Posts

Showing posts from August, 2016

Review The Pines Hotel Melaka | Bilik

Image
The Pines Hotel Melaka ni baru setahun sebulan umur dia
Baby sangat lagi, sebab tu bersih dan ID pun latest
Memang cantik, bersih dan staf pun mesra


Anggaplah ni review bergambar yer
Saya tunjuk gambar dulu, pastu bila ada kesempatan
Saya akan buat review mengenai hotel ni
Sebab bila nak pilih hotel, kita teruja nak tengok hotelnya dulu

Saya takder snap view hotel dari luar
So. ambik dari Google Image jer

[SUMBER]


Laluan ke lift Rasanya hotel ni gunakan orang lidi sebagai trademark dorang Sign-sign gunakan gambar orang lidi. Kiut jer



Kami dapat bilik kat Tingkat 23.




Saya pun dah lupa bilik jenis apa ni
Since booking lagi 2 minggu sebelum pergi
Dah banyak bilik sold out
Nak yang ada pool tepi pun tak dapat
Nak katil king pun tak dapat.
Yang dapat, cuma 2 katil super single

Boleh tahan besar bila nizam rapatkan
Pastu sofa bed pun ada, so takat 6 orang tu boleh sangat
Tapi, kami berlonggok berhimpit atas katil 2 tu jugak
Nizam pun taknak tidur atas sofa bed hahaha
Haa, gasak la 4 beranak a…

Dah Nak Raya Haji

Image
Lebih kurang 2 minggu jer lagi dah nak cuti sekolah Bersekali dengan Raya Haji Macam tak best pulak cuti bersekali ni haha Sebab rugi cuti la kan, ahaks!
Raya Haji kali ni, turn kat Keratong pulak Gitu la keadilan giliran raya perlu ditegakkan ;P Kalau boleh raya mestilah nak umah mak sendiri kan Nak buat caner, redha jer la huhuu
Mungkin balik sana 2,3 hari jer kot Walaupun cuti sekolah, malas lelama Ikut hati, raya kedua nak ke JB Lama dah tak ke sana.

InsyaAllah Nek Jah nak datang Semenyih  Tak tau lagi plan macam mana
Bila sebut pasal raya. Terbayang dah tapai pulut dan ketupat palas Nyumssss... sedapnya lahai
Cuci mata, tapai dan ketupat palas masa raya puasa kat Besut Masa ni Hariz gigih menyebuk sama membungkus Sudahnya, menimbun daun janamm janammm dia guna Nek Jah redha jer la, kalau zaman aku dulu dah kene cubit dah haha






Okey, tu jer nak membebel pagi ni
Tadika Pasti cuti peristiwa apa ntah hari ni
So, ada la partner in crime hari ni

Jumpa lagi, bye!

11th Anniversary & Family Short Gateway

Image
Lama dah rasanya kitorang sekeluarga tak jalan-jalan
Kalau jalan pun, balik kg jer la
Sejak setahun lepas, bila Nek Jah dah kurang sihat
Cuti sekolah jer, kitorang akan balik Besut
Even nak pergi umah kakak kat JB pun tak dah
Tak sampai hati, sebab rasa perlu luangkan masa dengan Nek Jah
Kalau kami tak balik pun, Nek Jah datang sini

Dari cuti sekolah bulan 12 tahun lepas lagi
Nizam ajak gi memana tempat yang ada swimming pool
Masa tu, survey kat Besut atau KT
Nak bawak  Nek Jah dan Ayah Su budak-budak ni sekali
Tapi, Nek Jah taknak pegi, susah katanya
Dengan keadaan dia macam tu

Masa Nek Jah datang Semenyih sebelum puasa lepas pun ajak jugak
Nak ajak gi PD jer pun, Nek Jah taknak jugak
Ala, orang tua kan... mana minat benda camni
Lagipun, dia mesti taknak anak menantu membazir

Pejam celik pejam celik
Dah Ogos 2016 dah, our 11th anniversary month
Pastu, ada rezeki Allah bagi, saya ajak nizam gi jejalan
Dia kata, saya belanja hotel, dia belanja lain-lainnya
Amboiii. Bijak laki aku
Tapi …

Deko Ruang Membaca *kononnya laaa*

Image
Masa wing chair masih lagi dalam wishlist
Saya selalu berangan nak letak dalam bilik
Tapi, bila dah beli takdernya nak angkut naik ke bilik Sentiasa panas kat atas tu. Memang tak gunala wing chair tu jawabnya.
So, letak la kat bawah saja.
Sebelum ni saya letak sekali dengan sof 3 + 2 seater Boleh tengok entry sebelum-sebelum ni.
Lepas raya, saya alihkan letak macam ni:
Letak dekat dengan rak buku ala-ala mini library la kononnya Padahal buku secoet jer hahaha.



