisnes tu biasa.
Cuma along the way, kita kena belajar dan improve.
Since that, ayu tak pernah buat FB ads utk De'Xandra
Sebab sedor diri, ilmu pasal FB ads sangat basic yang ayu ada.
Itu pun kawan bantu.
Namun, macam mana usaha pun, rezeki Allah tentukan.

Lepas tu, ayu fokus bangunkan team OhWanginya.
Bantu mereka setakat yang ayu mampu
Sebab, usaha individu sangat penting dalam bisnes.
Memang mereka berpotensi, dan ramai yang dah meningkat sales masing2.

Senang sebenarnya jual De'Xandra ni.
Asalkan kita doa mintak dengan Allah.
Ini rahsia utama dalam apa jua bisnes dan kehidupan harian kita.

Saya memang ada target bulanan.
Malah, saya bantu team untuk buat target macam mana.

Nak senang lagi jual De'Xandra ni.
Kita kena beli dan pakai dulu.
Feel it & love it, until u make it.
Kalau kita pun tak pernah sentuh botol De'Xandra tu.
Tak pernah pakai, tak pernah tengok pun...
Macam mana nak jual?

So, sebaiknya, beli dan guna dulu.
Dengan RM150, uols dah boleh beli dengan pakej Dropship.
Dapat 2 botol saiz 35ml dan 2 tester saiz 3ml
4 bau dah boleh dapat.
Itulah korang boleh guna untuk pakai sendiri, buat tester dan promo.

Lagi satu, ayu suka buat ayat sendiri untuk promo.
Walaupun diberikan gambar dan ayat-ayat iklam (copywriting).
Namun, sebolehnya ayu cuba buat sendiri,
Especially  untuk share di FB.
Sebab, penceritaan dan sharing dari hati akan sampai ke hati.

Jadi, sesaper yang nak bisnes dengan modal RM150 jer.
Trust me, De'Xandra Perfume bisnes is the best biz platform for u.
Especially jika korang surirumah, wahm atau yang nak carik side income.
Tak perlu susah-susah kuar modal besar,
Tak perlu beli stok, tak perlu kuar pos.
Jadi jer Dropship Agent. Boleh bisnes dari rumah dan di mana jer.

Kadang-kadang, bila dah jadi surirumah.
Kita nak beli lipstik sebatang pun pikir banyak kali kan?
Kesian kat suami, semua dia nak kena sara
Kadang-kadang... kita sedih tak dapat beli apa kita nak
Sebab kita tau duit untuk lipstik sebatang tu boleh beli beras sekampit.

So, why not, menyambil buat bisnes De'Xandra Perfume.
Sebotol saya bagi komisen RM20.
Kalau sehari dapat jual sebotol = RM20
Kalau seminggu = RM20 x 7 hari  = RM140

haii, takkan nak jual sebotol jer kot sehari hehehe.
Betul tak?

Soal senang jual atau mudah tu.
Kita yang tentukan.. setakat mana kita nak, itulah usaha kita.

Okey, tu jer nak share.
Entry sesaja tanpa gambar, internet slow.
Bosannya... tak sabar tunggu nizam balik
Nak menumpang kasih guna hotspot dia hahaaa.

If ada uols yang nak tanya pasal bisnes De'Xandra.
Do WA/Telegram me: 013 - 255 0727

Assalamualaikum :)



No comments: