Posts

Showing posts from July, 2017

Bila Ayu Bizi

Banyak benda nak share dan tulis review Dah lama nak tulis review buku dan ebook Tapi jangankan nak tulis review, nak baca pun tak sempat Kalau sebelum ni, buku tu jadi teman setia Sejak ada baby, dah curang sangat dah dengan buku
Kesian tengok buku, takder sentuhan kasih sayang tuan dia dah Tuan dia asik dok kelek baby baru jer Nak belek diri sendiri pun tak sempat... sobb sobbb
Ni lagi la, 3 beranak tak sihat Rasa nak jer jumpa doktor malam tadi tu Mintak surat ngan doktor suh dia refer-kan ke hosp Nak admit konsep serah diri gitu hahaa Melampau kan si ayu ni... ehhehehe
Yelah, dok rumah, manada masa nak bebetul rehat Kalau demam, yang paling nikmat ialah dapat baring Baring dalam bilik yang sejuk dan gelap dan sunyi  Dapat bergulun dalam selimut lepas makan ubat Walaupun makan ubat kena paksa dulu heehhee
Dah ada baby ni, dalam mimpi jer la Eh, manalah sempat bermimpi kan?
Kalau dah setiap setengah jam anak terkejut lalak-lalak Pastu bila riba elok jer tidur Letak atas tilam, seteng…

Personal Branding di Social Media

Last few week, ada wasap dengan kawan saya, yang juga merangkap client blog. Lama dah kenal dia, dari zaman bisnes PB 2011 dulu. Alhamdulillah, kekal sampai sekarang. Malah dah jadi rakan a shoulder to cry on dan semestinya rakan gossip hahaha. 
Nasib ler saya dah tercampak kat Semenyih ni, kalau still kat Shah Alam, konfem Istana Kayangan tu jadi port lepak kawan-kawan. Kat sini, hmmm menyangap la ko sesorang Ayu. Tensen!
Then, kami ada sembang pasal branding diri kat online bisnes ni as apa? Dia tu ada fizikal bisnes, dah masuk majalah dan newspaper beberapa kali, malah dah ada tulis buku pun seketul. Pastu, dia jugak attend course eHati. Haa, dah taraf boleh jadik Coach eHati dah. Beruntungnya lahai dapat kawan best macam tu kan. Tu pun rezeki, alhamdulillah. 
Bila dia tanya, kita ni agaknya apa orang 'anggap' bila tengok kita di online, especially fb. Sebagai apa? 
Ehhh... saya pun tatau nak jawab apa hahah. Terus rasa kecelaruan identiti gitu. Sebenarnya, sebelum ni mema…

Hand Over Blog Ronella

Image
Kadang-kadang tak semua benda kita boleh genggam.
Makin kita genggam, kita sakit, dia pun sakit
Jadi, lebih baik dilepaskan untuk kebaikan kedua-dua pihak.

Haa... begitu :)

Ni just nak kabor kat korang
Saya dah stop buat bisnes Ronella Essential Oil
http://ronella-essential-oil.blogspot.my/
Lama dah, seminggu sebelum raya puasa lepas

Bila Nek Jah dah balik Besut hari ke-2 puasa tu
Saya dah huru-hara uruskan family, bisnes dan job blogging

Macam Dexandra takper
Sebab urusan parcel dan postage saya outsource
Saya just uruskan order tru online jer
So bisnes Dexandra jalan macam biasa
Cuma urusan rekod sale dan payment transaction jadi huru-hara
Berminggu baru saya update huhuu
No more ayu yang sangat sistematik buat keja



Then, bisnes Ronella pulak benda baru  Banyak saya nak kena belajar, hafal dan catch up Team memang aktif gila dan membantu Tapi, what for kan?
Saya sendiri yang tak boleh commit End up, saya jadi serabut dan rasa saya kene buat something
Pastu, saya offer kat member blog tu …

Cabaran kerja dari rumah bila ada baby

Image
Fuh! Memang mencabar keimanan, fizikal dan mental!

Yelah, sebelum ni dah bersenang-lenang sebab Dania Alish dah besar
Dah pandai uruskan diri sendiri
Memang saya dapat fokus pada keja blogging dan bisnes
Ada masa duduk kat SOHO fokus bisnes
Ada masa nak buat segala rekod, target, dan performance
Memang senang la

Tapi... bila dah bersalin, semua berubah
Dalam masa 4 bulan umur Ayra ok lagi
Sebab Nek Jah dan Ayah Su budak-budak ni duduk sini
Walaupun penat lain pulak iaitu asik masak ajer haha
Tapi, still ada orang yang tolong jaga Ayra
Saya dapat jugak fokus pada kerja-kerja kat SOHO

Bila dorang dah balik kampung, bermulalah perjuangan sendiri Bak kata orang putih: the struggle is real!

Nak buat kerja bisnes, kena curik-curik masa
Dah takder dah my own sweet time nak buat kerja dengan fokus dan teratur
Saya ni jenis semua nak teratur dan sempurna
So, memang tak boleh dah la kan
Buat jer setakat yang sempat dan boleh
Asalkan siap!

Tak payah nak pikir sempurna sangat
Kang tak jadik kejer …

Anak Belangkas!

Ayra dah umur 5 bulan pada 2.7.17 lepas. How time flies katernya. Tapi mama Ayra blom ada tanda-tanda nak kurus 😂. Okey, lepas raya start diet selow-selow. Hahahah itulah janjiku pada Nizam. Sebab suka nau dia kata saya gemuk. Macamlah dia tu kurus huh!

Skang, Ayra dah kenal mama dia sepenuh hati. Haaaa, dah sampai tahap "cant take my eyes out of you".

Hilang jer mama dari pandangan, memang meraung la. Sib baik la Dania & Alish dah boleh harap tengok-tengokkan adik. Kalau tak, lagi haru-biru.

Ayra ni macam manja lebih dengan Nizam. Kalau Nizam ada, aura tu lain macam. Jadi happy baby tu. Macam pelik jugak, sebab Dania Alish dulu takder la macam tu. Apa pun, mama Ayra lagi happy, dapat la regangkan urat sambil layan hp hahahaha.

Kerja-kerja rumah kena siapkan laju-laju. Takleh dah nak buat kerja sambil berdondang sayang. Skang kalau weeekend memang tak masak. Nizam tapau ajer. Dia pun kesian kot tgk saya keletihan. Yelah, weekdays dah hari-hari masak, weekend kasik la ch…

Deko Raya 2017| Langsir Sliding Door

Image
Masa beli kain langsir kat Nagoya PAS tu
Saya beli kain sebanyak ikut ukuran langsir grey-hitam sediada
Langsir tu railingnya rapat sampai ke siling

Tapi, bila nak tempah jahit tu
Saya decide nak buat pendek sikit
Sebab nak ikut ukuran langsir-langsir sediada dari Istana Kayangan
Ada la dalam 7 lai kot, tu pun kira yang letak kat Besut huhu
Memang dasar gila langsir sangat!

Sejak pindah sini, dok pakai langsir hitam tu jer
Dah 3 tahun tak berganti, sebab tu jer yang ada
Langsir sediada dari Istana Kayangan tu pendek sikit
Tak sesuai dengan ketinggian railing

Kebetulan pulak, railing day curtain tercabut
Alish laa... main bergayut pusing-pusing dalam langsir tu
Masa sebelum bulan puasa lagi
Bila dah tercabut railing tu, tak dipasang-pasang nizam
Sampailah nak ganti pasang langsir baru ni

Then, saya suruh nizam bukak railing kayu, turunkan
Pasang semula ikut ukuran langsir baru dan sediada
So, lepas ni, kerap la bertukar-tukar langsir
Maklumler, banyak langsir terperam heeehhe.


 Nizam c…

Deko Raya 2017| SOHO AyuRashid

Image
Amboii... SOHO pun ber-deko raya keee?
Over sangat kannnnn iols nih :P

Sajer jer, nak kasik gempak sikit
Entry untuk hari Isnin, dihujung-hujung Syawal kene gempak
Kasik semangat sikit kat korang yang sudi jenguk blog sendu ni
Dan jugak, untuk saya simpan gambar buat kenangan gitu
Maklumlah, hobi saya snap gambar, dan cita-cita pulak delete gambar ahaks!

Ni gambar bilik kedua aka SOHO AyuRashid
Gambar ni masa berkemas-kemas nak balik raya sebenarnya
Bila Nek Jah dan Ayah Su budak-budak ni dah balik kampung hari kedua puasa tu
Kosong la dua buah bilik
Dan of course la kena berkemas semula hahahhaa.

So, sesambil kemas pakaian nak balik kampung tu
Kemas la sekali bilik

Tukar cadar, alih workstation ke dinding lain pulak
Tarik masa meja solek dari bilik utama ke bilik ni
Tukar-tukar bunga, dan last sekali vacuum dan mop lantai

Ohoii, buat kerja macam orang dah lama operate perut
Padahal baru nak masuk 5 bulan masa tu
Nak pakai Premium Beautiful tak muat lagi
Doa jer la semoga takder memuda…

Kemas dan Susun Atur| Quilt, Comforter & Tilam Baby

Image
Selain langsir, saya juga gila kan cadar, quilt dan comforter
Bila gila membeli dan buat koleksi, macam ni la jadiknya
Tak tau nak letak kat mana
Biasa letak dalam almari pakaian
Tapi, makin lama rasa makin banyak pulak
Mana nak letak langsir dan pakaian yang dah jaranggg pakai

Masa berkemas dan pack barang nak balik raya puasa lepas
Saya keluarkan semuanya dari almari
Pastu, letak atas katil bujang macam ni:

Masa menyusun tu
Eh, ni ada lagi 3,4 comforter takder ni
Mana aku letakkkk?
Carik dalam semua almari takder

Rupe-rupanya ada saya letak dalam luggage
Ni mesti masa lepas bersalin Ayra, Nizam sumbat dalam tu
Dia ada bawak 2 lai ke Az-Zahra
Sakan orang tua tu, jaga bini bersalin ke nak membuta haha
Patut la tak cukup, selamat dia simpan dalam luggage tu rupanya
Nak isi baju bawak balik kampung baru bukak luggage tu
Pecah rahsia dia tak keluarkan pun dari situ
Dah almost 5 months okey, sabor jer lahhh.

Yang tu, saya biarkan ajer untuk guna dan bawak balik kg
Yang lain, saya letak ata…

Deko Raya 2017| Ruang Tamu (SEBELUM)

Image
Bila tengok deko ruang orang ber-geometri carpet
Rasa nak jugak
Tapi, memikirkan nanti saya akan gulung simpan
Rasa membazir pulak
Ada baby, rasa tak selesa bercarpet bagai ni
Ini pun nak raya jer bawak turun karpet ni bentang kat area sofa


Tapi, pegi jugak tu survey carpet kat Carpet Prima, sabtu lepas
Dah la ramai orang, panas pulak tu dalam tu
Tengok laju-laju (Nizam & Ayra tunggu dalam kereta)
Dania Hariz tak ikut, nak main kat umah kakak nizam

Lawa tu memang la lawa geometri carpet ni
Tapi mata saya dok berkenan yang rega RM700 - 1k+
Hahhaha, taste tinggi tapi bajet ciput :P
Dah tu, baik tak payah beli kalu bebetul tak berkenan

Ntah la, pada pendapat saya laa
Kalau yang rega below RM500 tu
Karpetnya jenis material 'panas' dan benang tak padat
Kalau beli pun, konfemmm Dania Hariz tak suka
Budak berdua tu cerewet bab cadar, sarung bantal dan karpet
Kalau jenis panas or tak selesa materialnya
Memang dorang taknak.
Dania ok lagi, kalau hariz, memang hmmmm, tatau nak kata a…

Deko Raya 2017 | Ruang Tangga

Image
Skang takder masa nak bercerita membebel pepanjang Kena intro sikit, terus tepek gambar Ini pun Ayra tidur semula lepas menyusu Haaa, kejap lagi dia bangun aptb
Ni nak share deko area tangga Just sapu-sapu dan mop tangga yang dah berhabuk gila haha Then, pasang langsir (day & night curtain) dedua baru Sheer putih tu beli dan tempah kat Nilai 3 Sabtu lepas Pegi sana konon nak beli geometri carpet kat Carpet Prima Sudahnya rasa tak berkenan pulak, terus tak jadi beli
Yang beli kat situ cuma langsir sheer Itu pun rega kain  upah RM40 jer hehehe
Day curtain tu pulak kain yang beli kat Nagoya PAS
Ni bersekali dengan sliding door. Buat 4 keping jer, tingkap lain tak payah Tempah dengan kawan sekampung nizam
Pastu basuh bunga dan lap-lap pasu Sumbat-sumbat bunga tu semula, setel
So, cenggini jer pun kejadiannya hehehe. Simple jer, sebab saya tak suka berserabut ni Semak mata memandang nanti
















Sekian. Deko raya-lahhh sangat kat area tangga rumah saya Nanti share lagi yer. 

Pokok bunga ke semak samun ni?

Image
Orang tanam pokok bunga, ada laman bagai
Awok nakkkk jugakkk.
Bab membeli pokok, memang kental la
Mati satu, ganti dua, tiga sekali beli
Tapi, bab menjaga, pemalas ya hampuunnn :P

Sejak Dania bela kucing, saya tak amik tau dah hal kat beranda
Dania dan Nizam la uruskan
Saya memang allergic bau kucing
Bukan tak suka kucing, tapi tak suka bau dan bulunya

Malam nak balik raya tu
Nizam dah buang semua kucing
Ara, Boboi dan 5 anak ara
Sedih, memang sedih
Menanges teresak-esak dania dan hariz
Buang kat kedai yang kitorang selalu pegi
Ni sejak balik raya tak pegi lagi kedai tu
Sebab nizam cakap, kalau jumpa semula
Dia akan sedih, dan nak ambik semula
So, baiklah takyah pegi

Ni bukan sebab kejam ke apa
Tapi anak-anak kucing tu berak bersepah-sepah
Sampai ke rumah jiran
Rasanya memang sah kitorang kena maki hamun kat blakang
Terpaksa buang akhirnya
Rasa bersalah dan sedih bila ingat
Tapi nak buat macam mana kan...
Dah beli pasir tempat berak pun
Bersepah jugak beraknya
Memang terbaek la bau di…

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Image
Assalamualaikum semua!

Hi hi hiii.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin.

Valid lagi la kan ucapan raya ni
Raya kan sebulan, ahaks!

Ni share sekeping gambar raya kami.
Alhamdulillah, tahun ni raya ber-5
Penuh screen hp, meriahnya bila dah ada 3 anak
Syukur, alhamdullillah. Nikmat dan rezeki Allah bagi.

Ni kengkonon free style la Sekali nizam tak reti la nak free style!
Ada ke dia pandang camera, spoiled betul laki i ni tau :P
Alish & Dania, pandai pulak posing, ikut sapooo la ni, ahaks!
Hari ni dah Syawal ke berapa? Lupa sudaaah. Nampak nau tak kesah sangat pasal raya kan?
Tapi, dalam tak kesah tu, sakan dok kemas dan deko rumah haha Kegilaan dan hobi yang tak pernah surut Bak kata nizam bila saya beli pokok plastik "Mama dah kenyang makan daun ijau kan?" Hhahaa, hampeh sangat lakiku :P
Ni entry nak kasik hot balik la mood nak berblog Aduhai, bizi gila la sejak lepas balik raya ni Ayra dah mula taknak dengan orang lain Yang boleh dia selesa cuma dengan saya dan …