Wednesday, November 29, 2017

Pokok Mudah Jaga, Sesuai Letak Indoor & Outdoor

Hari ni saya nak share pokok bunga berdaun yang cantik, mudah dijaga, dibiakkan dan sesuai letak indoor dan outdoor. 


Walaupun saya beli pokok, asiklah mati pokoknya hehe, tapi 2 jenis pokok ni alhamdulillah masih hidup sampai hari ni, malah dah berjaya saya biakkan (dengan izin Allah).

Ini dia 2 jenis pokok tersebut. Untuk entry ni, saya tunjuk pokok yang belah kiri ni dulu yer. Saya tak tau nama pokok apa, tapi yang belah kanan tu, korang mesti tau, iaitu pokok bunga buluh.

Kebetulan gambar ni melintas kat wall FB beberapa hari lepas. Saya pun dah lupa tarikh dan tahunnya. Tapi, seingat saya pokok ni saya beli masa baru pindah dok Semenyih. So, maybe dalam bulan November 2013. Eh, ke 2014 ehh saya mula dok sini. Hahaa, matikler pelupa. 

Whatever-lah tahun bila pun, yang pasti kedua-dua pokok ni masih hidup, malah saya dah siap potong batangnya, semai kat pasu lain. Hidup subur dan cantik. So, takder la saya ni Pembunuh Pokok Bersiri Tegar kan? Hahaha, taknak ngaku tuuu :P

Ni saya nak tunjuk pokok pertama. Iaitu pokok yang ni haaa. Berdaun runcing, halus dan lebat. Daun dia tahan lama, jarang sangat jatuh-jatuh. Senang nak jaga, dan cantik!



Nampak pucuk dia tu, meriah kan?


Merimbun daunnya, memang cantik dijadikan hiasan outdoor dan indoor.



Nak biakkan pokok ni, senang ajer iaitu dengan keratan batang. Just potong batang, lepas tu cucuk ajer dalam tanah. Kalau rajin, boleh jugak kot rendam batang dalam air, tunggu tumbuh akar, then tanam atas tanah.

Saya ni, short-cut ajer, kerat terus tanam dalam pasu. Alhamdulillah, dah 3 pasu saya semaikan. Saja nak kasik meriahkan mini garden. Pastu, boleh tukar-tukar letak dalam rumah dan beranda.


Ni saya nak letak dalam rumah. Saya letakkan pasu bunga dalam pasu lain (yang kaler putih tu). Untuk deko--deko pokok hiasan dalam rumah, kita just letakkan dalam pasu, bakul atau bekas yang lebih cantik dan presentable. Tak perlu berbelanja besar, asalkan kreatif.


 
Ni masa saya letak dalam bilik tidur, hujung katil, disudut penjuru bilik.

Simple dekorasi, untuk segarkan suasana dalam bilik, untuk pengudaraan yang lebih baik dan dekorasi yang simple dan tak keluarkan bajet!



Ada 'decor items' rare atas katil tu. Gambar lama ni, masa Ayra masih umur less than 4 months kot. Sebab tu boleh lagi letak atas katil macam ni. Masa ni saya masih buat kerja kat dalam bilik ni (SOHO). Nampak pokok tu, menghiasi bilik. Saya suka dekorasi rumah yang simple ajer. Antara decor items yang saya suka guna ialah pokok hidup.


Harga pokok ni masa saya beli di nurseri dekat rumah ni, dalam RM16 kalau tak silap. Murah! Sebab pokok ni besar. (bukan pokok yang ni sebenarnya, tapi induk kepada pokok ni, iaitu pokok yang saya tunjuk duduk menunduk dalam kereta kat gambar 1st tu haaa). 

So, kalau korang nak beli pokok hidup yang tahan lasak, mudah dijaga, mudah dibiakkan, cantik untuk hiasan indoor dan outdoor, saya sarankan korang beli pokok ni.

Till then, selamat bercucuk-tanam dan berdeko-deko!

No comments: