Monday, December 17, 2018

December 17, 2018

Pengajaran 2018

Hi korang!


Lama tak bersiaran kat sini, eh rasanya baru jer up citer pasal tak sabar nak cuti sekolah hujung tahun. Alih-alih... eh, lagi 2 minggu jer dah nak bukak sekolah semula. Allah, cepatnya masa berlalu, rasa tak puas lagi berjinbara kat dalam rumah, dah nak abes dah cuti sekolah (tahun ni tak berfoya-foya cuti sekolah, sebab takder bajet, sekian!) 



Okeh.
Ni takder plan nak bercerita panjang pun, just nak sapu sawang jer kejap kat sini. Beria buatkan blog untuk orang lain, tapi blog sendiri hampeh tak update haha. Iols takder benda sangat nak share. Layan IG dan Fb jer skang. Tunggulah mood berblog datang semula. Banyak nak share pasal pokok-pokok hijau i tau. Banyak dah yang dah dibeli, ada yang subur, yang dah layu dihujung mekar dan semestinya jugak yang dah arwah hihi. 

Ini kesayangan baru, beli semalam. Cantik sangat!

Eh, apa kaitan ntah dengan tajuk entry kan? Macam kecelaruan gitu. Kau dah kenapa ayu? Sebenarnya nak share la sikit pengalaman yang boleh dijadikan pengajaran sepanjang 2018. Terutamanya tentang kehidupan yang berkaitan bisnes, hubungan dan duit. 3 benda ni sangat berkait dan sentiasa jadi saka kat diri kita kan? Dah namanya manusia, kan.

Ada benda sebenarnya nak cerita, mana tau dapat dijadikan pengajaran, tapi rasa malas pulak nak menaip. Haha, sakit tak hati baca? Okey, bye. Sehingga berjumpa lagi dalam entry akan datang tahun depan hihi.

Eh, saper nak upah buat blog, design blog header, facebook cover, boleh contact i okey! Sempat lagi tuuuu :P



Monday, December 3, 2018

December 03, 2018

Upah Buat Blog & FREE Facebook Fanpage Cover

Friday, November 23, 2018

Jangan Berputus Asa!

Wednesday, November 21, 2018

November 21, 2018

Semai Semula Budaya Membaca Buku

Tak segan nak mengaku, sejak asyik dok pegang smartphone ni, nak habiskan baca sebuah buku pun susah! Baru pegang dan baca beberapa mukasurat, hati dok ingat nak capai hp ajer huhu. Sudahnya, memang tak terbaca pun buku. Duduklah menghiasi rak-rak buku, tahun berganti tahun. How bad!


Rasanya, last Kak Ayu baca buku sampai habis ialah 2 buah buku Teme Abdullah. Itu pun tahun lepas kot! Nak habiskan baca 2 buah buku tu pun beberapa hari. Baca tu pun kira cepat habis sebab memang suka cara penulisan Teme Abdullah, dan buku tu memang best. Rasa tak sabar nak habiskan baca.

Bila baca buku, rasa feel tu lain. TAPI, ada kekangannya jugak. Baru jer nak fokus baca, anak dah datang mengacau huhuhu. Dia mulalah nak 'baca' sama. Dah tu, bertambah la alasan buku-buku tersadai tak terbaca.

Rindu nak baca buku dengan penuh feel. Rindu nak hayati setiap baris dan bait perkataan, terutamanya buku-buku kerohanian dan motivasi. Rindu sangat nak baca buku sambil bergolek-golek atas katil haha. Sungguh rindu masa lapang yang semakin suntuk. 

Sungguh rindu masa untuk diri sendiri, mengisi masa dengan membaca buku, bukan mengisi masa dengan mengadap smartphone, laptop, apalagi kena buat kerja berkaitan bisnes. Sungguh rasa dah letih.

Menjelang umur 40, kau dah kenapa Ayu? Hahaha. Harapnya musim cuti sekolah ni, dapatlah membaca buku, supaya anak-anak pun sukalah nak membaca jugak!

Tuesday, November 20, 2018

November 20, 2018

Persediaan Cuti Sekolah Hujung Tahun 2018

Minggu ni last sekolah untuk tahun 2018. Rasanya cuti sekolah tahun ni, kami banyak duduk kat rumah jer. Dulu bila cuti sekolah, selalu balik berminggu-minggu kat Besut. Sejak setahun dua ni, memang jarang sangat balik. Rindu mak, mak ajer lah datang sini. 

Dalam minggu ni, Kak Ayu busy kemas rumah. Buat spring cleaning katanya. Bukan apa, bila rumah dah clear dan bersih, rasa lebih lapang fikiran dan mata pun tak sesak memandang. Buku-buku teks anak pun dah hantar, dah dapat yang untuk tahun depan (Dania jer la tak dapat, sebab tahun depan dia dah tingkatan 1). Jadi, boleh la mula buat spring cleaning kat area rak buku. Dah macam aper dah rupanya, sakit mata nengok huhu.


Ruang tamu dah siap kemas. Sampai karpet pun Kak Ayu simpan. Rasa lapang jer takder karpet. Cuma risau sikit la, takut Ayra jatuh dari sofa. Dia dah pernah jatuh bulan lepas, dah la masa tu dia dan kak ayu demam, Ya Allah, gedebukk jatuh kepala dulu (bahagian belakang), alhamdulillah takder apa-apa. Masa tu syukur ada karpet lagi, at least tebal la jugak berlapik. Suka sangat memanjat tu, dia dah boleh naik tangga sampai ke tingkat atas! Nak turun jer tak reti lagi, dia gayat agaknya nampak tangga menjunam ke bawah, masa naik tak nampak ke bawah, takder la dia gayat.



Bilik SOHO memang sentiasa kemas la, sebab Kak Ayu tak boleh buat kerja dalam keadaan bersepah. Cuma dah jadik satu kerja pulak dok tukar-tukar pokok bunga dalam tu haha. Tapi, sis okey jer sebab sis suka hehehe. Takder masalah. Rasa nak jer tambah indoor plant lagi hehe. Last week husband kerja kat Segamat, dia belikan 2 pokok, walaupun pokok tu sendu jer, sis suka hehe. Nanti nak beli lagilah, nak gandingkan bersama, rasa lagi lawa nanti tu hehe.




Dah buat list apa nak kemas sampai satu rumah dapat buat spring cleaning. Then, nak beli barang-barang makanan buat stok, haa dok rumah tak sekolah, asyiklah nak makan budak berdua tu. Kalau papanya outstation takder la terputus bekalan makanan kudap-kudap. Menu seminggu-seminggu pun nak kena buat list siap-siap. Beli bahan masak dan siapkan dalam peti, tinggal nak masak, just keluarkan dan campak masak kuali terus.

Woww. semangatnya aku nak cuti sekolah haha. Korang? Dah sedia nak cuti sekolah? Bestnya kalau kaya kan? Buleh cuti-cuti dok hotel!

Monday, November 19, 2018

November 19, 2018

Cipta 3 Jenis Hobi

Terbaca status FB Tuan Khairul Hakimin Muhammad yang ni:

Khairul Hakimin Muhammad
Masuk sahaja umur 20 tahun dan ke atas, cari dan cipta 3 jenis hobi ini:
1. Satu hobi untuk kita sentiasa kreatif seperti membaca, berkebun, deko, memasak, travel dan sebagainya.
2. Satu hobi untuk kita sentiasa dapat duit contohnya menulis blog, personal shopper, review, paid survey dan sebagainya.
3. Satu hobi untuk kekal sihat seperti bersukan, gym, aktiviti lasak dan sebagainya.
3-3 hobi ini saling berkait antara 1 sama lain. Ia memberi minda cergas dan juga menaikkan kualiti diri kepada sesuatu aktiviti.
Konsisten terhadap hobi ini sehingga 20 tahun atau lebih, kalian akan lebih outstanding berbanding orang lain.
Begitulah.
Khairul Hakimin Muhammad
Okey, dah on track dah no 1 & no 2 tu, cuma no 3 jer belum nampak bayang lagi bila nak terjadi sedemikian haha.

Wednesday, November 7, 2018

November 07, 2018

Servis Buat Blog dan Edit Blog by Ayu Rashid Design

Hi semua.

Ada ke antara korang yang nak berblog? Tapi masih belum ada blog, baru nak belajar buat blog? Tak kiralah untuk blog personal atau bisnes blog.

Kak Ayu mempunyai pengalaman dalam blogging, menulis untuk blog sendiri dan juga sebagai Ghostwriter (freelance).


Selain itu, Kak Ayu jugak ada pengalaman dan sedikit kemahiran dalam blogging dan buat design blog. Design blog yang Kak Ayu buat adalah yang ringkas sahaja. Template blog yang digunakan adalah daripada Blogger Template, dan ada juga yang Kak Ayu beli secara Online (bergantung kepada permintaan dan bajet daripada customer).



Kak Ayu tidak menjanjikan design blog yang wowww, tapi Kak Ayu boleh bantu korang untuk bermula sebagai blogger. Berdasarkan pengalaman Kak Ayu buat design sendiri menggunakan blogger template yang ringkas dan mudah di-edit sendiri, ia adalah langkah awal yang terbaik untuk berblog. Nak edit dan touch-up pun senang.

Sebab blog ni macam rumah maya kita la, kalau asik design deko sama, nanti boring. Bila dah boring, mula la blog tu bersawang. Takkan la tiap-tiap kali nak touch-up blog nak upah designer buatkan kan? Lainlah banyak duit, hehhee. Sila-sila la upah manjang. Hehe.

Jika kita gunakan template yang susah untuk di-edit, dengan kata lain kita perlukan pengetahuan, kepakaran dan kesabaran untuk "tilik" html code untuk edit design atau buat perubahan pada blog, ia adalah sangat mengambil masa, effort dan kita kena upah orang semula untuk re-do.

Untuk itu, guna jer design yang ringkas dan mudah untuk kita edit dan design sendiri pulak. InsyaAllah, Kak Ayu boleh guide sikit-sikit. After sales servis InsyaAllah i bagi, bukan tinggal terkontang-kanting. Tapi jangan la tanya banyak sangat, nanti i caj pulak haha.

No fussy customer please, sebab kadar caj yang Kak Ayu kenakan adalah sangat berbaloi dan minima.

BUAT BLOG:

Blog & Header: RM100 sahaja
- Design blog
- Header
- Gadjet-gadjet penting
- 3 FREE entries (testing)


Blog tanpa header: RM70 sahaja
- Design blog
- Gadjet-gadjet penting
- 3 FREE entries (testing)


EDIT BLOG: RM50 sahaja

Hubungi Kak Ayu untuk maklumat lanjut.
Ayu Rashid
019 - 989 8341

Tuesday, November 6, 2018

November 06, 2018

Eh, lupa pulak i ada blog :P

Salam semua!
Lama tak update blog. Ada yang tercarik--carik i ke 

Wow feeling tak menahan tu hahaha.

Kak Ayu ada jer, masih aktif di alam fana ni
Masih aktif di FB dan IG
Tak berkesempatan jer nak update blog
Bercampur pulak vitamin M yang terlebih kann
Maka, sendulah blog ni sebulan lebih dah
Ni kiranya entry nak kembali ke pangkuan blog la 
Semoga rajin dan konsisten la yer



Haa, dah nak masuk umur 40 tahun lagi beberapa bulan ni kan
Banyak perkara yang difikirkan pasal blog ni
Antaranya ialah, Kak Ayu akan delete entry yang ada gambar Kak Ayu dan famili 
Dan juga entry yang Kak Ayu rasa tak perlulah nak share kat blog
Cukuplah kat sini bercerita tanpa gambar kami dan juga sekadar cerita lain
Sharing yang lebih bermanfaat
Dan Kak Ayu nak simpan privacy kami
Haa gitu.

Kalau kat IG dan FB tu, sekali-sekala bolehlah
Kang kalau tak muncul gambar langsung, susah jugak nak bina trust
Maklumlah, meniaga online kannnnnn.
Nak ke taknak, kenalah jugak

Jadi, janganlah pelik bila tengok entry lama akan berkurangan
Dan entry akan datang takder dah gambar kami dan cerita kami
Kita cerita pasal deko, pokok, rohani dan bisnes sudah lah yer hehe.

Apa pun, semoga ini adalah keputusan terbaik buat kami
Kalau rindu kat Kak Ayu, pi carik kat FB tau.

Oh ya, Kak Ayu sekarang fokus job Upah Buat Blog dan Edit Blog. Alhamdulillah, sambutan menggalakkan. Dapatlah buat tampung belanja kannn hehehe. Nanti Kak Ayu share profile blog yang Kak Ayu dah buat dan edit. Kalau nak tempah, boleh terus wasap Kak Ayu. Upah blog RM100, Edit blog RM50 saja. Siap dengan pakej header :)

Ini jer la nak bebel. Saja hilangkan kerinduan kat sini. Nanti i bebel lagi tau. Tapi tak tau la bila pulak tu hahaha.

P/S: Buat tatapan sahabatku Suryati Serain, ke mana kau menghilangkan diri. Lamanya lahai terputus hubungan. Semoga ko cepat-cepat dapat hp baru dan kita dapat kembali berjimbara di alam maya hehe. 

Thursday, September 27, 2018

September 27, 2018

Monstera yang Cantik

Sehari sebelum balik kampung masa nak raya haji lepas, kitorang pegi nurseri. Beli la beberapa pokok indoor. 

4 jenis pokok belinya. 
2 nurseri berlainan pada hari sama hehe. 


Sebelum balik kampung tu, sempatlah susun kat rak macam ni. 


 
Dah balik dari kampung, re-pot semula, bersekali dengan pokok yang ambik dari umah mak mertua.
Ada yang nizam tanamkan, iaitu pokok monstera. 


Dedua nurseri tu takder yang besar. Ni jer yang paling elok. RM15 saja.
Ada 8 helai jer daunnya hahha. Boleh laa, sesuai dengan saiz dan harganya kan.

Masa beli ni ada 8 helai daun. Tak lama tu, sehelai layu, potong buang. Then, patah pulak sehelai anak kucing buat main. Adoii, dah tinggal 7 helai jer.




Subur lagi masa ni, dah mula keluar selai pucuk baru.






Bila nak dapat cahaya pagi, susun jer la kat sini.




Dalam minggu ni, daun dah mula kuning selai lagi. wawa. Mula-mula buang separuh, pastu terus potong buang!


Harini, ini jer daun yang tinggal. 5 helai uols! Nak gelak ke nak nangis? 
Sakan pucuk muda tu berjuntai ke kiri, eksen taknak kawan dengan yang lain, menjauhkan diri tu!



Tapi, daun gebu. Alhamdulillah!
Dah nampak 1 pucuk baru nak keluar. Hari-hari dok belek pokok oiii. Bangga bagitau kat husband, berjaya jaga pokok lebih dari sebulan, nanti boleh tambah pokok lagi!

Tambah pokok lagi? InsyaAllah, kali ni nak beli pokok besar sikit. Rasa nak gi nurseri area Bangi pulak. InsyaAllah weekend ni orang tu janji nak bawak, sebab lepas ni dia bizi ngan training bowling (kalau terpilih jadi wakil selangor) untuk tnb. Jadi, kenalah beli jiwa bini dulu, baru dia boleh gi sana-sini dengan senang hati heh heh.

Wednesday, September 26, 2018

September 26, 2018

Dekorasi Pokok Indoor di Ruang Kerja

Sesuatu yang sentiasa buat Kak Ayu rasa teruja nak masuk SOHO buat kerja, especially update blog ialah disebabkan adanya pokok-pokok hidup kat dalam SOHO ni!

Korang yang suka pokok jer tau feel tu macam mana hehe. Seronok tak terkira bila toleh kiri ada pokok, toleh kanan ada pokok, toleh atas kat dinding pun ada pokok. Atas meja pun ada pokok. Haa, sib baik atas katil pun tak letak pokok haha!




