Thursday, May 3, 2018

Idea Dekorasi Bajet untuk Raya | Throw Cushion

Mungkin tahun ni bajet raya kita tak seberapa (eh, bajet kak ayu sebenarnya yang tak seberapa hahah), maka jomlah kita carik idea dekorasi yang tak perlukan bajet yang besar. Less than RM100 pun kita dah boleh dapat ubah suasana kat ruang tamu kita dengan meletakkan throw cushion kat sofa.


Ni gambar-gambar yang kak ayu dapat dari Google Image. Cantik semuanya! Boleh la kita fikirkan nak corak yang macam mana, bersesuaian dengan tema ruang tamu di rumah kita untuk raya nanti. 

Campur macam-macam warna dan corak macam ni, cantik. 



Macam ni, sejuk mata memandang!



Ini sweet giler!



Nampak mewah dan simple. Suka macam ni.



Haaa, outstanding sangat dengan kaler-kaler yang berlawanan ni. 



Ni macam sopa kak ayu jer ni, tahun ni berangan nak tema warna biru. Tapi, throw cushion cover jer la beli baru. Mana nak carik ni, ekkk. 



Saper peminat kaler white-grey, ni untuk uols!



Ni mesti mahal sarung macam ni. 



So, dah dapat idea nak berdekorasi raya dengan bajet yang tak besar? Kalau korang pandai menjahit, lagi ler untung, kan. Beli jer kain, pastu jahit sendiri. Bestnya lahai. Tetiba rasa nyesal tak minat menjahit dan tak pernah belajar menjahit hehehe.

Between, kak ayu tak suka pulak letak banyak throw cushion atas sofa. Cukup la 4 hingga 6 bijik ajer semuanya. Tak larat oii nak kutip dan betulkan. Sebab kak ayu ni jenis takleh tengok benda bersepah atau lari dari kawasan yang sepatutnya. Dah la sekarang ni Ratu Bono kejenya manjat sopa jer huhu. Selamba jer dia sepak dan tolak throw cushion tu ke lantai. Saboo je la. Ini yang letak 4 bijik pun jenuh nak betulkan dan kutip. Tapi, kalau dibiarkan kosong ajer, macam tak lawa pulak. Itu yang lagi 2 biji (asalnya 6 biji) kak ayu letak atas katil dalam bilik. 

Okey, nanti Kak Ayu share lagi idea deko-deko bajet. Till then, jumpa lagi, bye!

1 comment:

Kak Wawa said...

bestnyaaa, bantal banyakkk..")