Friday, February 24, 2017

13 PETUA POWER MENDIDIK ANAK MENJADI SOLEH & SOLEHAH

1. Pastikan dia makan malam sebelum maghrib seperti yang Nabi SAW sarankan supaya mudah belajar waktu malam.

Makan malam lepas maghrib buat anak mudah letih dan mengantuk bila belajar. Makanan hadam selepas 1 ½ jam makan. Jadi anak boleh belajar dengan berkesan dan fokus jika belajar 1 ½ jam selepas makan malam.

Pastikan dia kurang makan daging merah, banyakkan daging putih seperti ayam dan ikan. Daging merah buat anak pemarah dan agrasif serta mudah melawan cakap.

Pastikan mereka makan buah SEBELUM makan nasi agar badan dapat serap Vitamin C yang ada dalam buah-buahan. Vitamin C membantu tenangkan fikiran anak di samping jaga kulit.


2. Banyakkan memeluk anak. Anak yang sering dipeluk akan tenang, kurang degil, rasa selamat dan disayangi serta tidak perlu nak buat nakal.


3. Pesan kepada anak untuk menghadap Qiblat semasa belajar atau mengaji, ini akan tingkatkan keberkatan dalam belajar.


4. Sebelum belajar, baca doa-doa penerang hati termasuk surah Al-Insyirah. Nabi suruh Ali RA baca surah Al-Insyirah untuk kuat ingatan, mudah faham, jadi tenang, mudah patuh arahan ibubapa dan tidak banyak meragam.


5. Letak pokok hidup, seperti pokok keladi air, di kanan dan kiri meja tempat anak belajar untuk bekalkan oksigen kepada otak anak semasa belajar.


6. Beri anak supplement yang dapat menguatkan minda, tenangkan emosi, lembutkan hati dan kuatkan daya ingatannya.


7. Bacakan di kepala anak: Al-Fatehah, ayar Qursi dan surah Al-Insyirah untuk rangsang otak dan memori anak dan jadikan dia anak yang tenang, baik akhlak, dengar cakap ibubapa dan pintar. Bacakan waktu malam semasa nak belajar dan waktu anak nak pergi tadika/ sekolah.


8. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau oren. Ikut kajian, warna merah dan oren akan rangsang anak jadi agrasif dan hyperaktif.


9. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur dan ikut sunnah Nabi SAW.


10. Pastikan rezeki yang ibubapa terima benar-benar berkat dengan mengelakkan perkara haram dan syubahat serta keluarkan zakat pendapatan dan zakat-zakat yang berkenaan. Rezki yang kurang berkat juga jadi punca anak jadi agrasif, tidak dengar cakap ibubapa dan extra nakal.


11. Ibubapa baik pulih diri secara bersepadu agar Allah SWT ubah anak-anak jadi hebat dan cemerlang.


Prinsip hidup:
Jika baik pulih diri kita secara bersepadu, Allah SWT akan ubah anak-anak dan semua orang di sekeliling kita. Juga, semakin rapat kita dengan Allah SWT, maka Allah SWT akan perbaiki hubungan kita dengan semua orang.


Mulai hari ini baik pulih diri secara menyeluruh dengan:

1. Jaga solat 5 waktu dan lakukan solat-solat sunat qabliah dan ba'diah untuk menampung segala kekurangan dalam solat-solat fardhu kita.


2. Solat taubat dan istighfar 70 kali sehari setiap hari. Lakukan juga solat hajat, istikharah dan tutup dengan solat WITIR setiap malam. Nabi SAW suruh kita untuk solat witir setiap malam sebagai pembalut kepada semua amalan kita setiap hari untuk dipersembahkan kepada Allah SWT.


3. Maafkan semua orang setiap malam sebelum tidur agar hati jadi bersih, badan sihat, wajah jadi anggun, doa dimakbulkan, semua orang sayang dan anak dengar cakap kita.


4. Untuk merangsang ahli keluarga supaya solat dan elok perangai, bacalah Surah Ibrahim (ayat 40). Ini memang doa khas untuk mohon agar diri dan keluarga jaga solat.


