Wednesday, December 14, 2016

100 Impian Dania 2017

Nak cerita pasal Dania
Maka gigih la carik gambar throwback dengan dania
It was on 5th January 2011
Pegi Genting Highlands sambut besday ku
Masa ni tengah sarat peknan Hariz

Dania umur 5 tahun masa ni.
Tunjuk gambar tang tepi jer. Ahaks!

Semalam, sembang-sembang dengan Dania dalam bilik
Sambil meneman dia dan Hariz melukis dan main gunting kertas

Saya bagitau Dania.

Nanti kita pergi kedai buku, mama belikan Dania Planner 2017
Dia tanya planner tu apa mama?

Saya cakap, planner tu macam diary la
So, nanti Dania boleh tulis apa dania nak

Pastu, mama nak ajar dania tulis 100 Impian Dania 2017

100?

Ha'ah 100..
Okey, 50 sudaaaaa.

Contoh impian dania nak tulis ialah:
* Nak solat penuh 5 waktu 
* Nak mengaji dan baca terjemahan Al-Quran 1 m/s setiap hari
* Nak basuh kasut sendiri, takmau susahkan mama dah
* Nak dapat No 1 - 5 dalam kelas

Ikut dania la nak tulis apa pun

Okey... kalau macam tu dania nak tulis
"Dania nak beli handphone"

Iskkk... sabor jer la
Saya ni bukan taknak atau tak mampu belikan
Tapi sebolehnya taknak la dia ada handphone dan internet
Risau sangat

Tapi, petang semalam 
Dia dan Nek Jah dok gigih kira duit syiling
Nak tukar kat kedai, nak beli handphone
Dapat la jugak dalam RM300+

Tu tak menyabo tunggu papa dia balik outstation
Nak ajak pegi beli handphone

Hiskkk susah hati la kalau anak ada hanphone dan internet
Macam-macam hal boleh jadi
Nak pantau?

Hmmmm... setakat mana nak pantau
Sebab saya ni, garang dan tegas level hot-hot ciken shit jer

Kena diskas ngan papa dia dulu
Mungkin bagi guna ikut jam jer berapa jam sehari

Akan dipertimbangkan.
Sebab saya pun rimas dia dok menumpang guna hp saya
Dengan WA group sekolah la, budak setaman la
Haiyoo... tu penyumbang data internetku cepat abes jugak

Tak pun.
Tinggg... dapat idea
Apa kata hp mama ni bagi dania
Mintak papa dania belikan hp baru untuk mama dania ni
Hahhaha, hadiah besday katernya :)

Berangannnn.
Nizam pun pakai hp dah nak rosak-rosak dah
Jangan ko mimpi ler ayu hehehhehehe.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...