Thursday, October 19, 2017

October 19, 2017

Dekorasi | View Beranda

Menyambil layan cuaca panas sampai sakit kepala nak migrain. Panas ya ampun. Sambil tunggu nak maghrib, update lah 1 entry.

Kita layan gambar beranda rumah sewa kami kat Semenyih. 

Ada kawan kat FB kata beranda ni macam besar. Yup! Boleh la dikatakan besar. Kira tahap berpeluh sakan la kalau menyapu. Almaklumlah sana pun boleh tahan tahap sauna tu. 

So, cenggini beranda tu. Sebelum ku delete semua gambar ni, simpan sini buat memori daun pisang ๐Ÿค—


Meja kusi dan pot itam tu kitorang simpan dalam rumah. Takut ilang oihhh. 




Ni view bila berdiri kat grill sliding rumah. Area kusi meja ni kat belah kiri la bila berdiri kat pintu sliding kuar-masuk tu.


Ni ruang belah kanan, bertentangan meja kusi itu tadi. Wow ayat!


Haa... tengok ni senang. Takyah sesusah nak imagine caner kedudukannya.



Gate tu jadi tempat sidai kain besor-besor. Senang kering sebab mengadap cahaya petang.


Budak ni semangat gila bila papa dia pasang meja kusi tu. Esoknya tu, menyebuk sama mendeko beranda ni. Gigih dia menyapu. Boleh tahan bersih tau dia menyapu.


Haaaa... sampai ke luar pagar dia sapu. Saper nak buat menantu, boleh la chop!
Rajin boleh tahan. Cuma manja terlebih. Anak bujang nan sorang katekan ๐Ÿ˜‚

Okey tu jer. Bye!

Wednesday, October 18, 2017

October 18, 2017

Bukan untuk Dipertandingkan

Aduii... zaman socmed ni kan, kalau boleh segala benda nak dipertandingkan.

Antara yang hot yang kita biasa baca ialah:

  • Beranak normal vs beranak czer
  • Breastfeed vs formula milk
  • Hantaran kawen: tinggi vs rendah
  • Keja swasta vs keje gomen
  • Surirumah vs bekerja

Haaa begitu. Tu antara yang kerap saya terbaca la. Aduii tak menahan tu status dan komen-komen. Lagi viral sesatu status tu, lagi meriah komen.

Apelah yang seronoknya mempertandingkan semua tu kan? 

Saya ambik contoh 1 jer la. Yang memang sentiasa dekat dengan kita kaum pompuan ni. Bersalin normal vs bersalin czer. 

Siap ada yang kata. 

"Untung ler ko, bersalin normal. Sakit kejap ajer. Lepas baby dah kuar dah tak rasa apa-apa dah"

Then, ada pulak yang kata.

"Untung la ko, bersalin czer. Takyah push, tak rasa sakit pun sebab bius. Ko baring jer. Tunggu doktor kuarkan baby dari perut. Okeyyy, dah siap!"

Hahahaa.. banyak la tak sakit tu. Dedua kaedah kelahiran pun, dedua ada bahagian memasing kannnn? Manada bersalin normal tak sakit. Dan manada bersalin czer tak sakit.

After all, kita nak baby & diri kita selamat dan sihat. Tu jer. 

Sebab tu la, bila baca jer status merapu ala-ala cenggini, silalah scroll laju-laju hahahaha. Jangan buang masa baca. Banyak lagi bacaan berfaedah yang boleh kita baca. 

Sebab tu la ramai yang ada masalah depression sebab terlalu taksub dengan apa yang dibandingkan, terutamanya di socmed. 

Ehh... jangan tatau.
Kalau ko beranak kat spital swasta pun boleh kene kecam tau. Bayaran spital boleh buat bayar down payment kete katernya hahaha. 

Kang kalau beli kete lagi sebijik, apelah aku nak makan hahah. Sebab si nizam tu dok berangan nak Honda ape ntah. Saya pun lupa, sebab saya tak minat pasal kete. Janji boleh naik, boleh sampai destinasi dengan selamat... dah syukur Alhamdulillah.

Tapi kalau dah alang-alang nak kete Honda, amik la Odisi terus (haaa eja pun tak reti, tapi impian kemahenn besor hahaha). Well, berangan tak perlu bayor. So let's berangan uols ๐Ÿ˜…

Sayang sangat dengan si Biru tu. Kenangan masa buat bisnes Premium Beautiful dulu dan masa tu Alish kecik lagi. 

Ehh tetiba tukar topik. Okeylah. Sekian dulu. Selamat makan muruku yer uols ๐Ÿ˜Ž

Tuesday, October 17, 2017

October 17, 2017

Resepi Sambal Mangga Ikan Kukus Mudah TAPI Sedap

Sesambil dok sesaja umah Nek Jah ni, belek-belek Gallery gambo kat hp, jumpelah gambo-gambo yang saya snap masa buat sambal mangga ikan kukusz 2 minggu lepas.

Resepi pun saya ambik dari google. Tapi biasa la... saya ni kan pakar olah resepi ahaha. Yang mudah nak lagi mudah. Tapi after all, haruslah nak rasanya SEDAP sehingga menjilat jari.

Kakak nizam ada bagi 3 bijik buah pelam. Sebijik dah mengkal. Sungguh enak dimakan begitu saja. Selamat sudah. Lagi 2 bijik, masih muda.

So nak try lah buat mangga sambal dengan ikan kukus.  Ikan boleh kukus atau panggang. Nak lagi mudah, ko goreng jer lah Jah oiii. Ikut sukalah. Hahaa. Dalam memasak ni, tkder istilah betul atau salah. Janji sodap kat tekak memasing. Haaa. Gituh. Aikkk ada yang baca macam Chef Wan bercakap ke ๐Ÿ˜‚

Bahan-bahan:

Mangga muda remaja
Cili padi
Garam
Gula


 Ikan (selayang @ kembong)
- kukus @ panggang @ goreng -

Dah masak, perisi buang tulang dan kepala


Batu lesung dah patah.
Ko mampu guna? 
Hahahahaa.


 
Kupas mangga - cincang haluih
Saya punya tak haluih. Takder masa nak mencincang dengan penuh kejam
 Sebab bz ngan baby. 

Tumbuk semua bahan. 
Jangan lumat sangat. Tak thrill makan nanti.
(Ayat nak sedapkan hati dan nak elak kena kecam sebab sambalku... omg kasornya tumbukan dia hahaha)

Lantok lerr. Janji sedap!

Dan... inilah hasilnya!

Makan dengan nasik panas dan ikan goreng + apa-apa ulam.

Walllaaaaaa. 

Selamat mencuba.
Resepi taip laju buaiku laju. 
Anakku dah buat concert atas riba ni haaa ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Monday, October 16, 2017

October 16, 2017

Balik Kampung & Ara

Bersiaran langsung dari kampung, kat Besut. Cuti sekolah seminggu. Berkebetulan nizam keje kat Tanah Merah, Kelantan. Ngikut la sekali ke sini. 

Nak update blog ni pun guna hp ajer. Tak berkesempatan nak on laptop huhuuuu. 

 Kami tinggalkan Ara kat umah. Tak tau la apa nasibnya. Sarat benar dah tu. Rasanya balik Sabtu ni dah beranak ๐Ÿ˜„

Meriah lagi la depan rumah tu huhuuu. Nak buat macam mana kan. Dh buang, tapi dia datang semula.

Tak sampai hati nak buang lagi. Sebab rasanya bela kucing ni memang murah rezeki. Tak putus rasanya rezeki Allah bagi.

Apa pun, meja kusi ni nizam letak dalam rumah. Hahahah weols takut kena rembat oiiii ๐Ÿ˜‚. Cukup ler pokok bunga sepasu pun kena rembat.

Apa nak buat yer kat kampung ni. Nizam keje tak balik sini. Melangut jer lah kat umah membina badan. Boring jugak sebenarnya.

Nak buat urusan bisnes pun ayra taknak dengan orang lain. Tengok Nek Jah pun dah merengek-rengek takut. Aduiii anak sapelah ni takut orang.

KBye. Update waktu petang sambil bergolek atas tilam.

Friday, October 13, 2017

October 13, 2017

Bisnes dan Kebergantungan kepada Allah

Assalamualaikum.
Hari Jumaat, mood kena islamik sikit hehehe.

Harini saya nak share sikit tentang bisnes dan kebergantungan kepada Allah.

Dulu, masa kerja makan gaji, kehidupan saya boleh dikatakan selesa. Rasanya Allah dah bagi cukup kemudahan kat saya. Rumah dekat sepelaung jer dengan tempat kerja. Environment kerja yang selesa dan seronok (cuma sekali-sekala jer la tak seronok, but as overall, ia cukup sempurna untuk saya), kawan-kawan yang sekepala, pangkat dan gaji yang ok dan jugak kehidupan sebagai seorang isteri yang dah cukup sempurna.

So, bila keadaan macam tu, dan mungkin jugak sebab masa tu saya sangat cetek ilmu agama (eh bukan nak kata sekarang dah alim ke apa haha), tapi memang rasa sangat berbeza keadaan saya dulu dan sekarang.

Dulu, bila kerja makan gaji dan dengan keadaan yang sebegitu selesa, saya jarang bersyukur dengan menikmati seadanya apa rezeki yang Allah bagi. Yelah, dah sah-sah tetiap bulan dah tau gaji akan masuk. Ape nak risau. Bukan masalah saya pun nak pikir, majikan nak cekau duit dari mana nak bayar gaji staf. Janji, sekian-sekian haribulan, duit dah selamat mendarat dalam akaun Maybank.

Pastu, klik-klik... tak sempat 5 minit, beratus-ratus bayar hutang dan komitment lain. Tapi, still ok lagi la sebab komitment masa tu bukan banyak mana pun, dan nizam memang tak usik duit gaji saya. Dan dia tak ambik port pun, apa saya nak buat dengan duit gaji saya tu. 

Macam tu la kehidupan, selama 6 tahun lebih kerja kat Unisel tu. Memang takder masalah duit la senang cakap. Kalau nak bermewah beli barang branded tu memang tak boleh la hehe. Alah, apa ada hal, saya bukan kaki shopping barang branded pun. Takder la sampai nak kena guna istilah biar papa asal bergaya. Pakai tudung bawal pun rega RM10 hahaha. Sampai kawan cakap, tudung ko keras la kak ayu, sebab tudung murah. 

Hahhaa, pedih memang pedih, tapi tudung jer kot. Takder maknanya aku nak beli tudung bawal selai rega RM50 ke ratusan ringgit. Dah bawal tu tetap bawal kan. Heeee, takkan aku nak taip sini, "dah gojes tu tetap gojes kan wp tudung rega RM10". Itu dah mengundang cercaan dan muntah ijo korang secara berjemaah bila baca hahaha.

Then, bila saya dah benti keja, buat macam-macam bisnes, banyak perkara yang saya pelajari, samada melalui pengalaman sendiri, kawan-kawan, pembacaan di socmed, buku dan pelbagai sumber lain, banyak ubah persepsi dan pandangan saya tentang hakikat rezeki.

Jika dulu, saya selalu fikir. Rezeki tu bila keja makan gaji, ada gaji tetiap bulan majikan bayar. Atau, bila bisnes, kena ada syarikat yang gah, produk yang bagus, mentor yang hebat dan proven kejayaan dia dan customer yang akan datangkan rezeki pada kita. Haa, betapa jahilnya saya tau.

Bila dah tau dan belajar hakikat rezeki tu macam mana, barulah saya serahkan segalanya pada DIA. Memang tak nafikan la, ada masa risau jugak. Macam mana aku nak bisnes dengan anak kecik. Ni memang buatkan saya stress sangat. Pastu, bila tengok muka anak-anak, especially Ayra, cepat-cepat istiqfar dan muhasabah balik. Betapa anak pun rezeki. Semua yang ada adalah rezeki. Hargai apa yang ada depan mata dan dah kita miliki. Bersyukur!

Dengan keadaan kebizian sebagai surirumah, blogger, bisnes sendiri, uruskan dropship untuk 2 produk, memang fuhhhh! kadang rasa loser sebab tak dapat buat apa yang saya plan nak buat. Kekadang rasa nak stop semua jer. Nak jadik full time housewife. Tapi, ehhh tak bolehhh. Taknak takder income sendiri. Taknak bergantung pada suami, dan taknak susahkan dia. Wp ini adalah tanggungjawab dia, tapi selagi boleh carik income sendiri, saya akan buat.

Sebab tu lah, saya slowly sentiasa ingatkan diri. Apa-apa pun serahkan dulu pada DIA untuk aturkan segalanya. The last part baru saya berusaha buat. Haaa, tak kesahlah apa akan jadi, tapi saya yakin, jika dah tertulis itu adalah rezeki saya, DIA pasti akan kasik, at the right time & right place.

Doakan semoga Allah Ya Baari aturkan yang terbaik untuk saya, keluarga dan bisnes. Doakan semoga saya dapat kembangkan networking bisnes Dexandra dan Tasneem Naturel. 

Till then, selamat bercuti sekolah. Ada masa InsyaAllah saya bersiaran dari Keratong dan Besut. Hipp hipp hooreyyy, cuti! 

Thursday, October 12, 2017

October 12, 2017

Dekorasi Beranda: Pokok Bunga Menghiasi Laman ewahhh






Ni deko pokok-pokok sehingga hari ini, saat ini hehee
Tak sabar nak seprais-kan nizam hehee
Dekat asik nak bertekak, jauh baru nak rindu
Rindu lah sangat... padahal suka kalau dia ada takyah masak
Pastu, ada la masa ngelat sikit jaga Ayra hehehe

So, lets cuci mata!

Tak lawa pulak tengok pasu pokok tepi meja tu
Nak letak dalam Matilda basket atau seagrass basket tak berani oii
Kang hilang menanges bucu pasu la haku.

Boleh laa buat sementara, sebab akan sentiasa tukar-tukar pokok dan kedudukan
Maklumlah, pokok kita banyak #RiakLagi :P





Awas! Tercocok mata nanti



Meja ni memang dah jadi port Ara tidur dan lepak termenung pun
Pasu tu saya dah alihkan ke tepi sikit
Kasik ruang untuk Ara baring
Kesian tengok Ara, dah sarat sangat tu mengandung
Tunggu masa jer tu nak beranak, Alish teka  ekor anaknya
Abes laaa deko berandaku yang baru nak dilawakan ni huhu

Nak buang tak sampai hati, sebab dah buang dia balik semula
So, bela je lah.



Ya Allah, selamatkan bekas hitam Ikea ku itu
Risau jugak sebenarnya tu huhuhuu.
Rasa nak beli lagi la 2 bijik hehhee.


 
 Nizam cakap, nanti buat wyring letak kipas kat luar









Ada yang komen di Fb, kata beranda ni luas. A'ah memang agak luas la.
Boleh muat 2 buah kete. 
Tapi, kalau ni rumah saya sendiri, saya extend jadikan ruang tamu hehe

Nanti saya tunjuk view beranda ni dan kegigihan si Alish menyapu hehe

October 12, 2017

Dekorasi Beranda: TARNO Table Chairs from Ikea

Kita sambung entry deko beranda nak sendu dan syahdu kami. 
Saya beli Tarno Table  2 Chairs dari Ikea
Seperti biasa, tru personal shopper, Fyda

Ni info tentang Tarno Table tu, kot korang nak cuci mata

Tร„RNร–
Table+2 chairs, outdoor, black acacia, grey-brown stained steel

RM190
Article Number : 
498.984.16
The chair and the table take little room to store as they fold flat.

Jenuh jugak la layan website Ikea nak pilih yang mana satu berkenan dikalbu dan jugak bajet nan ciput. Pastu, dah pilih beberapa items yang rasa berkenan, screenshot gambar kasik kat nizam. Sebab masa tu dia tengah outstation. Dia pesan, jangan beli yang cantik sangat atau mahal sangat, takut kena curik. Haaa, kannnn. 

Risau jugak sebenarnya. Lagikan pokok bunga dalam pasu & penyapu sampah yang besi tu boleh hilang, apa lagi kusi meja yang ringan dan boleh lipat cenggini haaa. Orang cakap fikir yang baik-baik... doa yang baik-baik. InsyaAllah selamat. 

Saya cakap kat Nizam, kalau nak balik kampung atau bercuti (ewah, macamlah selalu bercuti hahhaha), kita lipat letak dalam rumah. Haa, dah jadik satu keje pulak hahahha. Nizam kata ok, beli jer. Yelah, dah bukan guna duit dia kannnn. Cuba kalau guna duit dia, konfem tak dapat huhuuuu.


Kos keseluruhan kusi meja ni (termasuk upah PS & pos) ialah RM255 atau RM250 tak ingat. Tapi gitu la reganya. So, uols boleh la beli. Saya dah share contact personal shopper Fyda ni kat previous post. Haa, free promosi gitew :)

So, membebel sakan kan. Maklumlah Ayra tidur lena tu haaa. Bahagia rasanya. Hari ni takyah masak, sebab petang semalam dah masak banyak gulai ayam versi Terengganu. Jap lagi panaskan ajer, dan tanak nasik. Setel. Harapnya nizam balik la hari ni dari Tanah Merah. Eh, tetiba pulak.


Okey, macam gini jer haaa. Takder la gempak pun. Korang jangan suruh saya cat dinding tu pulak. Apelagi kilatkan mozek lantai tu haaa. Ni rumah sewa ajer tau. Kalau rumah sendiri, memang lama dah saya cat putih, mozek tu upah orang kilatkan dan kalau ada bajet saya extend beranda ni jadikan BILIK. Haaa, buat bilik terus ngko. Atau bila extend, depan ni jadi ruang tamu pastu yang ruang tamu sekarang  dapur tu jadi bilik. Dapur kecik sudah. Buat apa nak bebesor, takat masak sekali sekala tu hahhaha.

Dah.. jom layan gambar. Konfem korang skip baca saya membebel ni kan? Saya SS nampaknya menaip pepanjang hehheee.

Gini jer kusinya. 
Nizam cakap, macam ni abah pun boleh buat.

Amboi, semua abah yer. Dia tu, nak pasang ni pun terkial-kial.
Takder skill macam abah langsung. 

Saya pesan kat nizam, duduk elok-eok yer, papa tu dah gemuk. Kang patah
Hahha, bini mulut takder insurance memang gini
Dia sendiri makin menggajah tak sedor diri :P



Saya suka kayu ni, nampak ala-ala kat resort gitu
Nak fefeling resort, kita letak pokok sikit


Jomlah, kita deko-kan ruang ni dengan pokok-pokok sediada yang sedang merimbun di luar pagar saya. Ewahh, yang rimbun ada tau, yang mati usah dikenang haahaha.

Cuba letak dulu macam ni



Nampak macam messy pulak atas meja tu.
Pasu putih kecik tu bekas nizam letak habuk rokok
Lakiku smoking yer, kalau tau dia smoking, tobat aku taknak kat dia
Huh! Terlambat sudah hahaha


 Haa, semakin sendu dah pokok 'kelapa sawit' ni.
Tak lama nampak gayanya ni hehehhe.
Sebelum dia kalah dalam perjuangan, kita deko-kan dia
Apa pun, saya cuba selamatkan, nanti nak letak ajinomoto, menjadi ngkooo.



Ni kalau dinding bercat putih, mesti nampak menyerlah.
Tapi, rumah orang, tak kwase semua nak cat.
Ntah-ntah bebila masa jer tuan umah nak jual atau nak ambik semula umah dia
Tapi saya suka jer, dapat pindah dari sini hahaha



Saja, nak show off banyak kali pokok bunga kita hehee
#Riaknya :P



Macam tak semenggah jer pasu bunga yang kat sudut tu kan?
Nanti saya share gambar yang saya dah tukar sikit



Inilah view keseluruhan area ni.
Geramnya nak cat putih. Tapi, jangannn ni rumah sewa
Cukuplah aku beria cat kat dalam. 
Ni buruk pun, buat-buat tak nampak sudah.
Nanti rumah sendiri, kita deko kasik cun meletopss kebabommm



Next entry gambar yang saya dah ubah pokok bunga
Haa, tu pun nak tunjuk uols hahahhaa.
Kata blogger tegar kan? Tegarlah sangat, padahal huru hara nak siapkan 1 entry.
Ni Ayra lena lagi, boleh cuba up 1 lagi entry. 
#SisCubaOkey!

Wednesday, October 11, 2017

October 11, 2017

Fabric Mist Penyelesaian Masalah Bau Kurang Menyenangkan

Percaya atau tak, bau boleh mempengaruhi mood seseorang, samada bau wangi atau sebaliknya. Ya dak? Alah, contoh paling mudah nak kasik, cuba korang masuk dalam LRT time petang balik keja. Haaa, amik ko... memacam bau ado. Heheehe, atas nasib memasing la yer dapat duduk atau berdiri sebelah orang yang baunya macam mana. 

Sama jugak kalau kita kat rumah, dalam kenderaan sendiri, pegi stay kat hotel atau homestay dan jugak kat memana sajalah tempat yang kita boleh hidu bau yang kurang menyenangkan. 

Contohnya laaa, kalau kat rumah kita kan, bila masak tu... hambek ko bau. Semerbak. Memang la bau tumisan bawang tu bawak aura bini rajin masak, ewah... tapi bila ko dah siap masukkan rempah kari ke contohnya, haaaa... terus selambak anak-anak bersin hahaha. Sedap sangat tu masakan mak dia tu hihi.

So, bau tu boleh melekat kat langsir, sofa, kain-kain dan kat rakyat jelata dalam rumah tu jugak. Kita yang dah dok dalam rumah ni tak terasa sangat bau, cuba orang dari luar masuk. Huihh, itu lagi la menangkap dia punya bau.Kalau rumah 2 tingkat, sampai ke tingkat atas boleh 'naik' dia punya bau tu. Haaa, mau tak berbau kari satu rumah.

BAYANGKAN... masa tu jugak tetiba ada tetamu nak datang, atau dah bagi salam kat depan rumah. Ayooooo... tak best la kan, bau macam tu. Memang la tu tandanya kita rajin masak, ewah. Tapi, ketrampilan rumah harus dijaga gitu. Dan, sebagai tanda kita meraikan tetamu, supaya dia/mereka rasa selesa bertandang kat rumah kita. Juga, ia untuk elakkan fitnah. Yelah, manusia kan, hati lain-lain. So, cubalah kita berikan yang terbaik.

SO, macam mana cara pantas zassssss saja sesaat SEMUA BAU tu boleh lenyap dengan sekelip mata? Malah bau tak menyenangkan tu berganti dengan bau WANGI SEMERBAK!

Ini dia nak share dengan korang. Taraaaaa....


Fabric Mist - Scent of Life




Fabric Mist ni ada 2 pilihan bau iatu:

Flora
Haruman bunga-bungaan romantis yang menggoda



Escape
Nikmati kesegaran bau epal hijau. 
Saper suka bau ala-ala baju baru cuci kat laundry, silakan beli bau Escape ni


Korang boleh baca kat dalam gambar ni, macam mana Fabric Mist ni boleh kita gunakan dengan penuh rasa bahagia dengan wangian Flora dan Escape ni.





Kita baca, apa kata customers mengenai pengalaman mereka guna Fabric Mist

Ini memang betul-betul pencinta Fabric Mist ni




 Selamat menyembur katernya!
Korang bila lagi nak menyembur?
Saya dah! Memang puas hati dan memang terbaekk la Fabric Mist ni.



Nanti next entry saya share macam mana saya gunakan Fabric Mist ni

Haaa... kalau sesaper yang selalu baca blog ni dan follow saya di Fesbuk, tentu korang tau saya ni penggila deko dan suka bau-bau wangi.

Jadi, sejak adanya Fabric Mist ni, daku bahagiaaaaa bila masalah bau-bau tak menyenangkan dalam almari pakaian, sofa, langsir, malah dalam kete pun gigih saya spray hahhaa



Isian dan Harga:
- 300ml setiap botol
- RM18 sebotol tidak termasuk kos pengeposan


Murah jer RM18 tu korang kalau nak bandingkan betapa bermanfaatnya Fabric Mist untuk kegunaan kita. Haaa, pegi hotel pun jangan lupa bawak yer, ni jika kes korang memang cerewet dan nak bau wangi ajer haha. Ehhh, macam cakap kat diri sendiri jer hehe.


Korang kalau berminat nak beli atau nak tau lebih lanjut boleh terus contact:
Klik Link Facebook Puan Mawar 

Tuesday, October 10, 2017

October 10, 2017

Dekorasi Beranda: Berkemas Dulu

Ya ampun, sejak pregnant sampailah Ayra umur 8 bulan ni haaa, saya tak ambik tau pun apa jadik kat beranda tu haaa. Memang lantok ko ler disitu. Jangankan nak belai beranda belai pokok, belai laki pun dah tak sempat. Ehhh, tetiba sangat hahahhaa. 


Tak sempat satu hal, malas tu yang melampau-lampau. Tak kwase la pepanas tu nak berkemas kat beranda. Kalau pagi or lewat petang memang la sejuk, tapi takder maknanya time macam gitu ada kesempatan nak wat keje kat luar. Ayra ni memang budaknya jenis melekat! Haa, pepaham jer la kalu budak jenis melekat tu macam mana susahnya mak dia nak melepaskan diri dari pandangan dia tanpa dia buat concert free. Time dia tidur, dah sibuk nak buat keja lain atau tumpang mem-Bono sama hehee. 

So, urusan beranda memang lepas kat nizam dan dania jer la. Hmmm, kalau takat dorang jaga tu, apelah sangat. Memang sakit la mata ni mandang. Rasa segan giler kat jejiran tetangga ni haaa. Rumah orang kemas dan bersih jer, umah weols, ya ampunnn. Sadis kelihatannya. Ingat umah Ayu Rashid bersih sangat ke, takder maknanya uols sejak ada baby ni. Sobb sobbbb.


So, Sabtu petang lepas suh nizam kemaskan sampai siap. Semangat la dia berkemas sebab dah dapat beli komik Alam Wira ke aper ntah yang dia dok kemaruk nak kumpul semula koleksi yang mak dia dah bakor. hahhaha, Padan muker.

So, ni jer gambar saya sempat snap sebelum dia berkemas tu. Ni dah version kali kedua kemas yer. Sebelum ni lagi teruk. Ini pun sebahagian lambakan barang dah buang dan mana elok simpan dalam stor bawah tangga. Baru la nampak elok sikit.






Malas nak tulis captions. Gambar pun sepesen ajer. Lantok ler disitu sebab taip lelaju time Ayra nap ni haaa. Adui mencabar betul nak update blog sekarang tau. Sib baik template baru, semangat i  nak update blog tau hahaha. 


Ni dah siap-siap kemas. Pastu siap buang tong sampah sebijik. Al-kesahnya penutup tong sampah hilang diterbangkan ribut 3 minggu lepas. Umah kitorang ni kuat buat sampah, kena ada 2 tong sampah kat luar pagar. Sib baik ada sebijik tong itam buat isi air standby kot takder air. Nizam ambik yang tu, buat tong sampah. Yang takder tudung tu, buat isi sampah dan terus buang. Haa, kitorang kalu berkemas, camni la, semua nak buang kalu buleh


Lepas tu, gigih la dia membasuh lantai beranda tu sesorang. Haa, semangkuk sabun basuh baju dia ambik guna. Dulu rajin jugak saya membasuh beranda ni. Seminggu sekali uols masa baru pindah. Lepas tu, makin lama makin malas haahha. Tak kwase aku, tak larat ahhh nak jaga semua area. Nizam & Dania jer la tukang basuh especially bila ada kucing kencing atau beraks.


Lepas dah siap kemas, basuh semua tu... baru sejuk mata mandang. Yang rajinnya sebab nak deko sikit kat beranda ni. Dah sebulan lebih beli kusi meja outdoor Ikea ni, tapi tak terpasang-pasang jugak. Maklumlah, weols asik balik kampung ajer. So minggu ni tak balik, jadik marilah kita memasang meja kusi itu. 



Sambung next entry la yer. Heh! Macam tak biasa style saya. 1 benda kita kena up sampai 3 entries har harr harrrrr.