5. Baca Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Bismillah 5 dan Ayat Qursi. Pengalaman menunjukkan sesiapa yang mengamalkan doa-doa tersebut, maka orang bujang akan bertemu jodoh, suami isteri akan bertambah sayang, orang bergaduh akan jadi damai, selesai masalah, langsai hutang, anak-anak jadi hebat dan soleh, hilang perangai buruk seperti enggan solat, dan sebagainya.


6. Pagar diri dengan Fatehah and Surah 3 Qul, hembus tapak tangan dan sapu seluruh badan. Ini akan menghindar daripada gangguan manusia, binatang, jin dan sihir.


7. Lembutkan hati anak kita atau orang lain dengan Fatehah, Surah Al-Hasyr (ayat 21-24), Surah Ta Ha (ayat 1-5), Ayat Qursi dan hembus ke badan, makanan, gambar atau pakaian yang sudah dipakai sebelum dicuci atau sekadar menghembus ke arah orang itu dari jauh.


8. Layan anak lebih baik daripada biasa agar dia rasa bersalah jika ingkar perintah ibubapa.


9. Setiap kali nak masuk rumah, pesan kepada semua ahli keluarga kita untuk baca Bismillah 3 kali, senyum, beri salam dan masuk dengan melangkah kaki kanan dahulu. Ini akan menghindarkan syaitan bernama DASIM daripada masuk ke kepala kita dan ganggu manusia supaya berkonflik, suami isteri supaya bergaduh hingga bercerai berai, anak-anak melawan ibubapa, anak-anak bergaduh sesama sendiri, anak-anak jadi extra nakal, dan sebagainya.


10. Setiap kali nak nasihati anak, nak suruh anak solat atau belajar, bacalah 3 Nama Allah: Ya 'Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir dan hembus ke arah dia jika masih jauh atau berdehem depannya jika sudah berhadapan. Ini akan melembutkan hatinya agar dapat mendengar cakap atau hujah ibu.


11. Jika  sedih atau tertekan, bacalah 3 doa Nabi SAW:
Inna lillahi wainna ilahi rojiuun.
Ya Allah, aku redha dengan segala ujianMu, berilah aku pahala atas redha ini.
Ya Allah, aku ada masalah anak sukar nak dengar cakap ibubapa. Ya Allah, Kau bantulah selesaikan masalahku. Kau jadikan dia anak yang soleh, sabar, pintar, baik akhlak, mendengar cakap ibubapa, rajin belajar dan sebagainya. Insya Allah hati akan tenang dan doa akan dimakbulkan.


12. Baca Al-Fatehah, Ayat Qursi dan Surah Al-Insyirah dan hembus atas kepala anak kita setiap hari hingga aqil baligh. Ini akan membantu dia jadi anak yang soleh, pintar, berakhlak mulia dan taat kepada ibubapa.


13. Cuba nasihati anak semasa dia tidur dengan berbisik di telinganya atau sekadar bercakap dalam hati. Nasihatkan agar jadi anak yang baik, sopan santun, dengar cakap ibubapa, dan sebagainya. Ikut kajian dan pengalaman peribadi saya, jika kita istiqamah menasihati anak kita semasa mereka tidur, anak-anak insya Allah akan berubah menjadi anak yang baik.


Cuba amalkan selama 40 hari, kerana tabiat baru terbentuk dalam masa 40 hari. Insya Allah segala masalah anak yang keluarga anda hadapi akan selesai langkah demi langkah.

Sumber:
 Prof. Madya Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah.

Thursday, February 23, 2017

Malu nak mengaku surirumah?

Saya kerap terbaca orang share ungkapan "malu nak mengaku surirumah".

Euwww... ko dah kenapa? Hina-dina ke pegang title surirumah?

Oooo... ni mesti sebab rasa takder khelasss jadik surirumah. #SentapMak tau :P

Alaa... biarlah orang nak pandang hina-dina ke, takder khelasss ke, sesia belaja tetinggi pastu tak keje ke... tu pandangan orang. Pedulikkan.

Kita susah ke, senang ke... belum tentu orang nak tolong. Lainlah kita ni tak keje sampai tahap nak mintak beras ngan orang kan.



Dah 6 tahun lebih tak kerja, so for ok jer. Alhamdulillah. Nak kata senang-lenang tu, takder la. Ada jugak masa sesaknya hahaha. Tapi, namanya nak kerja semula dengan usia yang dah kertu dan bertambahnya anak, rasa sangat tak sesuai dah.

Malas nak ulang semula life kuar subuh balik maghrib. Letih. Lagi kan nak kuar jejalan pun rasa alahai renyahnya nak siapkan diri dan anak-anak, apa lagi nak hari-hari gi keje.

Tapi, ni semua buat masa ni la. Manalah tau, masa akan datang... tetiber saya terrr-bekerja semula kan. Tu semua diluar perancangan dalam waktu terdekat ni la. Semua tu saya serahkan pada aturan Allah. Siapalah kita nak merancang masa depan.

Kang tetiba saya terrr-bekerja semula kang, ada pulak kena tempelak. "Eleh, dulu kata taknak keje dahhh".

Kehidupan dan masa depan sukar untuk diramal. Gitew. Apa pun saya terima ketentuan Dia. Sebab saya sendiri pun tak sangka saya akan tak bekerja. Sebab impian saya nak bina kerjaya memang tinggi sejak zaman kekanak lagi.

So, buat masa ini... saya nikmati kehidupan seadanya sebagai surirumah.

Nak ada income sendiri dari rumah, saya gunakan minat saya dalam penulisan sebagai sumber pendapatan.

Dan... semestinya juga sebagai Agent Dexandra Perfume!


Enjoy the journey!
Allah dah atur yang terbaik untuk diri kita.

Jangan sesedih kalau orang pandang rendah kat kita sebab kita surirumah. 
Kalau kita iya-kan apa mereka kata, maksudnya kita sendiri yang lebih dahulu letakkan diri kita ke level yang rendah. 

Wokey? 
Semoga entry taip laju-laju di depan Ayra ni dapat mengubat lara hati uols yang mungkin sedang down gilaaa. 

Nak jadi surirumah berduit sendiri, hubungi saya. Meh saya guide jadi Dropship Dexandra saya. 

Sempat lagi tuuuuuuu... :P


Wednesday, February 22, 2017

Update guna HP jer

Hi.
Menyambil sementara tunggu nak tidur. Baby Ayra, bila lepas mandi petang memang time dia lena tidur. Bangun kejap menyusu pastu sambung tidur. Itu pun menyusu mata bukak sikit-sikit jer.

Tapi kalau malam...
Memang dia tak nanges, cuma kerap terjaga. Ekkk ekkkk, menggeliat pun bunyik! Manalah mama dan nenek ucu nak tidur lena kan.

Pastu kalau lambat bagi susu, dia punya meraung tu perghhh! suara macam baby besar. Kuatnya suara, tak padan ngan badan yang kecik cinonet jer.

Oh yer, harini baby Ayra dah umur 21 hari aka 3 minggu. So, mama dia pun dah 21 hari la dalam pantang.

Saya update blog ni pun guna hp jer. Semalam punya entry pun guna hp. Malas nak on laptop. Rasa renyah ajer. Dah la takder meja, seksa jugak rasa kena duduk bersila. Tak bagus untuk area luka czer dan area perut.

Cengginila "SOHO" saya kat sini hahaha. Nampak, "deko items" paling mahal atas tilam tu ;)


Kekadang saya letak jer laptop kat ruang tamu depan tv. Nizam belikan meja jepun untuk saya dan Hariz guna.

Tapi, bila dah cuba update blog guna hp ni, rasa best pulak menaip santai-santai guna hp jer. Sambil baring pun bolehhh.

Asalkan dapat update blog, dapat bisnes dan dapat melayan internet, hp pun hp-lahhhh.

Bukan lama pun tempoh pantang ni. Ahad nanti dah nak balik Semenyih. Rindu rumah sendiri.

Okey, nak kemas tempat tidur hehehe. Sepanjang tempoh ni, tidur kat ruang tamu sekali dengan mak mertua.

Bye!

Tuesday, February 21, 2017

Bermula dan Berkembang

Bunga... bila dah kembang memang cantik!
See, gambar bunga ni. Cantik sangat!


Tapi, sebelum kembang mekar ni
Pokok bunga alami proses untuk bunga berkembang.
Step by step, kejadian yang Allah ciptakan.
Bukan tetiba ehhh, bunga dah kembang.


Macam tu la jugak dengan bisnes
Ia jugak satu proses step by step
Takder la buat bisnes harini
Esok dah boleh goyang kaki dapat duit
Ehhh, ada memang ada bisnes jenis gitu
Tapi, tu atas risiko memasing la yer
Hehehe. Sebab sekarang ni pelbagai scam ada.
Pepandai la nak jaga diri dan poket sdiri.
Sekali terjebak, menanges tak berlagu laaa.

Dalam bisnes apa pun
Ilmu tu penting
Tak kesahlah ilmu pasal apa asalkan membantu kita dalam bisnes

Contohnya ialah
- Personal branding
- Copywriting
- Storytelling
- Produk
- Pemasaran
- Social media
- etc

Belajar pulak boleh secara percuma, berbayar... ikut mana kita nak.

Skang, kat fb pun bersepah sifu-sifu dan mereka yang mahir dalam bidang memasing share pasal ilmu yang saya bagi contoh kat atas tu.

Kalau ada bajet dan kerajinan, boleh pegi kelas dan seminar. Kelas-kelas secara online dan personal coaching pun bersepah skang.

Tinggal diri kita sendiri ajer:
"Aku nak ke tak nak".

Macam saya, lebih suka dan selesa belajar sendiri. Baca sharing dari sifu-sifu, beli ebook dan buku.

Kalau orang kata "ko takpe la ko pandai menulis, ko ada banyak masa, ko buat ayat best, aku tak reti".

Itu semua ada "harga" dan "masa" yang dah saya korbankan.

Takder benda dan ilmu yang datang bergolek. Persoalannya nak ke tak nak jer. Ilmu saya masih cetek nak banding orang lain dalam bidang bisnes online dan kerja dari rumah.

Namun, Alhamdulillah. Sikit sebanyak ia bantu saya dalam meneruskan perjalanan kerjaya dari rumah yang sangat saya cintai ni :)

Kalau kata takder masa nak belajar, tu saya takleh kata apa laaaa. Semua tu atas diri masing-masing.

Macam saya, saya suka membaca dan menulis. So tak jadi masalah untuk saya hadap semua tu. Dah jadi passion.

Macam saya cakap kat awal entry tadi la
Bunga nak berkembang dia akan ada step sebelumnya dulu. Bukan kuar-kuar jer terus "nah! kembang semangkuk terus :P

Okey, nak kemas tilam hahahha
Ayra tidur lagi ni. Minah ni kalau pagi dalam pukul 7am dia memang lena. Kalau malam ekk ekkk ajer. Takder la melalak (nauzubillah), cuma merengek sket.

Nak sarapan dengan Vivix Shaklee dulu biar cepat sihat dan sembuh luka czer.

Monday, February 20, 2017

Umpama Sambut Kelahiran Anak Sulung!


Image may contain: one or more people and close-up
Tautan jari-jemari si ibu berusia38 tahun VS jari jemari si bayi berusia 19 hari!

Bila disahkan pregnant, saya dan nizam terus decide
Untuk 'merahsiakan'nya daripada pengetahuan umum
Kami hanya memaklumkan kepada keluarga terdekat
Dan rakan-rakan rapat ajer
Ada sebabnya, nanti saya akan share.

Bila dah selamat bersalin, baru nizam share di FB
Saya pulak share waktu malamnya
Ramai yang terkejut saya pregnant hehehe


Pada asalnya, kami merancang untuk ada 2 anak saja
Yelah, umur saya dah berapa kan
Nizam pulak jenis kerja tak tentu masa dan tempat
Untuk saya uruskan anak sorang diri, memang mencabar

Lagi pun, kitorang berdua jenis kurenggg suka budak hahaha
Pada kitorang masa tu, 2 dah cukup
Tapi, bila fikir semula
Dan tengok anak-anak berdua tu cepat jer membesar
Rasa sunyi dan fikir akan sunyi pada masa akan datang
So, kami decide untuk tambah lagi sorang


Tapi, masa ni barang-barang baby semua dah takder
Ada yang sedekah kat orang dan ada yang saya dah buang!
Saya ni kalau bab membuang benda yang dah tak guna memang win.
Yang tinggal cuma stroller dan playpan jer!

Itu yang bersalin kali ni, kena beli serba baru
Umpama nak sambut kelahiran anak sulung
Dalam dok beli barang-barang murah ajer
(Yelah saya ni mana mampu nak beli barang branded kan hehe)
Pun, memang beribu-ribu jugak habis huhuuu
Al-maklum ler, kaki online shopping kan hahaha


Then, pada bulan puasa tahun lepas
Allah bagi peluang lagi sekali untuk pregnant
Kali ni, saya dan nizam tak menaruh harapan tinggi
Sebab masa ni bleeding (masa nak raya puasa)
Doktor pun cakap, jangan berharap sangat
Doa jer banyak-banyak

Alhamdulillah. Ada rezeki kami. Baby survived.
Memang saya lembekkk gila pregnant kali ni
The struggle is real!

Tapi dalam dok lembek dan alahan gila tu
Bisnes dan blogging jalan macam takder apa, kan?
Malah rezeki dalam bisnes Dexandra melimpah ruah
Syukur Allah bagi kekuatan dan rezeki.


Nanti saya share lagi kisah pregnant kali ni hehe
Memang mencabar sangat
Sebab pregnant Dania & Hariz saya takder alahan
Kali ni,,, hmmm sampai 2x kena drip sebab takder tenaga

Eh...
Ayra dah ngekk ngekkk nak susu ni
Ini pun menaip laju-laju
Itu yang entry caca-marba jer, tak sempat nak fikir dengan waras :P

Sunday, February 19, 2017

Dah Kena Fikir

Bila dalam confinement period ni kan
Kalau boleh nak masa tu berjalan cepatttt jer
Sebab apa?
Of course la sebab nak setelkan cecepat tempoh 'berkurung' ni
Kesian mikirkan Dania kat rumah
Macam mana la dia, Nek Jah & Ayah Su kat umah

Hari ni dah masuk hari ke 18
Nak kena pantang 40 hari? 44 hari? Atau 100 hari?

Bersalin czer ni, pantang kena lebih lama
Orang bersalin normal, 40 atau 44 hari dah buleh hipp hipp hoorey dah
Makan minum dah takder hal sangat dah nak balun apa pun
Badan pun dah bebetul sihat
Orang kata la... sebab saya tak pernah merasa bersalin normal
So, saya rasa, yelah tu.

Yang czer macam saya ni
Kalau takat 40 @ 44 hari.. atau membawa ke 100 hari
Ngilu kat perut tu masih lagi rasa yer
Nak melasak tak boleh, nak batuk bersin atau gelak macam nates pun takleh
Memang kena woww sopan sangat batuk bersin gelak tu
Kalau boleh, nak tahan takyah bersin batuk hahaha

Nak buat kerja melasak pun takleh
Lepas ni, kenalah mengemas rumah dengan sopan santun
Kena bajet ala-ala buat kerja sambil pakai kimono gitu hehehe
Takleh dah nak tolak-tarik perabot sana sini
Sobbb sobbbb... tak suka tau
Tapi nak buat macam mana, dah keupayaan diri dah terbatas
Lepas ni, bila Premium Beautiful dah leh pakai semula
Kenalah konsisten pakai, especially Waist Nipper
Semoga cepat la badan sihat dan baby Ayra pun senang nak diuruskan

