Monday, September 25, 2017

Blog Revamp

Almost every time bila saya dapat customer baru (strangers), saya akan tanya dorang: 

"Dapat contact saya dari mana yer? Fesbuk, IG atau Blog?

Haaa... 99.99% akan jawab: BLOG!

Dah tu... insofff ler ayu, yang ko punyer strengh is blog. Takyah dah nak buang masa merapu di fesbuk dan buang data di IG (ehhh, kena buang jugak data di IG, layan gambar deko-deko hehe)

Ni sebelum tukar template. Tukar dulu sementara dapat yang designer buat.
Simpan template ni buat kenangan katernya

Then, ada pulak ber-wa dengan cikgu online ABDR saya, iaitu Cikgu Zaila Mohamad atau dengan nama glam dia Mekla Tauke Noxxa hehhehe. Dia pun nak fokus kat blog semula. Selama ni kami still update blog, tapi dah ala-ala ke lautan nan dalammm jer. Update asal boleh jer. Janji ber-update :P


Yelah, bila tengok keadaan saya yang huru-hara gila sejak ada baby ni, memang saya kena work smart, not work hard. Bukan nak kata fesbuk dan ig tak bagus, tapi setiap orang ada strengh dia kat memana socmed. Kalau bebetul komited dan rajin, semua socmed boleh guna untuk bisnes dan branding. Cuma tu laa, nak carik komited, rajin dan satu lagi yang penting iaitu MASA memang menanges la kalau tak bebetul tabah dan konsisten.

So, saya terus decide untuk revamp dedua blog iaitu blog ayurashid.com dan blog Oh Wanginya Dexandra. Blog ohwanginya tu, tetiba rasa nak beli domain, haaa terus la beli. Gituuu. Ehhh tapi saya tak buat sendiri hahhahaa. Malas nak ngadap dan malas nak pikir. Saya upah jer designer buat. Kebetulan sembang dengan partner bisnes ohwanginya dan jugak blogger, Cik Rose kita haaaa.

Dia yang rekemen designer tu. Then terus la saya yang sentiasa gelojosss ni contact beliau untuk diskus dan terus berurusan untuk upah revamp 2 blog dan tempah domain. So, insyaAllah, dalam minggu ni atau minggu depan, akan ada transformation besar-besaran gitu. Wahhh, nak gempak ajer, padahal tukar template dan ubah design jer pun hahha. Nak yang best ajer kan?

Harapnya, lepas ni akan dapat la tambah income lain tru blogging. Dan start minggu ni saya kena susun schedule elok-elok. Mana boleh buat, buat cecepat, jangan tangguh dan saya takleh tunggu semua benda sempurna baru nak buat.

Haa... contoh nak update blog, asal ada masa jer update. Sambil guna hp atau bersila atas lantai guna laptop sambil layan Ayra pun kene update! Hohoooo... mencabar okeh untuk saya yang nak semua benda perfectionist ni. Belum haper-haper saya dah rasa berdebar ni hahha over tak sudah :P


Pasni, saya blog ni akan update ikut daily theme. Ada personal, bisnes, dekorasi, review, dan ruangan khas untuk saya ulas dan share berkenaan bisnes online dan bekerja dari rumah. 

Haaa... doakan saya gigih dan konsisten yer. Dan doakan Ayra Safiyya yayaya tu behave jer. Kalau dia buat perangai, impian tinggal impian jer la sobbb sobbbbssssss.

No comments: