Wednesday, May 17, 2017

Lihat Fiddle Leaf Fig ku... Ramping kannnnn?

Orang berdeko fiddle leaf fig, awok nok jugak yer ayu
Orang punya subur, awok punya ramping kemahen.
Daun siap menunduk ke bumi tuuuu!

 Masa saya dalam pantang la pokok jadi macam ni
Agaknya nek jah dah terlebih siram ni
Masa tinggalkan elok segar bugar penuh daun lagi
Sekali balik dari pantang after 23 days, cenggini jadiknya
Sobbbsss sobbbbbb...


Ni bulan lepas yer saya snap gambar
Masa balik dari berpantang tu
Dalam awal bulan ni, ingatkan pokok ni dah mati
Saya pun angkat letak la pasunya kat luar, sebab pokok tinggal batang jer
Plan cabut buang jer batang pokok tu, tanam pokok lain dalam pasunya
Sekali, bila tengok, ehhhh tumbuh daun baru kat batang
Sampai pagi tadi, ada la beberapa helai anak daun haluss jer 

Hidup lagi rupanya. Alhamdulillah.



 Yang sepokok ni masih survived lagi. Daun ada la 4 lai. 
Pastu tumbuh daun baru selai. dah jadi 5 sampailah hari ni hehe




Nizam cakap lagi
Berenti la aniaya pokok hehehehe

Baiklah husband, Ayu dah tak aniaya pokok.
Ayu beli pokok tipu-tipu jer. Pasni pokoknya hidup happily ever after gitu!
Akhirnya, takyah dah susah-susah jaga pokok kesukaan ni
Saya beli jer pokok fiddle fig ssf punya.

Nanti saya show off kat sini hahaha.

1 comment:

Abylla Studio said...

Post masih agak baru. Meh kita cuba selamatkan dia (harap belum buang pokoknya). Batang pokok ni potong 3 bahagian (potong menyerong mcm blaja kt kelas kh dulu), balut dgn tisu dapur basah, tisu hmpir kering, basahkan lg, smpai dia kluar tunas atau akar, rendamkn dlm cwan air, smpai kluar byk akar, semai dlm pasu. cuba cuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...