Wednesday, May 23, 2018

KABINET MALAYSIA 2018

Takder niat nak share isu politik ke apa, sebab Kak Ayu hormati dan raikan pegangan politik, pendapat dan pilihan masing-masing. Kak Ayu pun tak balik mengundi pada 9hb Mei 2018 lepas, sebab kekangan kewangan dan masa sebab PRU tu hari Rabu, tengah-tengah minggu. Biarlah orang nak kata apa pun, tapi memang dah tak boleh nak ejas dah. 


Perkara macam ni, sungguh pun kita tak minat, tapi kena jugak ambik tahu, sebab ia sebagai pengetahuan umum dan hak kita kepada diri sendiri, keluarga, masyarakat, agama dan rakyat Malaysia. Yang ada anak bersekolah dan belajar lagi, pasti teruja dengan Menteri Pendidikan yang baru, kan? Sebab Kak Ayu memang fokus nak tau, siapa Menteri Pendidikan dalam senarai Menteri Kabinet Malaysia. 


Wah, gitu mukadimah hahaha. Dah macam baca Malaysia Kini ke tak? Hihihi. Harini ni sebenarnya just nak share senarai Menteri Kabinet Malaysia 2018 yang telah ditetapkan setelah mendapat kelulusan daripada Yang diPertuan Agong. 



Senarai Menteri Kabinet Malaysia 2018

Perdana Menteri: 
Tun Dr Mahathir Mohamad

Timbalan Perdana Menteri & 
Menteri Wanita dan Pembangunan Keluarga:
Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

Menteri Kewangan:
Lim Guan Eng

Menteri Dalam Negeri:
Tan Sri Muhyiddin Yassin

Menteri Pertahanan:
Mohamad Sabu

Menteri Hal Ehwal Ekonomi:
Datuk Seri Mohamed Azmin Ali

Menteri Pengangkutan:
Anthony Loke Siew Fook

Menteri Pendidikan:
Dr Maszlee Malik

Menteri Komunikasi dan Multimedia:
Gobind Singh Deo

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani:
Salahuddin Ayub

Menteri Pembangunan Luar Bandar:
Lina Harun

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan:
Zuraida Kamaruddin

Menteri Tenaga Manusia:
M. Kulasegaran

Menteri Kesihatan:
Dr Dzulkefly Ahmad



Apa pun, tahniah buat yang menang dan berjaya membentuk sebuah kerajaan baru. Besar tanggungjawab dan amanah yang diberikan. Dan, buat yang kalah, especially Barisan Nasional, semoga dapat sama-sama muhasabah kenapa rakyat hilang kepercayaan. 5 tahun lagi, kalau tak ok kepimpinan sekarang, tak mustahil ia akan bertukar semula, kerana suara rakyat dan kebangkitan rakyat dalam satu era yang sangat mengejutkan.


Kita sebagai rakyat pun ada tanggungjawab masing-masing. Jangan jer berharap semua kerajaan nak buatkan untuk kita. Kalau kerajaan ajer bertukar, tapi mentaliti kita tetap sama... apalah gunanya jugak. Untuk ubah dunia, kita kena ubah diri kita dulu!

Till then, semoga Malaysia terus makmur, aman damai, dan kita semua inginkan yang terbaik untuk semua. Jangan cetuskan isu perkauman. Tak kira apa pegangan agama dan bangsa, kita bernaung di bawah langit yang sama, dan jugak berpijak pada bumi yang sama. Elakkan diri dari jadi keyboard warrior. Social media zaman sekarang sangat menakutkan! 

1 comment:

Sheila Adziz said...

Allhamdulillah... dah byak tak ada kementerian lepas.... semoga mereka yg diangkat sbg pemimpin dpt melaksanakan tgjawab mereka dgn adil