Thursday, May 31, 2018

RINDU!

Hi semua. 

Fuh fuh fuhh. Sejak Ahad lepas, tetiap hari masak oiii. Itu yang takder daya upaya nak on laptop nak buat kerja, walau hanya nak update blog! Haaa, dasat tak dia punya kepenatan masak tu? Macam la masak sekawah tetiap hari untuk 4 jenis lauk hahaa. Biasa la, Kak Ayu bukan ratu di dapo. Kak Ayu cuma ratu di depan laptop sahaja. Kalu masuk jer bab masak, daku memang outtttt!


Sejak Ahad lepas, mak dan adik datang sini. Akan stay sini sampai kami sama-sama balik raya nanti. Maka, bertabahla. Hari-hari kena masak. Kalau time nizam ada kat rumah okey lagi, boleh la dia belikan kuih ke, tapi bila dia keja, memang kena jugak la buat kuih ke, pengat ke (masak sesama dengan mak). Kesian pulak kalau takder makanan manis. Orang tua kan, kalau puasa mesti nak manis dan nak terus makan nasik.


Kalau kitorang, just makan mee, meehun untuk berbuka. Kalau masak nasik pun tak terus makan. Dania, kalau dapat kebab, memang dia lupa nasik terus. Memang tak kalut nak masak nasik bagai untuk berbuka. Memang masak jugak, tapi biasanya masak untuk makan sahur. Atau, saper nak makan nasik masa berbuka atau sebelum tidur, silakan.


Pastu, hari-hari kena fikir menu apa nak masak! Dah la kosa kata menu masakan yang kak ayu reti dok ulang tayang yang sama. Pastu, mak pulak takleh makan sebarang sebab ada makanan yang mak kena pantang. Maka, berhuhuuhuu la kau Ayu. Bertabahlah sekali lagi.


Rindu sangat nak menulis kat sini. 

Kekangan masa sangat-sangat. Ayra pulak, sejak ada nenek dan ayah su, dia jadi makin merap pulak. Biasa boleh jer biarkan dia kat luar layan tv. Ini memang melalak la merangkak carik mama kat dapur. Aduiii. Nak on laptop lagi la tak boleh. Ini pun tadi masak awal. Terus on laptop bila dia dah nap. 

Sekarang ni, kak ayu memang rehat aktiviti bisnes. Malas nak pikir. Biarlah apa nak jadi pun. Rasa memang tak larat dan muak sangat. Rehat jer la, asalkan dapat khatam quran sebelum raya ni dah syukur alhamdulillah. Pasal duit dan bisnes tu, lepas raya haji baru pikir semula. Haha, kemahen, raya haji terus tu. Naper tak sambung sampai Krismas terus haha.



Bestnya bila dapat menulis ni. Walaupun ntah apa apa, tapi best sebab dapat meluah apa yang terpendam. Lately ni memang cepat betul rasa stress, sebab letih agaknya. Mana tak letihnya, bila satu rumah nak kena lap dan mop gegila sebab tiles kat depan bilik atas meletop pecah hujung bulan April lepas. Berminggu tabah bermandi habuk. Baru jer weekend pertama puasa pasang baru. Macam-macam hal kat umah ni jadi. Lepas satu, satu. Apelah yang takder luck sangat dok sini.



Eh, tu jer la nak taip. Panjang dah ni. Ada nak share entry deko-deko, langsir, pokok... maklumlah nak raya ni kan. Nanti ada masa kak ayu share yer. Tak janji, dan seperti biasa kak ayu cuma mampu memberikan janji manis saja haha.

T E A S E R


Till then, selamat berbuka puasa dan dah shopping raya ke?

2 comments:

Cik Ash said...

sama la kita kak ayu.. nak menaip blog xsempat gak hahaha..

adianiez AIDA said...

aida tiap hari masak juga, ayu.
nak jimat kos punye pasal.
pastu anak2 da besar, nak makan.
kalau beli tak boleh bertambah, kan. skit aje.
berhuhuhuhu tiap hari la di dapo.

aida da abis exam, baru la dpt blogging.
settle masak. settle kemas. on laptop.
aman dunia...