Posts

Showing posts from February, 2017

13 PETUA POWER MENDIDIK ANAK MENJADI SOLEH & SOLEHAH

1. Pastikan dia makan malam sebelum maghrib seperti yang Nabi SAW sarankan supaya mudah belajar waktu malam.

Makan malam lepas maghrib buat anak mudah letih dan mengantuk bila belajar. Makanan hadam selepas 1 ½ jam makan. Jadi anak boleh belajar dengan berkesan dan fokus jika belajar 1 ½ jam selepas makan malam.

Pastikan dia kurang makan daging merah, banyakkan daging putih seperti ayam dan ikan. Daging merah buat anak pemarah dan agrasif serta mudah melawan cakap.

Pastikan mereka makan buah SEBELUM makan nasi agar badan dapat serap Vitamin C yang ada dalam buah-buahan. Vitamin C membantu tenangkan fikiran anak di samping jaga kulit.


2. Banyakkan memeluk anak. Anak yang sering dipeluk akan tenang, kurang degil, rasa selamat dan disayangi serta tidak perlu nak buat nakal.


3. Pesan kepada anak untuk menghadap Qiblat semasa belajar atau mengaji, ini akan tingkatkan keberkatan dalam belajar.


4. Sebelum belajar, baca doa-doa penerang hati termasuk surah Al-Insyirah. Nabi suruh Ali RA baca …

Malu nak mengaku surirumah?

Image
Saya kerap terbaca orang share ungkapan "malu nak mengaku surirumah".

Euwww... ko dah kenapa? Hina-dina ke pegang title surirumah?

Oooo... ni mesti sebab rasa takder khelasss jadik surirumah. #SentapMak tau :P

Alaa... biarlah orang nak pandang hina-dina ke, takder khelasss ke, sesia belaja tetinggi pastu tak keje ke... tu pandangan orang. Pedulikkan.

Kita susah ke, senang ke... belum tentu orang nak tolong. Lainlah kita ni tak keje sampai tahap nak mintak beras ngan orang kan.



Dah 6 tahun lebih tak kerja, so for ok jer. Alhamdulillah. Nak kata senang-lenang tu, takder la. Ada jugak masa sesaknya hahaha. Tapi, namanya nak kerja semula dengan usia yang dah kertu dan bertambahnya anak, rasa sangat tak sesuai dah.

Malas nak ulang semula life kuar subuh balik maghrib. Letih. Lagi kan nak kuar jejalan pun rasa alahai renyahnya nak siapkan diri dan anak-anak, apa lagi nak hari-hari gi keje.

Tapi, ni semua buat masa ni la. Manalah tau, masa akan datang... tetiber saya terrr-bekerja …

Update guna HP jer

Image
Hi.
Menyambil sementara tunggu nak tidur. Baby Ayra, bila lepas mandi petang memang time dia lena tidur. Bangun kejap menyusu pastu sambung tidur. Itu pun menyusu mata bukak sikit-sikit jer.

Tapi kalau malam...
Memang dia tak nanges, cuma kerap terjaga. Ekkk ekkkk, menggeliat pun bunyik! Manalah mama dan nenek ucu nak tidur lena kan.

Pastu kalau lambat bagi susu, dia punya meraung tu perghhh! suara macam baby besar. Kuatnya suara, tak padan ngan badan yang kecik cinonet jer.

Oh yer, harini baby Ayra dah umur 21 hari aka 3 minggu. So, mama dia pun dah 21 hari la dalam pantang.

Saya update blog ni pun guna hp jer. Semalam punya entry pun guna hp. Malas nak on laptop. Rasa renyah ajer. Dah la takder meja, seksa jugak rasa kena duduk bersila. Tak bagus untuk area luka czer dan area perut.

Cengginila "SOHO" saya kat sini hahaha. Nampak, "deko items" paling mahal atas tilam tu ;)


Kekadang saya letak jer laptop kat ruang tamu depan tv. Nizam belikan meja jepun untuk saya …

Bermula dan Berkembang

Image
Bunga... bila dah kembang memang cantik!
See, gambar bunga ni. Cantik sangat!


Tapi, sebelum kembang mekar ni
Pokok bunga alami proses untuk bunga berkembang.
Step by step, kejadian yang Allah ciptakan.
Bukan tetiba ehhh, bunga dah kembang.


Macam tu la jugak dengan bisnes
Ia jugak satu proses step by step
Takder la buat bisnes harini
Esok dah boleh goyang kaki dapat duit
Ehhh, ada memang ada bisnes jenis gitu
Tapi, tu atas risiko memasing la yer
Hehehe. Sebab sekarang ni pelbagai scam ada.
Pepandai la nak jaga diri dan poket sdiri.
Sekali terjebak, menanges tak berlagu laaa.

Dalam bisnes apa pun
Ilmu tu penting
Tak kesahlah ilmu pasal apa asalkan membantu kita dalam bisnes

Contohnya ialah
- Personal branding
- Copywriting
- Storytelling
- Produk
- Pemasaran
- Social media
- etc

Belajar pulak boleh secara percuma, berbayar... ikut mana kita nak.

Skang, kat fb pun bersepah sifu-sifu dan mereka yang mahir dalam bidang memasing share pasal ilmu yang saya bagi contoh kat atas tu.

Kalau ada …

Umpama Sambut Kelahiran Anak Sulung!

Image
Bila disahkan pregnant, saya dan nizam terus decide
Untuk 'merahsiakan'nya daripada pengetahuan umum Kami hanya memaklumkan kepada keluarga terdekat Dan rakan-rakan rapat ajer Ada sebabnya, nanti saya akan share.
Bila dah selamat bersalin, baru nizam share di FB Saya pulak share waktu malamnya Ramai yang terkejut saya pregnant hehehe

Pada asalnya, kami merancang untuk ada 2 anak saja Yelah, umur saya dah berapa kan Nizam pulak jenis kerja tak tentu masa dan tempat Untuk saya uruskan anak sorang diri, memang mencabar
Lagi pun, kitorang berdua jenis kurenggg suka budak hahaha Pada kitorang masa tu, 2 dah cukup Tapi, bila fikir semula Dan tengok anak-anak berdua tu cepat jer membesar Rasa sunyi dan fikir akan sunyi pada masa akan datang So, kami decide untuk tambah lagi sorang

Tapi, masa ni barang-barang baby semua dah takder Ada yang sedekah kat orang dan ada yang saya dah buang!
Saya ni kalau bab membuang benda yang dah tak guna memang win. Yang tinggal cuma stroller dan playp…

Dah Kena Fikir

Bila dalam confinement period ni kan
Kalau boleh nak masa tu berjalan cepatttt jer
Sebab apa?
Of course la sebab nak setelkan cecepat tempoh 'berkurung' ni
Kesian mikirkan Dania kat rumah
Macam mana la dia, Nek Jah & Ayah Su kat umah

Hari ni dah masuk hari ke 18
Nak kena pantang 40 hari? 44 hari? Atau 100 hari?

Bersalin czer ni, pantang kena lebih lama
Orang bersalin normal, 40 atau 44 hari dah buleh hipp hipp hoorey dah
Makan minum dah takder hal sangat dah nak balun apa pun
Badan pun dah bebetul sihat
Orang kata la... sebab saya tak pernah merasa bersalin normal
So, saya rasa, yelah tu.

Yang czer macam saya ni
Kalau takat 40 @ 44 hari.. atau membawa ke 100 hari
Ngilu kat perut tu masih lagi rasa yer
Nak melasak tak boleh, nak batuk bersin atau gelak macam nates pun takleh
Memang kena woww sopan sangat batuk bersin gelak tu
Kalau boleh, nak tahan takyah bersin batuk hahaha

Nak buat kerja melasak pun takleh
Lepas ni, kenalah mengemas rumah dengan sopan santun
Kena bajet al…

Top 10 Dexandra Perfume for Her

Image
Hi semua. Entry ni, kita check- it out pulak list Top 10 Dexandra Perfume for Her.
Jadikan semua 10 ni sebagai koleksi peribadi anda atau untuk pasangan


Top 10 Dexandra Perfume for Her:

1. Gucci Flora





2. Bombshell




3. Zahra





4. Bond Her





5. Chloe





6. Viva La Juicy





7. DKNY Be Delicious





8. Untold





9. La Vie Este Belle




Top 10 Dexandra Perfume for Him

Image
Hi semua. Let's check-it out supaya senang nak memilih untuk dijadikan koleksi wajib buat diri  sendiri atau pasangan anda.


Top 10 Dexandra Perfume for Him:

1. Invictus


2. Dunhill Blue



3. Abir




4. Hugo Boss Bottled



5. One Million




6. Bond 9




7. Chanel Allure Home Sport



8. Versace Eros





9. Starwalker 






10. Polo Red


Whatsapp:
Ayu Rashid | 013 - 255 0727

Otak Bisnes atau Dah Tebiat?

Hi semua
Update laju-laju sementara baby tidur Takder gambar dapat ditayangkan buat pemanis entry Sebab wifi kat sini sendu gila Oh! May be jugak sebab dah data limit Kene sabor tunggu 18hb, data renew Buat masa ni, tabahlah Sudilah baca entry tanpa gambar
Hari ni dah hari ke-15 dalam pantang So far, alhamdulillah
Nurse baru jer datang buat lawatan tapak check ibu & anak Jaundise baby dah takder Sebelum ni ada, walaupun tak tinggi Syukur Jahitan czer saya (bahagian luar) nampak ok dah Saya sendiri pun dapat rasa Day by day, sakit dan ngilu kat perut makin kurang Dah dapat bergerak cergas Nak bangun duduk jalan pun takder la seksa dah
Kali ni, saya berpantang dengan makan produk Shaklee Sebab memang berazam (lah sangattt) nak pantang bebetul Dah berumur kan, dan kali ke-3 czer Kenalah sedor diri, jaga kesihatan bebetul
Dalam dok berpantang ni pun Otak ni, tetap fikir pasal bisnes hahaha
In fact, hari ke-3 bersalin dan masih di hospital Saya dah ambik order Dexandra daripada dropshi…

82 List Bau Dexandra Perfume for Her & for Him

Berikut ialah list 82 bauan Dexandra Perfume yang diinspirasikan daripada bauan jenama antarabangsa untuk rujukan anda.
30 for Him & 52 for Her

30 List Dexandra for Him
Aventus by Creed Abir by Nabil Boss Bottled by Hugo Boss Polo Red by Ralph Lauren Polo Black by Ralph Lauren 212 Vip by Carolina Herrera Invictus by Paco Rabanne Green Irish Tweed by Creed Le Male by Jean Paul Gautier Dunhill Blue by Alfred Dunhill One Million by Paco Rabanne Eros by Versace Dexandra Him by Dexandra Eternity by Calvin Klein 212 Sexy by Carolina Herrera Acqua Di Gio by Giorgio Armani Bleu de Chanel by Chanel Allure Home Sport by Chanel Armani Code by Giorgio Armani Hugo Red by Hugo Boss A Men by Thierry Mugler Dunhill Red by Alfred Dunhill Starwalker by Mont Blanc Pour Homme Extreme by Bvlgari Emblem by Mont Blanc Black XS by Paco Rabanne Blue Emotion by Aigner The Scent of Peace by Bond No. 9 The One by D&G L’Homme Sport by YSL



52 List Dexandra for Her
English Pear & Freeasia by Jo Malone Love in White by Creed Gucci Bamboo…

Mother of 3!

Hi!
Lama tak bersiaran.
Last entry 30/1 lepas.
Masa tu, diri ni masih berstatus mother of 2
Ni, bila buat entry baru, ehh berstatus mother of 3!

What a suprised kan?
Eh, macam la orang kesah hahaha.

Alhamdulillah.
Penantian penuh dugaan selama 9 bulan berakhir sudah
Saya telah selamat melahirkan cahayamata ke-3
Baby girl, pada 2/2/17 kat Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bangi

Kami pilih tarikh untuk c-sect tarikh sama dengan Hariz
Hariz 2/2/2011, adik dia 2/2/2017
Jarak umur 6 tahun, jauh tu
Yang penting, bila tarikh besday sama, jimat bajet hahaa
Jimat duit beli kek, jimat duit gi hotel ewah
Sambut besday sesama 2 beradik terus
InsyaAllah, dengan izinNya

Hari ni dah masuk hari ke-13
Saya berpantang di rumah mak mertua
Dania dok Semenyih, Nek Jah dan Ayah Su datang temankan
Nizam kerja macam biasa, ke sana sini
Weekend baru datang sini huhuuu
Hariz mengamuk la jugak nak ikut kakak balik Semeyih
Takder maknanya, mana dia boleh pisah ngan mama lama-lama

Setakat hari ni, saya dan baby siha…