Tuesday, August 15, 2017

The struggle is real

Hi cak cak cakkkk!
Haaa, ngko... tulis tajuk pun dah rasa seram tau
Apelah nak citer dan camner nak mula ni
Sebab memacam ada dalam pikiran ni
Mana nak masak (ewah!), mana nak kemas rumah
Yer kemas rumah yang tak berkesudahan
Yelah, memacam masalah jadi kat rumah ni
Mana nak belek-belek hal pelajaran budak berdua tu
Mana nak uruskan blog dan bisnes
Dan, mana nak uruskan budak kecik yang makin banyak cerdiknya ni


See, nak upload gambar dari hp ke laptop pun malas takder masa
Bila nak update blog, terkial-kial carik nak letak gambor aper la huhu
Itu yang dah lama tak share pasal entry deko
Nak raya haji dah lagi 3 minggu, entry pasal raya puasa pun tak up lagi ;P
Kita tunggu Krismas teruslah, senang
Sambut awal tahun terus (itu pun kalu panjang umo la kan)

Sejak bulan 7 lepas, kami banyak tak sihat
Nizam bizi dengan tournament bola sepak tnb
Yang anak bini pulak (kecuali dania) berjemaah demam, batuk & selesema
Yang saya ni lagi la, harus la dapat pakej gastrik
Sampailah sekarang, on-off ajer la gastriknya huhuuu
Makan dah tak tentu masa, ikut rasa perut dah pedih baru nak makan

Since that, Ayra mula meragam
Dah tak jadi happy baby macam biasa huhuhu
Biasanya senang giler nak uruskan dia
Takat nak masak sappp sapppp suiiiii style saya tu (hehhe)
Boleh jer letak dia atas tilam, on tv, dia layan la sesorang
Kekadang tengok, ehhh dah tertido budak ni
Kalau tak tidur pun, sekejap-sekejap jenguk dan agah dia
Atau panggil jer nama dia, dari dapur hahaha
So that dia tak rasa sesorang, ada mama monster kat umah
Nak mandi dan solat pun boleh dengan senang hatinya
Tapi kena lelaju la hahhahaa.
So, kira manageable lagi la bila kami dok berdua jer kat umah
Bila nizam keje & Dania Alish sekolah atau pegi main pepetang

Dania pun dah pandai riba adik
Dukung jer dia kata tak berani, sebab adik gemuk
Amboiii, gemuk besar ni, kata adik gemuk 
Dia tu apa kurangnya, sejak lepas puasa ni jer nampak susut sikit hahhaa

Alish lagi la, pandai layan adik. Sayang sangat kat adik
Tapi yang geramnya, kalau adik tidur mula laa
Dia sibuk buat-buat bising atau apa-apa jer la
Yang boleh buatkan adik dia bangun!
Lagi la kalau adik dia tengah mamai-mamai bangun, tapi nak tidur lagi
Haaa, masa tu la dia pegi cuit-cuit, pegang tangan la
Siap cakap: "Ayra comeinyaaaa kalau tak tidur"
Aku rasa nak lepukkk jer dahi jendul dia tu

Dia bukan tatau, kalau adik tidur
Itulah masa paling heaven buat mama dia hahaha
Mama dia ni, kalau nak batuk dan bersin pun sebolehnya tahan
Dia pulak, kalau adik bangun tidur, bukan main galok lagi
Bila adik dah bangun, bukan dia layan sangat pun
Kejap jer, pastu dia sibuk la dengan tv dan mainan dia tu

But as overall, dorang berdua tu boleh diharap la jaga adik
Kekadang tengok budak berdua tu lagi pandai layan adik
Berbanding papa dia yang macam sepohon kayu tu :P

So, since Ayra dah kenal dengan orang
Dia cuma nak dengan kami berempat ajer
Haaa, anti social gilaaa budak kecik tu
Dia akan menanges melalak macam kena cubit kalu tengok orang
Muka macam sedih gila laaaa
Sampai tersedu-sedu
Ni jadik masa pegi open house raya umah mak mertua adik nizam
Lepas tu, pegi jamuan raya tnb (ini ok sikit)
Pastu, pegi klinik masa dia, saya dan alish demam
Makcik-makcik dan nurse kat klinik tengok jer dia
Melalak-lalak! Adoiiii, sabor jerlah
Doktor nak check pun redo jer la dapat patient macam ni

Tapi, lepas pada tu makin ok bila kami kerap bawak kuar
Masa bawak pegi khatan hari Sabtu lepas, ok jer dia
Haa, ngkoooo... anak umur  bulan baru bawak khatan
Punyelah suka menangguh papa kitorang ni
Sib baik Ayra nanges sikitt jer, terus ok
Takder demam ke apa kan, risau jugak

Skang ni, jadual saya kat umah ni huru hara sangat
Bisnes buat gitu-gitu jer
Blog ABDR dan Oh Wanginya memang tak berupdate dah
Rekod bisnes pun huru-hara, Aduiii stress la macam ni
Nak study pasal produk pun tak sempat 

Produk review pun ada nak kena buat
Dan banyak benda saya nak share kat blog
Tapi... kesuntukan masa

Ehh... masa tu banyak tapi tak sempat nak on laptop
Sebab saya taknak dengan baby, asik ngadap phone atau laptop
Dah tu, ayra ni nak mama dia depan mata ajer
Saya bergerak jer sikit, mula la dia buat konsert metalicca
Suara dah la memetir! Aduiiii #MakKoStressNak

Ni pun pepagi update blog time dia tidur lagi
Kalau pagi sampai tengahari dia still ok, mood baik lagi
Dan pagi dia jenis kuat tidur
Tapi, masuk jer pukul 2pm sampai malam, silalah kawal stress

Macam ni la bila ada baby.
Dia yang control masa dan aktiviti sekeluarga
Nak gi jejalan pun dah rasa malas
Dok rumah lagi selesa.

Till then, jumpa lagi

Thursday, August 10, 2017

Gambar Konvo Paling Rare!

Pagi Sabtu minggu lepas, kitorang bawak Alish pegi tumpang tadika lain untuk sesi bergambar konvo.

Al-kesahnya Alish absent masa sesi penggambaran kat tadika dia belajar. So, atas ehsan pihak tadika dan photographer, dorang arrange semula sesi bergambar tu dengan tumpang sesi bergambar tadika lain.

Plan asal Alish & papa dia jer pegi. Tak kwase lahai nak pegi bersiap pepagi nak angkut baby kannn. Dah ada baby memang malas nak keluar. Dok umah lagi selesa dah la dengan cuaca panas skang ni. Dania pulak ada kelas tambahan sekolah agama untuk UPKK.

TAPI...pepagi hari lagi Alish dah cakap, kalau mama tak ikut, Alish taknak senyum (masa bergambar tu laaa). Ehh, sabor je lah aku budak ni. Sudahnya terpaksa la lelaju bersiap kena ikut sama. Ummi (pengetua tahfiz tu) dah call, tanya kat mana. Haaha kitorang baru tengah bersiap.

Sampai jer sana, saya dan Ayra dok dalam kete jer. Nizam ajak turun tengok, malas aku pepanas ni hahaaa. Dah la Ayra takleh tengok orang dia tak kenal, mula laa melalak.


Ehh, tak sampai 10 minit, nizam datang kat kete. Katanya kitorang kena bergambar untuk family photo. Since Alish takder bergambar dengan kengkawan kat tadika dia tu, maka digantikan dengan family photo.

Omg! Aku pakai dah macam bibik ngkoo. Hahahaha. Dengan muka serabai ajer, baju gelobos besor wawaaaa. Sib baik la terrsambar pakai lipstik kaler merah gituuu. Kalau kaler nude, lagi ler kebibikan aku terserlah. Ehh sesilap bibik lagi cun hahaha.

