Monday, December 5, 2016

"Bonus Berapa Bulan Dapat?"

Tu soalan cepu cemas bila masuk bulan Disember kan?
Tak kira la bagi orang bekerja atau isteri yang dok umah cam saya
Mesti nak tau laki dapat bonus berapa bulan hahaha.

Eh, ada jugak tau mak bapak yang dah sebuk risik
Anak-menantu dapat bonus berapa bulan tahun ni
Amboi... gelojoss tau uols ni hahaha.

Kot yer pun, kasik la anak-menantu-cucu merasa dulu
YES kan bersepah-sepah bila hujung tahun ni
Pastu, mana lagi nak pikir nak beli kelengkapan masuk sekolah tahun depan
Tak pun, nak bayar hutang-hutang lapuk yang bertingkek-tingkek tu kan!

Hmmm... macam tu la kehidupan zaman skang ni
Setiap hujung tahun atau masa nak raya
Kita akan pikir pasal BONUS.

Tak semua orang ada rezeki merasa bonus
Kalau tak dapat sebulan gaji, separuh bulan gaji pun dah syukur sangat kan?


TNB pun senyap jer lagi nih
Apa citer la bonus tahun ni hehehhee
Kot la dapat menumpang guna sikit-sikit pun jadik ler.
Gitew! Tinggi menggunung harapan nampak gayanya :)


Saya ni kan dah 6 tahun tak kerja
Walaupun masa kerja dulu bukan setiap tahun pun dapat bonus
Ntah, tak ingat pun berapa kali jer merasa dapat bonus

Tapi, bila bisnes sendiri, saya cuba 'bagi bonus' untuk diri sendiri
Tiap-tiap bulan uols.
Haaa, ketamakan tak disitu?

Tak kesah la berapa ratus pun, mesti nak jugak
Tak semestinya ribu-ribuan bonus nak bagi kat diri sendiri
Tu sekadar reward jer untuk kerja keras saya
Amboi, keras la sangat kerjanya tu hahaha

Sebab tu, saya akan buat list apa saya nak beli
Takder la saya beli barang mahal-mahal
Kadang beli eBook atau buku pun reward untuk diri sendiri aper?
Takkan la asik nak menyoping ajer kan.
Zaman gawat ni, kenalah berhemah  *cam bagus jer aku ni haha

Macam saya punya wishlist by December 2016
Saya nak ada sekian-sekian banyak saving
Alhamdulillah, by November saya dah achieved lebih dari target

Memang feel tu rasa best giler!
Zaman kerja dulu saya tak pernah dapat macam saya bisnes
Bisnes-bisnes sebelum ni pun saya tak dapat camnie
Itu silap saya jugak
Belum ada kesedaran untuk buat saving dan berbelanja dengan berhemah 

Tapi once saya dah sedor diri dan insoffff
Saya memang konsisten buat saving dan rekod kewangan
Nizam cakap berkira betul 
Yelah, kalau dari dulu saya berkira, saya dah buat down payment beli umah.
Nyesal tau dulu-dulu lagi tak beria jaga kewangan

Sebab tu la
Bila dalam bisnes walaupun kecil-kecilan dari rumah
Kena ada rekod transaksi kewangan
Daily yer... mesti ada
Baru kita nampak duit kita masuk vs kuar banyak mana
Dari situ, kita ada semangat nak setelkan hutang, buat saving, etc

Sejak saya bisnes De'Xandra
Saya dah takder hutang kredit card
Skang saya cuma ada hutang PTPTN jer hahaha
Itu memang nak kena pulun bayar bebetul
Biar cepat setel, sakit kepala pikir.

So, bila orang ingat bini-bini yang dok rumah ni takder BONUS
Just because kita tak kerja
Kita sendiri jer tau, macam mana kita nak 'create' bonus untuk diri kita
Takyah tunggu setahun sekali nak dapat bonus
Tiap-tiap bulan kita boleh dapat bonus :P

Gembira kan?
Cuma nak pesan laaa
Kalau suami uols dapat bonus, silalah mengendeng hahahha
Rezeki jangan ditolakkkkkk! Hahahha!


1 comment:

Nona Qiyah said...

Wahhhh, bestnyaaaa...... hehee, bonus tiap tuap bulan gituuu~

Semoga lebihh murah rezeki yaaaa :)