Tuesday, May 22, 2018

Resepi Tumis Belacan atau Budu untuk Nasi Kerabu

Bila bulan Ramadan, antara menu yang popular ialah nasi kerabu. Bukan ajer orang Pantai Timur yang suka makan nasi kerabu, tapi rata-rata penduduk kat Malaysia ni suka makan nasi kerabu. 

Tapi...
Nak jumpa nasi kerabu yang bebetul sedap memang susah sangat sejak duduk Semenyih. Kalau kat Shah Alam dulu, kat pasar malam dan bazar Ramadan flat PKNS Seksyen 7 ada makcik dari Kelantan jual. Macam-macam menu dari Kelantan ada. Memang syorgaaa dunia sangat. Rindunya Istana Kayangan huhu.



Hari ni, Kak Ayu nak share rahsia untuk menikmat nasi kerabu yang sedap, iaitu tumis belacan atau budu!

Kita boleh buat tumis ni samada letak budu atau belacan. Jangan pulak korang derhaka pada resepi, nak letak dedua bahan ni sekaligus, kang ntah macam mana pulak la rasanya hehee. So, boleh cuba dedua jenis ni, tapi pada kuali atau masa yang berlainan. Rasanya hampir sama jer, sebab bahan-bahan dan cara masa sama ajer, yang bezakan cuma samada letak budu atau belacan saja.





Resepi ni yang Kak Ayu belajar dengan mak Kak Ayu tau. Tak tau la versi lain macam mana. Tapi, pada tekak Kak Ayu sedap, dan inilah yang jadi bahan penting dalam nasi kerabu yang mak Kak Ayu buat. 

Bahan-bahan:
Belacan atau budu (sedikit jer, jangan letak seketul atau sebotol pulak haha)
Santan pekat
2 batang serai - diketuk manja
Sedikit halia
Asam keping
Garam
Gula

Bawang merah 
Cili kering
*2 bahan ni blender bersama


Cara memasak:
1. Blender bawang merah dan cili kering.

2. Masukkan semua bahan (kecuali garam dan gula) dalam periuk atau kuali.

3. Masak dengan api perlahan, sentiasa kacau supaya tak berketul-ketul.

4. Kacau sehingga kuah tumis pekat dan naik minyak.

5. Masukkan sedikit garam dan gula.

6. Siap untuk dihidangkan.

*Garam jangan letak banyak, sebab belacan atau budu tu dah masin. 

NOTA:
Anggaran bahan-bahan banyak mana nak letak tu, pepandai la yer. Macam biasa la, resepi Kak Ayu ni, manada nak kasik sukatan berapa hahaa. Sebab i ni jenis masak main campak-campak ajer. 


Tumis belacan atau budu ni memang rahsia nasi kerabu jadi sangat sedap. Tumis ni sedap jugak dimakan dengan nasik biasa, memang bertambah-tambah la makan. Tapi, kat rumah ni, setahun sekali belum tentu buat, sebab Kak Ayu sorang jer makan. Nizam manada nak makan makanan macam ni. Dania jer makan nasi kerabu. 

Korang boleh la cuba masak tumis belacan atau budu ni tau. Kalau tak pasti pasal resepi ni, boleh la wasap Kak Ayu hehhe. Ewah, dah fefeling Azie Kitchen pulok hahhaa.

Till then, semoga resepi ni bermanfaat untuk kita semua. Muahhhhh!


P/S Gambar daripada Google Image. Nanti bila Kak Ayu masak tumis ni, Kak Ayu snap gambar dan share dengan korang yer. InsyaAllah, minggu depan boleh la buat nasi kerabu, mak Kak Ayu nak datang sini, dapat la masak dengan dia :)



2 comments:

Kak Wawa said...

sedapnyaaa..")

adianiez AIDA said...

ada sorang opismet aida, pakar buat nasi kerabu.
dia memang kelantanese.
apa2 function opis, dia pasti dgn nasi kerabu nyer :)