Tuesday, May 23, 2017

Risau masalah gastrik, Sebu perut & Angin semasa bulan puasa?

InsyaAllah, lagi 3 hari kita akan sambut kedatangan bulan Ramadhan al-mubarak.
Dah sedia ke?

Ramai dah kan, yang dok atur menu sebulan berbuka & bersahur
Hihi, tak kata orang, tapi saya la tuuu
Menu wajib ado, walaupun hakikatnya masak ikut menu nan adooo!
Ahaks!

Ada jugak surirumah yang dok gigih spring cleaning rumah
Haaa... gosok jangan tak gosok, sampai berkilat!
Saya bab spring cleaning ni, tak buat tahun ni
Tak larat. Baru nak masuk 4 bulan lepas bersalin czer
Jangan nak carik pasal berkemas rumah sakan.
Kemas sikit-sikit takper la, asal sedap mata mandang
Selebihnya, tunggu lepas balik raya baru mengemas raya
Itu pun kalauuu rajinnnnnnnn!

Bercakap pasal persiapan nak sambut puasa
Ada tak di kalangan korang atau family yang ada masalah:
Gastrik, pedih ulu hati, sebu perut, angin berlebihan dalam badan
Semua ni kita rangkumkan sebagai masalah ketidakselesaan perut 

Haaa, kalau ada masalah kat atas, korang boleh cuba produk baru Ronella ni
Iaitu Ronella Gas-C.

Saya copy paste dari blog Ronella Essential Oil saya punya la yer
Uols boleh baca kat sini atau terus ke link blog sana mengenai Ronella Gas-C




Memperkenalkan, latest produk dari Ronella sempena Ramadhan:
Ronella Gas-C





Ronella Gas-C membantu meredakan masalah:
  • Gastrik
  • Pedih ulu hati
  • Perut kembung
  • Ketidakselesaan perut


2 cara penggunaan Ronella Gas-C iaitu:
  • Hanya roll on sahaja dibahagian abdomen atau perut setiap kali anda mengalami sakit perut atau ketidakselesaan perut akibat daripada masalah pencernaan. 
  • Boleh juga dihidu secara terus bila-bila masa anda mengalami sakit perut.

BOLEH DIGUNAKAN OLEH KANAK-KANAK, DEWASA, WANITA HAMIL/MENYUSU BADAN & WARGA EMAS.

Produk selamat kerana daripada sumber semulajadi.


Harga pengenalan: RM39 sahaja
Postage: RM7


Berminat boleh terus whatsapp:
Ayu Rashid | 019 - 989 8341

Majlis Berendoi & Doa Selamat Ayra Safiyya - Part 2

Malamnya Ayra nanges ajer. Dah nak subuh baru tidur
Sudahnya, pagi tu dalam pukul 9 lebih lena lagi dia tidur
Haippp... bangun! Ayra bakal jadi 'pengantin' kejap lagi ni
Schedule (wah schedule) majlis dalam pukul 10.30am

Ni lena lagi tidur haaa. Caner tu?
Terpaksa kacau-kacau suruh dia bangunnnnn.



Hahahha... macam kelakar jer Ayra pakai dress.
Well, mama tak minat baby pakai dress bagai ni
Lagi suka baby pakai rompers atau seluar jer

Dah la rambut berjambul tengah macam Dato Ac Mizal hehe
Buat majlis cukur jambul, tapi jambul takder... ciaa ciaaa ciaaaa.



Gambar masa majlis marhaban which is masa dok dukung keliling orang marhaban tu, kendian yer. Tu takder save pulak dalam laptop, sebab gambar-gambar time tu family nizam tolong snap. So layan jer gambar lain dulu.


Lepas jer setel keliling-keliling renjis air mawar & tabur bunga rampai tu dan jugak konon-konon cukur jambul tu (sorang makcik jer ambik gunting buat-buat syarat gunting sikittt jambul ayra tu ehhe), letak dalam buai berendoi, tak sampai 10 minit, terus Ayra tidur lena!


Tidur lena yang memang lena, sampai dekat sejam lebih jugak la dia tidur dalam tu. Itu yang bergambar dengan dia, dia tidur ajer. Ini memang bebetul puas hati majlis berendoi ni. Sleep tight terus hahhaaa. 

Sakan kitorang dok bergambar dan bising pun, elok jer dia tidur. Sampailah masa kaum lelaki pulak masuk dalam rumah untuk majlis bacaan tahlil dan doa selamat pulak. Masa tu baru saya angkat dia masuk dalam bilik.


Dia sambung tidur dalam bilik, sampai waktu asar. Saya & nizam siap check lagi, bernafas ke tidak budak ni hahhaa. Yelah, risau kan. Dah la pakai dress leher camtu. Kang sesia jer kalau tercekik nak melawa punya pasal :P

So, kita layan gambar dengan 'pengantinnya' tidur selena-lenanya!

Muka dah petak macam spongebox!




Mulut tu... mulut! Sampai terjuih camtu sekali lenanya :P










Our 1st time posing berlima
Terima kasih Allah untuk rezeki dan anugerah terindah ni
Syukur sangat-sangat. Sederhana tapi sempurna.


Free style la konon!
Si Alish sibuk dok makan kuih koci.




Kembor lain tahun.
Masa lahir muka Ayra sebijikkk Dania. 
Ni dah besar, macam nampak beza dah. 
Kekadang macam muka Alish pun ada.
May be sebab Ayra bulattt macam Alish kot.
Dania dulu kecik sket, takder la sebulat Ayra & Alish




Dulu... saya dan nizam nak 2 anak jer
Tapi, sejak 2 tahun lepas, rasa perlu ada 3 anak at least
Alhamdulillah, Allah bagi rezeki kat kami

















Memuting jugak! Hahhaa... tetiga anak kami isap puting
Taknak pun, dipaksa-paksa jugak hahha. Dasar sangat kan!
Alah, biarlah orang nak kata nanti jongang ke apa
Asal senang nak jaga hehehe
Dania Alish elok jer tak jongang pun
Semua kuasa Allah, kalau dah feature mulut gitu
Tak isap puting pun jongang jugak
Ni pendapat saya la hehehehe.


Lena jer tidur. Abang Alish & cousins dok main bising pun Ayra still lena.
Kalau hari-hari tidur lena camni kan... bahagia mama papa awak Ayra.




Sayang sangat Alish kat adik
Padahal dulu, marah betul dia bila tau mama ngandung baby girl
Dia nak baby boy, nanti boleh main lawan-lawan.
Bila adik dah keluar, dia yang lebih eksaited
Pantang adik nanges sikit, walaupun dia tidur, dan terjaga
Dia akan pujuk adik cakap:
"kenapa Ayra Sopiya"

Ayra Sopiya terus jadik nama adik!



Kalau berkerajinan ada lagi sambungan Part 3 yer hehhe
Saja nak save gambar dan kenangan dalam blog.

Monday, May 22, 2017

Majlis Berendoi & Doa Selamat Ayra Safiyya - Part 1

Masa lahirkan Dania & Hariz, takder rasa nak buat majlis berendoi bagai
Tapi, bila tau jer pregnant-kan baby no. 3 ni
Terus cakap kat nizam, nanti nak buat majlis berendoi
Nak ada pelamin, marhaban bagai

Alhamdulillah, impian terlaksana gitu.
Buatnya kat umah mak mertua.

Bab menu makanan, mak mertua uruskan
Saya bagi duit jer, mak abah uruskan
Tak kesah la lauk apa, nak buat berapa
Mak abah lebih arif gitu.

Saya uruskan bab beli bunga telur dan barang untuk goodies bag
Semuanya simple ajer. Buat syarat :)
Pegi Nilai 3 jer berdua dengan Nizam
Dania Hariz taknak ikut, panas kata dorang kat situ
Kalau kat IOI Putrajaya nak pegi
Amboiii sangattt ni. Kekecik dah fussy macam mama papa kata!
Ayra tinggal kat umah dengan Nek Jah & Ayah Su
So, berdeting la kami berdua gi Nilai 3 seminggu sebelum majlis.

Majlis berlangsung bulan 4 lepas lagi hehe
23/4/2017, Ahad.

Tema?
Takder la bertema bagai pun.
Saya cuma nak konsep kaler lembut
Cream & pink-peach gitu.

Baju kurung saya & baju melayu nizam guna yang masa kawen dulu jer
Nasib baik muat lagi hahaha. Yelah, baju kurung kan besor
Untuk Dania Hariz pulak, beli kain kat Kamdar & tempah kat taman ni
Nasib baik ada tailor sanggup siapkan dalam masa seminggu.
Dress ayra, beli kat Jusco Balakong jer.
Headband beli kat One My Shop hahaha
Semua simple-simple jer. Alah majlis nak lepaskan wishlist jer pun
After all, semua berjalan lancar, alhamdulillah.
Hepi!


Sehari sebelum majlis.
Bunga telurnya beli yang murah-murah ajer!
Kebetulan ada bunga telur kaler cream, ikut tema pakaian dan pelamin gitu.




Puteri yang diraikan. 
Meragam gila-gila waktu malam dok sini
Kenapa ntah, menanges macam nampak antuuuu. 2 malam takleh tidur
Nenek, makcik-makcik dok ngadap dia jer melalak tu
Sampai dah buntu apa nak buat huhuhu.

Masa majlis tu dia tidur lena giler sampai lepas asar baru bangun.
Kitorang dah risau, ehhh kenapa lena sangat ni
Hmmm... agaknya dah lepas hajat mama nak buat majlis untuk dia kot
Tu dia lena jer tidur.
Sampai saya & nizam check, ehhh tidur ke apa niiii
Haa, gitu la... anak tak tidur ko risau, anak tidur lena pun risau jugak tau!


Plan asal nak letak frame gambar sekali kat pelamin berendoi ni
Tapi tak sempat nak pegi kedai cuci gambar
Nak taip dan print out ink printer plak abes
Sudahnya, saya tulis cenggini jer hahahha


Boleh la, sekadar untuk jadi kenangan kan hehehhee. 


Kita share dulu gambar-gambar pelamin berendoi ni
Plan asal saya request nak semua bunga hydrange
Tapi, dorang takder hydrangea cream. Bunga rose ada kaler cream
Rose pun rose laa... janji kaler cream.

Bila dah siap pasang pelamin ni, wow!
Cantik, saya suka. Puas hati. Ikut tema yang saya nak.

Ikutkan napsu memboros ni
Nak jer ambik servis cameraman skali kan
Baru gambar bebetul lawa dan puas hati
Kang ada aku kene sekeh kepala ngan nizam hahaha
Kita snap sendiri dan mintak tolong family jer la snap
Ni gambar saya snap sendiri


  


































Next entry gambar semasa majlis pulak :)

Sunday, May 21, 2017

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...