Kak Ayu suka alih-alih dan tukar-tukar pokok. Sib baik pokok jenis kecik-kecik ajer. Kalau jenis besar, matiklahnak sakit pinggang ai nanti tau. Eh, tapi ada plan nak beli pokok besar sepokok dua, nak kasik ruang ni lebih outstanding gitew.




Okey, ini setakat yang hari Sabtu petang yer, by this time entry ni publish, konfem dah berubah-ubah lagi!

Apa pun, semoga pokok-pokok ni berzikir dan menghadiahkan doa buat kami sekeluarga. Sayang semua ni tau! Nanti boleh tambah koleksi lagi :)


Tuesday, September 25, 2018

September 25, 2018

Anak senang buang air besar

Mak mana yang tak seronok kalau anak berjaya membuang. Tambah pula kalau anak tu susah nak kentut. Membuang air besar tu dah buat Mak gembira sangat kan?

Alhamdulillah.
Balm ni cepat serasi dengan anak mereka. Proses membuang sepatutnya sekurang-kurangnya 1 kali sehari. Dengan bantuan T-Rub ni dapat membantu mak-mak supaya mudah menguruskan anak setiap hari.





Jika anak-anak korang ada masalah buang air besar, sangatlah disarankan cuba T-Rub balm Tasneem Naturel ni. 

Harga cuma RM49/sebotol (tidak termasuk pos, pos tambah RM8 sahaja). Jika beli 2 balm dan ke atas, ada diskaun. Lagi jimat!

Hubungi Kak Ayu yer: 019 - 989 8341

Monday, September 24, 2018

September 24, 2018

Selamat Menghadapi Peperiksaan UPSR 2018


Anak sulung Kak Ayu pun periksa UPSR jugak bermula harini. 

Taknak bagi sebarang tekanan, sebab maknya dulu pun takder la dapat straight A dalam UPSR hehehe. Selalu pesan kat Dania. Mama taknak paksa Dania dapat semua A, kalau dapat syukur Alhamdulillah. Kalau tak dapat takper, perjalanan masih panjang jika diizinkan panjang umur oleh Allah Taala.

Cuma mama harapkan, Dania jaga solat 5 waktu. Sebab bila jaga solat, InsyaAllah, yang lain-lain akan beressss. 

Simple jer apa Kak Ayu harapkan dari anak-anak. Sebab Kak Ayu dulu pun bukan jenis rajin sangat belajar hehe. Tapi ni bukan bermakna tak galakkan anak belajar dan berusaha, of course la sebagai mak, nak anak kita dapat yang terrrrbaikkk. Tapi, jika terlalu menekan, kesian budak tu. 

Apa pun, semoga Dania dan semua anak-anak yang hadapi peperiksaan UPSR akan dipermudahkan oleh Allah. Diberikan kesihatan yang baik, jiwa yang tenang, fikiran yang sangat lapang, kemudahan untuk menjawab dengan baik dan tepat, dan yang paling penting, semoga Allah membantu mereka semua.

Sesungguhnya, tiada daya upaya kita dan mereka melainkan dengan izin dan pertolongan Allah Taala. 

Good luck semua!

Friday, September 21, 2018

September 21, 2018

Cahaya Matahari untuk Indoor Plant

Kat rumah ni, cahaya pagi mengadap ke dapur dan 2 bilik tidur kat tingkat atas. Antara punca pokok Kak Ayu selalu mati rasanya terlebih siram dan tak kena cahaya matahari yang cukup atau terlebih kena cahaya. Terbako terus daun indoor plant kalau kena cahaya petang lelama kalau letak kat beranda. 


Jadi, bila masih lagi mood rajin jaga pokok, dan sebagai bukti kesungguhan jugak kat husband, yang lain kali boleh tambah beli pokok lagi hahhaa. Maka, bila nampak jer ada cahaya pagi mulai masuk kat dapur, maka gigih tau angkut letak kat area laundry ni haha.



