Posts

Showing posts from June, 2016

Persiapan Raya 2016: Sarung Sopa Baru

Image
Wishlist raya 2016 tercapai. Alhamdulillah.
Bisnes De'Xandra sebagai asbab Allah bagi rezeki.
Banyak impian nafsu shopping tercapai hahahaha.

Okey, pas raya dok dediam.

Ayu dah tukar sarung sopa ni minggu kedua puasa.
As for now, bersih lagi haha
Sebab Hariz tak duduk atau main sangat area ni.
Dia suka bergolek atas tilam jer.


SEBELUM





Berbunga-bunga mekar setaman sangat. Tak suka!



RM700+ Kain + upah dan semestinya +GST!




Maka proses usaha gigih pun berjalan.  2 jam lebih weh nak siapkan!
Sebab susahnya lahai nak masukkan semula sarung.
Syukur kaler exactly sama, sebab ayu tak bawak sampel kain sediada masa pergi tempah. Main agak-agak jer. 






Buat kerja masa nizam kerja dan anak-anak sekolah. Aman damai jer.



Dah siap!




SELEPAS:


Tak siap lagi area ni. Nak letak cermin besar untuk tutup diamond huduh 3 ketul tu. Nizam pun cukup tak suka tengok diamond cermin tu hahah. Dia yang beria nak letak cermin.  Tu dia beli cermin besar kat Nilai 3 hari tu
Pastu, dinding mozek tu, nak cat Cat kaler sa…

Persiapan Raya 2016 | Daun-daun Menghijau

Image
Semalam kita citer pasal bunga-bunga chenta
Hari ni kita cerita pasal daun-daun menghijau pulak.
Bukan daun sejati, daun tipu sajork.
Letih dah weh jaga pokok hidup.
Asyik jadik pembunuh tegar jer hahahha.



Lagi pun, ni nak bawak balik rumah mak besut.
Kat rumah ni dah banyak dah daun-daun sejati dan tipu.
Beli untuk rumah mak pulak.
Senang nak cuci daun-daun pelastik ni.

Beli semua ni kat KK Home Decor, Nilai 3


Plan asal nak beli pasu besar beberapa bijik.
Kot la ada rezeki beli pokok Ketapang Brazil lepas balik raya kan.
Tapi, alahai sendunya kat KK Home Decor ni
Seriusly like kedai yang dah nak pindah atau tutup!
Barang-barang yang dah sediada lama
Dan,stok sendu sangat. Sadis betul.
Sampai ayu tanya cashier.
"Kedai ni nak pindah ke, takde barang jer"
Cashier tu jawab
"Takder la kak"

Mesti cashier tu sumpah seranah aku dalam hati
Choii sangat mulut tu kan, kata kedai takder barang"
Hhahahahhaha!











Tak sabar nak balik deko-deko raya umah mak :P

Persiapan Raya 2016: Bunga-bunga Chenta

Image
Ni 2 jenis bunga yang ayu beli masa ke Nilai 3 hari tu
Gambar kedai, ayu dah tunjuk dalam previous entry.
Kalau nak pegi, ok jer. Boleh tahan pilihan
Harga pun ok-ok jer.

Plan memang nak beli hydrangea dan orkid.
Nak beli orkid warna cream yang nampak mahal sket.
Tapi nan ado... huhuuuuu.




Zoom in sikit... cantik kaler ni. suka!





Takder pulak orkid yang diidamkan. Masa nak bayar kat kaunter tu, nampak orkid ni. Ada 2 kaler jer. Kaler ni dan hijau lumut. So, ayu ambik kaler ni. RM15 = 5 kuntum.  Simple jer. 







Ada jugak beli hydrangea kaler off-white ni. Sekuntum jer.  Balik rumah, sumbat jer dalam vase kaca macam ni. Setel! Hhahahaha.


Oh, sebelum ke kedai bunga ni. Ayu ke KK Home Decor dulu. Nanti next entry yer... heh!

Persiapan Raya 2016: Wing Chair Murah Fella Design

Image
Ayu beli wing chair ni masa Fella Design Warehouse Sale bulan lepas
Seminggu sebelum puasa tak silap. Lupa dah.



Harga murah jer. RM599

Tak banyak pilihan.
Ikutkan tak berkenan pun.

Kalau boleh ayu nak jenis simple dan klasik.
Jenis nampak gebu dan nampak kaki kayu.
Baru lawa dan ekslusif.

Amboi, dah bajet ko tak ekslusif kan hahaha

Pilih yang ni, sebab fabrik polos.
Dan, warna pun hampir sama dengan sofa sediada.
So, ambik jer la... dah ni jer ada
Takkan nak ambik yang bunga-bunga lagi.
Kang meroyan lagi nak tukar-tukar sarung bagai.
Ada kene lepuk ngan nizam berdas-das hahaa.



Bila dah balik baru perasan. "Eh ehhh, ada skirting macam sopa sedia... makcik-makcik sangat hahaha"
Eh, memang dah tua pun kan, takmau ngaku!


Fabrik best, ok la dengan harga.



Yang paling penting... dekat arm boleh bukak cuci!
Dan juga seat pun boleh cuci. Ni penting sangat untuk orang yang ada anak yang suka makan coklat dan aiskrim! Anak sendiri boleh la nak marah ke,... lepuk ke. Kalau anak orang?
Ta…

Macam Mana Persiapan Raya?

Assalamualaikum.
Seriusly, Ramadhan kali ni rasa cepat giler masa berlalu.
Nak kata kerap balik kampung pun tak.
Malas nak balik Keratong tahun ni.
Biasa weekend ajer asyik balik jer, penat
Anak-anak pun kalau sebut nak balik sana
Dah pandai cakap "ala asyik balik jer, letih la
Saya pun dah malas nak kerap-kerap balik.
Best lagi dok rumah sendiri.
Lebih selesa nak buat apa pun.

Persiapan raya, biasa-biasa jer
Konon berangan nak buat biskut raya
Phuii... takder maknanya.
Kesian jugak dania nak buat biskut raya ngan mama
Dah tau mama dia sendu bab di dapur kan.

Rasanya kalau buat pun, popia sira gula jer hahaa
Itu pun sesilap tak sempat bawak balik kg
Kena ngappp ngan kitorang 3 beranak dulu
Nizam tak makan benda-benda camni

Baju raya, tempah kat besut jer
Nizam tak beli apa-apa pun.
Dia may be pakai jer baju melayu 2 tahun lepas.
Tu dah sebut nak ber-kurta bagai.
Emmm saya tak minat pulak kurta
Suka lagi baju melayu.
Eh, biarlah dia yang nak pakai dan duit dia.
Pepandailah dia dec…

De'Xandra Raya Sale sehingga 10/7/2016

Image
HARGA BIASA:
Sebotol: RM65
2 botol dan ke atas: RM60/sebotol

RAYA SALE:
Sebotol: RM60
2 botol dan ke atas: RM55/sebotol

*Exclude postage / Harga Semenanjung




Whatsapp /  Telegram: Ayu Rashid 013 - 255 0727



Last postage: 29/6/2016

Cadar Bunga-bunga Rose by Laurea Home Furnishing

Image
Amboi, nak raya pun siap ada cadar raya sekali ke?
Takder la... kebetulan lama sangat tak beli cadar.
Plan nak beli kat Jusco atau Parkson jer sebelum raya.
Tapi, kebetulan nampak Puan Siti Hawa Ismail
Owner Laurea Home Furnishing up status
Ada sale cadar dan comforter daripada Laurea itself.

Maka, rambanglah mataku.
Akhirnya terjebak jugak beli set cadar ni.
Bunga-bunga cinta lagi uols.
Tak pernah lagi nih beli cadar sedemikian rupa.





Yang membuatkan nak sangat beli:  100% cotton with 350 threat count. Confirm sejuk dan selesa gila. Budak-budak berdua tu, tak suka cadar dan sarung bantal patchwork. Walaupun dah jenis kain elok, daripada Laurea jugak, dorang tak suka. "Tak shelesha la mama' - Hariz. Cerewet sangat!





Saya tak amik comforter. Sebab ni nak pakai basahan ajer. Kalau ada comforter kang, sayang pulak nak buat melenjan hahaha. Tapi, bila tengok, rasa nyesal pulak tak ambik comforter, dasar sangat kan?







Bunga-bunga cinta sangat!
Kalau pasang langsir merah polos mesti vava…

Curtain Hunting Menjelang Aidilfitri

Image
Mula-mula, berangan nak ke Sarah Hughes Globe kat Jalan TAR sana.
Tapi, takder maknanya nizam nak ke sana.

Then, pergi Kamdar Kajang, takder berkenan pulak.
Ajak nizam ke Nagoya Shah Alam, dia kata jauh.
Pastu dia kata pegi jer kat Nilai 3.
Ayu cakap kat Nilai 3 mahal banding Nagoya.

Pastu, bila fikir balik, kat Nilai 3 boleh tempah terus.
Takpelah mahal sket pun, asalkan ada langsir raya.

Eh, tapi bukan untuk rumah sendiri.
Tapi untuk rumah mak ayu :P
Buat untuk tingkap jer.
Tu pun tak semua tingkap, kalu semua kopak mak!
4 set jer.
3 panel - 1 set
2 panel - 3 set.

Okey... sudahnya pukul 11.30am Ahad lepas.
Berduyun-duyunlah kami 4 beranak ke Nilai 3.


Sampai jer, terus ke kedai Star City Textiles.
Malas nak survey-survey bulan puasa ni.
Memang dah tekad, ada jer berkenan nak beli - tempah terus.
Lagi pun weekend, agak ramai la orang.
Biasa kami pegi on weekday, memang lapang giler.
Nak parking melintang pun bolehhh hahaha.


Diskas sekejap ngan staf kedai (lelaki melayu).
Pilih kain - k…

Dah Ada Shawl Raya ke Uols?

Image
Assalamualaikum & Hi.

Hari ni dah Ramadhan ke-15, dah setengah bulan.
Mesti memasing dah bizi buat persiapan raya kan?
Persiapan nak cantikkan rumah.
Persiapan nak beli atau buat kuih-kuih raya.
Dan semestinya persiapan pakaian raya.

Tahun ni, pakaian raya kaler apa?
Custom made ke ready made?
Ke balun dedua hahahha.
Asal nampak jer iklan pakaian raya di FB dan IG.
Mulalah, napsu membuak-buak hihiii.

Eh... tudung raya dah ada ke belum?
Kot la belum ada, atau nak tambah koleksi kan.

Ni saya nak share pasal shawl keluaran ESCARVES.
Iaitu Nayla Series.

Haaaa, walaupun baru jer released sebelum Ramadhan lepas.
Tapi... dia punya sales meletops gila-gila punya.
Memang wow sangat... kagum saya tengok.



Design-nya cantik dan warna pun sweet sangat.
Mesti match dengan baju raya uols.
Yang paling penting, Nayla Series ni 'aurat friendly'.
Tengok la labuh dia tu... memang dapat kaver aurat dengan baik.
Ia jugak boleh adjust nak labuh macam mana.
Ikut keselesaan kita la kan.


Bacalah send…