Dah la masa bergambar tu Ayra melalak sakan hahaha. Memang dalam gambar nanti, terjadilah kejadian gambar konvo tadika paling rare: baby iaitu adik kepada pelajar menangis atas dukung emaknya.

Dah dalam kete elok jer main dengan abangnya. Memang Ayra ni anti social sungguh! Maklumlah dunia dia dengan kitorang jer.


Haaa... bibik sangat kan? Takper keyakinan diri tu tinggi, sebab berani upload dalam blog hahaha. Tq laaa samsung sbb jadikan mukaku floles walaupun hakikatnya nan hadooo.

Till then, jumpe lagi!
Ps: gigih update blog guna hp sambil riba ayra dan bergilir sambil baring. Aduhaiii. Jap lagi 8.30pm ada kelas IG ni day 2 ni. Tatau la apa jadik huuu. Ayra asik meragam jer sebab selsema dan batuk. Stress mak 😅

Wednesday, August 9, 2017

Cuti Sekolah & Raya Haji ke mana nak pegi

20hb nanti anniversary kitorang ke 12. Plan asal nak pegi Melaka dari hari jumaat hingga ahad (18 - 20 Ogos). Dah siap booking swiss garden melaka dah tru booking.com, tapi tak btau hariz dan dania, konon nak buat seprais untuk dorang. Takder la seprais mana pun, cuma malas nak btau hariz awal-awal. Kang 4 juta kali dia tanya bila nak pegi, lambat lagi ke, alish dah tak sabar nak mandi kolam. Nak gi memana, silalah jangan kepoh-kepoh kat dia, kepoh kat belog takper hahaa.

Sekali, harapan... harapan menjadi layuuuuuuu.

Bila dania cakap: "Mama, 21hb Dania start trial UPKK"

Huk alohhhh, punah harapan nak buat lawatan tapak kat melaka. Yelah, pegi tu memang la boleh sebab peksa pun hari Isnin startnya. Tapi, kesian kat dania laaa. Dah la tak berapa nak rajin buat revision hari biasa. Ni esok lusa nak peksa, kalau dah namanya berjalan, duduk hotel, memang buku pun ikut 'masuk air kolam' la. Memang takkan belajar punyelah.

So, diskus balik dengan nizam, kita tangguh jer, pegi lain kali. Sib baik booking.com ni bila kita cancel dalam tempoh more than 3 days, tak kena apa-apa caj. So, anniversary nanti, kita dok rumah jer la dediam, mama kena sandang jawatan Ostazah Jadian, sebab kena pantau dania blaja. Kalau subjek lain ok la, insyaAllah boleh, tapi kalau Bahasa Arab tu, tak dapek nak nolong, sebab mama dania ni langsung tak pernah belajar Bahasa Arab.

Then, ni dah dekat sebulan memasing dok kecoh cuti sekolah ni nak ke mana. Haaa, kitorang ni kalau bab cuti sekolah, cuti raya, cuti apa jenis cuti pun, memang jadi masalah negara sangat, ahaks! Nampak sangat kaki merayap kan?

Since cuti sekolah bersekali dengan cuti raya haji, plan asalnya nak balik besut la sebab turn raya haji kat besut. Kitorang raya ikut turn yer, bukan meredah jer asik satu rumah jer. Macam anak mak tak sayang jer kalu raya tak balik rumah hahhaha.

Nizam: Nak beraya ikut mak pak dia ke rumah mak sedara dia kat Lepar Utara. Situ family dorang nak buat korban, so berkumpul la adik-beradik belah abah nizam kat situ. So, may be mak abah dia nak beraya situ. EH, nak potong line nampak laki aku ni. Dah raya puasa belah mak dia, raya haji belah mak aku ler pulak hahaha. See, bini misali sangat kan? Tegas orangnya bab giliran raya ni hahaha

Saya: Macam saya kata kat atas tu la, nak raya kat besut. So cuti sekolah terus balik lepak seminggu kat sana, sampailah raya dan abes cuti skolah.

Dania Alish: Nak pegi JB! Rumah kakak saya di Taman Daya. Sebabnya dorang nak pegi mandi kolam kat teman tema air apa ntah yang baru bukak area sana. Siap nak pakej beraya kat sana. Ajak nenek jah raya sana sekali katanya. Amboii siap ada cadangan bernas gitu

Ehhh... tapi kalau ke JB pun best jugak kan. Tapi, kesian pulak kat nenek jah, sebab raya kan... sudahnya nizam cakap tengok dulu jadual kerja dia macam mana, nanti baru decide. Haaa, kena ikut perintah boss jugak yer, walaupun selalunya PA boss ni jugak yang berkuasa buat keputusan kalu bab cuti dan balik kampung ni hahhaha

Okey, ayra dah buat hint nak bangun tu. Till then, nanti sharing dan membebel lagi :P

Tuesday, August 8, 2017

'Portable' SOHO sobb sobbbsss

Pepetang macam gini update blog, sambil riba budak bambam ni
Pastu jari dia sama laju ngan mama nak tekan-tekan keypad
Ni tatau saper yang gigih nak update blog, mak ke anak :P

Ni sementara tunggu maghrib.
Nizam ada kursus kat ILSAS, so minggu ni dia ada kat umah, yeay!
Boleh passing-passing jaga Ayra hahhahaa

Ayra ni dengan nizam dia lain macam sket manjany
Pelik haku, naper dia nak merap ngan papanya
Padahal papa bukan lekat kat umah sangat pun
Ada kat umah pun,still 99% pasal ayra mama dia uruskan
Tapi bagus la, dapat jugak mama dia rehat sikit huhuu

Sejak minggu lepas, SOHOAyuRashid dah pindah ke bawah semula
Hmm... mengadap la balik depan toilet tu hahaha
Kembali ke pangkal jamban katanya LOL

Nak buat macam mana kan, tak leh dah dok SOHO kat atas
Jadual kerja pun still huru-hara lagi
Biasa, manada saya update blog time gini
Nak update pepagi, banyak keja lain nak kene bereskan
Kadang ada masa bila Ayra tidur, saya pulak layan wasap ahhaha

Haaa, cenggini la SOHO saya sekarang

Rasa nak cat jer console table ni kaler putih, pastu beli kusi seketul. Eh berangan jer, saper lah nak cat, kalu suh nizam mau krikkk krikkkk jer. Nyesal pulak tak ambik jer kaler putih masa beli tu, ikut sangat kata nizam ambik kaler ni, senang nak jaga katanya. Macamlah dia yang jaga kannnn. Ke sebab dia dah tau, bini dia ni tak cukup rajin nak jaga perabot hahaa.


Nama jer ada SOHO kat bawah ni, tapi end up... macam ni jugak saya buat keje hahahha. Ni pun buat keja macam ni la, siap pakej riba Ayra. tersenget-senget dah dia, aduihhh lasak kemahen, tak padan ngan kecikkk.

 Karpet ni pun, nak gulung simpan, ada baby tak suka la berkarpet bagai. Rasa lebih bersih dan selesa takder karpet. Dah la skang nak vacum dah susah, sebab ayra takut bunyi vacum. Hmmm, banyaknya constraints skang.



 Last week beli shelf ikea, macam biasa la tru personal shopper. Haa, taknak bawak aku gi ikea kan, membeli secara online lagi best hahahhaa. Untung personal shopper tu, dah banyak dah barang saya beli tru dia, soon akan ada lagi ehehehee.

Ni teaser dulu la yer. Malas nak upload gambar, ada jer dalam hp. Sejak takleh guna gambar yang cp dari fb, malas sangat nak upload gambar masuk blog. Jadik renyah gila pulak rasanya. Dah la selalu kesuntukan masa.



Ni pulak, buku-buku hariz yang dia selalu guna untuk saya bacakan dan belajar. Letak jer kat sini senang nak ambik dan simpan. Kalau kat rak buku, dia takut nak ambik kat dapur tu haa. Macamlah dapur tu jauh, padahal 3 langkah jer dah sampai.

Well, nak menaip lagi takleh dah. Ayra dah nyanyi lagu metalicca. Till then, nanti update lagi. Korang tunggu entry deko-deko kan? InsyaAllah ada masa saya share. 

Ada jugak nak review produk mekap. Haaa, ko jangan tak caya ayu nak review pasal mekap hahahhaa. Sungguh pun ayu tak suka mekap, dan memilih untuk menjadi natural beauty selebet ajer hahaa, tapi dia suka beli barang mekap dan suka tengok pompuan cecantiks. Haaa, kalau nak tau kenalah doakan kerajinan saya yer ahaks!
KBYE!

Monday, August 7, 2017

Facebook dan Auranya

Facebook ni, kalau bukan sebab nak guna untuk bisnes, memang saya dah lama deactivate. Sebab rasa boring!

Paling tak suka bila pepagi dah terbaca orang share benda-benda yang menyedihkan, menakutkan, membebel-bebel, sindir-sindir, troll, dan ehh apa-apa jer la yang boleh bawak negative vibes.

Kekadang, the whole day saya boleh terbayang atau teringat-ingat benda tu. Contoh macam kes mati sebab jatuh dari bangunan ke, budak kena langgar dengan keta bila bapaknya terundur tak perasan laa huhuuu. 

Benda ni bukan sebab saya takut mati ke apa, tapi sebab rasa sedih tu ikut terasa, walaupun pun aku tak kenal pun. Lagi-lagi kalau ada dok share gambar sekali. Aduhaiii!

Apelah kan. Zaman sekarang ni, semua nak share. Sampai tahap jenazah berkapan pun nak tunjuk. Hmmm, memang dasat betul penangan social media ni.

Sebelum ni friendlist saya sikit lagi nak capai 5k, which is very good la untuk social proof di fb for business. Tapi, skang tinggal dalam 3k jer. Lantok ler sesaper nak unfriend saya kan haha, sebab saya pun memang suka unfriend orang.

Haa, sesaper yang suka share atau up status berbaur negatif, memang laju jer aku tekan Unfriend! Kalau orang saya kenal, saya akan Unfollow dulu. Kalau tak kenal tu, memang selamat di unfriend la. Buat apa nak simpan jenis macam tu, buat tambah dosa kering haku jer hehehe.

Saya jugak tak Like page-page newspaper atau berita. Sebab macam banyaknya benda-benda boleh bawak negative vibes kat situ. Nizam selalu cakap, LIKE la page Harian Metro ke, Berita Harian ke, dapat la tau berita semasa.

Sebabnya dia boring, bila dia nak ajak gossip pasal sesatu benda, saya tatau hahhaa. Pastu sibuk nak pinjam HP dia nak baca kat fb dia hehhehe.

Bukan apa, macam saya cakap kat atas tadi la, bila baca benda camtu saya rasa sedih dan terbawak-bawak. Macam hari Jumaat lepas, ternampak kawan share di fb dari harian metro online, budak kampung saya meninggal kena gigit tebuan. Saya memang la kenal atuk nenek arwah. Bapaknya arwah saya tak kenal pun, sebab dia peringkat bawah-bawah dari umur saya. Kalau abang dan kakak dia kenal la sebab mengaji dan sekolah sama. 

Itu pun, sampai hari ni teringat-ingat lagi. Huhuuuu. Ni cuma tak berkesempatan lagi nak call Nenek Jah nak bergossip tanya. Nanti panjang la cerita Nenek Jah hehheee,

Yang saya rasa scary gilaaaa nak czer kali ketiga hari tu, sebab selalu ternampak orang share cerita, gambar dan video bersalin czer.

Aduiii padahal aku scroll laju-laju pun still nampak kannnn. Mana aku tak takutttt. Berbeza sangat dengan zaman bersalin dania dan alish dulu. Sebab saya tak tau apa pun, so macam rileks la sikit kan, walaupun still takut. Gila ngko tak tau perut kena belah haahhaa.

Tapi yang bersalin Ayra ni, saya siap boleh bayangkan apa doktor tengah buat. Dah la aku ni bab berangan dan imaginasi memang diluar kotak melampau-lampau hehhehe. Sampai boleh saya tanya doktor, lambat lagi ke siap, saya dah stress ni. Ko mampu tanya doktor camtu? Ayu mampu okey hahahhaa

Wah, tetiba panjang membebel lepas seminggu private-kan blog. I busy la uols nak update blog ni. Rasa nak tutup jer blog ni terus huhuuuu. Ni sempat la update kejap sementara Ayra tidur. Tak tau nak buat apa, update blog lah kejap. EH, kain menimbun ada nak kena lipat, tapi tunggu la dulu hehehe. Malas betul lipat kain huhuuu.

Till then, selamat bekerja buat korang semua. Kurangkan stress seminima mungkin, sebab sekarang banyak penyakit berpunca dari stress huhhuuu. Kalau rasa banyak sangat beban yang kita tanggung, baliklah pada DIA. DIA cuma mintak kita sabar dan solat.

Ewah, tetiba ustajah jadian pulak hahaha. Kbye, nanti bebel lagi yer

Buat Along Sunita, go gooo caiyokkkk. Ni blog dah public, buleh la baca sambil tunggu masa nak timang baby. Semoga dipermudahkan, semua selamat. InsyaAllah raya haji jumpa baby baru. Cucu sedara makin bertambah, maknanya makin tua la kita hahahha.


Tuesday, August 1, 2017

Pengalaman Pembedahan Caesarean Section - Part 1

Amboii, nak jugak tu ber-part by part. Konon nak sambung-menyambung, macam lah tak bizi macam sebelum ada baby kan? Entry Dropship pun ter-stop sampai Entry ke-9 ajer, ni nak pulak bercerita pasal beranak belah perut. Wah wahhh sangat ni.


Well, terasa nak share sebab 3 kali saya bersalin c-section, pengalaman tu berbeza-beza dan macam mana saya overcome sakit tu dan untuk pulih semula pun berbeza. CUMA yang tak berapa nak beza ialah bab pantang, agak tak disiplin #SentiasaDegil pastu nak sihat.



Mungkin korang pun selalu terbaca, dengar atau sembang-sembang, yang orang kata bersalin c-section ni tak sakit macam bersalin normal. Sebab tu pahala bersalin normal lagi banyakkkkkk banding kami yang bersalin c-section ni.

Wawawaaa... malaikat sangat ni bab kira-kira pahala kan. Saper cakap tak sakit c-section ni memang korang ni nak mintak perut kena belah jugak ke apa? Pepandai jer nak letak markah berapa kan.

The journey bila bersalin normal ke, c-section ke hampir sama jer. CUMA kami yang c-section ni sakit dia lebih lama, boleh ambik masa bertahun-tahun, ngilu dan sakit kat perut tu tak hilang bebetul lagi. Nak melasak pun tak boleh, nak main bowling pun dah tak berani tau. Ewah, macam la aku terer main bowling, contoh taknak kalah tu hahhaa.

InsyaAllah, ada masa saya share la yer. Dah 3 kali c-section ni, mungkin layak dah kot share hahaha. Manalah tau bermanfaat untuk korang, especially yang belom ada pengalaman lagi, eloklah tahu sebagai persediaan. Manalah tau, nasib korang tetiba kena bersalin secara belahan perut style kek happy birthday to you.

Haaa, macam saya dulu la bersalin Dania. Sikit pun tak sangka last-last kena c-zer. Kalau tau nak kena c-zer, haku tak beli Set Bersalin Leesa Formula. Mahalll tuuu hahahaha. 

Okey lah, ada masa saya share. Kalau tak share tu samada saya tak sempat, lupa atau malas. Biasa la Ayu, sentiasa buat kerja sekerat jalan dan memberikan janji palsu nak update blog dengan entries bersambung-sambung. Ahaks!

Till then, doakan semoga saya dapat sharing yer. Kbye!

Monday, July 31, 2017

Bila Ayu Bizi

Banyak benda nak share dan tulis review
Dah lama nak tulis review buku dan ebook
Tapi jangankan nak tulis review, nak baca pun tak sempat
Kalau sebelum ni, buku tu jadi teman setia
Sejak ada baby, dah curang sangat dah dengan buku

Kesian tengok buku, takder sentuhan kasih sayang tuan dia dah
Tuan dia asik dok kelek baby baru jer
Nak belek diri sendiri pun tak sempat... sobb sobbb

Ni lagi la, 3 beranak tak sihat
Rasa nak jer jumpa doktor malam tadi tu
Mintak surat ngan doktor suh dia refer-kan ke hosp
Nak admit konsep serah diri gitu hahaa
Melampau kan si ayu ni... ehhehehe

Yelah, dok rumah, manada masa nak bebetul rehat
Kalau demam, yang paling nikmat ialah dapat baring
Baring dalam bilik yang sejuk dan gelap dan sunyi 
Dapat bergulun dalam selimut lepas makan ubat
Walaupun makan ubat kena paksa dulu heehhee

Dah ada baby ni, dalam mimpi jer la
Eh, manalah sempat bermimpi kan?
Kalau dah setiap setengah jam anak terkejut lalak-lalak
Pastu bila riba elok jer tidur
Letak atas tilam, setengah jam lagi dia ulang balik drama tu 
Hmmmm...

Ni pun update blog sementara ayra nap
Ikutkan mata dan keletihan badan ni
Rasa nak bergolek sama jer
Tapi, tak siap la keje huhuuuuu

Blog Ronella dah selesai di bayar customer 
Tapi, saya pulak tak siap-siap lagi edit entries
Dan saya tambah 10 entries as bonus

Ni baru sempat buat 3 entries
The rest lagi 7 tu, hrp dapat siapkan ASAP
Then boleh hand over sepenuhnya pada customer

Till then, penat dah menaip laju-laju ni
Taip pun apa rasa naik taip jer
Jangan harap nak baca semula sebelum Publish
Spelling error ke, jalan cerita berterabur ke, lantok ler disitu

Till then, jumpa lagi!

By the way, Welcome OGOS!

Wednesday, July 26, 2017

Personal Branding di Social Media

Last few week, ada wasap dengan kawan saya, yang juga merangkap client blog. Lama dah kenal dia, dari zaman bisnes PB 2011 dulu. Alhamdulillah, kekal sampai sekarang. Malah dah jadi rakan a shoulder to cry on dan semestinya rakan gossip hahaha. 

Nasib ler saya dah tercampak kat Semenyih ni, kalau still kat Shah Alam, konfem Istana Kayangan tu jadi port lepak kawan-kawan. Kat sini, hmmm menyangap la ko sesorang Ayu. Tensen!

Then, kami ada sembang pasal branding diri kat online bisnes ni as apa? Dia tu ada fizikal bisnes, dah masuk majalah dan newspaper beberapa kali, malah dah ada tulis buku pun seketul. Pastu, dia jugak attend course eHati. Haa, dah taraf boleh jadik Coach eHati dah. Beruntungnya lahai dapat kawan best macam tu kan. Tu pun rezeki, alhamdulillah. 

Bila dia tanya, kita ni agaknya apa orang 'anggap' bila tengok kita di online, especially fb. Sebagai apa? 

Ehhh... saya pun tatau nak jawab apa hahah. Terus rasa kecelaruan identiti gitu. Sebenarnya, sebelum ni memang dah pernah fikir dah. Aku ni nak branding-kan diri sebagai apa? Oh, kalau nak tau, individu yang buat bisnes online kena seeloknya ada Personal Branding sendiri. Sebab itu akan bagi trust pada orang pada kita. So, bila orang dah trust dengan kredibiliti kita, kita jual apa atau bagi servis apa sekali pun jauh lebih mudah. 

Saya bukan terer pun bab Personal Branding (PB) ni. Tapi, adalah tau sikit-sikit sebab pernah pergi kelas Online Positioning (OP) yang mana OP dan PB adalah macam twins gitew. Takder salah satu, tak complete gitu.

Saya ni pun mulalah mikirkan. Aku nak branding apa ekk? Sebab kat FB tu asik dok merapu jer hahaaha. Pegi jer blaja OP, tapi tak ikut pun ilmu OP tu hihii. Asal boleh jer update status dan sharing. Ntah, kekadang rasa tak kena dengan jiwa, nak jugak buat apa yang saya suka.

Bila tanya member tu, kalau Lya tengok kak ayu di FB, apa yang Lya fikirkan dan 'letak chop mohor' kat Kak Ayu. Dia cakap:

  • Working at home mother 
  • Dexandra
  • Dekorasi
  • Blogger 
Oh begitu yer pandanganmu. Pernah jugak tanya cikgu ABDR, itu jugak dia cakap. So, kira ye lah kot. Tapi kenapa saya sendiri rasa macam apa saya sharing di FB tu merapu jer hahahaa. Kekadang bila baca semula, rasa macam poyo giler kah kahhh. Tu ada yang status lama saya Delete dengan bahagianya :P

Apa pun, skang ni saya tengah fikirkan nak buat satu 'benda baru'. Bisnes jugak, more to service-based business untuk orang meniaga online kat IG. Tengok dulu macam mana, BAD dulu apa-apa pun. Kalau dah tertulis tu saya akan buat, nampak gayanya saya kena fikirkan macam mana nak uruskan Ayra. Sebab benda ni kena allocate lebih masa dan more commitment. 

Dalam dilema la nak anta anak kat orang jaga. Hmmm ni akan share dalam entry lain. Penat dah menaip. Till then, jumpa lagi. 

Tuesday, July 25, 2017

Hand Over Blog Ronella

Kadang-kadang tak semua benda kita boleh genggam.
Makin kita genggam, kita sakit, dia pun sakit
Jadi, lebih baik dilepaskan untuk kebaikan kedua-dua pihak.

Haa... begitu :)

Ni just nak kabor kat korang
Saya dah stop buat bisnes Ronella Essential Oil
http://ronella-essential-oil.blogspot.my/
Lama dah, seminggu sebelum raya puasa lepas

Bila Nek Jah dah balik Besut hari ke-2 puasa tu
Saya dah huru-hara uruskan family, bisnes dan job blogging

Macam Dexandra takper
Sebab urusan parcel dan postage saya outsource
Saya just uruskan order tru online jer
So bisnes Dexandra jalan macam biasa
Cuma urusan rekod sale dan payment transaction jadi huru-hara
Berminggu baru saya update huhuu
No more ayu yang sangat sistematik buat keja



Then, bisnes Ronella pulak benda baru 
Banyak saya nak kena belajar, hafal dan catch up
Team memang aktif gila dan membantu
Tapi, what for kan?
Saya sendiri yang tak boleh commit
End up, saya jadi serabut dan rasa saya kene buat something

Pastu, saya offer kat member blog tu
RM700, dia setuju
Tapi, saya pulak tetiba rasa sayang nak stop hahaha
Sebab saya nampak potensi besar dalam bisnes Essential Oil
Lagi-lagi blog tu dah masuk 1st google page

Then, tak jadi jual.

Ehh.. day by day, rasa serabut balik hahahha
By that time, kawan tu dah taknak, dia nak guna blog sediada jer
So, takper le

Balik raya ni, saya buat entry kat blog Ronella tu:


After a few deal, akhirnya blog ni dah dapat jual
Alhamdulillah. Kalau nak beli rak tv ssf dah lepas ni hahahhaa
Siap cakap ngan nizam tu
"Papa, jom gi SSF, beli rak tv baru, duit minyak dan tol ayu bayar"
Hhahaha... kemahen.
Dah beli rak tv baru nak letak mana?
Junjung atas kepala keeeee? Ahaks

Its ok untuk melepaskan bisnes yang kita rasa tak mampu buat
Sebab saya nak try jual produk Annona pulak hahhaa
Gatal sangat kan?

Takper, cuba lagi. 
Ni rasa nak fokus jual kat IG jer la

Gigih join kelas online kat FB dan ni nak beli ebook blaja IG pulak
Tapi, tak tau la bila masa dapat blajo
Malam, asal anak dah tidur, saya pulak malas dan letih dah
Tidur lewat pun, memang tak daya nak nak perah otak huhuhu.

Hmmm... workoholic ke saya ni?
Sampai tahap nizam cakap
Dah-dah la tu, buat jer takat mampu
Tapi... saya suka apa saya buat :P

Rindu nak bertapa kat SOHO


Apa pun, doakan semoga semuanya dipermudahkan
Sesaper nak tips bisnes dari rumah, InsyaAllah saya boleh share
Semuanya based on pengalaman saya
Takder la tahap gempak, tapi boleh laaa kan
Pompuan ni, takder income sendiri, sangap ohhh
Lagi-lagi kaki shopping macam saya ni. 
Ehhhh :P

Thursday, July 20, 2017

Cabaran kerja dari rumah bila ada baby

Fuh! Memang mencabar keimanan, fizikal dan mental!

Yelah, sebelum ni dah bersenang-lenang sebab Dania Alish dah besar
Dah pandai uruskan diri sendiri
Memang saya dapat fokus pada keja blogging dan bisnes
Ada masa duduk kat SOHO fokus bisnes
Ada masa nak buat segala rekod, target, dan performance
Memang senang la

Tapi... bila dah bersalin, semua berubah
Dalam masa 4 bulan umur Ayra ok lagi
Sebab Nek Jah dan Ayah Su budak-budak ni duduk sini
Walaupun penat lain pulak iaitu asik masak ajer haha
Tapi, still ada orang yang tolong jaga Ayra
Saya dapat jugak fokus pada kerja-kerja kat SOHO

Bila dorang dah balik kampung, bermulalah perjuangan sendiri
Bak kata orang putih: the struggle is real!

Nak buat kerja bisnes, kena curik-curik masa
Dah takder dah my own sweet time nak buat kerja dengan fokus dan teratur
Saya ni jenis semua nak teratur dan sempurna
So, memang tak boleh dah la kan
Buat jer setakat yang sempat dan boleh
Asalkan siap!

Tak payah nak pikir sempurna sangat
Kang tak jadik kejer la ngko ayu oiiii
Haaa, begitulah konsepnya kerja dari rumah bila ada baby

Basically, wanita yang kerja dari rumah
Tak boleh buat semua kerja sendiri
Kami perlukan sokongan suami, anak-anak dan family
Macam nizam, tak boleh harapkan dia sangat
Sebab dia banyak kerja kat luar banding dok rumah
So, apa sangatlah yang dia boleh bantu huuu
Kiranya 98% urusan anak dan rumah saya buat sorang-sorang
Yes... ia memang penat giler
Kadang nak nanges rasa sebab penat dan stress

Tapi, nak buat macam mana kan?
Ni pun kira untung sangat dah saya kerja sendiri dari rumah
Rasanya kalau kerja makan gaji lagi letih
Sebab saya dah rasa dedua tu, kerja dari rumah lagi senang
Dan paling penting tak payah nak layan kerenah orang sangat
Dan palingggg pentinggggg takder boss yang nak arah-arahkan saya ehehhe

Yelah, dalam umur yang dah masuk kategori remaja purbakala ni kan
Taknak la tambah benda-benda yang boleh menambahkan lagi stress
Dah la baru 3 malam lepas terbaca kawan share kat FB
Salah satu punca kanser merebak dengan cepat atau boleh terkena kanser
Ialah STRESS.

Huhuu... takuttt dan nauzubillah
Dah la keturunan saya ada kanser huhuhuu

So, from time to time memang struggle jugak
Nak urus emosi dalam kehidupan harian
Sebab tu mana-mana kerja or bisness
Yang boleh buatkan saya serabut dan stress, saya akan tinggalkan
Tak guna ada duit pun, kalau tak happy
Dan saya tak suka orang push melampau

Biarlah tak kaya pun, biarlah tak berjaya pun
Sebab after all, apa yang saya nak ialah kegembiraan dan ketenangan
Bukan nak kata duit tak penting
Takder duit pun pengundang stress jugak kan?
Tapi, selagi ada jalan dan cara lain untuk dapatkan duit
I will go for it

Doakan semoga perjalanan hidup saya dan keluar baik-baik ajer
Dan saya doakan untuk korang jugak!


Till then, kena stop dulu
Nak masak pulak sementara Ayra tidur ni
Harini Alish request nak makan lauk kurma ayam
Suka tengok anak makan berselera dengan hasil air tangan mama
Walaupun seminggu 2 kali ulang tayang lauk yang sama hhaaahhaa.

Asalkan anak cakap
"Mama, sedap la mama masak, Alish/Dania suka"

Itu dah cukup membahagiakan saya
Tak dapat jadik masterchef untuk orang lain
Jadik Mastercess untuk anak-anak dah cukup membahagiakan.

Kbye!

Wednesday, July 19, 2017

Anak Belangkas!

Ayra dah umur 5 bulan pada 2.7.17 lepas. How time flies katernya. Tapi mama Ayra blom ada tanda-tanda nak kurus 😂. Okey, lepas raya start diet selow-selow. Hahahah itulah janjiku pada Nizam. Sebab suka nau dia kata saya gemuk. Macamlah dia tu kurus huh!

Skang, Ayra dah kenal mama dia sepenuh hati. Haaaa, dah sampai tahap "cant take my eyes out of you".

Hilang jer mama dari pandangan, memang meraung la. Sib baik la Dania & Alish dah boleh harap tengok-tengokkan adik. Kalau tak, lagi haru-biru.

Ayra ni macam manja lebih dengan Nizam. Kalau Nizam ada, aura tu lain macam. Jadi happy baby tu. Macam pelik jugak, sebab Dania Alish dulu takder la macam tu. Apa pun, mama Ayra lagi happy, dapat la regangkan urat sambil layan hp hahahaha.

Kerja-kerja rumah kena siapkan laju-laju. Takleh dah nak buat kerja sambil berdondang sayang. Skang kalau weeekend memang tak masak. Nizam tapau ajer. Dia pun kesian kot tgk saya keletihan. Yelah, weekdays dah hari-hari masak, weekend kasik la chance gantung kuali. Tapi bosan jugak makan luar, bukan sedap mana pun. Dah la mahal.

