Monday, November 20, 2017

Plan Celcom Internet dan Perancangan 2018

Saya masih setia kasih dengan Celcom. Walaupun macam-macam syarikat telco lain yang tawarkan plan internet dan call yang lebih best, tapi Celcom jugak pilihan hati. 

Nizam lagi la, dari zaman tok kaduk mula-mula guna hp Nokia besar tahap baling anjing pun anjing boleh pengsan dia dah guna Celcom. Dan, yang paling tak menahan kesetiaan menghalangi ku pindah ke lain hati Nizam kat Celcom, nombor telepon pun masih guna nombor sama. 

Haaa, gitu. Tu senang la kalu skandal lama nak carik balik si Nizam ni hahaha. Sebab nombor tak tukar-tukar dah almost berpuluh tahun kot. Rasanya dari zaman saya baru belajo kat MMU lagi dia dah guna nombor tu, sampailah sekarang.

Eh, dah kenapa dok cerita pasal nombor telepon si Nizam pulak hahhaa.

Okey, sebelum guna plan internet celcom yang sekarang ni, saya dah guna broadband - yang cucuk kat laptop tu la, which is sejak zaman keje unisel bila dah beli laptop. Pastu porta wifi, pun yang jenis macam ni jugak. Ni hanya boleh guna kat laptop ajer la. 

Masa ni guna tepon prepaid jer, yang nombor 013 - 255 0727 tu laa. Internet saya beli yang pre-paid jer untuk guna kat telepon hahaha. Kagum tak, guna pre-paid internet untuk online bisnes hihihi.

Zaman jual Premium Beautiful heheh


Pastu saya tukar internet plan apa ntah, yang sekali dengan line telepon 20GB. RM80+ tak ingat berapa exact bil dia.  Ni yang saya tukar ke nombor telepon baru yang dok guna sekarang ni 019 - 989 8341. Nombor belakang 8341 tu gabungan nombor besday kitorang. Dia pun nombor 8341 jugak. Kebetulan sangat, padahal dia beli nombor telepon tu sebelum kitorang kawan lagi. Suratan atau kebetulan sangat. Lucky number la kononnya ni hehhee.


Nizam dah lama guna plan internet 20GB ni, saya selalu mengendeng tumpang guna bila dia ada kat rumah. Tu dia naik nyampah kot hahhaa asik suh on-kan hotspot jer. Pastu sakan dok layan Instagram. Mengambil kesempatan sungguh hehe. 


Plan internet data 20GB ni, dipecahkan kepada 2:

  • 10GB weekday
  • 10GB weekend
  • with FREE call pada semua nombor

Haaaaa, tapi bila saya pulak dah guna data plan yang sama, pelik pulak rasanya. Cepat abes! Saya memang bukan kaki layan Youtube. Rasanya yang banyak pakai data pun cuma layan Instagram. Tapi, takder la layan sangat pun. Tu yang rasa pelik sangat huhuhu. 

Biasanya 3 hari sebelum data internet renew, data 20GB tu dah abes. Terpaksa tambah lagi RM20 data tambahan. So, tetiap bulan kena bayar bil Celcom RM100+. Aduduuuuu. 

Then, saya ngadu kat Nizam. Dia pun pelik naper cepat abes. Pastu dia kata, nanti kita tukar pelan lain, tapi masih setia kasih dengan Celcom la hahhaha. Berapa GB dah plan tu, RM90+ bulanan. Tapi banyak laaa banding yang sediada 20GB ni. 

Terpaksa jugak nampaknya tukar, sebab lepas ni nak fokus blogging dan Instagram pulak (Instagram ni, tak janji sangat la, sebab manjang on-off update hehehe). Tapi, perancangan tu ada laaa. Harga beza sikittt jer. 


Bila google jumpa gambar ni.
Rasanya yang ni kot plan internet yang Nizam cakap kawan dia guna tu.
40GB


Tengoklah dulu macam mana. Ada masa baru pegi Celcom pilih plan apa menarik. Buat masa ni, redho jer la beli tambahan data.

Till then, nanti sembang lagi. Bye 🤗

No comments: