Tuesday, January 17, 2017

Kemas & Susun Atur Rak Buku

Sejak cuti sekolah bulan Disember lepas
Bersepah gilaaaa area rak buku ni
Sakit mata mandang tak payah cakap la
So, semalam tekadkan diri mengemas jugak
Ada masa 2 minggu lagi nak berkemas rumah
Lepas tu, rehatttt panjang


SEBELUM:
Image may contain: people sitting and indoor
Hebak tak anak-anak i bab buat sepah ni?
Sakit mata maknya mandang!



PROSES MENGEMAS:


No automatic alt text available.
Mula-mula, turunkan barang-barang yang kat laci bawah dan beg-beg Dania Hariz.
Letak atas lantai dulu.


Image may contain: people sitting and indoor
Macam ni rupanya lepas dah turunkan macam yang saya btau kat gambar atas tu haaa.
Erkk... iron tu kerja saya yang letak sini haha, bukan anak-anak. Ahaks!


Image may contain: indoor
Siap duduk atas kerusi berkemas. Tak larat berdiri lama-lama. Jangan lupa sediakan plastik sampah sekali hahaa. Banyak dah yang tahap sampah sarap ni, especially kertas dan buku note kecik-kecik Dania punya. 



DAH SIAP... YEAY!

Image may contain: people sitting and indoor
Syabbasss mere bette hahahha!
Mau tak ucap syabbas kat diri sendiri
Sebulan lebih merana mata ni tengok keadaan bersepah
I is cannot tahan la tengok umah bersepah huhuuu.
Dalam tak larat pun, sikit punn nak berkemas jugak
Biarlah sakit badan, daripada sakit mata dan otak mikirkan
Dania pun dah pandai cakap "Mama OCD".
Tau pun, yang tukang sepah dia dan hariz jugak huhu.


Image may contain: indoor
Wah begitu... bila kemas harus ditayangkan beberapa kali hahaha!
Lihatlah dunia, saya gigih mengemas tau :P
Bukan main lama ambik mood nak mengemas area ni, mau tak bangga dengan diri sendiri... hihihi. 



No automatic alt text available.
Buku dan flash card Hariz yang dia suka ambik suh mama bacakan


No automatic alt text available.
Beg sekolah Hariz. Tak abes-abes dengan Otromen!



No automatic alt text available.
Beg jalan-jalan Dania.
Dah besor dah, nak bergaya. Sakit kaki tawaf IOI bulan lepas nak dia dapatkan beg yang dia berkenan.
Ni mama bagi hadiah sempena pencapaian blaja tahun 2016
Muroh-muroh sudoh, mama pun dah berapa kurun tak beli beg... sobb sobbbb


No automatic alt text available.
Rak bawah ni, letak buku-buku yang Dania & Hariz selalu guna.
Sini dibenarkan korang 2 beradiks buat sedikit sepah.
VIEW KESELURUHAN AREA:

Image may contain: indoor
Dania Hariz suka duduk atas tikar tu masa makan, belajar dan main.
Sebelum ni saya letak wing chair kat depan rak buku tu.
Tapi, saya dah alihkan sebab rasa messy. Nak ambik-letak buku dan beg budak berdua tu pun susah.
So sebelum mengemas tu, saya alihkan dulu wing chair tu.
Nak tau saya letak mana... next entry.
Eleh... kesah ke korang aku nak letak mana hahaha.


Okey, nak turun masak pulak. 
Hari ni Alish request nasik goreng black yer.
Haa, nasik goreng black ialah nasik goreng letak kicap!

Pastu, nak masak ayam kurma 
*Terus muncungkan mulut dan dagu ke depan sikittt, ambik mood nak masuk dapur hahahha!

No comments: