Friday, December 9, 2016

Blog dan Bisnes Online

Berdasarkan pengalaman saya sendiri sebagai PEMBACA blog, saya lebih suka jadi PELANGGAN dengan BLOGGER yang saya suka "melepak" baca blog beliau.

Saya suka tengok gambar dia dan keluarga... baca celoteh dan sharing dia... jika ada tips pun saya suka baca. Hari-hari, mesti nak stalk their blog. Hehehe. Daily dossage gitew!

Lama-lama... apa dia JUAL saya akan terjebak untuk beli. Haishhhh.


Nak tau tak... itulah salah satu kelebihan blogger berbisnes. Dia bina TRIBE melalui penulisan di blog dan sekaligus bisnes dia pun jalannnnnnn.

Sebab tu as a blogger yang buat bisnes... sikittttt pun mesti kena tonjolkan diri to gain trust. Tapi biarlah berpada-pada sharing tu, takyah la melampau-lampau nak share hal personal kan. Zaman skang ni, keselamatan nak kena jaga. Kehidupan umpama dalam rumah kaca. Very transparent, pandai-pandai la nak kaver kan.

Tau tak... yang selalu WA saya nak beli produk/join bisnes adalah daripada silent reader. Ikutkan, kat blog saya ni, ciputtt jer orang komen. Itu entry yang ada komen, tapi melambaknya entries takder komen langsung hahaha. Takpelah sebab saya pun tak komen kat blog orang kan. So, what u give, u get back la. 

Saya selalu tanya orang yang whatsapp saya nak beli produk/nak join bisnes, mereka dapat contact saya dari mana, samada blog, fesbuk atau instagram. Between, saya tak aktif di instagram. Tak minat dan instagram kuat makan data hehehe. 

Sebab tu la, saya rekemen sangat kat korang yang nak buat bisnes, tak kira la bisnes apa sekali pun, korang buatlah blog. Buat dan aktif update entry. Bukan ada blog yang berpenunggu hehehhe. Memang la rasa tak sempat nak update, takder idea, yadaaa yaddaaa pelbagai alasan sentiasa logik akan keluar kan, tapi untuk long term... blog memang membantu kita yang berbisnes online sebagai medium pemasaran yang Free Cost Marketing.

Ni saya share based on pengalaman tau. Walaupun saya cuma blogger picisan hehee, alhamdulillah, banyak dah Allah hantarkan pelanggan buat saya melalui blog. Semuanya dengan izin Allah. Kita kena usaha ajer.


P/S: 
Saya terima upah buat blog. Tapi simple jer la, ala-ala blog saya ni haa. Kalau nak yang kebabomm lip-lapp-lippp-lappp anak mami, saya tak reti sebab saya malas nak godek-godek hahaha. Saya suka yang simple ajer. Less is more katernya. Kalau nak yang simple macam blog saya, boleh la saya buatkan. Upah cuma RM100 (termasuk header).

Boleh WA: 013 - 255 0727

1 comment:

Irda Garmin said...

terima kasih kak ayu buat blog irda