Monday, October 17, 2016

Mengemas & Susun Atur: Shawl

Dalam to-do-list mengemas dan susun atur, bersusun list tempat nak kena kemaskan. Kalau boleh nak kemas setiap ruang, dari beranda, ruang tamu, dapur dan ketiga-tiga bilik.


Memang nak kena buat konsep 5S sebelum bulan Disember ni. Lepas tu, dah nak kena fokus hal lain dah. Masa tengah larat ni, kena buat cecepat. Walaupun, alahaiiii lemaunya nak memulakan tu huhuhu. 

So, Sabtu kelmarin, since Nizam kerja kat Penang, nak isi masa yang bosan, saya pun mulakan dengan kemas dan susun atur shawl dan tudung. Alaaa, tak banyak pun. Tapi, dia punya sepah dan letak sana-sini tu boleh tahan la. Especially bila bawak balik kampung, haaaa mula la tak teratur letak tempat asalnya semula.


Maka, dengan penuh kemalasan saya pun selow-selow la mengemas. Biasa letak kat toyogo baju kat dapur jer. Tapi, kali ni letak kat drawer dalam master bedroom. Sebab bukan selalu pun pakai, asyik dok ulang pakai yang sama jer bila keluar. Jadi better letak kat atas jer.


Ini dah siap sorting ikut kategori.
Banyak yang dania dah boleh pakai. Skang ni dia kemaruk nak tudung bawal.
Tudung bawal mama dia punyer selai pun dah yillek. Semua dah sedekah kat orang hehe.
Tak sangka anak secepat ini membesar dan tau nak melawa!



Ini shawl masa zaman-zaman aktif bisnes Premium Beautiful dulu
Zaman pakai shawl nipis dan kecik hahahha.
How time flies, seiring masa, rasa cam pelik pakai shawl kecik-kecik.
Now, dah boleh simpan dan wariskan pada dania pulak.

Erk... tapi dia suka pakai shawl 2 muka jugak. 



Macam biasa, kesukaan saya... masukkan dalam bakul putih camni.
Lebih kemas dan senang nak simpan.



Antara koleksi Shawl 2 muka byJajaKalam
Ni jer saya dok lenjan pakai. Selesa dan rasa sopan jer :)



Sumbat selagi muat dalam bakul yang saya letak shawl corak-corak tadi.
Ni shawl panjang biasa. Sekali dua jer pakai, pastu simpan.



Siap untuk dimasukkan dalam drawer!



Shawl 2 muka saya punya dan belah kanan yang nampak sikit tu dania punya.
Haaa, kemahen anak dara mak okey!



Yang dalam bakul, letak drawer bawah, tak muat letak sekali dengan yang tadi.



Last  but not least, bila saya jual (dulu) dan saya pun gila membeli sama!
Koleksi shawl 2 muka byJajaKalam!
Dah, rasanya sudah-sudahla tu membeli *ye keeee?
Sebab ni pun ada yang tak pernah pakai lagi beberapa helai.
Saya asyik dok pakai kaler yang saya palingggg suka jer.

Legaaa... dah setel 1 to-do-list!
Nak kene menten jer laa... bab menten yang bermasalah tu haaha
Bila mencarik, mulalah bersepah balik huhuuu

Okey, selamat bekerja uols!
Nak beli De'Xandra Perfume atau nak join Dropship.
Commitment fees cuma RM150 sahaja.


Boleh contact saya yer :P

Ayu Rashid
013 - 255 0727
(Whatsapp ONLY) 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...