Monday, November 27, 2017

Masakan Ringkas dan Cepat

Cuti sekolah dah mula, hari-hari kena fikir menu apa nak masak. Ramai ibu-ibu dah mula pening kepala kan? Hihih, saya takder la terasa sangat pun beza cuti sekolah dan hari sekolah. Sebabnya? Kan saya ni surirumah (yang bekerja dari rumah). So, takder la terasa kezutan gitu bila tetiap hari anak ada kat rumah. Malah, jujur saya cakap, saya lagi suka dan selesa hari minggu dan hari anak tak sekolah. 

Bila dah cuti, dan musim hujan macam ni, perut cepat lapar. Ye tak? Ke mindset yang "kata gitu. Asal cuti dan hujan, asyik lapar ajer, padahal memang spesis suka makan. Hhaha, tak kata orang lain, tapi kata diri sendiri. Pastu, berangan nak kurus macam Maya Karin dan eh, sekarang ni idola saya ialah Fazura. Awww, lawa giler la 2 pompuan ni. 


Bercakap tentang masak, saya ni bukan jenis suka masak. So, bila dah tak suka masak tu, jauh sekali la nak jadi terer bab masak ni kan. Haha, tapi kalau bab makan, saya memang terer. Tak tau la kepakaran tu datang dari mana. Hehhee. Sebab tu la, dah anak 3, umur dah nak masuk 39 tahun, tapi sikit nau resepi makanan yang saya tau masak huhu. Sendu kan?

Tapi, bila anak-anak dah makin besar, harga makanan dah mahal melambung, tak sampai hati pulak asyik nak ajak suami makan kat luar atau tapau. Dah la suami jenis keja outstation, so nak taknak saya kena masak. Kalau mak saya datang dok sini, lagi la hari-hari kena masak. Dan, nasik adalah makanan wajib masak setiap hari. Yelah, orang tua mana boleh tak jumpa nasik sehari kan. Kalu kita, makan mee pun takper dah tak makan nasik.


Bila dah ada baby pulak, yang baby-nya jenis takleh berenggang, nak masak memang satu cabaran sangat. Baru jer letak kuali atas dapur nak panaskan minyak. wawwaaa, dia kat ruang tamu dah melalak dah. Kalau ada papanya, ok la, dia rapat engan papanya. Tapi, kalau dengan orang lain, kalau dia tak leka main, atau tak perasan saya "hilang", baru boleh saya masak dengan penuh kasih sayang. Kalau tak... saya kat dapur masak, dia kat ruang tamu dok buat konsert gun n roses :P

Sebab tu la, saya kena masak masakan yang ringkas dan cepat!

Tak terer masak tu dah satu hal, asyik dok ulang tayang menu sama jer. Nak jimat masa pun yer jugak. Dan, kitorang ni jenis makan yang ringkas ajer. Suami saya, kalau ada 2, 3 jenis lauk, dia tak pandai makan. Dia kena makan satu-satu lauk pada satu masa haha. Dia kata nanti tak sedap, bercampur rasa. Bagusss, i likeee. So, masak 1 hari 1 jenis lauk sudah hahha.

So, cuti sekolah ni, saya nak plan menu masakan untuk seminggu terus. Bahan masakan beli hari Sabtu. Hari ahad saya masak siap-siap untuk hari Isnin - Jumaat. Tak pun, kalau malas nak masak utk 6 hari terus tu, saya masak lebih untuk setiap jenis lauk, pastu simpan dalam peti untuk makan the next-next day.

So, takder la setiap hari nak kena masak macam sekarang ni yang saya amalkan. Letih sangat. Rasa banyak bazirkan masa kat dapur ajer. Maklumlah, saya ni kat dapur memang slow. Alang-alang nak penat dan berkecah dapur, biar satu atau dua hari jer dalam seminggu. Hari-hari lain, just panaskan lauk dan masak nasik ajer. SETEL!

Saya rasa, ramai wanita yang buat macam ni sekarang kan? So, silalah gigih memasak. Mana tau, laki dapat bonus nanti dia belikan pressure cooker seketul. Taknak la Noxxa Pressure Cooker, mahal sangat, tak mampu weols. Dapat Philips Pressure Cooker pun, dah syukurrrrr alhamdulillah :)

So, nantikan resepi masakan ringkas dan cepat daripada Ayu Rashid. Haa, kemahennn impian :)

No comments: