Wednesday, September 13, 2017

Dilema surirumah bila mertua cakap dok perabih duit anak dia aka laki kita

Haa... dah kenapa semenjak dua menjak ni asik nak buat tajuk boleh bikin panas jer ni? Dengan hashtag #EntryAkuKauYangPanas hak hakkk hakkkk :P



Well, ni bukan nak mengata mertua i tau, sebab mertua i baik tau hihihii. Dia mana berani nak kata gitu kan, sebab menantu dia punya laser menjawab boleh tahan. Op kosss laa kena pertahankan kannn. Untung tau nizam, dapat bini yang gigih mengais. Tak keja pejabat pun, boleh kais duit dari rumah aper. 

Alhamdulillah, dah 7 tahun lebih tak keje makan gaji, masih lagi diberikan rezeki. Ingat, yang bagi rezeki tu Allah, bukan boss, bukan tauke... bukan Pak Jib jugak heheh. Takyah dok kalut bangga sangat la kalu anak menantu keje gomen tu. Rezeki memasing Allah dah tentukan dari mana dan bagaimana. Sesilap yang orang dok kata perabih duit lagi tu lagi berduit dari lakinya. Haaa, tak gitu.

Al-kesahnya, beberapa hari lepas. Ada la kawan yang jugak berizazah dan dah benti keje, dok rumah dan kerja dari rumah jer. Memacam keje dia buat untuk dapatkan duit. Tapi tu semua tak dipandang mertua. Sebab mertua dia asik dok rasa menantu dia tu dok perabih duit laki jer. Padahal, kalau tengok kawan saya ni, dah macam supermak dah. Apa benda la dia tak boleh buat, semua boleh. Tinggal tak boleh nak jadik pilot kapal terbang jer. Hahahaha.

Well, pada saya senang jer. Semua  kita nak kena cakap. Sebab tak semua orang paham atau ada jer buat-buat tak paham. Nakkk jugak nampakkan menantu tu tak baik. Sebab apa? Mungkin sebab dia sayang sangat kat anak lelaki dia tu. Taknak anak lelaki dia tu susah.

Susah apanya makcik ooiii, dah tu bini dia kan. Memang dah tanggungjawab dia tanggung dan bagi nafkah zahir jugak. Jangan dok ingat nafkah batin ajer tau hahhaha. Apa kata makcik bawak-bawak pegi kuliah agama ke, baca buku agama ke, takpun tengok jer kat tv. Haaa, bersepah rancangan agama skang. Ko nak ustaz atau ustazah yang mana? Yang berceramah style macam mana? Serius, kelakar, suka nyanyi, kelakar tapi tak berapa nak menjadi... haa semua ado. Semoga, time makcik dengar tu. terkeluar la topik pasal tanggungjawab suami pada isteri, dan dengan harapan lagi keluar topik jangan masuk campur urusan rumah dan tangga anak menantu. Unless, bila  benar-benar diperlukan.

Kalau bab duit ke, bab belanja ke, bab menantu tak keje ke aper, takyah la makcik dok kalut. Bawak-bawak la bertaubat, berzikir ke, sebab kubur dah kata come on bebeh... rumah lak dah kata, bila nak pegi... ehehhee.

So, jika korang la antara menantu pompuan yang ada dilema macam ni, korang pandai-pandai la handle. Takyah nak pendam sangat la perasaan menyentap tu. Alang-alang orang dah kata kita, apa kata kita buktikan jer, yang aku pun boleh ada duit sendiri la, tak harap duit laki. 

Skang ni macam-macam benda dan cara boleh datangkan duit. Ko jangan meniaga atau tanam pokok ketum sudah la hahhaha. Selagi kita dok layan apa orang cakap atau apa pandangan orang, kita akan tambah tensen dan depressed.

So, caranya cakap jer, ko ada income sendiri, apa ko buat. Nak lagi best, apa kata ko kasik emas seketul kat mak mertua ko. Senyappppp terus orang tua tu, dan... time tu jugak ko akan ditabalkan sebagai menantu kesayangan, dan terlucutlah title menantu hantu yang mungkin ko dah sandang selama berbelas tahun sejak ko dah tak keje makan gaji pakai kasut tinggi dan blazer pegi keje. 


Hahhahaa... sesungguhnya, bukan orang muda gen x dan gen y sajer yang memandang materialistik, malah mak-mak dari zaman Kassim Selamat dan Sabariah lagi dah pegang kemas title ni. So, apa adehal dengan pandangan orang? Yang penting, ko tak der masalah nak ber-online shopping asik nak membeli barang Ikea. Kikihhhh tetiba sangatttt contohnya!

Till then, kita wanita yang berizazah ni, nama jer tak keje pejabat tau, tapi otak kita tetap bergeliga dan non-stop compute dok pikir dan buat duit dari rumah. 

Sekian. DISCLAIMER SEKALI LAGI YER. Ini bukan kisah saya dan mertua saya. Mertua saya baik, dia sayang menantu hantu langsuir nan sorang ni. Hahhaha, tau takutttttt sampai 2x nak buat disclaimer hahhhaha.

1 comment:

Marshalizadotcom said...

sokong tu bekerja dari rumah...:)