Bila Ayra dah jadi macam anak belangkas, saya banyak kena duduk ngadap dia jer. Aduhaiii. Dah la daku jenis takleh dok diam. Ada jer benda nak buat. Tapi kena tangguh atau buat pun tak sesempurna saya biasa buat. Sangat tak best feeling tu tau 😏.

Tapi... layan baby ni best... kalau dia tak meragam la hahahha. Ayra pun dah pandai gelak2 sakan. Geram tengok hehee.

Ni update blog guna hp jer. Ayra dah "nyanyi" ni. Till then, jumpa lagi!

Tuesday, July 18, 2017

Deko Raya 2017| Langsir Sliding Door

Masa beli kain langsir kat Nagoya PAS tu
Saya beli kain sebanyak ikut ukuran langsir grey-hitam sediada
Langsir tu railingnya rapat sampai ke siling

Tapi, bila nak tempah jahit tu
Saya decide nak buat pendek sikit
Sebab nak ikut ukuran langsir-langsir sediada dari Istana Kayangan
Ada la dalam 7 lai kot, tu pun kira yang letak kat Besut huhu
Memang dasar gila langsir sangat!

Sejak pindah sini, dok pakai langsir hitam tu jer
Dah 3 tahun tak berganti, sebab tu jer yang ada
Langsir sediada dari Istana Kayangan tu pendek sikit
Tak sesuai dengan ketinggian railing

Kebetulan pulak, railing day curtain tercabut
Alish laa... main bergayut pusing-pusing dalam langsir tu
Masa sebelum bulan puasa lagi
Bila dah tercabut railing tu, tak dipasang-pasang nizam
Sampailah nak ganti pasang langsir baru ni

Then, saya suruh nizam bukak railing kayu, turunkan
Pasang semula ikut ukuran langsir baru dan sediada
So, lepas ni, kerap la bertukar-tukar langsir
Maklumler, banyak langsir terperam heeehhe.


 Nizam cakap tak cantik bila tak penuh sampai siling
Memang la tau tak cantik, tapi disebabkan nak berganti langsir lain, redho jer la
Dah la bahagian atas tu nampak macam kotor la bekas-bekas lubang dan bertanda pensil masa nak tebuk railing atas tu.

Takpe, Ayah Su datang kita mintak Ayah Su cat
Harapkan nizam, memang dia tak layan la hahahhaha.
So buat masa ni, redho jer la keadaan macam tu, buat-buat tak nampak sudah cacatnya itu :P


Langsir bari night curtain tu pendek sikit, tak betul-betul cecah lantai
Ni kes tak ukur betul-betul la masa nizam nak pasang railing tu
Takdernya dia nak bukak - tebuk - pasang semula railing tu
So, sekali lagi kene redhoo menerimanya hahahha.

Day curtain sheer putih ni, dari Istana Kayangan punya
Bukan yang tempah kat Nilai 3 sekali dengan langsir grey-hitam tu
Bila dah turunkan railing, try pasang yang dari Istana Kayangan
Sekali, terlabuh pulak.
Kena sekali lipat jahit, baru ok tak berserabut sampai ke lantai

Maka, gigih la saya duduk bersila kat situ, jahit pakai tangan haha
Nizam suruh jahit butang seluar tertanggal, aku buat derk jer
Bila tang langsir, gigih okey bersila menjahit
Biarlah jarak jahitan tu dah 2 cm, janji melekat hahahha.
Bab menjahit, saya memang tak expert dan tak suka.
Tapi demi langsir, aku tabah menghadapinya hahaha.



Bila dah siap jahit pendekkan day curtain, baru nampak elok.
Sliding door ni jenis bukak tepi (bahagian langsir yang kiri ni)
So, sekali sekala boleh la ikat macam ni
Time hari cuti tak sesuai, sebab budak-budak dan nizam suka kuar-masuk
Ni time baru pasang dan time dorang takder ok la buat macam ni
If not, sila ikat tengah jer, senang nak kuar masuk
Dan dapat elakkan langsir cepat kotor hehee.



Sekali lagi... abaikan bahagian atas yang lopong dan comot itu
Rumah sewa jer kan, so takyah la nak ikut sangat ukuran kat sini
Bukan nak dok sini sampai bebila pun. Ikut hati, harini jugak nak pindah dari sini
Jenuh oii, washing machine pun letak kat beranda sebab salur air sumbat
Bosan!



Nampak... senteng sikit night curtain tu
Bila ikat tak obious sangat, tapi kalu lepas jer, nampak la sentengnya tu
So, tak berapa cantik sebenarnya bagi mata yang cerewet macam mata saya hehe




Cangkuk tu pun nizam baru pasang. Senget jadiknya sebab skru tak dimasukkan rapat ke dinding
Sabooo jerlah laki aku buat keje huhuuu.

Raya haji nanti kita tukar langsir lain hehehhehe.
Teringin nak pasang day curtain kaler biru
Railing dah rendah ni, senang la nak panjat tangga sendiri
Kalau yang tinggi tu, tak berani... gayat!

Till then, akan bersambung lagi entry Deko Raya #rumahayurashid katernya!

Monday, July 17, 2017

Deko Raya 2017| SOHO AyuRashid

Amboii... SOHO pun ber-deko raya keee?
Over sangat kannnnn iols nih :P

Sajer jer, nak kasik gempak sikit
Entry untuk hari Isnin, dihujung-hujung Syawal kene gempak
Kasik semangat sikit kat korang yang sudi jenguk blog sendu ni
Dan jugak, untuk saya simpan gambar buat kenangan gitu
Maklumlah, hobi saya snap gambar, dan cita-cita pulak delete gambar ahaks!

Ni gambar bilik kedua aka SOHO AyuRashid
Gambar ni masa berkemas-kemas nak balik raya sebenarnya
Bila Nek Jah dan Ayah Su budak-budak ni dah balik kampung hari kedua puasa tu
Kosong la dua buah bilik
Dan of course la kena berkemas semula hahahhaa.

So, sesambil kemas pakaian nak balik kampung tu
Kemas la sekali bilik

Tukar cadar, alih workstation ke dinding lain pulak
Tarik masa meja solek dari bilik utama ke bilik ni
Tukar-tukar bunga, dan last sekali vacuum dan mop lantai

Ohoii, buat kerja macam orang dah lama operate perut
Padahal baru nak masuk 5 bulan masa tu
Nak pakai Premium Beautiful tak muat lagi
Doa jer la semoga takder memudaratkan diri
Erkk, tapi esok pagi tu memang sakit pinggang giler-giler lahh
Pastu nizam cakap "esok tarik lemari baju pulak yer"
Hahahahampeh sangat lakiku!

So, kita layan gambar seperti biasa
Membebel pulak kita, mentang-mentang Ayra dan anak-anak dah tidur
Nizam pulak sakan dok layan hp kat sopa
*Masa menaip ni dah pukul 12.27am 17.7.17
Haaa... gigih tau update belog sebelum tidur
Nak update siang hari, hmmmmm... pepaham jer la ada baby ni
Dah tak seindah dulu dah cara nak berblog huhuu.

Ehhh... tercerita panjang lagi hahahhaa.
Layannnnnnn...

 Subur tak fiddle leaf fig kiterrrr?
Ahaks!



 Gini jer la alihnya pun.
Deko raya bilik katernya. Nak jugak tuuuu :)



 Cadar ni quilt patchwork. Tapi anak-anak tak suka, dorang kata kasar tak selesa. Padahal beli yang dah agak mahal. Sarung bantal saya suka guna yang plain. Mix & match dengan cadar bercorak, baru naik dia punya seri. Giteww!



 Ni quilt dari Ikea. Baru beli. Anak-anak kata kasar jugak. Aduhaiiiii.
Beli tru PS, nasib la elok ke tak kan, sebab takleh rasa sendiri kain tu macam mana
Just tengok corak berkenan kat mata, then order.
Kalau yang pink beli sebelum ni tu best giler, sejuk dan lembut jer kain dia. Berbeza dengan yang ni. Harga sama jer kalu tak silap. Lupa pulaks

Lepas ni, nak kena beli brand Jean Perry atau Akemi jer kot. Puas hati, guna sampai nak lunyai pun elokkk jer kainnya.

Tapi, mengenangkan harga tu, alahai... gigil-gigil rasa haahaha.



 Saya ni, obses dengan langsir, cadar dan segala benda berkait dengan fabrik
Ntah, memang suka sangat. Termasuk la beli dan tempah baju kurung masa zaman kerja dulu
Ni dah tak kerja, kena tahan napsu gila membeli kain hehehe.



 Macam janggal pulak letak meja solek kat situ, sebab warnanya kot.
Haaa, bila dah macam ni, memang tak lama la dok kat sini kan
Bab mengalih perabot sana-sini, itulah kepakaran hobi saya 

Pastu, sakit badan... padan muka! Saper suruh carik penyakit.
Tapi, dah hobi... nak buat macam mana kan.



 Saya tak suka letak barang atas almari solek.
Serabut



Kelmarin, saya dah selamat pun alihkan meja solek ni semula ke bilik tidur utama
Keh keh kehhhh. Kan dah kataaaaaa. Memang tak lama la dok sesatu tempat tu kalau mata ni rasa tak berkenan atau bosan.

Okey, dah minggu last syawal ni
Sempat lagi saya marathon sharing deko raya 2017 kan
So, doakan saya ada kesempatan update blog setiap hari.

Jumpa lagi dan selamat bekerja uols!

Friday, July 14, 2017

Kemas dan Susun Atur| Quilt, Comforter & Tilam Baby

Selain langsir, saya juga gila kan cadar, quilt dan comforter
Bila gila membeli dan buat koleksi, macam ni la jadiknya
Tak tau nak letak kat mana
Biasa letak dalam almari pakaian
Tapi, makin lama rasa makin banyak pulak
Mana nak letak langsir dan pakaian yang dah jaranggg pakai

Masa berkemas dan pack barang nak balik raya puasa lepas
Saya keluarkan semuanya dari almari
Pastu, letak atas katil bujang macam ni:

Masa menyusun tu
Eh, ni ada lagi 3,4 comforter takder ni
Mana aku letakkkk?
Carik dalam semua almari takder

Rupe-rupanya ada saya letak dalam luggage
Ni mesti masa lepas bersalin Ayra, Nizam sumbat dalam tu
Dia ada bawak 2 lai ke Az-Zahra
Sakan orang tua tu, jaga bini bersalin ke nak membuta haha
Patut la tak cukup, selamat dia simpan dalam luggage tu rupanya
Nak isi baju bawak balik kampung baru bukak luggage tu
Pecah rahsia dia tak keluarkan pun dari situ
Dah almost 5 months okey, sabor jer lahhh.

Yang tu, saya biarkan ajer untuk guna dan bawak balik kg
Yang lain, saya letak atas tilam macam ni la

Ini pulak yang paling atas, letak tilam kekabu Ayra
Saya beli dengan seller kat IG
Tak pernah guna pun lagi tilam ni
Besar dan tebal gilaaa tu!
Yang guna cuma bantal peluk 2 ketul, bantal tidur 2 ketul,
Bantal karipap seketul dan comforter
Tilam ni... tunggu jer la Ayra besar sikit
Ni just tumpangkan dia atas tilam saya atau lipat quilt
Kalau guna tilam kekabu ni, memang ambik space laaa.


Untuk elakkan kena habuk, saya bentang langsir macam ni 
Hehehe, asal boleh jer kan saya ni?
Janji tak berhabuk kan
Sayang pulak kalau nak biarkan terdedah macam tu
Bila tutup macam ni, nak guna pun tak risau
Just spray dengan fabrezze jer bila nak guna
Sekali sekala kalau rajin tu, boleh la tukar cadar tu
Tepuk-tepuk dan sidai semua ni

Erkk... tapi kat atas ni memang sentiasa panas
Takyah kot nak sidai bagai hehehe
Nampak nau pemalasnya hehehehe.

So, bila dah buat camni, jimat space dalam almari
Kalau tak... sendat!

Okey, gitu la cara saya simpan comforter
Saya tak suka letak atas almari atau bawah katil

Till then, jumpa lagi :P

Thursday, July 13, 2017

Deko Raya 2017| Ruang Tamu (SEBELUM)

Bila tengok deko ruang orang ber-geometri carpet
Rasa nak jugak
Tapi, memikirkan nanti saya akan gulung simpan
Rasa membazir pulak
Ada baby, rasa tak selesa bercarpet bagai ni
Ini pun nak raya jer bawak turun karpet ni bentang kat area sofa


Tapi, pegi jugak tu survey carpet kat Carpet Prima, sabtu lepas
Dah la ramai orang, panas pulak tu dalam tu
Tengok laju-laju (Nizam & Ayra tunggu dalam kereta)
Dania Hariz tak ikut, nak main kat umah kakak nizam

Lawa tu memang la lawa geometri carpet ni
Tapi mata saya dok berkenan yang rega RM700 - 1k+
Hahhaha, taste tinggi tapi bajet ciput :P
Dah tu, baik tak payah beli kalu bebetul tak berkenan

Ntah la, pada pendapat saya laa
Kalau yang rega below RM500 tu
Karpetnya jenis material 'panas' dan benang tak padat
Kalau beli pun, konfemmm Dania Hariz tak suka
Budak berdua tu cerewet bab cadar, sarung bantal dan karpet
Kalau jenis panas or tak selesa materialnya
Memang dorang taknak.
Dania ok lagi, kalau hariz, memang hmmmm, tatau nak kata apa
Nizam cakap hariz ikut perangai mama dia, cerewet :P

Pastu beli memahal pun gulung simpan jugak nanti
Kang ada aku pun kene gulung dalam karpet tu dengan nizam LOL

So, kita pakai jer la dulu apa yang ada

Ni deko sebelum saya letak cushion cover kalerful
Ni cushion cover (throw cushion, bukan sofa) yang dah 3 tahun punya
Nampak macam suram (ewah dan-dannn suram bila ada baru haha)






Tetiba terselit bantal peluk Ayra kat situ hahaha


Sarung ni beli kat AEON Balakong masa baru pindah Semenyih
Masa tu, masih guna sopa L-Shape gemuk.
Ada 3 bijik jenis panjang, dan 2 jenis petak
Elok kain dan jahitannya, sebab harga pun 'elok' jugak.

Skang, kita layan cap Kaison jer, murah :)
Takyah nak ber-AEON bagai, mahal
Dah tengok dah masa pegi shopping nak raya hari tu
Corak tak lawa mana pun, macam out dated jer.
Tapi, harga mahal.

Throw cushio coklat ni, dari zaman dok Istana Kayangan lagi ni
Ada lagi 2 biji lagi kaler cream, kat Besut. 


Balang kuih raya beli kat SSF Mesa Mall Nilai, Sabtu hari tu laa
Lepas ke Nilai 3, terus ke Mesa Mall.
Dania Hariz cakap: "Mama kenapa beli 3 jer"
Dah tu... kuih raya kita ada 3 jer masa ni hahahha
Eh, rasa nyesal pulak tak beli 6 huhuuuuu.


Ni kira idea deko bajet la kan
Takyah nak tukar semua baru, sarung kusyen pun dah boleh ubah mood
Naik la serinya banding hari biasa, kata rayaa kannn.

Next entry, gambar SELEPAS nya
Just tukar cushion cover jer pun haahhaa
Sakan nak buat 2 entries hihiii.



Wednesday, July 12, 2017

Deko Raya 2017 | Ruang Tangga

Skang takder masa nak bercerita membebel pepanjang
Kena intro sikit, terus tepek gambar
Ini pun Ayra tidur semula lepas menyusu
Haaa, kejap lagi dia bangun aptb

Ni nak share deko area tangga
Just sapu-sapu dan mop tangga yang dah berhabuk gila haha
Then, pasang langsir (day & night curtain) dedua baru
Sheer putih tu beli dan tempah kat Nilai 3 Sabtu lepas
Pegi sana konon nak beli geometri carpet kat Carpet Prima
Sudahnya rasa tak berkenan pulak, terus tak jadi beli

Yang beli kat situ cuma langsir sheer
Itu pun rega kain  upah RM40 jer hehehe

Day curtain tu pulak kain yang beli kat Nagoya PAS
Ni bersekali dengan sliding door.
Buat 4 keping jer, tingkap lain tak payah
Tempah dengan kawan sekampung nizam

Pastu basuh bunga dan lap-lap pasu
Sumbat-sumbat bunga tu semula, setel

So, cenggini jer pun kejadiannya hehehe.
Simple jer, sebab saya tak suka berserabut ni
Semak mata memandang nanti



Fiddle fig ni jadik perangkap habuk yang berjaya
Belum rajin lagi nak cuci


Tali pengikat tak sempat siap, guna ajer tali jubah yang saya bukak hahaha
Stylo apa ikat tepi macam tu hihihi

Tambah pokok jurai-jurai SSF yang sebelum ni saya sangkut kat dinding SOHO
Dah tak masuk SOHO buat keje kat situ dah sejak lepas raya ni huhu
So, bawak jer la ke bawah pokok jurai-jurai ni
Kan saya suka alih situ, alih sini :P


Bila dah cuci, terus nampak segar-bugar macam baru beli
Cuma konsepnya basuh setahun sekali or dua kali jer la
Cepat gila berhabuk kat umah ni huhuhu.


Ni pun perangkap habuk terbaek nampak gayanya
Masa bersih lagi, buleh la zoom in hahaha






Langsir saya suka pattern jahit bodo macam ni jer
Just untuk masukkan kayu
Senang, ringan dan jimat kos upah :P

Sekian. Deko raya-lahhh sangat kat area tangga rumah saya
Nanti share lagi yer. 

Tuesday, July 11, 2017

Pokok bunga ke semak samun ni?

Orang tanam pokok bunga, ada laman bagai
Awok nakkkk jugakkk.
Bab membeli pokok, memang kental la
Mati satu, ganti dua, tiga sekali beli
Tapi, bab menjaga, pemalas ya hampuunnn :P

Sejak Dania bela kucing, saya tak amik tau dah hal kat beranda
Dania dan Nizam la uruskan
Saya memang allergic bau kucing
Bukan tak suka kucing, tapi tak suka bau dan bulunya

Malam nak balik raya tu
Nizam dah buang semua kucing
Ara, Boboi dan 5 anak ara
Sedih, memang sedih
Menanges teresak-esak dania dan hariz
Buang kat kedai yang kitorang selalu pegi
Ni sejak balik raya tak pegi lagi kedai tu
Sebab nizam cakap, kalau jumpa semula
Dia akan sedih, dan nak ambik semula
So, baiklah takyah pegi

Ni bukan sebab kejam ke apa
Tapi anak-anak kucing tu berak bersepah-sepah
Sampai ke rumah jiran
Rasanya memang sah kitorang kena maki hamun kat blakang
Terpaksa buang akhirnya
Rasa bersalah dan sedih bila ingat
Tapi nak buat macam mana kan...
Dah beli pasir tempat berak pun
Bersepah jugak beraknya
Memang terbaek la bau dia

So, bila dah takder kucing ni
Baru rasa nak kemas semula beranda dan laman kat luar tu
Tunggu ada masa jer nak buat
Susah dah ada baby ni huhuuuu
Apa-apa kena buat sendiri, lagi la susah
Nak buat macam mana, kalau tak buat
Makin teruk la bersepah beranda dan pokok tak terjaga
Kena bagi Ayra ubat tidur kot hahaha
Baru buleh buat keje mengemas ni kikikiii.

Ni gambar saya snap pukul 7.30am tadi
Masa tunggu Cik La datang ambik Alish nak gi solah

Ni kat beranda
Saya letak sini masa nak balik kampung raya aritu
Kalau letak kat laman luar, panas sangat

Longgok letak macam ni jer
Sendu dah tak terjaga ni, kena beli baja nampak gayanya.


Koleksi money plant
Ni kalau gebu, lawa sangat ni sebab banyak!


Ketapang brazil (fiddle fig)
Tinggal 5 lai daun, yang lagi sepokok kan dah mati hehe
Tumbuh tunas, tapi mati jugak akhirnya, panas sangat sebab saya letak kat laman
Tak sempat letak kat beranda semula, ehhh tunas-tunas dah gugur semua

Tengok daun pokok tu, penuh habuk
Siap pakej ada taik cicak skali hahahha
Ko hadoo? Pokok bunga buat tadah taik cicak?
Takdo kan? Ayu Rashid jer hado tau :P


Ni persinggahan, sebelum ni letak dalam rumah
Yang dalam plastic kuning tu, plastik berisi pasir 'toilet' kucing
Rindu pulak kat Ara dan anak-anak dia
Tapi tenang la, sebab tak serabut dah dgn depa semua tu
Anak-anak la kesian, rindu kat Ara.
Apelah nasib 7 beranak tu huhuuu.



Ni pulak, kat laman.

Mengintai dari celah gate gitu


Tak terjaga, tapi still survived kebanyakannya hehhee
Pandai-pandai korang la nak idop
Iols nak jaga anak pun huru-hara, apalagi nak jaga korang :(


Pokok macam daun pisang mak nizam kasik tu dah tua
Kena tanam semula kot baru tumbuh anak dan tunas baru
Macamlahhh rajin!


Let the pictures do the talking haahha

Kan dah kata.
Tuan punya pokok bunga pun dah konpius
Ni pokok bunga ke semak samun?


Daun-daun kering tu bukan daun pokok bunga
Tapi daun pokok pelam jiran dan pokok gelam
Sapu dan kumpul sebelum balik raya haritu
Dah siap letak plastik sampah itam, tapi tak sempat nak sumbat dalam tu
Sudahnya, mereput la kat situ
Kalaulah saya ni ada 44 tangan dan kaki, alangkah bahagianya
Tak tercapai dah nak buat semua keje sendiri
Tunggu la bila ada masa, kena buat jugak.

Malu kat jiran-jiran, laman umah dorang bersih jer
Laman umah ni jer, azab!
Rasa nak buang pokok-pokok bunga ni, tapi sayang pulak
Kalau takder pokok bunga, baru kemas
Dah kurang satu keje nak kena buat dan maintain.
Susah sangat, angkut bawak balik kasik mak mertua
Sayang jugak nak buang pasu-pasu tu.
Tapi, cubalah dulu kemas dan susun elok-elok
Tengok macam mana, kalau dah malas sangat jaga
Itu ajer lah solution yang nampak skang.

 Pokok kesayangan, tapi tak jaga elok-elok jugak


Nanti bila dah kemas-kemas, saya share
Tapi taktau la bila zaman tu huhuhu

Till then, jumpa lagi.

P/S: Nak order Dexandra Perfume dan Body Odourless, boleh terus WA atau Telegram yer: 019 - 989 8341








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...