Friday, May 18, 2018

Ramadan 2018

Lama tak menulis kat sini. Entry semalam tu pun just copy paste ayat dan gambar dari page Dexandra HQ. Punyalah malas tak menyempat nak fikir ayat apa nak tulis, padahal nak ucap selamat berpuasa jer pun :P

Gitu la bila dah lama tak blogging, nak dapatkan momentum semula tu memang ya ampunnnn, bercinta okey! Ini gigihkan jugak semangat buat schedule post untuk esok! Bila Ayra dah tidur, terus on laptop. Dapat siap entry Salam Ramadan untuk dua blog (eleh copy-paste jer haha), then terus update entry ni pulak. Kalau harapkan esok pulak nak update blog, rasanya memang tak laaaa. Maka, gigih la menaip ni haaaa. 

Semalam korang berbuka puasa, masak ke tunjuk-tunjuk ajer? Hehe, Kak Ayu tunjuk-tunjuk jer, kat bazar Ramadan dekat dengan area Kolej MARA kat Beranang. Kitorang selalu pegi situ jer, tak crowded sangat. Tadi pun, Dania & Ayra dok dalam kereta jer sebab hujan renyai-renyai. Dapat la kitorang laki bini berjalan seiring dan sejalan, seindah bunga di taman lelaju beli makanan. 

Memang terasa mahalnya makanan kat bazar. Hmmm, nampak gayanya kena masak la lepas ni. Sekali-sekala jer boleh beli, itu pun kuih-kuih ajer. Nasik dan lauk kena masak. Pengsan kalau asik nak membeli ajer. Eh, itu pun kalau rajin masak la hahaha. Harapnya begitu laaa. Gigih tau share resepi kat FB hahah! Pantang tengok resepi, terus share. Padahal, buatnya tidak, ahaks!

Menu sahur yang kami akan makan sahur nanti (ni menaip sebelum tidur, so kiranya bila korang baca dah jadi ayat: ni menu yang kami makan sahur pagi tadi). 

Dania taknak makan nasik. Nak makan roti sambal bilis jer. Kak Ayu, nak makan roti ngan nutella dan jugak nasik lauk sardin pedas letak daun limau purut selai dan perah limau kasturi. Nizam la nak makan lauk sardin, so layan jer. Haa, senang sangat menu sahur kitorang. 

Tak berkesempatan lagi nak beli buah kurma, serunding ayam dan daging, sambal ketuk ke, sambal bilis tempe kacang tanah ke, sambal hitam ke... tak berjalan ke mana-mana lagi. Tunggu la weekend ni carik lauk segera macam ni. Lagi selera.

Eh, tapi... kalau mak jadi datang sini... kenalah masak lauk jugak! Tak sampai hati lak nak bagi mak makan lauk cenggini hahaha.

Apa pun, bulan Ramadan 2018 ni, berazam nak khatam al-quran macam tahun-tahun lepas. Nanti kak ayu share macam mana cara kak ayu tadarus yer. Cara simple jer, tapi alhamdulillah berkesan dan sempat khatam sebelum raya. Dan, takder rasa stress pun dengan cara ni, malah sesuai untuk wanita yang ada baby. 

Pastu, kalau rajin dan berkesempatan, kak ayu share pasal deko-deko raya. Walaupun bukan dari rumah sendiri haha. Raya tahun ni takder beli apa-apa. Takdok bajet untuk deko-deko uols. Maka, dok dediam sudah, layan deko rumah orang kat IG dan blog sudaaaahhhh. 

Till then, selamat berpuasa!

2 comments:

Kak Wawa said...

salam ramdhan ayu..")

Lin Azlina said...

salam ramadhan.. sy teringin nak tadarus bulan puas ani nk khatam..tp anak2 kecik sgt..xdan...setiap hari jam 12 baru tdo