Bunga lily tu tak kembang sangat, sebab dalam minggu ni hujan ajer. Dan mungkin jugak dia terkejut kena bawak balik sini semula haha. Sebab pokok lily ni seketul jer ubinya Kak Ayu selamatkan, lain semua buang masa sesi membuang pokok bunga kat luar pagar sana. Bawak balik letak kat umah mak mertua, bila dah besar dan nak berbunga bawak balik sini semua. 

Semoga semua pokok dapat hidup subur dan bertahan lama yer. Barulah senang hati orang tu nak bawak Kak Ayu gi beli pokok lagi hehe. Bila ntah nak balik keratong lagi, nak pergi lagi sekali kat nurseri dekat Segamat tu, best situ banyak pilihan. Hari tu kalut tak sempat nak membelek puas-puas. Main ambik jer sebab nak cepat punya pasal. 


Thursday, September 20, 2018

September 20, 2018

Dekorasi SOHO dan Suasana Kerja digemari

Bila buat kerja, Kak Ayu memang spesis tak boleh meja banyak barang. Letak apa yang perlu dan guna sahaja. Sejenis tak boleh fokus dalam suasana bersepah.

Zaman kerja dulu pun sama. Meja kena sentiasa kemas. Hanya letak fail, dokumen, buku nota dan stationary yang digunakan ajer. Lepas siap kerja mesti terus kemas. Yang untungnya, ada bilik sendiri. Heaven.

Atas meja takder letak frame-frame atau hiasan kecik-kecik. Yang wajib letak ialah sepasu pokok money plant (letak dalam air). Kak Ayu memang dari zaman muda-muda dulu lagi dah obses dengan pokok money plant. Yang dah lama kenal Kak Ayu memang tau sangat.

Masa kerja dulu tu, pokok money plant takyah beli. Ambik jer kat lobi Unisel tu hehehe. Suka sangat berlagak dengan boss ada pokok lilit-lilit atas meja. Boss kata eksen la tu. Pastu bila pokok dah mati, boss cakap "haaa padan muka eksen sangat". Hahaha.

Kekadang ada jugak rasa rindu kat kenangan lama. Dah 8 tahun kerja sendiri dari rumah, namun perangai masih sama: tak suka suasana meja kerja bersepah dan masih setia dengan pokok money plant. Datang la trend pokok apa sekalipun, money plant tetap menjuarai carta!

Nanti nak cariklah gambar masa kat opis lama. Ada rasanya terselit sebelum labtop kena format dulu. Kat opis pun deko-deko jugak dulu. Memang sejenis kegilaan mendeko ni. 



Between, ni SOHO Kak Ayu yang latest, semalam!












Ada sikit lagi nak tambah. Dah sebulan lebih beli notice board dari Ikea tak pasang lagi. Pastu, beli wall shelf Ikea pun tak pasang lagi. Ni sebab tak sure nak letak ke tidak, takut rasa messy pulak. Lepas tu, nak beli pokok hidup besar sepokok letak dalam bilik SOHO ni. 


Wednesday, September 19, 2018

September 19, 2018

Love Story

Where do I begin
To tell the story of how great a love can be
The sweet love story that is older than the sea
The simple truth about the love she brings to me
Where do I start
With her first hello
She gave new meaning to this empty world of mine
There'll never be another love, another time
She came into my life and made the living fine
She fills my heart
She fills my heart with very special things
With angels' songs, with wild imaginings
She fills my soul with so much love
That anywhere I go I'm never lonely
With her around, who could be lonely
I reach for her hand, it's always there
How long does it last?
Can love be measured by the hours in a day?
I have no answers now but this much I can say
I know I'll need her till the stars all burn away
And she'll be there
How long does it last?
Can love be measured by the hours in a day?
I have no answers now but this much I can say
I know I'll need her till the stars all burn away
And she'll be there



Tuesday, September 18, 2018

September 18, 2018

Balm Timbang Kilo ke?

Balm Tasneem Naturel ni buat kat mana ya? Terjaga ke kebersihannya? Timbang kilo ea? Produce sendiri kat lot kedai ke?

Tidak.

Balm Tasneem Naturel dikilangkan di kilang bertaraf GMP dan mendapat kelulusan KKM. Setiap essential oil yang digunakan mempunyai sijil MSDS. Kilang ni sendiri ada team R&D mereka. So, memang balm kita ni diformulasi dengan resepi terbaik dari ladang oleh chemist yang bertauliah, gittew.

Cara pembuatan balm ni jugak tersusun. Ada step-step dia dan dibuat dengan penuh kasih sayang dan cermat serta sentiasa dipantau oleh ketua kelas, hehe.
Oh ya, kalau nak semak kelulusan KKM kami, korang boleh godek kat sini yer:

Monday, September 17, 2018

Calm Time memudahkan lagi kerja ibu-ibu

Lega sangatkan hati ini bila anak yang dulunya asyik meragam kini boleh mendengar kata. Hati ibu mana yang tak gembirakan? Sebab itulah penting sangat supaya kita doa dan sebut yang baik-baik untuk anak. Doa ibu ni kan mustajab.

Di samping doa yang baik, tidak salah untuk ikhtiar menggunakan Calm Time ni untuk memudahkan lagi kerja ibu-ibu.
Nak cuba Calm Time? Boleh hubungi kami samada di messenger atau terus tekan link whatsapp ini: www.wasap.my/60199898341/CalmTime/

Friday, September 14, 2018

September 14, 2018

Tambah Koleksi Lagi

Ini kisah hari Ahad lepas. Kami balik kampung kat Keratong hari Sabtu petang, sampailah hari Selasa. Hari Ahad, besday Dania. Kami pun ke Segamat nak makan kat Secret Recipe. Ajak atuk nenek depa tak nak ikut, atuk tak berapa sihat. 


Bertolak dah lepas asar, pukul 5.15 pm. Dalam perjalanan tu hujan pulok, sebab sekarang memang musim hujan petang. Alamak! Macam mana ni, nak berenti nurseri nak beli pokok lagi haha. Syukurlah, nizam baik hati pulak, sanggup u-turn bila nampak nurseri kat tepi jalan belah kanan jalan. Haa, dalam hujan renyai ku gigih meredah hujan tau haha. Syukur la senang dapat parking, kat dalam nurseri tu parking. 


Memang banyak pilihan pokok kat sini. Memang rambang mata nengoknya. Cuma tak puas membelek sebab nak cepat. Itu pun nizam dah turun dari kereta, buat pemantauan hahha. Dia mesti dah tau sangat perangai bini, kalau dibiarkan sesorang, mau sampai maghrib dok dalam nurseri hihihi. 


Akhirnya... beli la 4 jenis pokok. Semua ambik jenis kecik, sebab nak letak dalam rumah dan letak atas rak kat beranda. 

Muka anak-anak tensen jer haha. Maknya asik pegi nurseri ajer, dah 3 weekend berturut-turut depa kena ikut gi nurseri!



Balik, gantung dan letak kat beranda umah mak mertua. 


Comel sangat pokok ni, daun dia wallaaaa, macam bunga.



Keladi macam ni dah ada, tapi ni macam lain sikit jenisnya. Suka sebab rimbun jer pokoknya.



Lawo



Yang jenis panjang berjela macam ni murah pulak RM18, tapi yang kecik RM10. Jadi, baiklah ambik yang besar macam ni kan!


Sekian saja untuk bulan ini, semoga tiada lagi lawatan tapak ke nurseri. Sudah-sudah la Ayu... hehehe. Jaga dulu elok-elok yang mana ada kat rumah, nanti mati beli lagi... ehhhhh! Boleh percaya ke tak nak pergi lagi? Sebab besar harapan nak pegi lagi sekali kat nurseri ni :P

Thursday, September 13, 2018

Hari ni, Kak Ayu nak share (copy paste), hasil tulisan daripada Puan Waridah Lothpi

