Friday, November 24, 2017

Keputusan UPSR 2017

Semalam, keputusan UPSR 2017 dah diumumkan. Penantian dah berakhir. Debaran telah tamat. Semuanya telah terungkai semalam.


Tapi, macam mana dengan kesan daripada keputusan UPSR tu, pada anak-anak, ibu bapa, guru-guru, kementerian pendidikan dan masyarakat?

Kita pun tau, sistem pendidikan kat Malaysia ni adalah exam-oriented system. Samada suka atau tak, dan ada pelbagai pro & cons yang diutarakan, kita tetap kena ikut system. Kalau taknak ikut, sila anta anak sekolah ke planet marikh atau musytari hehehe. 

Tahun ni, tak nampak sangat drama keadaan keputusan peksa diumumkan, sebab kementerian tak kasik buat pengumuman yang panggil-panggil amik keputusan atas pentas ikut pencapaian. Ramai yang rasa lega dengan cara macam ni. 


Sebenarnya, benda ni bergantung jugak pada cara kita menilai sesatu keadaan. Ada pro and cons-nya. Yang penting, dalam keadaan macam ni, emosi anak-anak dan ibu bapa memang akan tersentuh. Tersentuh dengan kegembiraan atau kedukaan. 

Cara kita handle emosi tu penting, khususnya ibu bapa. Sebab sekarang ni, macam ibu bapa pulak lebih sudu dari kuah. Eh, tak kata orang lain, tapi diri sendiri hahahhaha. Saya ni bab belajo, memang takleh laaa. Susah hati. Rasanya semua ibu bapa macam tu kan? Kalu tak kesah, takder la kes sampai patah hanger mengajor anak. Hahahha, pitam haku!

Apa pun, tahniah untuk semua adik-adik, ibu bapa, guru-guru, kementerian dan semua yang telah bertungkus-lumus dalam UPSR. 

Buat adik-adik, masih jauh lagi perjalanan korang. Yang cemerlang, teruskan berusaha untuk kekalkan kecemerlangan. Yang lain-lain pulak, terus berusaha tanpa putus asa, kerana setiap insan punyai potensi diri yang telah Allah anugerahkan. Study smart. Not study hard, okey?

Semoga UPSR ni jadi langkah pertama untuk negara kita lahirnkan generasi cemerlang, yang bukan saja dalam akademik, tapi dari segi agama, akhlak, sahsiah dan punyai empathy yang tinggi, kerana nilai-nilai sebegini semakin hari semakin menipis.



Apa pun, hari ni dah last day sekolah dan semalam pun dah last day sekolah (ikut zon negeri masing-masing). Bestnya dah cuti sekolah :D

Cuti-cuti jugak. Haaa, buku jangan lupa belek-belek baca dan  blaja. Masa cuti ni la time nak catch up semula mana-mana subjek yang tak berapa nak cemerlang tu. Nampak, mak dia lebih sudu dari kuah.

P/S: Buat along & syl, jangan ada lagi kes patah hanger yer. Tahniah buat Amani yang cerdik giler tu, acik Ayu adore sangat tengok result Amani. Result macam tu, mak ayah dah takyah nak bazirkan hanger, hanger mahal tau skang :P

No comments: