Wednesday, September 20, 2017

Hidup ni singkat jer, jangan ada dendam

Kejap tadi, ada scroll timeline fb sambil nak tidurkan ayra.
Terbaca satu posting sorang kawan FB (dia doktor)
Tulis situ, adik dia baru meninggal dunia. Lelaki. Cancer fighter.
Al-fatihah untuk arwah.
Perasan tak.
Kerapnya kita tengok orang meninggal 
Yang sihat-sihat ajer, dan muda
Kita memang tau, mati tak kira umur dan keadaan
Bila dah sampai masa, semua akan mati

Tapi, kita sentiasa hidup in denial
Nak menafikan hakikat tersebut

Lately ni, ehh bukan lately sebenarnyanya
Sejak abang saya meninggal dunia dulu
Ia bagi tamparan hebat kat saya
Rasa macam the whole life nak berubah
Rasa betapa singkatan hidup ni

Sibuk sangat dok kejar dunia
Padahal bekalan nak bawak ke sana, astagaaaaa
Takut mengenangkan

Since that saya cuba ubah sikit-sikit
Mula carik buku keagamaan skit
Mula berkepit dengan al-quran, tasbih
Lengkapkan solat yang kekadang lopong
Tambah dengan solat-solat taubat dan sunat-sunat 
Walaupun tak konsisten, but at least buat
Amalan yang sedikit, semoga dapat tampung mana yang lopong

Sama jugak dengan hubungan sesama manusia
Saya taknak simpan dendam kat sesaper pun
Atas apa jua kesalahan yang orang pernah buat kat saya
Tapi, saya pun semestinya ada salah jugak kat orang

Ada yang pernah melukai atau dilukai
Ada yang pernah menyakiti atau disakiti

Tapi, ada seorang hamba Allah yang saya rasa susahnya nak maafkan dia
Apa dia buat kat saya, bagi kesan dan saya takleh lupa
Dia pompuan yer, bukan lelaki hehhee

Tapi,
Bila tengok dan baca sana sini, betapa hidup ni singkat jer
Tak perlu simpan dendam

Kita layak bahagia, kerana dendam tu racun jiwa dan hati
So, saya cuba maafkan dia
Dan doakan semoga dia bahagia dan berjaya

Sebab, bila fikir semula.
Malas nak mencarik kat mahsyar sana semata-mata sebab marah
So, kasik setel kat sini

Walaupun dia tak baca blog ni, dan mungkin dah lupa
Tapi... takder hal. Saya lepaskan kat sini apa terbuku kat dada selama ni

Saya maafkan awak dengan seikhlas hati
Dan saya dah Unblock awak dari fesbuk saya hahhahaha.

Kot la dia jumpa FB saya kan heehe
Dan masih ingat siapa AYU.

Till then, iols nak masak dulu hehhehe sementara Ayra tido

No comments: