Monday, July 31, 2017

July 31, 2017

Bila Ayu Bizi

Banyak benda nak share dan tulis review
Dah lama nak tulis review buku dan ebook
Tapi jangankan nak tulis review, nak baca pun tak sempat
Kalau sebelum ni, buku tu jadi teman setia
Sejak ada baby, dah curang sangat dah dengan buku

Kesian tengok buku, takder sentuhan kasih sayang tuan dia dah
Tuan dia asik dok kelek baby baru jer
Nak belek diri sendiri pun tak sempat... sobb sobbb

Ni lagi la, 3 beranak tak sihat
Rasa nak jer jumpa doktor malam tadi tu
Mintak surat ngan doktor suh dia refer-kan ke hosp
Nak admit konsep serah diri gitu hahaa
Melampau kan si ayu ni... ehhehehe

Yelah, dok rumah, manada masa nak bebetul rehat
Kalau demam, yang paling nikmat ialah dapat baring
Baring dalam bilik yang sejuk dan gelap dan sunyi 
Dapat bergulun dalam selimut lepas makan ubat
Walaupun makan ubat kena paksa dulu heehhee

Dah ada baby ni, dalam mimpi jer la
Eh, manalah sempat bermimpi kan?
Kalau dah setiap setengah jam anak terkejut lalak-lalak
Pastu bila riba elok jer tidur
Letak atas tilam, setengah jam lagi dia ulang balik drama tu 
Hmmmm...

Ni pun update blog sementara ayra nap
Ikutkan mata dan keletihan badan ni
Rasa nak bergolek sama jer
Tapi, tak siap la keje huhuuuuu

Blog Ronella dah selesai di bayar customer 
Tapi, saya pulak tak siap-siap lagi edit entries
Dan saya tambah 10 entries as bonus

Ni baru sempat buat 3 entries
The rest lagi 7 tu, hrp dapat siapkan ASAP
Then boleh hand over sepenuhnya pada customer

Till then, penat dah menaip laju-laju ni
Taip pun apa rasa naik taip jer
Jangan harap nak baca semula sebelum Publish
Spelling error ke, jalan cerita berterabur ke, lantok ler disitu

Till then, jumpa lagi!

By the way, Welcome OGOS!

Wednesday, July 26, 2017

July 26, 2017

Personal Branding di Social Media

Last few week, ada wasap dengan kawan saya, yang juga merangkap client blog. Lama dah kenal dia, dari zaman bisnes PB 2011 dulu. Alhamdulillah, kekal sampai sekarang. Malah dah jadi rakan a shoulder to cry on dan semestinya rakan gossip hahaha. 

Nasib ler saya dah tercampak kat Semenyih ni, kalau still kat Shah Alam, konfem Istana Kayangan tu jadi port lepak kawan-kawan. Kat sini, hmmm menyangap la ko sesorang Ayu. Tensen!

Then, kami ada sembang pasal branding diri kat online bisnes ni as apa? Dia tu ada fizikal bisnes, dah masuk majalah dan newspaper beberapa kali, malah dah ada tulis buku pun seketul. Pastu, dia jugak attend course eHati. Haa, dah taraf boleh jadik Coach eHati dah. Beruntungnya lahai dapat kawan best macam tu kan. Tu pun rezeki, alhamdulillah. 

Bila dia tanya, kita ni agaknya apa orang 'anggap' bila tengok kita di online, especially fb. Sebagai apa? 

Ehhh... saya pun tatau nak jawab apa hahah. Terus rasa kecelaruan identiti gitu. Sebenarnya, sebelum ni memang dah pernah fikir dah. Aku ni nak branding-kan diri sebagai apa? Oh, kalau nak tau, individu yang buat bisnes online kena seeloknya ada Personal Branding sendiri. Sebab itu akan bagi trust pada orang pada kita. So, bila orang dah trust dengan kredibiliti kita, kita jual apa atau bagi servis apa sekali pun jauh lebih mudah. 

Saya bukan terer pun bab Personal Branding (PB) ni. Tapi, adalah tau sikit-sikit sebab pernah pergi kelas Online Positioning (OP) yang mana OP dan PB adalah macam twins gitew. Takder salah satu, tak complete gitu.

Saya ni pun mulalah mikirkan. Aku nak branding apa ekk? Sebab kat FB tu asik dok merapu jer hahaaha. Pegi jer blaja OP, tapi tak ikut pun ilmu OP tu hihii. Asal boleh jer update status dan sharing. Ntah, kekadang rasa tak kena dengan jiwa, nak jugak buat apa yang saya suka.

Bila tanya member tu, kalau Lya tengok kak ayu di FB, apa yang Lya fikirkan dan 'letak chop mohor' kat Kak Ayu. Dia cakap:

  • Working at home mother 
  • Dexandra
  • Dekorasi
  • Blogger 
Oh begitu yer pandanganmu. Pernah jugak tanya cikgu ABDR, itu jugak dia cakap. So, kira ye lah kot. Tapi kenapa saya sendiri rasa macam apa saya sharing di FB tu merapu jer hahahaa. Kekadang bila baca semula, rasa macam poyo giler kah kahhh. Tu ada yang status lama saya Delete dengan bahagianya :P

Apa pun, skang ni saya tengah fikirkan nak buat satu 'benda baru'. Bisnes jugak, more to service-based business untuk orang meniaga online kat IG. Tengok dulu macam mana, BAD dulu apa-apa pun. Kalau dah tertulis tu saya akan buat, nampak gayanya saya kena fikirkan macam mana nak uruskan Ayra. Sebab benda ni kena allocate lebih masa dan more commitment. 

Dalam dilema la nak anta anak kat orang jaga. Hmmm ni akan share dalam entry lain. Penat dah menaip. Till then, jumpa lagi. 

Tuesday, July 25, 2017

July 25, 2017

Hand Over Blog Ronella

Kadang-kadang tak semua benda kita boleh genggam.
Makin kita genggam, kita sakit, dia pun sakit
Jadi, lebih baik dilepaskan untuk kebaikan kedua-dua pihak.

Haa... begitu :)

Ni just nak kabor kat korang
Saya dah stop buat bisnes Ronella Essential Oil
http://ronella-essential-oil.blogspot.my/
Lama dah, seminggu sebelum raya puasa lepas

Bila Nek Jah dah balik Besut hari ke-2 puasa tu
Saya dah huru-hara uruskan family, bisnes dan job blogging

Macam Dexandra takper
Sebab urusan parcel dan postage saya outsource
Saya just uruskan order tru online jer
So bisnes Dexandra jalan macam biasa
Cuma urusan rekod sale dan payment transaction jadi huru-hara
Berminggu baru saya update huhuu
No more ayu yang sangat sistematik buat keja



Then, bisnes Ronella pulak benda baru 
Banyak saya nak kena belajar, hafal dan catch up
Team memang aktif gila dan membantu
Tapi, what for kan?
Saya sendiri yang tak boleh commit
End up, saya jadi serabut dan rasa saya kene buat something

Pastu, saya offer kat member blog tu
RM700, dia setuju
Tapi, saya pulak tetiba rasa sayang nak stop hahaha
Sebab saya nampak potensi besar dalam bisnes Essential Oil
Lagi-lagi blog tu dah masuk 1st google page

Then, tak jadi jual.

Ehh.. day by day, rasa serabut balik hahahha
By that time, kawan tu dah taknak, dia nak guna blog sediada jer
So, takper le

Balik raya ni, saya buat entry kat blog Ronella tu:


After a few deal, akhirnya blog ni dah dapat jual
Alhamdulillah. Kalau nak beli rak tv ssf dah lepas ni hahahhaa
Siap cakap ngan nizam tu
"Papa, jom gi SSF, beli rak tv baru, duit minyak dan tol ayu bayar"
Hhahaha... kemahen.
Dah beli rak tv baru nak letak mana?
Junjung atas kepala keeeee? Ahaks

Its ok untuk melepaskan bisnes yang kita rasa tak mampu buat
Sebab saya nak try jual produk Annona pulak hahhaa
Gatal sangat kan?

Takper, cuba lagi. 
Ni rasa nak fokus jual kat IG jer la

Gigih join kelas online kat FB dan ni nak beli ebook blaja IG pulak
Tapi, tak tau la bila masa dapat blajo
Malam, asal anak dah tidur, saya pulak malas dan letih dah
Tidur lewat pun, memang tak daya nak nak perah otak huhuhu.

Hmmm... workoholic ke saya ni?
Sampai tahap nizam cakap
Dah-dah la tu, buat jer takat mampu
Tapi... saya suka apa saya buat :P

Rindu nak bertapa kat SOHO


Apa pun, doakan semoga semuanya dipermudahkan
Sesaper nak tips bisnes dari rumah, InsyaAllah saya boleh share
Semuanya based on pengalaman saya
Takder la tahap gempak, tapi boleh laaa kan
Pompuan ni, takder income sendiri, sangap ohhh
Lagi-lagi kaki shopping macam saya ni. 
Ehhhh :P

Monday, July 24, 2017

July 24, 2017

Kemaafan Dendam Yang Terindah

Hari ni dah last day of Syawal.

Mana-mana yang saya tak berpeluang nak mohon maaf secara berdepan atau dengan apa cara sekalipun, saya ambik kesempatan ini untuk mintak maaf zahir dan batin. Jika ada sebarang dendam atau kisah-kisah lama yang saya pernah buat atau melukakan, maafkan saya.


Saya tak nak simpan benci, apa lagi dendam. Dengan umur sekarang, dan kematian yang bebila masa jer berlaku, saya taknak bawak dendam dan dosa sesama manusia ke sana. 

Yang saya mahu, cuma ketenangan. Salah satu cara nak dapat ketenangan hati ialah dengan memaafkan. Saya tak minta ia dilupakan, kerana kita bukan computer boleh reset memory. Apa pun, saya sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan insan-insan yang pernah mewarnai perjalanan hidup saya.

Till then, sehingga berjumpa lagi :)

Thursday, July 20, 2017

July 20, 2017

Cabaran kerja dari rumah bila ada baby

Fuh! Memang mencabar keimanan, fizikal dan mental!

Yelah, sebelum ni dah bersenang-lenang sebab Dania Alish dah besar
Dah pandai uruskan diri sendiri
Memang saya dapat fokus pada keja blogging dan bisnes
Ada masa duduk kat SOHO fokus bisnes
Ada masa nak buat segala rekod, target, dan performance
Memang senang la

Tapi... bila dah bersalin, semua berubah
Dalam masa 4 bulan umur Ayra ok lagi
Sebab Nek Jah dan Ayah Su budak-budak ni duduk sini
Walaupun penat lain pulak iaitu asik masak ajer haha
Tapi, still ada orang yang tolong jaga Ayra
Saya dapat jugak fokus pada kerja-kerja kat SOHO

Bila dorang dah balik kampung, bermulalah perjuangan sendiri
Bak kata orang putih: the struggle is real!

Nak buat kerja bisnes, kena curik-curik masa
Dah takder dah my own sweet time nak buat kerja dengan fokus dan teratur
Saya ni jenis semua nak teratur dan sempurna
So, memang tak boleh dah la kan
Buat jer setakat yang sempat dan boleh
Asalkan siap!

Tak payah nak pikir sempurna sangat
Kang tak jadik kejer la ngko ayu oiiii
Haaa, begitulah konsepnya kerja dari rumah bila ada baby

Basically, wanita yang kerja dari rumah
Tak boleh buat semua kerja sendiri
Kami perlukan sokongan suami, anak-anak dan family
Macam nizam, tak boleh harapkan dia sangat
Sebab dia banyak kerja kat luar banding dok rumah
So, apa sangatlah yang dia boleh bantu huuu
Kiranya 98% urusan anak dan rumah saya buat sorang-sorang
Yes... ia memang penat giler
Kadang nak nanges rasa sebab penat dan stress

Tapi, nak buat macam mana kan?
Ni pun kira untung sangat dah saya kerja sendiri dari rumah
Rasanya kalau kerja makan gaji lagi letih
Sebab saya dah rasa dedua tu, kerja dari rumah lagi senang
Dan paling penting tak payah nak layan kerenah orang sangat
Dan palingggg pentinggggg takder boss yang nak arah-arahkan saya ehehhe

Yelah, dalam umur yang dah masuk kategori remaja purbakala ni kan
Taknak la tambah benda-benda yang boleh menambahkan lagi stress
Dah la baru 3 malam lepas terbaca kawan share kat FB
Salah satu punca kanser merebak dengan cepat atau boleh terkena kanser
Ialah STRESS.

Huhuu... takuttt dan nauzubillah
Dah la keturunan saya ada kanser huhuhuu

So, from time to time memang struggle jugak
Nak urus emosi dalam kehidupan harian
Sebab tu mana-mana kerja or bisness
Yang boleh buatkan saya serabut dan stress, saya akan tinggalkan
Tak guna ada duit pun, kalau tak happy
Dan saya tak suka orang push melampau

Biarlah tak kaya pun, biarlah tak berjaya pun
Sebab after all, apa yang saya nak ialah kegembiraan dan ketenangan
Bukan nak kata duit tak penting
Takder duit pun pengundang stress jugak kan?
Tapi, selagi ada jalan dan cara lain untuk dapatkan duit
I will go for it

Doakan semoga perjalanan hidup saya dan keluar baik-baik ajer
Dan saya doakan untuk korang jugak!


Till then, kena stop dulu
Nak masak pulak sementara Ayra tidur ni
Harini Alish request nak makan lauk kurma ayam
Suka tengok anak makan berselera dengan hasil air tangan mama
Walaupun seminggu 2 kali ulang tayang lauk yang sama hhaaahhaa.

Asalkan anak cakap
"Mama, sedap la mama masak, Alish/Dania suka"

Itu dah cukup membahagiakan saya
Tak dapat jadik masterchef untuk orang lain
Jadik Mastercess untuk anak-anak dah cukup membahagiakan.

Kbye!

Wednesday, July 19, 2017

July 19, 2017

Anak Belangkas!

Ayra dah umur 5 bulan pada 2.7.17 lepas. How time flies katernya. Tapi mama Ayra blom ada tanda-tanda nak kurus ๐Ÿ˜‚. Okey, lepas raya start diet selow-selow. Hahahah itulah janjiku pada Nizam. Sebab suka nau dia kata saya gemuk. Macamlah dia tu kurus huh!

Skang, Ayra dah kenal mama dia sepenuh hati. Haaaa, dah sampai tahap "cant take my eyes out of you".

Hilang jer mama dari pandangan, memang meraung la. Sib baik la Dania & Alish dah boleh harap tengok-tengokkan adik. Kalau tak, lagi haru-biru.

Ayra ni macam manja lebih dengan Nizam. Kalau Nizam ada, aura tu lain macam. Jadi happy baby tu. Macam pelik jugak, sebab Dania Alish dulu takder la macam tu. Apa pun, mama Ayra lagi happy, dapat la regangkan urat sambil layan hp hahahaha.

Kerja-kerja rumah kena siapkan laju-laju. Takleh dah nak buat kerja sambil berdondang sayang. Skang kalau weeekend memang tak masak. Nizam tapau ajer. Dia pun kesian kot tgk saya keletihan. Yelah, weekdays dah hari-hari masak, weekend kasik la chance gantung kuali. Tapi bosan jugak makan luar, bukan sedap mana pun. Dah la mahal.

Bila Ayra dah jadi macam anak belangkas, saya banyak kena duduk ngadap dia jer. Aduhaiii. Dah la daku jenis takleh dok diam. Ada jer benda nak buat. Tapi kena tangguh atau buat pun tak sesempurna saya biasa buat. Sangat tak best feeling tu tau ๐Ÿ˜.

Tapi... layan baby ni best... kalau dia tak meragam la hahahha. Ayra pun dah pandai gelak2 sakan. Geram tengok hehee.

Ni update blog guna hp jer. Ayra dah "nyanyi" ni. Till then, jumpa lagi!

Tuesday, July 18, 2017

July 18, 2017

Deko Raya 2017| Langsir Sliding Door

Masa beli kain langsir kat Nagoya PAS tu
Saya beli kain sebanyak ikut ukuran langsir grey-hitam sediada
Langsir tu railingnya rapat sampai ke siling

Tapi, bila nak tempah jahit tu
Saya decide nak buat pendek sikit
Sebab nak ikut ukuran langsir-langsir sediada dari Istana Kayangan
Ada la dalam 7 lai kot, tu pun kira yang letak kat Besut huhu
Memang dasar gila langsir sangat!

Sejak pindah sini, dok pakai langsir hitam tu jer
Dah 3 tahun tak berganti, sebab tu jer yang ada
Langsir sediada dari Istana Kayangan tu pendek sikit
Tak sesuai dengan ketinggian railing

Kebetulan pulak, railing day curtain tercabut
Alish laa... main bergayut pusing-pusing dalam langsir tu
Masa sebelum bulan puasa lagi
Bila dah tercabut railing tu, tak dipasang-pasang nizam
Sampailah nak ganti pasang langsir baru ni

Then, saya suruh nizam bukak railing kayu, turunkan
Pasang semula ikut ukuran langsir baru dan sediada
So, lepas ni, kerap la bertukar-tukar langsir
Maklumler, banyak langsir terperam heeehhe.


 Nizam cakap tak cantik bila tak penuh sampai siling
Memang la tau tak cantik, tapi disebabkan nak berganti langsir lain, redho jer la
Dah la bahagian atas tu nampak macam kotor la bekas-bekas lubang dan bertanda pensil masa nak tebuk railing atas tu.

Takpe, Ayah Su datang kita mintak Ayah Su cat
Harapkan nizam, memang dia tak layan la hahahhaha.
So buat masa ni, redho jer la keadaan macam tu, buat-buat tak nampak sudah cacatnya itu :P


Langsir bari night curtain tu pendek sikit, tak betul-betul cecah lantai
Ni kes tak ukur betul-betul la masa nizam nak pasang railing tu
Takdernya dia nak bukak - tebuk - pasang semula railing tu
So, sekali lagi kene redhoo menerimanya hahahha.

Day curtain sheer putih ni, dari Istana Kayangan punya
Bukan yang tempah kat Nilai 3 sekali dengan langsir grey-hitam tu
Bila dah turunkan railing, try pasang yang dari Istana Kayangan
Sekali, terlabuh pulak.
Kena sekali lipat jahit, baru ok tak berserabut sampai ke lantai

Maka, gigih la saya duduk bersila kat situ, jahit pakai tangan haha
Nizam suruh jahit butang seluar tertanggal, aku buat derk jer
Bila tang langsir, gigih okey bersila menjahit
Biarlah jarak jahitan tu dah 2 cm, janji melekat hahahha.
Bab menjahit, saya memang tak expert dan tak suka.
Tapi demi langsir, aku tabah menghadapinya hahaha.



Bila dah siap jahit pendekkan day curtain, baru nampak elok.
Sliding door ni jenis bukak tepi (bahagian langsir yang kiri ni)
So, sekali sekala boleh la ikat macam ni
Time hari cuti tak sesuai, sebab budak-budak dan nizam suka kuar-masuk
Ni time baru pasang dan time dorang takder ok la buat macam ni
If not, sila ikat tengah jer, senang nak kuar masuk
Dan dapat elakkan langsir cepat kotor hehee.



Sekali lagi... abaikan bahagian atas yang lopong dan comot itu
Rumah sewa jer kan, so takyah la nak ikut sangat ukuran kat sini
Bukan nak dok sini sampai bebila pun. Ikut hati, harini jugak nak pindah dari sini
Jenuh oii, washing machine pun letak kat beranda sebab salur air sumbat
Bosan!



Nampak... senteng sikit night curtain tu
Bila ikat tak obious sangat, tapi kalu lepas jer, nampak la sentengnya tu
So, tak berapa cantik sebenarnya bagi mata yang cerewet macam mata saya hehe




Cangkuk tu pun nizam baru pasang. Senget jadiknya sebab skru tak dimasukkan rapat ke dinding
Sabooo jerlah laki aku buat keje huhuuu.

Raya haji nanti kita tukar langsir lain hehehhehe.
Teringin nak pasang day curtain kaler biru
Railing dah rendah ni, senang la nak panjat tangga sendiri
Kalau yang tinggi tu, tak berani... gayat!

Till then, akan bersambung lagi entry Deko Raya #rumahayurashid katernya!

Monday, July 17, 2017

Deko Raya 2017| SOHO AyuRashid

Amboii... SOHO pun ber-deko raya keee?
Over sangat kannnnn iols nih :P

Sajer jer, nak kasik gempak sikit
Entry untuk hari Isnin, dihujung-hujung Syawal kene gempak
Kasik semangat sikit kat korang yang sudi jenguk blog sendu ni
Dan jugak, untuk saya simpan gambar buat kenangan gitu
Maklumlah, hobi saya snap gambar, dan cita-cita pulak delete gambar ahaks!

Ni gambar bilik kedua aka SOHO AyuRashid
Gambar ni masa berkemas-kemas nak balik raya sebenarnya
Bila Nek Jah dan Ayah Su budak-budak ni dah balik kampung hari kedua puasa tu
Kosong la dua buah bilik
Dan of course la kena berkemas semula hahahhaa.

So, sesambil kemas pakaian nak balik kampung tu
Kemas la sekali bilik

Tukar cadar, alih workstation ke dinding lain pulak
Tarik masa meja solek dari bilik utama ke bilik ni
Tukar-tukar bunga, dan last sekali vacuum dan mop lantai

Ohoii, buat kerja macam orang dah lama operate perut
Padahal baru nak masuk 5 bulan masa tu
Nak pakai Premium Beautiful tak muat lagi
Doa jer la semoga takder memudaratkan diri
Erkk, tapi esok pagi tu memang sakit pinggang giler-giler lahh
Pastu nizam cakap "esok tarik lemari baju pulak yer"
Hahahahampeh sangat lakiku!

So, kita layan gambar seperti biasa
Membebel pulak kita, mentang-mentang Ayra dan anak-anak dah tidur
Nizam pulak sakan dok layan hp kat sopa
*Masa menaip ni dah pukul 12.27am 17.7.17
Haaa... gigih tau update belog sebelum tidur
Nak update siang hari, hmmmmm... pepaham jer la ada baby ni
Dah tak seindah dulu dah cara nak berblog huhuu.

Ehhh... tercerita panjang lagi hahahhaa.
Layannnnnnn...

 Subur tak fiddle leaf fig kiterrrr?
Ahaks!



 Gini jer la alihnya pun.
Deko raya bilik katernya. Nak jugak tuuuu :)



 Cadar ni quilt patchwork. Tapi anak-anak tak suka, dorang kata kasar tak selesa. Padahal beli yang dah agak mahal. Sarung bantal saya suka guna yang plain. Mix & match dengan cadar bercorak, baru naik dia punya seri. Giteww!



 Ni quilt dari Ikea. Baru beli. Anak-anak kata kasar jugak. Aduhaiiiii.
Beli tru PS, nasib la elok ke tak kan, sebab takleh rasa sendiri kain tu macam mana
Just tengok corak berkenan kat mata, then order.
Kalau yang pink beli sebelum ni tu best giler, sejuk dan lembut jer kain dia. Berbeza dengan yang ni. Harga sama jer kalu tak silap. Lupa pulaks

Lepas ni, nak kena beli brand Jean Perry atau Akemi jer kot. Puas hati, guna sampai nak lunyai pun elokkk jer kainnya.

Tapi, mengenangkan harga tu, alahai... gigil-gigil rasa haahaha.



 Saya ni, obses dengan langsir, cadar dan segala benda berkait dengan fabrik
Ntah, memang suka sangat. Termasuk la beli dan tempah baju kurung masa zaman kerja dulu
Ni dah tak kerja, kena tahan napsu gila membeli kain hehehe.



 Macam janggal pulak letak meja solek kat situ, sebab warnanya kot.
Haaa, bila dah macam ni, memang tak lama la dok kat sini kan
Bab mengalih perabot sana-sini, itulah kepakaran hobi saya 

Pastu, sakit badan... padan muka! Saper suruh carik penyakit.
Tapi, dah hobi... nak buat macam mana kan.



 Saya tak suka letak barang atas almari solek.
Serabut



Kelmarin, saya dah selamat pun alihkan meja solek ni semula ke bilik tidur utama
Keh keh kehhhh. Kan dah kataaaaaa. Memang tak lama la dok sesatu tempat tu kalau mata ni rasa tak berkenan atau bosan.

Okey, dah minggu last syawal ni
Sempat lagi saya marathon sharing deko raya 2017 kan
So, doakan saya ada kesempatan update blog setiap hari.

Jumpa lagi dan selamat bekerja uols!

Friday, July 14, 2017

July 14, 2017

Kemas dan Susun Atur| Quilt, Comforter & Tilam Baby

Selain langsir, saya juga gila kan cadar, quilt dan comforter
Bila gila membeli dan buat koleksi, macam ni la jadiknya
Tak tau nak letak kat mana
Biasa letak dalam almari pakaian
Tapi, makin lama rasa makin banyak pulak
Mana nak letak langsir dan pakaian yang dah jaranggg pakai

Masa berkemas dan pack barang nak balik raya puasa lepas
Saya keluarkan semuanya dari almari
Pastu, letak atas katil bujang macam ni:

Masa menyusun tu
Eh, ni ada lagi 3,4 comforter takder ni
Mana aku letakkkk?
Carik dalam semua almari takder

Rupe-rupanya ada saya letak dalam luggage
Ni mesti masa lepas bersalin Ayra, Nizam sumbat dalam tu
Dia ada bawak 2 lai ke Az-Zahra
Sakan orang tua tu, jaga bini bersalin ke nak membuta haha
Patut la tak cukup, selamat dia simpan dalam luggage tu rupanya
Nak isi baju bawak balik kampung baru bukak luggage tu
Pecah rahsia dia tak keluarkan pun dari situ
Dah almost 5 months okey, sabor jer lahhh.

Yang tu, saya biarkan ajer untuk guna dan bawak balik kg
Yang lain, saya letak atas tilam macam ni la

Ini pulak yang paling atas, letak tilam kekabu Ayra
Saya beli dengan seller kat IG
Tak pernah guna pun lagi tilam ni
Besar dan tebal gilaaa tu!
Yang guna cuma bantal peluk 2 ketul, bantal tidur 2 ketul,
Bantal karipap seketul dan comforter
Tilam ni... tunggu jer la Ayra besar sikit
Ni just tumpangkan dia atas tilam saya atau lipat quilt
Kalau guna tilam kekabu ni, memang ambik space laaa.


Untuk elakkan kena habuk, saya bentang langsir macam ni 
Hehehe, asal boleh jer kan saya ni?
Janji tak berhabuk kan
Sayang pulak kalau nak biarkan terdedah macam tu
Bila tutup macam ni, nak guna pun tak risau
Just spray dengan fabrezze jer bila nak guna
Sekali sekala kalau rajin tu, boleh la tukar cadar tu
Tepuk-tepuk dan sidai semua ni

Erkk... tapi kat atas ni memang sentiasa panas
Takyah kot nak sidai bagai hehehe
Nampak nau pemalasnya hehehehe.

So, bila dah buat camni, jimat space dalam almari
Kalau tak... sendat!

Okey, gitu la cara saya simpan comforter
Saya tak suka letak atas almari atau bawah katil

Till then, jumpa lagi :P

Thursday, July 13, 2017

July 13, 2017

Deko Raya 2017| Ruang Tamu (SEBELUM)

Bila tengok deko ruang orang ber-geometri carpet
Rasa nak jugak
Tapi, memikirkan nanti saya akan gulung simpan
Rasa membazir pulak
Ada baby, rasa tak selesa bercarpet bagai ni
Ini pun nak raya jer bawak turun karpet ni bentang kat area sofa


Tapi, pegi jugak tu survey carpet kat Carpet Prima, sabtu lepas
Dah la ramai orang, panas pulak tu dalam tu
Tengok laju-laju (Nizam & Ayra tunggu dalam kereta)
Dania Hariz tak ikut, nak main kat umah kakak nizam

Lawa tu memang la lawa geometri carpet ni
Tapi mata saya dok berkenan yang rega RM700 - 1k+
Hahhaha, taste tinggi tapi bajet ciput :P
Dah tu, baik tak payah beli kalu bebetul tak berkenan

Ntah la, pada pendapat saya laa
Kalau yang rega below RM500 tu
Karpetnya jenis material 'panas' dan benang tak padat
Kalau beli pun, konfemmm Dania Hariz tak suka
Budak berdua tu cerewet bab cadar, sarung bantal dan karpet
Kalau jenis panas or tak selesa materialnya
Memang dorang taknak.
Dania ok lagi, kalau hariz, memang hmmmm, tatau nak kata apa
Nizam cakap hariz ikut perangai mama dia, cerewet :P

Pastu beli memahal pun gulung simpan jugak nanti
Kang ada aku pun kene gulung dalam karpet tu dengan nizam LOL

So, kita pakai jer la dulu apa yang ada

Ni deko sebelum saya letak cushion cover kalerful
Ni cushion cover (throw cushion, bukan sofa) yang dah 3 tahun punya
Nampak macam suram (ewah dan-dannn suram bila ada baru haha)






Tetiba terselit bantal peluk Ayra kat situ hahaha


Sarung ni beli kat AEON Balakong masa baru pindah Semenyih
Masa tu, masih guna sopa L-Shape gemuk.
Ada 3 bijik jenis panjang, dan 2 jenis petak
Elok kain dan jahitannya, sebab harga pun 'elok' jugak.

Skang, kita layan cap Kaison jer, murah :)
Takyah nak ber-AEON bagai, mahal
Dah tengok dah masa pegi shopping nak raya hari tu
Corak tak lawa mana pun, macam out dated jer.
Tapi, harga mahal.

Throw cushio coklat ni, dari zaman dok Istana Kayangan lagi ni
Ada lagi 2 biji lagi kaler cream, kat Besut. 


Balang kuih raya beli kat SSF Mesa Mall Nilai, Sabtu hari tu laa
Lepas ke Nilai 3, terus ke Mesa Mall.
Dania Hariz cakap: "Mama kenapa beli 3 jer"
Dah tu... kuih raya kita ada 3 jer masa ni hahahha
Eh, rasa nyesal pulak tak beli 6 huhuuuuu.


Ni kira idea deko bajet la kan
Takyah nak tukar semua baru, sarung kusyen pun dah boleh ubah mood
Naik la serinya banding hari biasa, kata rayaa kannn.

Next entry, gambar SELEPAS nya
Just tukar cushion cover jer pun haahhaa
Sakan nak buat 2 entries hihiii.



Wednesday, July 12, 2017

July 12, 2017

Deko Raya 2017 | Ruang Tangga

Skang takder masa nak bercerita membebel pepanjang
Kena intro sikit, terus tepek gambar
Ini pun Ayra tidur semula lepas menyusu
Haaa, kejap lagi dia bangun aptb

Ni nak share deko area tangga
Just sapu-sapu dan mop tangga yang dah berhabuk gila haha
Then, pasang langsir (day & night curtain) dedua baru
Sheer putih tu beli dan tempah kat Nilai 3 Sabtu lepas
Pegi sana konon nak beli geometri carpet kat Carpet Prima
Sudahnya rasa tak berkenan pulak, terus tak jadi beli

Yang beli kat situ cuma langsir sheer
Itu pun rega kain  upah RM40 jer hehehe

Day curtain tu pulak kain yang beli kat Nagoya PAS
Ni bersekali dengan sliding door.
Buat 4 keping jer, tingkap lain tak payah
Tempah dengan kawan sekampung nizam

Pastu basuh bunga dan lap-lap pasu
Sumbat-sumbat bunga tu semula, setel

So, cenggini jer pun kejadiannya hehehe.
Simple jer, sebab saya tak suka berserabut ni
Semak mata memandang nanti



Fiddle fig ni jadik perangkap habuk yang berjaya
Belum rajin lagi nak cuci


Tali pengikat tak sempat siap, guna ajer tali jubah yang saya bukak hahaha
Stylo apa ikat tepi macam tu hihihi

Tambah pokok jurai-jurai SSF yang sebelum ni saya sangkut kat dinding SOHO
Dah tak masuk SOHO buat keje kat situ dah sejak lepas raya ni huhu
So, bawak jer la ke bawah pokok jurai-jurai ni
Kan saya suka alih situ, alih sini :P


Bila dah cuci, terus nampak segar-bugar macam baru beli
Cuma konsepnya basuh setahun sekali or dua kali jer la
Cepat gila berhabuk kat umah ni huhuhu.


Ni pun perangkap habuk terbaek nampak gayanya
Masa bersih lagi, buleh la zoom in hahaha






Langsir saya suka pattern jahit bodo macam ni jer
Just untuk masukkan kayu
Senang, ringan dan jimat kos upah :P

Sekian. Deko raya-lahhh sangat kat area tangga rumah saya
Nanti share lagi yer. 

Tuesday, July 11, 2017

Pokok bunga ke semak samun ni?

Orang tanam pokok bunga, ada laman bagai
Awok nakkkk jugakkk.
Bab membeli pokok, memang kental la
Mati satu, ganti dua, tiga sekali beli
Tapi, bab menjaga, pemalas ya hampuunnn :P

Sejak Dania bela kucing, saya tak amik tau dah hal kat beranda
Dania dan Nizam la uruskan
Saya memang allergic bau kucing
Bukan tak suka kucing, tapi tak suka bau dan bulunya

Malam nak balik raya tu
Nizam dah buang semua kucing
Ara, Boboi dan 5 anak ara
Sedih, memang sedih
Menanges teresak-esak dania dan hariz
Buang kat kedai yang kitorang selalu pegi
Ni sejak balik raya tak pegi lagi kedai tu
Sebab nizam cakap, kalau jumpa semula
Dia akan sedih, dan nak ambik semula
So, baiklah takyah pegi

Ni bukan sebab kejam ke apa
Tapi anak-anak kucing tu berak bersepah-sepah
Sampai ke rumah jiran
Rasanya memang sah kitorang kena maki hamun kat blakang
Terpaksa buang akhirnya
Rasa bersalah dan sedih bila ingat
Tapi nak buat macam mana kan...
Dah beli pasir tempat berak pun
Bersepah jugak beraknya
Memang terbaek la bau dia

So, bila dah takder kucing ni
Baru rasa nak kemas semula beranda dan laman kat luar tu
Tunggu ada masa jer nak buat
Susah dah ada baby ni huhuuuu
Apa-apa kena buat sendiri, lagi la susah
Nak buat macam mana, kalau tak buat
Makin teruk la bersepah beranda dan pokok tak terjaga
Kena bagi Ayra ubat tidur kot hahaha
Baru buleh buat keje mengemas ni kikikiii.

Ni gambar saya snap pukul 7.30am tadi
Masa tunggu Cik La datang ambik Alish nak gi solah

Ni kat beranda
Saya letak sini masa nak balik kampung raya aritu
Kalau letak kat laman luar, panas sangat

Longgok letak macam ni jer
Sendu dah tak terjaga ni, kena beli baja nampak gayanya.


Koleksi money plant
Ni kalau gebu, lawa sangat ni sebab banyak!


Ketapang brazil (fiddle fig)
Tinggal 5 lai daun, yang lagi sepokok kan dah mati hehe
Tumbuh tunas, tapi mati jugak akhirnya, panas sangat sebab saya letak kat laman
Tak sempat letak kat beranda semula, ehhh tunas-tunas dah gugur semua

Tengok daun pokok tu, penuh habuk
Siap pakej ada taik cicak skali hahahha
Ko hadoo? Pokok bunga buat tadah taik cicak?
Takdo kan? Ayu Rashid jer hado tau :P


Ni persinggahan, sebelum ni letak dalam rumah
Yang dalam plastic kuning tu, plastik berisi pasir 'toilet' kucing
Rindu pulak kat Ara dan anak-anak dia
Tapi tenang la, sebab tak serabut dah dgn depa semua tu
Anak-anak la kesian, rindu kat Ara.
Apelah nasib 7 beranak tu huhuuu.



Ni pulak, kat laman.

Mengintai dari celah gate gitu


Tak terjaga, tapi still survived kebanyakannya hehhee
Pandai-pandai korang la nak idop
Iols nak jaga anak pun huru-hara, apalagi nak jaga korang :(


Pokok macam daun pisang mak nizam kasik tu dah tua
Kena tanam semula kot baru tumbuh anak dan tunas baru
Macamlahhh rajin!


Let the pictures do the talking haahha

Kan dah kata.
Tuan punya pokok bunga pun dah konpius
Ni pokok bunga ke semak samun?


Daun-daun kering tu bukan daun pokok bunga
Tapi daun pokok pelam jiran dan pokok gelam
Sapu dan kumpul sebelum balik raya haritu
Dah siap letak plastik sampah itam, tapi tak sempat nak sumbat dalam tu
Sudahnya, mereput la kat situ
Kalaulah saya ni ada 44 tangan dan kaki, alangkah bahagianya
Tak tercapai dah nak buat semua keje sendiri
Tunggu la bila ada masa, kena buat jugak.

Malu kat jiran-jiran, laman umah dorang bersih jer
Laman umah ni jer, azab!
Rasa nak buang pokok-pokok bunga ni, tapi sayang pulak
Kalau takder pokok bunga, baru kemas
Dah kurang satu keje nak kena buat dan maintain.
Susah sangat, angkut bawak balik kasik mak mertua
Sayang jugak nak buang pasu-pasu tu.
Tapi, cubalah dulu kemas dan susun elok-elok
Tengok macam mana, kalau dah malas sangat jaga
Itu ajer lah solution yang nampak skang.

 Pokok kesayangan, tapi tak jaga elok-elok jugak


Nanti bila dah kemas-kemas, saya share
Tapi taktau la bila zaman tu huhuhu

Till then, jumpa lagi.

P/S: Nak order Dexandra Perfume dan Body Odourless, boleh terus WA atau Telegram yer: 019 - 989 8341








Monday, July 10, 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Assalamualaikum semua!

Hi hi hiii.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin.

Valid lagi la kan ucapan raya ni
Raya kan sebulan, ahaks!

Ni share sekeping gambar raya kami.
Alhamdulillah, tahun ni raya ber-5
Penuh screen hp, meriahnya bila dah ada 3 anak
Syukur, alhamdullillah. Nikmat dan rezeki Allah bagi.

Ni kengkonon free style la
Sekali nizam tak reti la nak free style!
Ada ke dia pandang camera, spoiled betul laki i ni tau :P
Alish & Dania, pandai pulak posing, ikut sapooo la ni, ahaks!

Hari ni dah Syawal ke berapa? Lupa sudaaah.
Nampak nau tak kesah sangat pasal raya kan?

Tapi, dalam tak kesah tu, sakan dok kemas dan deko rumah haha
Kegilaan dan hobi yang tak pernah surut
Bak kata nizam bila saya beli pokok plastik
"Mama dah kenyang makan daun ijau kan?"
Hhahaa, hampeh sangat lakiku :P

Ni entry nak kasik hot balik la mood nak berblog
Aduhai, bizi gila la sejak lepas balik raya ni
Ayra dah mula taknak dengan orang lain
Yang boleh dia selesa cuma dengan saya dan papa dia jer
Kalau dengan orang lain, melalak-lalak

Acaner nak jadik blogger tegar ni?

Pasni, kenalah manage masa bebetul
Antara family dan bisnes
Mencabar tau bisnes dari rumah bila ada baby
Stress la jugak, sebab dah beberapa tahun rileks jer kan
Ye lah, Alish umur 6  tahun baru dapat adik
Mana daku tak terencat kejutan budaya ada baby hahaha

Nanti kita cerita lagi, ngantuk dah
Saya taip entry ni jam 1.00am hari ni
Dah selesai buat entries blog untuk client
Baru taip entry ni hehehhee

Kiranya korang baca ni yang auto-publish la yer
Kalau nak harapkan update blog pepagi macam dulu
Tak 'berasap' la blog ni jawabnya!

Eh... nanti saya share deko-deko raya yer
Deko raya konon, padahal hari-hari dok kemas umah bersepah jer haha

Ok, bye!