Wednesday, September 27, 2017

Bisnes dari Rumah| Mulakan dengan apa yang ada 'di tangan'

Kesilapan terbesarrrr saya pernah buat ialah buat bisnes dengan berhutang, aka buat loan bank. Salahkan nizam sebab dia yang gedik sangat nak buat bisnes Bio Aura. 

Saya yang tukang buat loan. Nak jual 10 unit Bio Aura tu, senang macam makan kacang. Tapi... menanggung hutang bank? Dah dia nak sangat buat bisnes tu, dialah tukang bayar hutang tu. Lepas benti keje, memang saya tak penah bayar pun. Sebab masa keje kan potongan gaji. 

Haa, masakkk la dia membayar setiap bulan. Sebab kitorang dah buat agreement, saya buat loan ajer, dia nak bisnes dia buat, saya taknak. Lagi pun, leader Hai-O  Bio Aura dia tu lelaki, dan saya tak minat la nak jual bio aura tu kan. Ehh, tapi sudahnya saya jugak re-join group lain jual Premium Beautiful. Siap kuar modal 10k lagi buat beli 5 set. Aduiiii, menyesal bila ingat balik.

Masa tu, mana pikir apa sangat kan? Mudah terpedaya dengan apa yang dilihat dan ditayangkan. Lesson learnt in a hard way orang kampung saya kata, gitew. 

Tapi, menyesal pun tak guna. Sebab takder la saya gagal terus dalam dedua bisnes tu. Produk semua terjual, malah saya dapat la merasa jugak income dalam bisnes Premium Beautiful tu. Masa tu saya fokus promote kat blog jer. Setel semua set dalam masa beberapa hari jer. Pada saya masa tu tak susah mana pun nak jual Premium Beautiful. 

DISCLAIMER: 
Takder niat pun nak salahkan company, leader atau produk. Cuma, saya sendiri yang decide untuk quit the business bila dah pindah Semenyih. Kalau teruskan, agaknya aku dah jadik CDM kot. Hahahha berangannnnn! Nak naik DSM pun semput mak nyahhhhh. Ada hati nak naik CDM hihiiii.

Well, masa tu ilmu bisnes memang 0 la. Buat jer mana boleh. Takder nak rujuk mana-mana atau orang yang lebih arif, at least tru pembacaan di fesbuk dengan mentor-mentor bisnes (selain mentor bisnes Hai-O), untuk elakkan 'bias' dalam penilaian pasal bisnes.

Since dah makin banyak tau, dan based on my own experience, janganlah kita berbisnes dengan berhutang! Kalau takat hutang spouse atau family, sikit-sikit tu ok lagi laa. Janganlah sampai puluh ribu ke atas. Dan sebaiknya, takyah berhutang langsung.

Lagi-lagi kita pompuan khususnya yang pegang title surirumah. Nak bisnes jangan lah berhutang. Mulakan dengan apa yang ada kat tangan. Kalau kat tangan kita takder, apa kata, tarik tangan husband sekejap, check apa yang ada kat tangan dia hahahhaa. Ni konsepnya nak minjam duit laki laaa. Pepaham sudah la kannnn. Nanti kalau i senang, u jugak boleh tumpang senang kan, bang? Haa, bab mengajor orang, memang terbaik si Ayu ni hehehe.

Apa yang ada kat tangan yang boleh kita mulakan bisnes kalau dah kita ni surirumah atau kalau suami bagi pun cukup-cukup untuk buat belanja dapur jer. Mana cukup kakkk nak buat modal bisnes.

Hmmmm... nanti saya share lagi macam mana nak bermula! Itu pun kalau saya ingatlah nak sambung entry ni hahha. Saya kan suka bagi janji pelsu. Tengok entry pasal DROPSHIP... janjinya 15 entries kan? Yang siap kalau tak silap 9 ajer (see, saya pun dah lupa). Itu pun siap 9 entries sebab saya buat Schedule Post. Kalau nak harapkan entry tetiap hari, memang hmmmm...  nan hadooo la jawabnya.

Nak ke sambungan pasal Dropship tu? Ewahh.

No comments: