Thursday, June 30, 2016

June 30, 2016

Persiapan Raya 2016: Sarung Sopa Baru

Wishlist raya 2016 tercapai. Alhamdulillah.
Bisnes De'Xandra sebagai asbab Allah bagi rezeki.
Banyak impian nafsu shopping tercapai hahahaha.

Okey, pas raya dok dediam.

Ayu dah tukar sarung sopa ni minggu kedua puasa.
As for now, bersih lagi haha
Sebab Hariz tak duduk atau main sangat area ni.
Dia suka bergolek atas tilam jer.


SEBELUM





Berbunga-bunga mekar setaman sangat. Tak suka!




RM700+
Kain + upah dan semestinya +GST!





Maka proses usaha gigih pun berjalan. 
2 jam lebih weh nak siapkan!
Sebab susahnya lahai nak masukkan semula sarung.

Syukur kaler exactly sama, sebab ayu tak bawak sampel kain sediada masa pergi tempah.
Main agak-agak jer. 







Buat kerja masa nizam kerja dan anak-anak sekolah.
Aman damai jer.




Dah siap!





SELEPAS:



Tak siap lagi area ni.
Nak letak cermin besar untuk tutup diamond huduh 3 ketul tu.
Nizam pun cukup tak suka tengok diamond cermin tu hahah.
Dia yang beria nak letak cermin. 
Tu dia beli cermin besar kat Nilai 3 hari tu

Pastu, dinding mozek tu, nak cat
Cat kaler sama dengan dinding lain tu.
Alahai, tatau la bila nak buat tu.
Sesilap raya haji baru siap hiihiii.

Okey, setel bab sarung sopa. Dah boleh raya :P

Wednesday, June 29, 2016

Persiapan Raya 2016 | Daun-daun Menghijau

Semalam kita citer pasal bunga-bunga chenta
Hari ni kita cerita pasal daun-daun menghijau pulak.
Bukan daun sejati, daun tipu sajork.
Letih dah weh jaga pokok hidup.
Asyik jadik pembunuh tegar jer hahahha.



Lagi pun, ni nak bawak balik rumah mak besut.
Kat rumah ni dah banyak dah daun-daun sejati dan tipu.
Beli untuk rumah mak pulak.
Senang nak cuci daun-daun pelastik ni.

Beli semua ni kat KK Home Decor, Nilai 3


Plan asal nak beli pasu besar beberapa bijik.
Kot la ada rezeki beli pokok Ketapang Brazil lepas balik raya kan.
Tapi, alahai sendunya kat KK Home Decor ni
Seriusly like kedai yang dah nak pindah atau tutup!
Barang-barang yang dah sediada lama
Dan,stok sendu sangat. Sadis betul.
Sampai ayu tanya cashier.
"Kedai ni nak pindah ke, takde barang jer"
Cashier tu jawab
"Takder la kak"

Mesti cashier tu sumpah seranah aku dalam hati
Choii sangat mulut tu kan, kata kedai takder barang"
Hhahahahhaha!



Kaktus uols!
Hahahha, ni budak-budak berdua tu pilih.



Dijamin subur menghijau sepanjang zaman.




Motif beli daun orkid?
Sebab daun ni lawa dan nampak real sangat.
Tapi orkid nak dibeli nan ado berkenan.
Sumbat jer la dalam pasu orkid sediada kat umah tu.

Tak sabar nak balik deko-deko raya umah mak :P

Tuesday, June 28, 2016

Persiapan Raya 2016: Bunga-bunga Chenta

Ni 2 jenis bunga yang ayu beli masa ke Nilai 3 hari tu
Gambar kedai, ayu dah tunjuk dalam previous entry.
Kalau nak pegi, ok jer. Boleh tahan pilihan
Harga pun ok-ok jer.

Plan memang nak beli hydrangea dan orkid.
Nak beli orkid warna cream yang nampak mahal sket.
Tapi nan ado... huhuuuuu.


Pilihan hydrangea kali ni.
2 warna dalam tone sama: pink belacan belacan.
Beli 4 kuntum jer, sekuntum RM14 jer. Murah!
Ni sama jenis dengan yang dah sediada kat rumah warna biru (3 kuntum)


Zoom in sikit... cantik kaler ni. suka!





Takder pulak orkid yang diidamkan.
Masa nak bayar kat kaunter tu, nampak orkid ni.
Ada 2 kaler jer. Kaler ni dan hijau lumut.
So, ayu ambik kaler ni. RM15 = 5 kuntum. 
Simple jer. 








Ada jugak beli hydrangea kaler off-white ni.
Sekuntum jer. 
Balik rumah, sumbat jer dalam vase kaca macam ni.
Setel! Hhahahaha.



Oh, sebelum ke kedai bunga ni.
Ayu ke KK Home Decor dulu.
Nanti next entry yer... heh!

Monday, June 27, 2016

June 27, 2016

Persiapan Raya 2016: Wing Chair Murah Fella Design



Ayu beli wing chair ni masa Fella Design Warehouse Sale bulan lepas
Seminggu sebelum puasa tak silap. Lupa dah.



Harga murah jer. RM599

Tak banyak pilihan.
Ikutkan tak berkenan pun.

Kalau boleh ayu nak jenis simple dan klasik.
Jenis nampak gebu dan nampak kaki kayu.
Baru lawa dan ekslusif.

Amboi, dah bajet ko tak ekslusif kan hahaha

Pilih yang ni, sebab fabrik polos.
Dan, warna pun hampir sama dengan sofa sediada.
So, ambik jer la... dah ni jer ada
Takkan nak ambik yang bunga-bunga lagi.
Kang meroyan lagi nak tukar-tukar sarung bagai.
Ada kene lepuk ngan nizam berdas-das hahaa.



Bila dah balik baru perasan.
"Eh ehhh, ada skirting macam sopa sedia... makcik-makcik sangat hahaha"

Eh, memang dah tua pun kan, takmau ngaku!



Fabrik best, ok la dengan harga.




Yang paling penting... dekat arm boleh bukak cuci!
Dan juga seat pun boleh cuci.
Ni penting sangat untuk orang yang ada anak yang suka makan coklat dan aiskrim!
Anak sendiri boleh la nak marah ke,... lepuk ke.
Kalau anak orang?
Takkan nak marah kot, redho jer la kan!
Ni bila boleh bukak cuci, lapang dada heh.




Bila diletakkan bersama-sama dengan sopa sediada.
Serasi bersamalah mereka :P
Bunga tu lepas raya nak kena tukar tu.
Nampak pelik pulak.

Boleh la sementara ni, dah semua nak baru.
Banyak chantekkk akaun tu :P


Kot la ada rezeki, nak beli arm chair letak dalam bilik pulak.
Eh, berangan lagi!

Saturday, June 25, 2016

June 25, 2016

Macam Mana Persiapan Raya?

Assalamualaikum.
Seriusly, Ramadhan kali ni rasa cepat giler masa berlalu.
Nak kata kerap balik kampung pun tak.
Malas nak balik Keratong tahun ni.
Biasa weekend ajer asyik balik jer, penat
Anak-anak pun kalau sebut nak balik sana
Dah pandai cakap "ala asyik balik jer, letih la
Saya pun dah malas nak kerap-kerap balik.
Best lagi dok rumah sendiri.
Lebih selesa nak buat apa pun.

Persiapan raya, biasa-biasa jer
Konon berangan nak buat biskut raya
Phuii... takder maknanya.
Kesian jugak dania nak buat biskut raya ngan mama
Dah tau mama dia sendu bab di dapur kan.

Rasanya kalau buat pun, popia sira gula jer hahaa
Itu pun sesilap tak sempat bawak balik kg
Kena ngappp ngan kitorang 3 beranak dulu
Nizam tak makan benda-benda camni

Baju raya, tempah kat besut jer
Nizam tak beli apa-apa pun.
Dia may be pakai jer baju melayu 2 tahun lepas.
Tu dah sebut nak ber-kurta bagai.
Emmm saya tak minat pulak kurta
Suka lagi baju melayu.
Eh, biarlah dia yang nak pakai dan duit dia.
Pepandailah dia decide.

Malam tadi dah beli baju basahan budak-budak
Kat IOI Mall Putrajaya.
Sempat beli untuk dorang 2 beradik jer
Papa dia tak sempat beli apa pun
Dah lepas berbuka puasa, sibuk pulak nak tengok movie
Kan dah kata, memang akan terjebak dengan movie pun.
Tengok Finding Dory.

Dalam minggu ni la pulak sambung membeli lagi
Takder la beria pun, janji ado.
Dah lama tak beli baju basahan budak-budak ni.
Duit pun nak keja jimat
Tu haaa, si Biru tu nak kena berganti tayar
4 ketul tu... dah berapa huhuuuu.

Saya jer takder beli apa pun sobb soob
Bak kata nizam "pakai jer langsir"
Hahhaa hampehhh sangat kan!

Okey. mesti tak sabar nak raya kan.
Minggu ni dah last sekolah, pastu dah nak balik kampung :P

Friday, June 24, 2016

June 24, 2016

De'Xandra Raya Sale sehingga 10/7/2016





























HARGA BIASA:
Sebotol: RM65
2 botol dan ke atas: RM60/sebotol

RAYA SALE:
Sebotol: RM60

2 botol dan ke atas: RM55/sebotol

*Exclude postage / Harga Semenanjung




Whatsapp /  Telegram:
Ayu Rashid
013 - 255 0727




Last postage: 29/6/2016
June 24, 2016

Cadar Bunga-bunga Rose by Laurea Home Furnishing

Amboi, nak raya pun siap ada cadar raya sekali ke?
Takder la... kebetulan lama sangat tak beli cadar.
Plan nak beli kat Jusco atau Parkson jer sebelum raya.
Tapi, kebetulan nampak Puan Siti Hawa Ismail
Owner Laurea Home Furnishing up status
Ada sale cadar dan comforter daripada Laurea itself.

Maka, rambanglah mataku.
Akhirnya terjebak jugak beli set cadar ni.
Bunga-bunga cinta lagi uols.
Tak pernah lagi nih beli cadar sedemikian rupa.





Yang membuatkan nak sangat beli: 
100% cotton with 350 threat count.
Confirm sejuk dan selesa gila.
Budak-budak berdua tu, tak suka cadar dan sarung bantal patchwork.
Walaupun dah jenis kain elok, daripada Laurea jugak, dorang tak suka.
"Tak shelesha la mama' - Hariz.
Cerewet sangat!






Saya tak amik comforter. Sebab ni nak pakai basahan ajer.
Kalau ada comforter kang, sayang pulak nak buat melenjan hahaha.
Tapi, bila tengok, rasa nyesal pulak tak ambik comforter, dasar sangat kan?








Bunga-bunga cinta sangat!
Kalau pasang langsir merah polos mesti vavavommm sangat.


Saya ada beli jugak cadar single untuk dania.
Ni complete dengan comforter, nanti saya tunjuk.

Oh, jika nak beli, boleh serach FB:
Siti Hawa Ismail
ATAU
Laurea Home Furnishing

Jumpa lagi, petang ni nak gi beli baju raya budak-budak ni.
Plan asal nak ke Jusco, pastu kawan cakap kat IOI Putrajaya lagi best dan murah.
Hmm... plan akan bertukar nampak gayanya. 
Jangan Hariz ajak tengok movie sudah!

Ok, Assalamualaikum :)

Thursday, June 23, 2016

Curtain Hunting Menjelang Aidilfitri

Mula-mula, berangan nak ke Sarah Hughes Globe kat Jalan TAR sana.
Tapi, takder maknanya nizam nak ke sana.

Then, pergi Kamdar Kajang, takder berkenan pulak.
Ajak nizam ke Nagoya Shah Alam, dia kata jauh.
Pastu dia kata pegi jer kat Nilai 3.
Ayu cakap kat Nilai 3 mahal banding Nagoya.

Pastu, bila fikir balik, kat Nilai 3 boleh tempah terus.
Takpelah mahal sket pun, asalkan ada langsir raya.

Eh, tapi bukan untuk rumah sendiri.
Tapi untuk rumah mak ayu :P
Buat untuk tingkap jer.
Tu pun tak semua tingkap, kalu semua kopak mak!
4 set jer.
3 panel - 1 set
2 panel - 3 set.

Okey... sudahnya pukul 11.30am Ahad lepas.
Berduyun-duyunlah kami 4 beranak ke Nilai 3.


Sampai jer, terus ke kedai Star City Textiles.
Malas nak survey-survey bulan puasa ni.
Memang dah tekad, ada jer berkenan nak beli - tempah terus.
Lagi pun weekend, agak ramai la orang.
Biasa kami pegi on weekday, memang lapang giler.
Nak parking melintang pun bolehhh hahaha.


Diskas sekejap ngan staf kedai (lelaki melayu).
Pilih kain - kira rega - mintak tawar pun tak dapat!
Tapi, malas nak pikir dan carik kedai lain, tempah jer lah

Kos kain + upah + 4 set pengikat langsir: RM450
GST: RM27
Total: RM477 = KOPAK! hahahhaa

Kain tu bidang 60'.
Kain blackout. Plain bodo. Jadi bodo jer pakai tape putih tu.
Kain RM28/m. Mahal giler wehhh.
Kalau kat Nagoya, rasanya less than RM10 boleh dapat.
Sebab pernah beli dulu.
Redha jer la... nak cepat punya pasal.


Dalam pada rasa mahal tu.
Sempat lagi mintak staf tu kira.
Berapa harga untuk sliding door rumah ayu hahaha.
Okey... range RM320 - RM370
Gulppppp!

Balik Besut nanti je la kot ada lebihan bajet.
Beli kain kat Kamdar, tempah kat kawan.


Kali ni disebabkan puasa, shopping di siang hari.
Nak snap gambar pun malas.
Ni jer gambar yang ayu snap.

Tak banyak corak lawa pun. Biasa-biasa jer, tak padan dengan harga.




Jenis blackout macam ni lawa. Berkenan.
RM40/m uhukssss. Bidang 110'. Okay laa... kain pun flowly. 





Kain macam ni jer ayu ambik tu. 
Sebab nak yang bidang 60, kain camni jer ada.
Punyalah tak banyak pilihan dengan harga yang emmmmm.





Saja snap gambar kedai ni.
Pernah alter langsir eyelet dulu kat sini dan beli + tempah sheer curtain.




Sementara menunggu 2 jam langsir tu siap.
Kami sakan merewang pusing Nilai 3 tu.
Carik cermin la, carik lampu tidur dania la.
Dan... semestinya carik kedai bunga!



Okey... dalam minggu depan dah nak kena berkemas
Tak sabar nak beraya.
Sebab tahun ni raya kat Besut :P
Hippp hippp hoooreeeyyyy!

Okey, selamat berpuasa uols. 


Monday, June 20, 2016

Dah Ada Shawl Raya ke Uols?

Assalamualaikum & Hi.

Hari ni dah Ramadhan ke-15, dah setengah bulan.
Mesti memasing dah bizi buat persiapan raya kan?
Persiapan nak cantikkan rumah.
Persiapan nak beli atau buat kuih-kuih raya.
Dan semestinya persiapan pakaian raya.

Tahun ni, pakaian raya kaler apa?
Custom made ke ready made?
Ke balun dedua hahahha.
Asal nampak jer iklan pakaian raya di FB dan IG.
Mulalah, napsu membuak-buak hihiii.

Eh... tudung raya dah ada ke belum?
Kot la belum ada, atau nak tambah koleksi kan.

Ni saya nak share pasal shawl keluaran ESCARVES.
Iaitu Nayla Series.

Haaaa, walaupun baru jer released sebelum Ramadhan lepas.
Tapi... dia punya sales meletops gila-gila punya.
Memang wow sangat... kagum saya tengok.



Design-nya cantik dan warna pun sweet sangat.
Mesti match dengan baju raya uols.
Yang paling penting, Nayla Series ni 'aurat friendly'.
Tengok la labuh dia tu... memang dapat kaver aurat dengan baik.
Ia jugak boleh adjust nak labuh macam mana.
Ikut keselesaan kita la kan.


Bacalah sendiri info mengenai Nayla Series by Escarves ni.

Nayla series
MORE THAN A SCARF


Material : Chiffon Panora (Body) + Soft Cotton (Inner)

Ukuran : Bidang 60 (2.0m x 80cm)

Jahitan Kemas (Fully Baby Seam)

Double Loop Instant Shawl

PinLess
Awning Terbentuk Cantik
Kain Flowy
Tidak Jarang
Minima Iron




Ini warna-warna yang pasti buatkan kita rambang mata.
Cantik wehhh.


Meh kita tengok version selai-selai pulak.
Kasik puas mata memandang dan nak memilih :P


































































DISCLAIMER:
*Warna mungkin sedikit berbeza dari asal sebab faktor cahaya dan editing.

*Sebarang aduan kerosakan mesti dibuat 3 hari selepas penerimaan barang.




Amacam cantik kan?
Saya ni, kalau bab tudung walaupun tak kesah jenama camner.
Warna-warna memang kene 'tangkap' mata.
Memang meleley tengok koleksi warna Nayla Series by Escarves ni.





Eh... tunggu dulu, ni ada nak btau ada promosi bestt punya!


HARGA ASAL RM65

(fully jahitan baby seam)



PROMOSI

Sehelai RM59 EXCLUDE POSTAGE



Mana nak beli?

Korang boleh contact:



Till then, happy shopping.
Nanti saya tunjuk gambar saya pakai Nayla Series ni tau.