Best jugak duduk kat sini, sebab boleh terus tengok tv




Decor items pun simple jer Pokok lidah mak mertua dan majalah yang saya suka belek-belek. Letak sikit jer, ada lagi yang saya letak atas rak belakang wing chair ni




Ada rezeki, InsyaAllah nak beli rak buku yang lawa sket. Berangan... berangan dan berangan lagi hahahha.


Okey, jumpa lagi uols :)mi

11th Anniversary

Image
Cinta ialah saling melengkapi antara satu sama lain.
Ko malas masak, jommm makan kat luar Ko suka  buat sepah, haku ler kena gigih mengemas

Haahaaa... gitu la bila dah 11 tahun kawen.
Belajar menerima seadanya.  Selagi masih diberi peluang untuk bersama.
Terima kasih Allah untuk anugerah ini.

Love; Ayu Rashid

Bersiaran langsung dari: Tingkat 23, The Pines Hotel Melaka for 3D2N
Down the Memorylane katernya!


Susun Atur| Atas Toyogo dan Rak di Dapur

Image
Biasanya takder la cenggini rupa parasnya.
Tapi sejak lepas balik raya hari.
Haaa... amik ko!


Takder la asik nak tayang yang kemas-kemas jer hahaa Hidup ni hipokrit sikit-sikit untuk jaga aib sudah la yer hihi Manusia biasa, manada sentiasa rajin, sihat dan berkesempatan mengemas Jauh nau nak jadi Supermom. Jadi surirumah dan kerja dari rumah pun ada masa sangat malas sibuk Kadang, kemas kat sini, sana bersepah, kemas sana, ehhh sini bersepah balik. Hmmm... Ni sejak balik raya la ni.  Takper, kita kasik clear semula. Caiyokkkk!


Meh nak citer sikit, apa kebenda la ni semua ni
Dari KIRI: Buku dan kertas-kertas Dania & Nizam 2 beranak ni memang win bab buat sepah kat area ni
Dalam bakul bunga-bunga biru: stoking sekolah dania Beg hitam: beg 'sekolah' student tua Nizam Bakul putih: Tudung & shawl yang bawak balik raya hari tu
Haa... dah sebulan ngko berlonggok lagi atas tu Punyelah malas nak susun balik dalam toyogo tempat shawl.


Sambung lagi siasat sepahan apakah lagi:

Ma…

Susun Atur| Almari 'Mekap'

Image
Dalam minggu ni dan minggu depan sehinggalah semua siap
Saya target nak spring cleaning rumah dan susun atur
OMG! Pengsan tengok keadaan rumah sekarang

Nanti, dari satu bahagian ke satu bahagian ke kaw-kaw kemaskan
Sehari siap satu bahagian okey dah.
Tapi, nak memulakan tu alahai... berchentaaaa!

Kelmarin, gagahkan diri jugak mula mengemas
Dimulakan dengan kemas dan susun atur almari 'mekap'

Actually bukan almari mekap pun
Just a drawer baju Dania & Hariz
Kan kitorang malas naik atas.
So, atas drawer dan laci pertama drawer ni
Dijadikan tempat letak barang mekap dan bedak sikat segala;

Nak kata tempat barang mekap tu takder la jugak
Sebab saya ni bukan kaki mekap pun
Beli-beli... sampai bertahun-tahun tak abes
Sudahnya, berkemas kali ni, melambak masuk tong sampah
Simpan pun buat semak jer, baik buang.
Ada yang dari zaman kerja lagi ada mekapnya hahhaa
Gilalah kumpul khazanah.
Agakknya kalau guna lagi, janam janammm muka.

Okey layan gambar, penat dah membebel menaip!

See, …

SOHO| Ubah Kedudukan Workstation (Part 2)

Image
Amboi... siap ber-part-part bagai ngkooo
Poyo sungguh :P

Throwback dulu:
Ini dia kedudukan ASAL workstation saya





Lepas tu, alihkan ke sini:






Susun atur atas workstation. Simple macam biasa, tak suka banyak barang. 



Penutup entry ni Lampu tidur untuk dania. Biru jugak pilihan dia.