Korang boleh follow beliau kat FB untuk kupasan dan sharing berkenaan ayat-ayat Al-Quran. InsyaAllah banyak manfaat kita boleh dapat. Antaranya ialah yang Kak Ayu nak share ni:



Waridah Lothpi updated her status.
Cerita ni dah lama saya baca. Tahun 2001 dulu. Dan setiap kali membaca surah Al Fatihah, cerita ini memang automatik lalu dalam kepala.
Tapi tak berani nak tulis sebab ingat-ingat lupa. Takut tersalah ingatan. Hinggalah Disember lepas, saya direzekikan Tuhan dapat menghubungi pemilik cerita ini. Selepas beliau mengesahkan kebenarannya, baru boleh cerita pada umum.
2001-2016. 15 tahun oih, baru doa dimakbulkan.
KISAH TERAGUNG TENTANG SURAH AL FATIHAH dari seorang tokoh yang masih ada untuk berkongsi.
.
.
Dr Amir Farid adalah seorang doktor perubatan yang mengasaskan qi gong di Malaysia. Qi gong (sebutannya chi gung) ini ialah seni penjagaan kesihatan purba masyarakat Cina, yang menggabungkan pergerakan fizikal, kawalan pernafasan dan daya fokus.
Kalau kau tengok Kung Fu Panda 3, yang si Kai dok ambil chi pahlawan lain tu, itulah dianya chi. Tenaga yang mengalir dalam semua hidupan.
Bagaimana Dr Amir boleh bawa senaman purba Cina ini ke Malaysia?
Beliau cerita, beberapa lama sebelum qi gong, dirinya tergerak hendak membaca surah al Fatihah selalu-selalu. Sehari sampai berpuluh kali. Kekadang terjaga di tengah malam, semata-mata hendak membaca Al Fatihah, dan terus bertahajud.
Setelah beberapa tempoh beramal dengan Al Fatihah, seolah-olah surah ini telah meresap dan menjadi darah dagingnya.
Pada suatu malam ketika bertahajud, tiba-tiba dia rasakan ada suatu kuasa yang menggerakkan anggota tubuhnya untuk lebih tertib semasa solat. Pergerakan solatnya jadi lebih perlahan dan sopan.
Beliau terus kekal dengan solat sedemikian dan amalan membaca surah Al Fatihah.
Suatu hari, beliau menemani temannya bertemu seorañg Grand Master Qi gong yang sudah tua. Direnungnya wajah Dr Amir.
"Saya nampak kamu dalam mimpi saya, dan saya diilhamkan untuk mengajar dan mewariskan pada kamu tentang qi gong," kata master itu.
Seorang asing, muncul pula dalam mimpi orang asing yang lain.
Dan selebihnya adalah sejarah. Dr Amir adalah founder Qi gong di Malaysia dan juga Master Trainer teknik tersebut.
Subhanallah.
Apa yang SAYA DAPAT DARIPADA CERITA INI?
Kuasa dan keajaiban al Fatihah yang bertindakbalas dengan izin Tuhan, dan tindakbalas itu sungguh misteri. Tak terjangkau dengan akal normal manusia.
Bukankah surah ini adalah surah penyerahan, dan pengharapan agar Tuhan tunjukkan ke jalan yang benar yang Dia suka?
Kedua; sesungguhnya kita diletakkan Tuhan di atas dunia ini dengan warna yang pelbagai. Bukan semua orang perlu buat benda yang sama.
Ada orang hebat mendidik, ada yang hebat membina, dan ada yang sudi bersabar menjadi pekerja mulia mengutip sampah untuk keselesaan semua.
Setiap orang dipakejkan dengan kelebihan tersendiri untuk memberi manfaat pada orang lain.
Macam qi gong ini kan. Kebaikannya untuk semua, tak kira bangsa dan agama. Masa saya hubungi wakil nak sertai qi gong, soalan yang ditanya ialah adakah saya seorang cancer survivor, sebab qi gong ini rawatan alternatif untuk penyakit berat.
Subhanallah banyaknya pahala yang mengalir melalui ilmu Dr Amir ini.
Dan semuanya, bermula dengan Al Fatihah.