Tuesday, September 12, 2017

Nurse suruh ibu baru beberapa jam bersalin czer basuh poo poo anak sendiri?

Wah tajuk, saja mintak kena viral bin kecam ke apekah ini?
Hehhheee...

Takderlah, saya ni takut sangat kalu penulisan kena kecam
Viral yang bermanfaat takper
Takmau yang mudarat dan jejaskan kredibiliti, gitew.

Alkesahnya
Minggu lepas korang ada tak terbaca orang share di fesbuk
Pasal dia baru beberapa jam lepas bersalin czer
Lepas tu, nurse dah suruh dia uruskan baby
Iaitu basuh poo poo babynya tu.
Bersalin czer yer, yang perut dibelah macam kek hepi besday to youuuu


Kalau ikut pengalaman saya
Beberapa jam lepas czer tu, dari paras perut sampailah ke kaki
Masih lagi kebas tak rasa apa pun
Malah, masih lagi baring jer, dok layan pening
Nak duduk memang tak boleh lagi la
Sebab pinggang pun tak rasa aper-aper
Dah tu nak duduk macam mana kan?

Jangankan nak duduk, minum air pun tak boleh lagi
Kalau haus sangat, nurse bagi sedut sekali jer air masak
Sebab takut kita muntah
Lepas dah minum air sikit, baru dapat minum milo
Ko jangan ngada mintak nasik tau hahha

Haaa, saper kata bersalin czer ni senang?
Tak merasa, sedap la cakap
Ehh, tapi aku suka jer bersalin czer hehehe
Sebab takut nak jaga luka episotomi hihiii
I is seram you dengar kawan-kawan citer
Padahal nak jaga czer orang kata lagi susah ehh
Luka luar dalam gituh.
Tapi, saya rasa ok jer.
Okey, saya memang pelik yer, jangan ikut ahaks!

Yang pompuan tu share, dia takder cakap spital mana
Tapi, hospital gomen la
Yelah, spital gomen kita paham
Nurse mana ada masa nak layan dan manjakan patient
Tapi, ni bukan isu manjakan atau patient mengada
Kalaulah BETUL apa yang pompuan tu tulis
Nurse tu macam agak kurang 'mesra layanan
Memang kesian sangat.

One of our family members ada jugak cerita
Dia bersalin czer kat spital gomen
Memang kena cuci poo poo anak sendiri
Dan, nak 'belajar' bangun dan berdiri pun kene sendiri
Gi toilet pun jalan sendiri sesorang, takder orang nak tolong
Ko pepandai la kalau nak jatuh tergolek ke apa

Aduii, tak dapat imagine macam mana kalau jatuh
Sebab antara kesan lepas bius separuh ni loya, pening dan nak pitam

Tapi, mungkin kebetulan jer dia kena macam tu
Rezeki dan bahagian masing-masing kan
Ada jer nurse yang ada sifat empathy akan tolong
Atau kita sendiri yang kene jadi mengada, kene request
Rasanya nurse akan tolong kalau kita cakap plisss i need your helps
Gituuuu. Apa-apa kena bercakap, jangan diam
Sebab keadaan badan kita dan kemampuan kita, kita yang rasa

Bila bersalin czer ni, sakit dia yang amat sakit tau
Bila ubat bius dah mula hilang kesan dia, haaa merasa la ko
Tapi, dalam tempoh sehari tu ubat tahan sakit sentiasa dapat la
Samada masuk tru drip, telan atau masuk ikut bontot (tak suka hahha)

Tapi, masa saya mula-mula dengar family members saya tu cerita
Nurse bagi jer dia baby untuk cuci poo poo dan tukar pampers
Saya terkejut jugak. Sebab sebelum ni memang tak tau la kan
Takleh imagine macam mana nak buat tu
Cuma untungnya dia, sebab jiran sebelah katil tolong buatkan
Orang tengah tunggu masa nak bersalin, so dia tolong

Pastu dia cakap, kena bangun sendiri nak gi toilet
Toilet boleh tahan jugak la jauh nak kena menapak
Yelah, walaupun jarak toilet dengan bed kita cuma 10 langkah
Tapi untuk orang sakit dan baru perut kena belah, itu rasa jauh okehhh

Nak bangun pun seksa, nak berdiri lagi seksa, nak jalan bertambah seksa
Macam mana kalau patient jatuh dalam toilet sesorang
Takleh imagine huhuuuuu.

Tapi, yelah... nurse pun sibuk sebab patient kan selalunya ramai
Kita pun takleh nak salahkan dorang
Mereka pun manusia, ada perasaan, ada rasa tekanan dan penat

So, pada pendapat saya.
Just bagitau jer dorang elok-elok, mintak tolong kalau tak mampu buat
Dorang pun ada etika profesional kerja dorang
Dan, as a human being dan jugak sorang wanita
Dorang mesti akan tolong
Biarlah dia nak buat muka ke, nak bebel ke... kita diam dan senyum ajer
Ucap terima kasih, siap pakej tambah doa untuk dia
Doakan depan dia sesiap, kasik dia terharu gitu hahaha

Tu nizam selalu cakap
"Selagi papa boleh, biarlah mama bersalin kat spital swasta, kena potong gaji pun takper"

Sib baik beranak 3 orang jer hahaha.
Kalau , 7 orang, masakkkk la ko hihihi

Yelah, anak dia kannnn
Lagi pun, dia tengok macam mana seksanya bini dia lepas czer tu
Biarlah orang kata sakit tu sama jer
Tapi, saper taknak layanan istimewa dan selesa dak? hehehehe
Ada jer orang cakap, bil beranak Ayra boleh buat down payment kete
Tapi, bukan mintak duit dia pun nak bayar hihihii.

Apa pun, tu rezeki dan bahagian memasing
Kalau kita tak dapat, jangan pertikaikan apa orang lain dapat
Pilihan masing-masing.

Apa pun, as a moralnya untuk kisah pompuan tadi
Saya kurang setuju di sebarkan di social media
Sebab akan banyak berlaku tokok tambah, fitnah dan boleh gaduh
Tau jer la keyboard warrior bersepah-sepah

Mungkin orang kata tak kena kat batang idong ko sedap la cakap
Tapi, kalau kena pun, nak buat macam mana
Dah baby kita, nak tak nak, sakit ke tidak, kenalah buat

Tapi, sebagai ibu, kita mesti akan jadi kuat.
Macam saya dulu bersalin Ayra
Day 2 tu, saya usaha jugak pepagi bangun nak pegi nurseri tengok dia
Walaupun bilik nurseri cuma berdepan beberapa belas langkah jer
Tapi, saya rasa jauh macam beribu batu gitu (woww over hahaha)
Yelah, dah sakit kann... tapi demi nak tengok anak
Sanggup!

*Ayra kene duduk dalam nurseri dari lahir sampailah hari ke-4 (hari discharged)
Ada problem sikit, nanti entry lain share.
Day 2, dah pandai posing tau baby i, hahhahaa
Ni masa memula saya menapak dari bilik ke nurseri nak tengok dia
Sedih gilaa rasa masa ni, meleleh-leleh airmata tengok baby dan dapat pegang dia.



Itulah pengorbanan seorang ibu
Walaupun hakikatnya garang macam mak rimau beranak sulung hahha

Nanti saya share tips macam mana nak cepat 'dapatkan'' pinggang sampai kaki selepas bersalin czer. Haaa, ada caranya tau, jangan tunggu 12 jam baru nak gerak-gerakkan kaki tu, lambat baik nanti dan bahaya sebenarnya. Dengan kata lain, jangan dilayan sakit tu, kena degil banyak supaya cepat dapat pinggang dan kaki semula, so dapatlah jugak cepat baik. Haa, gitu.

1 comment:

Aina Dayana Hilmi said...

Saya terketar-ketar p tandas sendiri lepas sedar dari czer. Huhu..saspens je..pertama kali czer. Lain-lain normal ...