Sekarang ni
Saya dah mula pikir macam-macam
Persediaan untuk mulakan 'hidup baru' di rumah nanti
Yelah, ada baby... totally gaya hidup akan berubah yer
Wow! Gaya hidup terus tu hahaha

InsyaAllah, Sabtu atau Ahad depan dah nak balik Semenyih
Walaupun masa tu belum cukup 40 hari
Tapi, kena jugak balik sebab minggu depannya tu
Ada appoiment kat Az-Zahra Bangi


Saya kena jumpa Dr. Fazlina, dan Ayra kena jumpa paed, Dr. Nazim
So, kalau tak balik weekend depan, bila pulak nak balik tu
Kenalah balik awal seminggu dari tarikh appoiment

Lagi pun, kesian Dania lama-lama tinggal
Ni weekend Nizam datang dia tak ikut sama
Sebab semalam ada kelas tambahan SRA untuk UPKK
Merengek jugak dia nak ikut
Tapi, bila ada kelas tambahan, terus OK.
Sebab dia sayang nak ponteng kelas tambahan

Balik sana nanti, Nek Jah dan Ayah Su ada kat sana lagi
So, still ada orang yang akan bantu saya kat rumah
Alahai, iols dah seram nak mandikan dan uruskan baby
Biasa kat sini, mak mertua yang uruskan semua
Hehhe, anak dah 3, tapi saya tak pandai  nak mandikan baby
Tapi, bila dah balik rumah... nak ke taknak, kenalah hadap
Semoga semuanya dipermudahkan

Hmmm... mungkin dari sekarang saya dah kena fikir
Menu sebulan untuk masak hahaha
Wah! Dah macam menu sebulan ramadhan dah kan?
Bukan apa, saya nak mudahkan urusan di rumah nanti

Ada baby pun, bisnes dan blogging kena teruskan
Kan tu sumber pendapatan saya
InsyaAllah, saya yakin semua akan ok-ok ajer

Okey, sekian bebelan. Dah panjang pun!
No picture lagi hehhehee. Malas nak upload.


Saturday, February 18, 2017

Top 10 Dexandra Perfume for Her

Hi semua.
Entry ni, kita check- it out pulak list Top 10 Dexandra Perfume for Her.

Jadikan semua 10 ni sebagai koleksi peribadi anda atau untuk pasangan



Top 10 Dexandra Perfume for Her:


1. Gucci Flora






2. Bombshell





3. Zahra






4. Bond Her





5. Chloe






6. Viva La Juicy





7. DKNY Be Delicious





8. Untold





9. La Vie Este Belle






10. Petite Cherie





Whatsapp:
Ayu Rashid | 013 - 255 0727

Friday, February 17, 2017

Top 10 Dexandra Perfume for Him

Hi semua.
Let's check-it out supaya senang nak memilih untuk dijadikan koleksi wajib buat diri  sendiri atau pasangan anda.



Top 10 Dexandra Perfume for Him:


1. Invictus



2. Dunhill Blue




3. Abir





4. Hugo Boss Bottled




5. One Million





6. Bond 9





7. Chanel Allure Home Sport




8. Versace Eros






9. Starwalker 







10. Polo Red



Whatsapp:
Ayu Rashid | 013 - 255 0727

Thursday, February 16, 2017

Otak Bisnes atau Dah Tebiat?

Hi semua
Update laju-laju sementara baby tidur
Takder gambar dapat ditayangkan buat pemanis entry
Sebab wifi kat sini sendu gila
Oh! May be jugak sebab dah data limit
Kene sabor tunggu 18hb, data renew
Buat masa ni, tabahlah
Sudilah baca entry tanpa gambar

Hari ni dah hari ke-15 dalam pantang
So far, alhamdulillah

Nurse baru jer datang buat lawatan tapak check ibu & anak
Jaundise baby dah takder
Sebelum ni ada, walaupun tak tinggi
Syukur
Jahitan czer saya (bahagian luar) nampak ok dah
Saya sendiri pun dapat rasa
Day by day, sakit dan ngilu kat perut makin kurang
Dah dapat bergerak cergas
Nak bangun duduk jalan pun takder la seksa dah

Kali ni, saya berpantang dengan makan produk Shaklee
Sebab memang berazam (lah sangattt) nak pantang bebetul
Dah berumur kan, dan kali ke-3 czer
Kenalah sedor diri, jaga kesihatan bebetul

Dalam dok berpantang ni pun
Otak ni, tetap fikir pasal bisnes hahaha

In fact, hari ke-3 bersalin dan masih di hospital
Saya dah ambik order Dexandra daripada dropshipper dan customer
Hhahaha, sampai geng dropshipper saya cakap rehat laa dulu

Well, dah terbiasa la uols
Lagi pun, tak fair utk Dropshipper saya kan
Dorang bisnes mesti nak kena jalan jugak
So, selagi mampu InsyaAllah saya jalankan tanggungjawab 

Ala... order guna hp pun boleh
Bukan susah pun, takder hal-lahhhhh
Lagi pun, selama 4 hari di hospital
Baby kat nursery
Saya berdua dengan nizam dok dalam bilik
Ko pandang aku, aku pandang ko
Ko tidur, aku tidur
Berlawan-lawan kitorang membuta hahaa
Nizam sampai siap dengkur-dengkur tidur
Eiii, geram jer rasa nak baling bantal haha
Ni saper jaga saper sakit ni?

Eh... bosan okey 3 hari terperap
Kalau tak sakit tu lain la hahhaa
Buleh la feeling hanimun 4 day/3 night kan
Ini, perut ko baru lepas dilapah-lapah

Syukur ada online bisnes, terisi masa
Maka, selagi ada peluang buat duit, buat ajer hehe
Rezeki jangan ditolak
Lagi pun banyak duit kuar buat persiapan nak sambut orang baru
Kenalah kaver semula, kan!

Sama jugak dengan nak update blog
Memang rasa kosong jiwa kalau sehari tak update
Wow, kosong jiwa tu... nampak nau menipu hahha

Yelah, dah biasa sharing dan membebel kat blog kan
Bila berhari-hari tak update, rasa rindu jari gemoks ni nak menaip

Berpantang kat umah mak mertua ni, alhamdulillah
Mak nizam jaga bagai menatang minyak yang penuh
Mak saya nak jaga sendiri dah tak larat
Syukur mak masih kuat, datang ke Keratong dan Semenyih
Sekarang Dania kat Semenyih di bawah seliaan Nek Jah & Ayah Su
Syukur, ini semua rezeki.
Allah permudahkan urusan kami sekeluarga

Oh yer, nanti ada kelapangan saya akan share
Pengalaman pregnant, c-zer dan berpantang anak ke-3 ni

Selow-selow saya share yer
Semoga ia dapat dijadikan panduan untuk bakal ibu
Sebab, czer 3x berturut-turut bukan mudah nak lalui
Kalau orang perbandingkan bersalin czer vs normal ni
Saya rasa nak sekeh kepala
Apa ko ingat czer ni tak sakitttt

Rasa nak putus nyawa tau masa mula-mula nak bangun dari katil
Euwwww! Seram ingat semula

Okey, nanti membebel lagi.
Panjang dah entry ni. Jumpa lagi bye!

Wednesday, February 15, 2017

82 List Bau Dexandra Perfume for Her & for Him

Berikut ialah list 82 bauan Dexandra Perfume yang diinspirasikan daripada bauan jenama antarabangsa untuk rujukan anda.

30 for Him & 52 for Her


30 List Dexandra for Him

 Aventus by Creed
Abir by Nabil
Boss Bottled by Hugo Boss
Polo Red by Ralph Lauren
Polo Black by Ralph Lauren
212 Vip by Carolina Herrera
Invictus by Paco Rabanne
Green Irish Tweed by Creed
 Le Male by Jean Paul Gautier
Dunhill Blue by Alfred Dunhill
One Million by Paco Rabanne
Eros by Versace
Dexandra Him by Dexandra
Eternity by Calvin Klein
212 Sexy by Carolina Herrera
Acqua Di Gio by Giorgio Armani
Bleu de Chanel by Chanel
Allure Home Sport by Chanel
Armani Code by Giorgio Armani
Hugo Red by Hugo Boss
A Men by Thierry Mugler
Dunhill Red by Alfred Dunhill
Starwalker by Mont Blanc
Pour Homme Extreme by Bvlgari
Emblem by Mont Blanc
Black XS by Paco Rabanne
Blue Emotion by Aigner
The Scent of Peace by Bond No. 9
The One by D&G
L’Homme Sport by YSL




52 List Dexandra for Her

English Pear & Freeasia by Jo Malone
Love in White by Creed
Gucci Bamboo by Gucci
Armani Code for Women by Giorgio Armani
Viva La Juicy by Juicy Couture
Zahra by Zira
Petite Cherie by Annick Goutal
Narciso Her by Narciso Rodiguez
Ralph by Ralph Lauren
212 Vip by Carolina Herrera
Rose Essentielle by Bvlgari
Signorina by Savatore Ferragamo
Gucci Flora by Gucci
Untold by Elizabeth Arden
La Vie Estee Belle by Lancome
Bright Crystal by Versace
Body EDP by Burberry
Fresh Blossom by DKNY
Addict 2 by Dior
Be Delicious by DKNY
Purr by Katy Perry
Still by JLo
Chance by Chanel
Moon Sparkle by Escada
Daisy by Marc Jacobs
Miracle by Lancome
Ma Vie  by Hugo Boss
Our Moment by One Directions
Bombshell by Victoria Secret
Chloe by Chloe
J’adore by Dior
Hypnose by Lancome
Lady Million by Paco Rabanne
Incanto Shine by Selvatore Ferragamo
Modern Muse by Estee Lauder
Angel by Thiere Mugler
Dexandra Her by Dexandra
Midnight Fantasy by Britney Spears
Tresor Midnight Rose by Lancome
Coco Mademoiselle by Chanel
The One by D&G
My Burberry by Burberry
Hugo Women EDP by Hugo Boss
Forbidden Rose by Avril Lavinge
Love Story by Chloe
L’eau D’Issey by Issey Miyaki
Narciso by Narciso Rodiguez
Eros Pour Femme by Versace
Paris by Paris Hilton
 Marry Me by Lanvin
Fantasy by Britney Spears
The Scent of Peace by Bond No. 9

Tuesday, February 14, 2017

Mother of 3!

Hi!
Lama tak bersiaran.
Last entry 30/1 lepas.
Masa tu, diri ni masih berstatus mother of 2
Ni, bila buat entry baru, ehh berstatus mother of 3!

What a suprised kan?
Eh, macam la orang kesah hahaha.

Alhamdulillah.
Penantian penuh dugaan selama 9 bulan berakhir sudah
Saya telah selamat melahirkan cahayamata ke-3
Baby girl, pada 2/2/17 kat Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bangi

Kami pilih tarikh untuk c-sect tarikh sama dengan Hariz
Hariz 2/2/2011, adik dia 2/2/2017
Jarak umur 6 tahun, jauh tu
Yang penting, bila tarikh besday sama, jimat bajet hahaa
Jimat duit beli kek, jimat duit gi hotel ewah
Sambut besday sesama 2 beradik terus
InsyaAllah, dengan izinNya

Hari ni dah masuk hari ke-13
Saya berpantang di rumah mak mertua
Dania dok Semenyih, Nek Jah dan Ayah Su datang temankan
Nizam kerja macam biasa, ke sana sini
Weekend baru datang sini huhuuu
Hariz mengamuk la jugak nak ikut kakak balik Semeyih
Takder maknanya, mana dia boleh pisah ngan mama lama-lama

Setakat hari ni, saya dan baby sihat
Semoga Allah permudahkan urusan kami
Untuk kembali sihat dan cecepat dapat  balik Semenyih
Rindu rumah sendiri.

Okey, baby dah 'nyanyi'
Nanti update lagi
Banyak nak share, rindu membebel kat blog hahaa

P/s: Bisnes Dexandra Perfume jalan macam biasa yer
WA: 013 - 255 0727

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...