Friday, May 25, 2018

5 Tips Tarik Rezeki

Assalamualaikum, Salam Jumaat korang. 


Harini Kak Ayu nak share 5 tips untuk tarik rezeki. Kak Ayu dapat sharing ni daripada bacaan di yang kawan-kawan di FB share, so nak panjangkan ilmu ni kat sini. 


5 tips untuk tarik rezeki:

1. Solat taubat
2. Baca surah Al-Waqiah setiap hari
3. Solat sunat sebelum subuh
4. Solat dhuha setiap hari
5. Istighfar 100 kali


Image Source: Google

Mungkin mula-mula kita rasa susah nak buat, atau kita buat sebab nak rezeki melimpah-ruah. Tapi, tak salah untuk kita bermula. Bukan mudah mencari ikhlas. Kita kena bermula. Tapi, percayalah... lama-kelamaan bila ia dah jadi rutin, kita akan mula merasa betapa nikmatnya buat tips-tips ini. Mungkin boleh cuba sikit--sikit dulu. 


Contohnya solat Dhuha. Mulakan dulu dengan 2 rakaat saja. Amalan yang konsisten walaupun sedikit, adalah lebih baik daripada buat banyak tapi jarang-jarang. Nanti, slow-slow tambah kepada 4 rakaat...  rakaat dan seterusnya. Buat 4 rakaat pun dah memadai, InsyaAllah.


Sama jugak dengan lagi 4 tips yang lain tu, kita cuba buat secara istiqamah. Bila dah biasa, tak rasa beban pun, malah rasa rindu dan kosong jiwa kalau tak buat. Kalau tak caya, korang cubalahhhh.


Semoga ia bermanfaat untuk kita semua, InsyaAllah. Sehingga berjumpa lagi, selamat berbuka puasa dan selamat berhujung minggu :)


P/S: Alhamdulillah, harini dah Ramadan ke-9!

2 comments:

Cik Tie said...

Nice ! Thanks for sharing

Irda Garmin said...

alhamdulilah kak ayu..irda ada amalkan dhuha ni walaupun kdg2 tertinggal
.mmg dpt rasa perubahan dlm.hidup