Tuesday, August 30, 2016

August 30, 2016

Review The Pines Hotel Melaka | Bilik

The Pines Hotel Melaka ni baru setahun sebulan umur dia
Baby sangat lagi, sebab tu bersih dan ID pun latest
Memang cantik, bersih dan staf pun mesra


Anggaplah ni review bergambar yer
Saya tunjuk gambar dulu, pastu bila ada kesempatan
Saya akan buat review mengenai hotel ni
Sebab bila nak pilih hotel, kita teruja nak tengok hotelnya dulu

Saya takder snap view hotel dari luar
So. ambik dari Google Image jer

Image result for the pines hotel melaka



Laluan ke lift
Rasanya hotel ni gunakan orang lidi sebagai trademark dorang
Sign-sign gunakan gambar orang lidi. Kiut jer




Kami dapat bilik kat Tingkat 23.




Saya pun dah lupa bilik jenis apa ni
Since booking lagi 2 minggu sebelum pergi
Dah banyak bilik sold out
Nak yang ada pool tepi pun tak dapat
Nak katil king pun tak dapat.
Yang dapat, cuma 2 katil super single

Boleh tahan besar bila nizam rapatkan
Pastu sofa bed pun ada, so takat 6 orang tu boleh sangat
Tapi, kami berlonggok berhimpit atas katil 2 tu jugak
Nizam pun taknak tidur atas sofa bed hahaha
Haa, gasak la 4 beranak atas 2 katil tu.

So, kita tengok view bilik The Pines Hotel Melaka
Yang kitorang stay 3D2N 2 minggu lepas


 ID ni la yang buatkan i terus nak booking hotel ni hahaha
Cantiknya lahai.










 Dah siap snap gambar, terus nizam alihkan side table tengah tu
Rapatkan katil hahaha
Cuma kitorang ni baik, nak check-out tu letak balik macam sedia
Kesian housekeeping, jenuh dorang nak tarik semula kan.















 View bilik sungai apa ntah, yang Melaka River Cruise dok lalu-lalang
Hotel ni memang dekat giler dengan Melaka River Cruise.
Ada shuttle untuk ke situ bagi hotel guest






 Bilik air hotel ni memang terbaik!
Bersih giler. Suka sangat. Maklumlah hotel baru kan.







Nak jugak tu snap banyak-banyak palang kayu ni
I likeee... ni yang jadikan bilik hotel ni lawa sangat pada mata saya











 View waktu malam dari tirai kamar.. gitew!




Deko yang simple, modern dan selesa


Masa check-in saya request extra bed
Kene tambah RM50
Pastu staf kaunter tu cakap, naik tengok bilik dulu
Sebab biasanya kalau berempat memadai dah apa yang ada
Tak perlu tambah bed.

Memang betul, cukup sangat dah.
Jimat duit haku RM50

Cuma kitorang tambah untuk breakfast untuk dania
Hariz tak perlu bayar kot
Pakej saya ambik ni 3D2N with breakfast for 2 adults

Bersambung next entry.
Kita layan gambar-gambar kat swimming pool
Daaaaa



Monday, August 29, 2016

August 29, 2016

Dah Nak Raya Haji




Lebih kurang 2 minggu jer lagi dah nak cuti sekolah
Bersekali dengan Raya Haji
Macam tak best pulak cuti bersekali ni haha
Sebab rugi cuti la kan, ahaks!

Raya Haji kali ni, turn kat Keratong pulak
Gitu la keadilan giliran raya perlu ditegakkan ;P
Kalau boleh raya mestilah nak umah mak sendiri kan
Nak buat caner, redha jer la huhuu

Mungkin balik sana 2,3 hari jer kot
Walaupun cuti sekolah, malas lelama
Ikut hati, raya kedua nak ke JB
Lama dah tak ke sana.


InsyaAllah Nek Jah nak datang Semenyih 
Tak tau lagi plan macam mana

Bila sebut pasal raya.
Terbayang dah tapai pulut dan ketupat palas
Nyumssss... sedapnya lahai

Cuci mata, tapai dan ketupat palas masa raya puasa kat Besut
Masa ni Hariz gigih menyebuk sama membungkus
Sudahnya, menimbun daun janamm janammm dia guna
Nek Jah redha jer la, kalau zaman aku dulu dah kene cubit dah haha







Okey, tu jer nak membebel pagi ni
Tadika Pasti cuti peristiwa apa ntah hari ni
So, ada la partner in crime hari ni

Jumpa lagi, bye!

Friday, August 26, 2016

August 26, 2016

11th Anniversary & Family Short Gateway

Lama dah rasanya kitorang sekeluarga tak jalan-jalan
Kalau jalan pun, balik kg jer la
Sejak setahun lepas, bila Nek Jah dah kurang sihat
Cuti sekolah jer, kitorang akan balik Besut
Even nak pergi umah kakak kat JB pun tak dah
Tak sampai hati, sebab rasa perlu luangkan masa dengan Nek Jah
Kalau kami tak balik pun, Nek Jah datang sini

Dari cuti sekolah bulan 12 tahun lepas lagi
Nizam ajak gi memana tempat yang ada swimming pool
Masa tu, survey kat Besut atau KT
Nak bawak  Nek Jah dan Ayah Su budak-budak ni sekali
Tapi, Nek Jah taknak pegi, susah katanya
Dengan keadaan dia macam tu

Masa Nek Jah datang Semenyih sebelum puasa lepas pun ajak jugak
Nak ajak gi PD jer pun, Nek Jah taknak jugak
Ala, orang tua kan... mana minat benda camni
Lagipun, dia mesti taknak anak menantu membazir

Pejam celik pejam celik
Dah Ogos 2016 dah, our 11th anniversary month
Pastu, ada rezeki Allah bagi, saya ajak nizam gi jejalan
Dia kata, saya belanja hotel, dia belanja lain-lainnya
Amboiii. Bijak laki aku
Tapi dia cakap, ala hotel berapa sangat
Belanja lain-lain tu lagi banyak daripada bayar hotel
Yer jugak tu. Tol, minyak, makan-minum.
Hariz dengan nak itu ini lagi
Memang cerah masa depan, duit nizam kuor lagi banyak
So, okey, Nizam cakap survey la hotel kat PD atau Melaka
Kalau boleh nak swimming pool dalam bilik
AMBOIII... mentang-mentang bini yang nak belanja kan

Bukan apa, budak-budak berdua ni suka main air
Kalau boleh nak berendam jer dalam air
Mak bapak pulak jenis suka terbungkang atas katil
Kalau boleh nak golek-golek like a starfish
Tengok tv, layan internet, baca buku/magazine dan membuta
Kalau boleh, taknak kuar bilik. Makan pun nak dalam bilik
Sebab kitorang suka berkurung, tak suka jalan-jalan. Penat!
Lagi la saya tengah kurang kuat ni
Cuaca pun panas, hmmmm memang tak la nak merayap ajer

Haaaa... itu memang konsep percutian idaman kami yer.

Tapi, dah ada anak, luperkan jerlah
Banyak masa nak kena hadap kat swimming pool ajer
Tu yang nizam suh try booking hotel ada swimming pool.

Mula-mula saya survey Hibiscus dan Grand Lexis PD
Both dah sold out!
Lambat sangat booking.
Eh, takder la lambat sangat, lagi 2 minggu lebih masa tu
Booking.com, Agoda, Trivago semua sold out

Pastu, saya google hotel kat melaka pulak
Nak jugak melaka tu hahahhaha

Saya google cari hotel yang ada swimming pool dalam bilik
Sekali jumpa orang buat review pasal The Pines Hotel Melaka
Tapi pool ni bukan bebetul dalam bilik & private macam Hibiscus & Grand Lexis
No pool dia kat tepi jer beranda jer. Not private
Takyah feeling nak romantik-romantik dalam tu
Orang leh nampak ahahaha
Eh, macam aku suka mandi kolam pun hihi.

Tapi, bilik yang ada pool tepi tu pun dah sold out
Demi nak ke Melaka jugak, dan malas dah survey
Saya pilih jugak The Pines Hotel Melaka ni

Booking tru www.booking.com for 3D2N (19 - 21 Ogos 2016)
Senang jer guna Booking.com ni.
Boleh guna debit or credit card
Saya guna debit card.
Payment semua masa check-out nanti.
Maksudnya tak perlu bayar booking fees
Cancellation 3 days before booking date, tak kene charge
So, takyah risau jika dalam 3 hari before check-in tu uols nak cancel
Manalah tau tetiber ada hal.
Tapi jika selepas 3 hari tu, kena la charge. Lupa berapa
Semua ada tulis TNC kat website Booking.com

Nanti saya buat review pasal The Pines Hotel Melaka
Kot la uols nak pergi bercuti ke Melaka nanti


TEASER: 
Gambar bilik yang buatkan saya teruja nak stay kat THe Pines. 
Lawa wehhh ID dia!
Masa ni dah lupa dah pasal nak pool dalam atau pinggir bilik hahahha.



Ni baru transfer gambar. Dah nak seminggu balik
Punyalah malas nak transfer gambar. Dari bulan Mei tak transfer
Okey, will share later. Jumpa lagi :)


Monday, August 22, 2016

August 22, 2016

Deko Ruang Membaca *kononnya laaa*

Masa wing chair masih lagi dalam wishlist
Saya selalu berangan nak letak dalam bilik

Tapi, bila dah beli takdernya nak angkut naik ke bilik
Sentiasa panas kat atas tu.
Memang tak gunala wing chair tu jawabnya.

So, letak la kat bawah saja.

Sebelum ni saya letak sekali dengan sof 3 + 2 seater
Boleh tengok entry sebelum-sebelum ni.

Lepas raya, saya alihkan letak macam ni:

Letak dekat dengan rak buku ala-ala mini library la kononnya
Padahal buku secoet jer hahaha.




Best jugak duduk kat sini, sebab boleh terus tengok tv





Decor items pun simple jer
Pokok lidah mak mertua dan majalah yang saya suka belek-belek.
Letak sikit jer, ada lagi yang saya letak atas rak belakang wing chair ni





Ada rezeki, InsyaAllah nak beli rak buku yang lawa sket.
Berangan... berangan dan berangan lagi hahahha.



Okey, jumpa lagi uols :)mi

Saturday, August 20, 2016

August 20, 2016

11th Anniversary




Cinta ialah saling melengkapi antara satu sama lain.

Ko malas masak, jommm makan kat luar
Ko suka  buat sepah, haku ler kena gigih mengemas


Haahaaa... gitu la bila dah 11 tahun kawen.

Belajar menerima seadanya. 
Selagi masih diberi peluang untuk bersama.

Terima kasih Allah untuk anugerah ini.


Love;
Ayu Rashid


Bersiaran langsung dari:
Tingkat 23, The Pines Hotel Melaka for 3D2N

Down the Memorylane katernya!



Friday, August 19, 2016

August 19, 2016

Susun Atur| Atas Toyogo dan Rak di Dapur

Biasanya takder la cenggini rupa parasnya.
Tapi sejak lepas balik raya hari.
Haaa... amik ko!


Takder la asik nak tayang yang kemas-kemas jer hahaa
Hidup ni hipokrit sikit-sikit untuk jaga aib sudah la yer hihi
Manusia biasa, manada sentiasa rajin, sihat dan berkesempatan mengemas
Jauh nau nak jadi Supermom.
Jadi surirumah dan kerja dari rumah pun ada masa sangat malas sibuk
Kadang, kemas kat sini, sana bersepah, kemas sana, ehhh sini bersepah balik.
Hmmm... Ni sejak balik raya la ni. 
Takper, kita kasik clear semula. Caiyokkkk!



Meh nak citer sikit, apa kebenda la ni semua ni

Dari KIRI:
Buku dan kertas-kertas Dania & Nizam
2 beranak ni memang win bab buat sepah kat area ni

Dalam bakul bunga-bunga biru: stoking sekolah dania
Beg hitam: beg 'sekolah' student tua Nizam
Bakul putih: Tudung & shawl yang bawak balik raya hari tu

Haa... dah sebulan ngko berlonggok lagi atas tu
Punyelah malas nak susun balik dalam toyogo tempat shawl.



Sambung lagi siasat sepahan apakah lagi:


Macam-macam ado.
Sampaikan tahap, alas tu dah senget sana-sini
Saya bukan jenis suka letak alas sana-sini
Tapi kalau letak alas, takder la nampak berhabuk haahahhaa
Pastu, drawer paling atas toyogo (yang kanan) tu dah pecah
Lama dah pecah. Lagi pun ni dari zaman ayu blaja kat MMU lagi.
So, terpaksalah tutup dengan alas supaya takder la melopong
Huduh sangat nampak yang pecah tu. Dengan habuk lagi kan
Maka, itulah sebabnya letak alas berjuntai macam tu.



OKEY... PROSES MENGEMAS BERMULA
*Lap peluh*

Akhirnya... sejam lebih jugak oiii ambik masa
Dengan nak susun buku dania lagi.
Minah tu, kalau buat sepah buku, memang win!
Ada rak buku khas dia pun, dia suka lambak atas ni
Mudah la sebab beg sekolah dia letak kat sini.


DAH SIAP!
*tepuk-tepuk bahu sendiri tanda rasa rajinnya aku hari ni hahha*
Bercinta oiii nak tunggu kerajinan tu datang.


Ganti alas kain net semua kaler putih
See, yang alas berjuntai tu, nak kaver toyogo pecah lettew :P
Guna jer la selagi boleh guna. 
Banyak jasa toyogo ni, berbelas tahun dah dengan ayu
Masa blaja dulu buat isi pakaian la
Guna almari plastik, senget manjang hahhaa.
Toyogo jugak senang, bersepah pun tak nampak haha


Okey, gambar seterusnya




Dari kiri:
Tempat letak beg sekolah dania dan papa
Masa ni dania gi sekolah agama, so ada 1 beg jer
Sini muat la 3 buah beg. Ngam-ngan utk dorang berdua.


Saya tak letak alas kain net kat sini, sebab licin
Letak table runner melekat la sini
Memang kena rajin betulkan la lepas dorang berdua ambik - letak beg
Saya ni mata mana boleh tengok senget sana sini






Bakul putih sebelah beg: Buku kecik & flash card Hariz
2 kotak book stand: File dan buku latihan dania (buku2 beli)




Bakul bunga biru: Stoking sekolah dania
Senang lambak jer dalam tu hahahha
Bakul putih: Untuk dania letak harta karun dia
Minah ni suka membeli buku-buku kecik, macam2 la
Sumbat jer dalam tu, takyah menyemak kat luar 


Saya suka guna bakul-bakul camni
Murah, very practical dan boleh jadi decor items bajet
Bakul bunga biru tu, beli kat Tunas Manja Muadzam
Harga less than RM10 jer
Ni orang buat tong sampah kot hahaha
Belasah jer la, janji chantek!




Ayu dan bunga berpisah tiada :P
Sempat la memetik tulip kaler oren hahaha
Bunga ni pun sebenarnya dah sumbat simpan dalam lemari dah
Kuarkan balik, masukkan dalam bakul yang saya spray putih
Lama dah bakul ni beli, masa baru kawen lagi
Kaler asal kalau coklat laa, kalau rotan tu haaa
Dah spray putih, lawa pulak. 
Walaupun spray bertompok-tompok hasilnya haha
Saya ni, mana reti buat kerja cat dan spray bagai ni huhuuuu






View penuh hasil selepas di kemas.
Happy!





Ni view area mesin basuh dan meja makan


Dah kemas area toyogo tu, baru tak sakit mata ni mandang
Kalau tak... haduihhh, menderita jiwa tengok (over!)


Dah jadi macam tema shocking pini pulak
Kebetulan jer tu sama langsir, alas meja dan alas mesin basuh tu



Saya ni takleh tengok keadaan bersepah
Tak tau la macam mana orang boleh duduk dalam keadaan bersepah
Sebab tu la, dalam tak larat dan malas pun
One fine day mesti nak kemas jugak
Kalau tak, otak ni asik dok ingat jer
"kena kemasss... kena kemassss"

Ni dah kemas, baru mokcik rasa hippp hipppp hooreyyyyy!
Harap dapat la menten. 
Kalau tak, jenuh nak ulang tayang mengemas semula

Lepas ni, projek mengemas area lain pulak
InsyaAllah :)




Thursday, August 18, 2016

August 18, 2016

Susun Atur| Almari 'Mekap'

Dalam minggu ni dan minggu depan sehinggalah semua siap
Saya target nak spring cleaning rumah dan susun atur
OMG! Pengsan tengok keadaan rumah sekarang

Nanti, dari satu bahagian ke satu bahagian ke kaw-kaw kemaskan
Sehari siap satu bahagian okey dah.
Tapi, nak memulakan tu alahai... berchentaaaa!

Kelmarin, gagahkan diri jugak mula mengemas
Dimulakan dengan kemas dan susun atur almari 'mekap'

Actually bukan almari mekap pun
Just a drawer baju Dania & Hariz
Kan kitorang malas naik atas.
So, atas drawer dan laci pertama drawer ni
Dijadikan tempat letak barang mekap dan bedak sikat segala;

Nak kata tempat barang mekap tu takder la jugak
Sebab saya ni bukan kaki mekap pun
Beli-beli... sampai bertahun-tahun tak abes
Sudahnya, berkemas kali ni, melambak masuk tong sampah
Simpan pun buat semak jer, baik buang.
Ada yang dari zaman kerja lagi ada mekapnya hahhaa
Gilalah kumpul khazanah.
Agakknya kalau guna lagi, janam janammm muka.

Okey layan gambar, penat dah membebel menaip!

See, memang tahap pemalas giler nih!
Siap ada torch light tu.
Nizam punya kerja la tu, dah guna letak jer kat situ. Bukan tau nak simpan semula.




Proses sisih dan buang bermula.
Lambak dulu atas tangga. 
Setengah jam mengadap mana nak simpan, mana nak buang.





Fuh! Berpeluh mak.
Akhirnya... begini hasilnya. 

Siap pesan kat Dania
"Dah guna letak semula macam mana mama letak yer"




Susun atur benda-benda yang kerap guna (setiap hari)
Letak dalam bakul, takder la nampak bersepah dan kurang risiko jatuh tergolek
Hariz tak kacau kat sini, sebab dia kan kemetot lagi hahaha




Susun atur dalam laci pertama drawer
Ini yang jarang-jarang guna, dan basically barang mekap saya yang tak seberapa
Ni jer ada, sebab dunia nak melawa dah jauh ku tinggalkan hahahaha.
Ada yang basic ajer pun. Dah kertu, takder minat nak melawa dah.
Natural beauty sudah... hak hakk tuuihhh, beauty ape kebenda kalau muka penuh jeragat. 
Stress mak. Maka jalan penyelesaian, redha jer la hehehe.





Bakul Ikea tepi sekali tu tempat letak kunci



Saya suka yang simple tapi kemas.
Mudah nak capai guna dan apa perlu jer letak.

Semoga bertahan la elok macam ni. Biasanya tukang sepah tak lain tak bukan:
Dania & papa dia.

Okey, nanti saya share saya kemas dan susun atur atas toyogo pakaian kat dapur
Haaa, ko mampu letak pakaian kat dapur?
Nak duduk rumah setingkat. Ya Allah, tolong perkenankan.
Tak suka dok rumah 2 tingkat!

Wednesday, August 17, 2016

SOHO| Ubah Kedudukan Workstation (Part 2)

Amboi... siap ber-part-part bagai ngkooo
Poyo sungguh :P

Throwback dulu:
Ini dia kedudukan ASAL workstation saya





Lepas tu, alihkan ke sini:

View dari pintu bilik



Letak hujung kaki katil & rapatkan ke dinding.
Kipas wajib ada. Wayer berselirat sebab plug dekat dinding kedudukan sebelum ni,



Susun atur atas workstation.
Simple macam biasa, tak suka banyak barang. 




Penutup entry ni
Lampu tidur untuk dania. Biru jugak pilihan dia.